Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Jak podłączyć silnik od pralki Frania?
Autor
Wiadomość
marbed
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 196
Miasto: Konin

Post#1 Post autora tematu 16 Sty 2008 07:47   

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Witam! Nie śmiejcie się ale nie wiem jak podłączyć silnik od pralki Frania. Wyprowadzone są trzy przewody oznaczone na kostce jako U, W i V/Z
Czy silnik potrzebuje kondensatora? Bardzo proszę o poradę.
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 16 Sty 2008 07:47   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu AGD:

Powrót do góry
   
jurkuc
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Sty 2003
Posty: 521
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post#2 16 Sty 2008 08:01   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Temat silnika do Frani był już omawiany. Proponuję przyjrzeć się dyskusji prowadzonej tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic334281-0.html

jurkuc
Powrót do góry
   
carlos135
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 6

Post#3 16 Sty 2008 09:14   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Podaj dokładnie jaki masz typ silnika bo ”Frania „ miała kilka typów silnika i nie każdy musiał mieć kondensator
Powrót do góry
   
A1234nd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 291
Miasto: niedaleko Warszawy

Post#4 16 Sty 2008 13:46   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


u-biały,wpczerwony,v/z-niebieski
kondensator7,5mikroF biały i czerwony
niebieski i biały siec
Powrót do góry
   
arkolesz
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Paź 2002
Posty: 1197
Miasto: Chełm

Post#5 16 Sty 2008 14:38   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Z tego co pamietam silniki we Frani mialy taka plastikowa oslonke na ktorej byl rozrysowany schemat podlaczenia. Jesli masz taka oslonke to przyjrzyj sie jej dokladnie.
Powrót do góry
   
dzi_dziuś
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1415
Miasto: Zielona Góra

Post#6 16 Sty 2008 16:09   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Witam a jaki to jest silnik. W starych modelach pralek lata 1950-75 były silniki bez kondenstaora i podłączało się je tylko do gniazdka z prądem. W modelach nowszych stosowane modele z kondesatorem 7,5mF - podłączenie opisali przedmówcy.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
yokoon
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Mar 2004
Posty: 860
Miasto: Legnica

Post#7 16 Sty 2008 16:57   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Witam.
Tak to prawda nie wszystkie silniki miały kondensator rozruchowy. W starszych silnikach były stosowane pierścienie rozruchowe (odśrodkowe), które rozłączały uzwojenie rozruchowe po nabraniu odpowiednich obrotów przez silnik. Aby sprawdzić czy takowy pierścień istnieje wystarczy zdjąć przedni dekiel silnika.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sty 2008 16:57   





Powrót do góry
   
carlos135
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 6

Post#8 16 Sty 2008 19:11   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Jeżeli to jest stary silnik bez kondensatora to poniżej masz schemat jak to najprościej podłączyć.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sty 2008 19:11   





Powrót do góry
   
marbed
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 196
Miasto: Konin

Post#9 Post autora tematu 17 Sty 2008 13:27   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Silnik jednak wymaga kondensatora. Podłączyłem tak: U - faza, W - ziemia, kondensator pomiędzy V/Z i U. Ruszył.
Powrót do góry
   
mayowyman
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 4
Miasto: lędziny

Post#10 03 Mar 2009 22:25   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Witam moich przedmówców. mój silnik wg mnie rózni się od tego tu opiywanego więc proszę o komentarz czy potrzebny kondensator czy nie, lub co innego.
Silnik, mój równolatek '64 będzie napędzał pralke Franię ale w inny sposób. Korpus Frani jest nawiercony 4000 otworów, umieszczony w ramie poziomo na 4 kółkach od rolek, opasany pasem klinowym jest wprawiony w ruch za pomocą silnika okc2 na mniejszych obrotach i mocy 45W. maszyna słuzy do przesiewania kompostu i ziemi. Po wrzuceniu do bęnba dwóch łopat ziemi wyraźnie zwalnia. Więc ten od frani cztery razy mocniejszy powinien sie sprawdzić. Z korpusu silnika wychodzi żyła z czterema przewodami(dwa żółte i dwa czerwone) oraz obok zyły dwa przewody niebieskie. Do zasilania do jednego zacisku dochodzi jeden czerwony i jeden żółty a do drugiego zacisku jeden czerwony i jeden niebieski. do trzeciego zacisku dochodzi jeden żółty i jeden niebieski.
Silnik ma 180 W cos fi 0,62 i 1380 obrotów. po zastosowaniu dodatkowego przełożenia uzyskam 30 obr/min i będzie ok tyko czy cos jeszcze? prosze o komentarz?

