Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


  Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Household Beginners ->Jak podłączyć silnik od pralki Frania? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
marbed
Level 15
Location: Konin
Joined: 05 Apr 2005
Posts: 201
Post rating: 3
marbed
Level 15
Post#1 16 Jan 2008 07:47  Topic author   

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Witam! Nie śmiejcie się ale nie wiem jak podłączyć silnik od pralki Frania. Wyprowadzone są trzy przewody oznaczone na kostce jako U, W i V/Z
Czy silnik potrzebuje kondensatora? Bardzo proszę o poradę.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jurkuc
Level 25
Location: Jastrzębie-Zdrój
Joined: 06 Jan 2003
Posts: 577
Helped: 95
Post rating: 24
jurkuc
Level 25
Post#2 16 Jan 2008 08:01    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Temat silnika do Frani był już omawiany. Proponuję przyjrzeć się dyskusji prowadzonej tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic334281-0.html

jurkuc

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
carlos135
Level 9
Joined: 29 Nov 2007
Posts: 6
Post rating: 7
carlos135
Level 9
Post#3 16 Jan 2008 09:14    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Podaj dokładnie jaki masz typ silnika bo ”Frania „ miała kilka typów silnika i nie każdy musiał mieć kondensator

Helpful post? + +3
Back to top
A1234nd
Level 19
Location: niedaleko Warszawy
Joined: 02 Dec 2007
Posts: 289
Helped: 25
Post rating: 13
A1234nd
Level 19
Post#4 16 Jan 2008 13:46    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


u-biały,wpczerwony,v/z-niebieski
kondensator7,5mikroF biały i czerwony
niebieski i biały siec

Helpful post? + +2
Back to top
arkolesz
Level 26
Location: Chełm
Joined: 07 Oct 2002
Posts: 1198
Helped: 64
Post rating: 6
arkolesz
Level 26
Post#5 16 Jan 2008 14:38    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Z tego co pamietam silniki we Frani mialy taka plastikowa oslonke na ktorej byl rozrysowany schemat podlaczenia. Jesli masz taka oslonke to przyjrzyj sie jej dokladnie.

Helpful post? + 0
Back to top
dzi_dziuś
Level 33
Location: Zielona Góra
Joined: 27 Jul 2006
Posts: 1730
Helped: 259
Post rating: 178
dzi_dziuś
Level 33
Post#6 16 Jan 2008 16:09    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Witam a jaki to jest silnik. W starych modelach pralek lata 1950-75 były silniki bez kondenstaora i podłączało się je tylko do gniazdka z prądem. W modelach nowszych stosowane modele z kondesatorem 7,5mF - podłączenie opisali przedmówcy.
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
yokoon
Level 27
Location: Legnica
Joined: 24 Mar 2004
Posts: 1068
Helped: 84
Post rating: 29
yokoon
Level 27
Post#7 16 Jan 2008 16:57    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Witam.
Tak to prawda nie wszystkie silniki miały kondensator rozruchowy. W starszych silnikach były stosowane pierścienie rozruchowe (odśrodkowe), które rozłączały uzwojenie rozruchowe po nabraniu odpowiednich obrotów przez silnik. Aby sprawdzić czy takowy pierścień istnieje wystarczy zdjąć przedni dekiel silnika.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
carlos135
Level 9
Joined: 29 Nov 2007
Posts: 6
Post rating: 7
carlos135
Level 9
Post#8 16 Jan 2008 19:11    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Jeżeli to jest stary silnik bez kondensatora to poniżej masz schemat jak to najprościej podłączyć.

Attachments:

Helpful post? + +3
Back to top
marbed
Level 15
Location: Konin
Joined: 05 Apr 2005
Posts: 201
Post rating: 3
marbed
Level 15
Post#9 17 Jan 2008 13:27  Topic author   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Silnik jednak wymaga kondensatora. Podłączyłem tak: U - faza, W - ziemia, kondensator pomiędzy V/Z i U. Ruszył.

Helpful post? + 0
Back to top
mayowyman
Level 2
Location: lędziny
Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4
mayowyman
Level 2
Post#10 03 Mar 2009 22:25    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Witam moich przedmówców. mój silnik wg mnie rózni się od tego tu opiywanego więc proszę o komentarz czy potrzebny kondensator czy nie, lub co innego.
Silnik, mój równolatek '64 będzie napędzał pralke Franię ale w inny sposób. Korpus Frani jest nawiercony 4000 otworów, umieszczony w ramie poziomo na 4 kółkach od rolek, opasany pasem klinowym jest wprawiony w ruch za pomocą silnika okc2 na mniejszych obrotach i mocy 45W. maszyna słuzy do przesiewania kompostu i ziemi. Po wrzuceniu do bęnba dwóch łopat ziemi wyraźnie zwalnia. Więc ten od frani cztery razy mocniejszy powinien sie sprawdzić. Z korpusu silnika wychodzi żyła z czterema przewodami(dwa żółte i dwa czerwone) oraz obok zyły dwa przewody niebieskie. Do zasilania do jednego zacisku dochodzi jeden czerwony i jeden żółty a do drugiego zacisku jeden czerwony i jeden niebieski. do trzeciego zacisku dochodzi jeden żółty i jeden niebieski.
Silnik ma 180 W cos fi 0,62 i 1380 obrotów. po zastosowaniu dodatkowego przełożenia uzyskam 30 obr/min i będzie ok tyko czy cos jeszcze? prosze o komentarz?

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?

Helpful post? + 0
Back to top
dzi_dziuś
Level 33
Location: Zielona Góra
Joined: 27 Jul 2006
Posts: 1730
Helped: 259
Post rating: 178
dzi_dziuś
Level 33
Post#11 03 Mar 2009 22:31    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


To jest silnik od pralki SHL z drugiej połowy lat pięćdziesiątych i nie wymaga kondensatora.
pzdr

Dodano po 1 [minuty]:

Napięcie podłączasz do przewodów głównych - zielonego i brązowego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mayowyman
Level 2
Location: lędziny
Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4
mayowyman
Level 2
Post#12 03 Mar 2009 22:34    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Mam jeszce drugi silnik o mocy 180W cos fi 0,63 i obrotach 1440/min. Razem z kółkiem pasowym obraca się "1/3 korpusu". Z silnika wychodzi zyła z dwoma przewodami do szaltra i z szaltra dwa przweody na zasilanie. silnik jest z 61 lub 66 roku (niewyraźnie wybita cyfra). Czy ktoś mógłby mi opisać oba silniki, o co tu chodzi tu dwa przewody a w poprzednim sześć?

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?

Helpful post? + 0
Back to top
dzi_dziuś
Level 33
Location: Zielona Góra
Joined: 27 Jul 2006
Posts: 1730
Helped: 259
Post rating: 178
dzi_dziuś
Level 33
Post#13 03 Mar 2009 22:37    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


To silnik pralki frania z lat 60, nie wymaga podłączenia kondensatora, jeżeli jednak zdejmiesz osłonkę plastikową na rogu silnika zauważysz że jest tam również 6 przewodów. Napięcie dwoma żyłami dochodzi do wyłącznika i tak samo podawane jest na silnik, a podłączenie uzwojeń w puszce ma znaczenie jeżeli chcesz zmienić obroty.
pzdr

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mayowyman
Level 2
Location: lędziny
Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4
mayowyman
Level 2
Post#14 03 Mar 2009 22:43    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


O! właśnie obroty.
Dziękuję za ekspresowe odpowiedzi.
Prawdopodobnie w nowej konfiguracji będzie obrócony więc czy możesz mi powiedzieć jak zmienić oboty?
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
dzi_dziuś
Level 33
Location: Zielona Góra
Joined: 27 Jul 2006
Posts: 1730
Helped: 259
Post rating: 178
dzi_dziuś
Level 33
Post#15 03 Mar 2009 23:19    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Tutaj masz to w miarę przejrzyście opisane. http://www.elektroda.pl/rtvfor...372e6aab859a6cbb1e93195905129e

Helpful post? + 0
Back to top
mayowyman
Level 2
Location: lędziny
Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4
mayowyman
Level 2
Post#16 04 Mar 2009 14:43    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


czy to znaczy że mam zamienic ze soba zółte przewody, bo nie bardzo zrzumiałem w tym linku?

Dodano po 2 [minuty]:

albo jeszcze inaczej: zamienić zółty z niebieskim na zasilaniu albo czerwone ze soba na zasilaniu?

Helpful post? + 0
Back to top
amator82
Level 7
Joined: 29 May 2010
Posts: 14
Post rating: 1
amator82
Level 7
Post#17 29 May 2010 10:49    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


ja mam stary silnik z 70lat też od frani a pytałem już wcześniej jak go podłączyć ale konkretnie pod które przewody mam podpiąć zasilanie nawet wstawiłem rysunek tego mostka

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?

nie sugerujcie się co tam na białych polach jest napisane bo ten obrazek pochodzi z innego tematu

Helpful post? + +1
Back to top
ROBSON33
Moderator AGD
Location: w woj. lubelskim
Joined: 01 Jun 2006
Posts: 6681
Helped: 301
Post rating: 97
ROBSON33
Moderator AGD
Post#18 29 May 2010 21:36    

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Jak podłączyć silnik od pralki Frania?

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Household Beginners -> Jak podłączyć silnik od pralki Frania?
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć silnik od pralki Frania?

Jak podłączyć silnik od pralki (8)
Jak podłączyć silnik od pralki (4)
silnik od pralki jak podłączyć ?? (6)
Silnik od pralki jak go podłączyć ? (2)
Silnik od pralki - jak podłączyć (2)
Silnik od starej pralki - jak podłączyć (16)
Jak podłączyć silnik od pralki polar (3)
Silnik z pralki Wiatka-jak podłączyć (17)
Silnik od pralki Blomberg - jak podłączyć (1)
Jak podłączyć taki silnik od pralki? (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.079 seconds