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?
Powrót do góry
   
dzi_dziuś
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1415
Miasto: Zielona Góra

Post#11 03 Mar 2009 22:31   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


To jest silnik od pralki SHL z drugiej połowy lat pięćdziesiątych i nie wymaga kondensatora.
pzdr

Dodano po 1 [minuty]:

Napięcie podłączasz do przewodów głównych - zielonego i brązowego.
Powrót do góry
   
mayowyman
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 4
Miasto: lędziny

Post#12 03 Mar 2009 22:34   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Mam jeszce drugi silnik o mocy 180W cos fi 0,63 i obrotach 1440/min. Razem z kółkiem pasowym obraca się "1/3 korpusu". Z silnika wychodzi zyła z dwoma przewodami do szaltra i z szaltra dwa przweody na zasilanie. silnik jest z 61 lub 66 roku (niewyraźnie wybita cyfra). Czy ktoś mógłby mi opisać oba silniki, o co tu chodzi tu dwa przewody a w poprzednim sześć?

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?
Powrót do góry
   
dzi_dziuś
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1415
Miasto: Zielona Góra

Post#13 03 Mar 2009 22:37   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


To silnik pralki frania z lat 60, nie wymaga podłączenia kondensatora, jeżeli jednak zdejmiesz osłonkę plastikową na rogu silnika zauważysz że jest tam również 6 przewodów. Napięcie dwoma żyłami dochodzi do wyłącznika i tak samo podawane jest na silnik, a podłączenie uzwojeń w puszce ma znaczenie jeżeli chcesz zmienić obroty.
pzdr
Powrót do góry
   
mayowyman
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 4
Miasto: lędziny

Post#14 03 Mar 2009 22:43   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


O! właśnie obroty.
Dziękuję za ekspresowe odpowiedzi.
Prawdopodobnie w nowej konfiguracji będzie obrócony więc czy możesz mi powiedzieć jak zmienić oboty?
pozdrawiam
Powrót do góry
   
dzi_dziuś
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 1415
Miasto: Zielona Góra

Post#15 03 Mar 2009 23:19   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Tutaj masz to w miarę przejrzyście opisane. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=747681&highlight=zmiana+obrot%F3w+silnika&sid=a8372e6aab859a6cbb1e93195905129e
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2009 23:19   





Powrót do góry
   
mayowyman
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 4
Miasto: lędziny

Post#16 04 Mar 2009 14:43   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


czy to znaczy że mam zamienic ze soba zółte przewody, bo nie bardzo zrzumiałem w tym linku?

Dodano po 2 [minuty]:

albo jeszcze inaczej: zamienić zółty z niebieskim na zasilaniu albo czerwone ze soba na zasilaniu?
Powrót do góry
   
amator82
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 14

Post#17 29 Maj 2010 10:49   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


ja mam stary silnik z 70lat też od frani a pytałem już wcześniej jak go podłączyć ale konkretnie pod które przewody mam podpiąć zasilanie nawet wstawiłem rysunek tego mostka

Jak podłączyć silnik od pralki Frania?

nie sugerujcie się co tam na białych polach jest napisane bo ten obrazek pochodzi z innego tematu
Powrót do góry
   
ROBSON33
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 5954
Miasto: w woj. lubelskim

Post#18 29 Maj 2010 21:36   

Re: Jak podłączyć silnik od pralki Frania?


Jak podłączyć silnik od pralki Frania?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Jak podłączyć silnik od pralki Frania?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć silnik od pralki (8)
Jak podłączyć silnik od pralki (4)
silnik od pralki jak podłączyć ?? (6)
Silnik od pralki jak go podłączyć ? (2)
Silnik od pralki - jak podłączyć (2)
Silnik od starej pralki - jak podłączyć (16)
Jak podłączyć silnik od pralki polar (3)
Silnik z pralki Wiatka-jak podłączyć (17)
Silnik od pralki Blomberg - jak podłączyć (1)
Jak podłączyć taki silnik od pralki? (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS