Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Schemat podłączenia stycznika TSM-1


  Main Page -> Forum Index -> Beginner Science ->Schemat podłączenia stycznika TSM-1 Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
dispel
Level 9
Location: drawsko
Joined: 14 Nov 2005
Posts: 9
dispel
Level 9
Post#1 16 Jan 2008 10:36  Topic author   

Schemat podłączenia stycznika TSM-1


szukam jak w temacie bo nie wiem jak to podłączyć
proszę o pomoc :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4236
Helped: 252
Post rating: 92
mczapski
Level 38
Post#2 16 Jan 2008 10:52    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Dobrze byłoby wiedzieć gdzie chcesz ten stycznik podłączyć lub jaki efekt uzyskać. Nie bez znaczenia jakie sterowanie. Zbyt wiele filozofii przy tym nie ma.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dispel
Level 9
Location: drawsko
Joined: 14 Nov 2005
Posts: 9
dispel
Level 9
Post#3 16 Jan 2008 11:08  Topic author   

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


chodzi o pilarkę ręczną
prąd do włącznika głównego, potem do stycznika, ze stycznika przez włącznik dotykowy (taki co działa jak się go wciśnie a przestaje działać jak się go puści) do silnika
mam nadzieję że napisałem w miarę jasno bo jestem zielony w tych sprawach :)

zapomniałem dodać że silnik jest na siłe (380V)

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9049
Helped: 995
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#4 16 Jan 2008 11:43Positive voted  Helpful post   

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Na cewkę stycznika (jak jest na 230V ew.220V) podajesz za pomocą przycisku napięcie z jednej z trzech faz. Po prostu łączysz w szereg fazę przycisk, cewkę, i zero. Do styków roboczych stycznika z jednej strony podłączasz trzy fazy a z drugiej silnik trójfazowy. Gdy okazało się, ze kręci się w przeciwną stronę, to zamień miejscami dowolne dwie fazy.

Oczywiście można też dać bezpieczniki w każdym obwodzie. Wypadałoby tez dać przewód ochronny.
Na rysunku widać co i jak masz zrobić. Są tam też wspomniane bezpieczniki.

Ps. Spotyka się cewki na 380V (400). W takim przypadku włączasz cewkę nadal szeregowo z przyciskiem, ale miedzy dwie dowolne fazy.

Schemat podłączenia stycznika TSM-1

Helpful post? + +9
Back to top
hefid
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Warszawa
Joined: 17 Apr 2002
Posts: 17961
Helped: 540
Post rating: 366
hefid
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#5 16 Jan 2008 11:52    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hacker1024
Level 9
Location: Stargard
Joined: 29 Nov 2007
Posts: 10
Post rating: 2
hacker1024
Level 9
Post#6 21 Jan 2008 14:10    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Nie będę zakładał nowego tematu, bo mam podobny problem, wszystko mam podłączone jak na schemacie, tylko zamiast silnika mam podłączone po trzy lampy 600W, do każdej z faz, i w momencie jak załącze stycznik do kontaktu to mi wywala korki. jak odłącze lampy to jest to samo, więc na pewno coś nie tak ze stycznikiem,albo z podłączeniem.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9049
Helped: 995
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#7 21 Jan 2008 14:21    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Cewka stycznika musi być połączona w szereg z przyciskiem. Nie ma prawa wywalać bezpieczników, gdyż pobór prądu jest znikomy. Oczywiście mówię tu o samym styczniku bez lamp.
Co do lamp, to tobie potrzebny jest schemat z podtrzymaniem. Jest bardzo podobny do tego, ale jeszcze dochodzi styk rozłączający.

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hacker1024
Level 9
Location: Stargard
Joined: 29 Nov 2007
Posts: 10
Post rating: 2
hacker1024
Level 9
Post#8 21 Jan 2008 14:58    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


zybex. Czy rolę tego przycisku(włącznika) może pełnić programator czasowy na 230V?? lampy nie będą podłączone bezpośrednio do wyjść stycznika tylko przez zapłonniki. sprawdzę pobór prądu i dam znać.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9049
Helped: 995
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#9 21 Jan 2008 15:11    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


hacker1024 wrote:
Czy rolę tego przycisku(włącznika) może pełnić programator czasowy na 230V??

Jak najbardziej tak. Jeżeli ten programator na wyjście 230V to po prostu skieruj je na cewkę. Możesz też wykorzystać niezależny styk roboczy tego programatora (bez napięcia) i jego końcówki podłączyć jako przycisk do uruchomienia stycznika.
Nieważne co będzie obciążeniem stycznika, bo to są zupełnie inne obwody.

Helpful post? + 0
Back to top
dispel
Level 9
Location: drawsko
Joined: 14 Nov 2005
Posts: 9
dispel
Level 9
Post#10 28 Jan 2008 14:23  Topic author   

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


zybex
dziękuję za pomoc, schemat świetny i pomogło :)
wszystko śmiga aż miło popatrzeć
ps. dopiero teraz piszę bo nie było czasu :)
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9049
Helped: 995
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#11 28 Jan 2008 16:04    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Cieszę się, ze w końcu ci to działa. Schemat tylko wyszukałem w necie i tu wkleiłem. Oczywiście potrafiłbym go narysować i to znacznie prościej, ale to już nieważne. :wink:

Helpful post? + 0
Back to top
hacker1024
Level 9
Location: Stargard
Joined: 29 Nov 2007
Posts: 10
Post rating: 2
hacker1024
Level 9
Post#12 02 Feb 2008 15:06    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Mam pytanie, ile taka cewka stycznika może pracować na normalnym obciążeniu (czyli napięcie sieci) chodzi mi o to jak mocno powinna (czy w ogóle powinna) się nagrzewać. Oraz czy muszę równolegle do cewki wlutować układ RC. Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
kubus_misiek
Level 2
Location: UĆ
Joined: 08 Oct 2008
Posts: 2
kubus_misiek
Level 2
Post#13 08 Oct 2008 00:46    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Mam pytanie. Zamieszczę je w tym temacie ponieważ też dotyczy stycznika TSM-1. Mianowicie potrzebuję schemat do wykonania wyłącznika na siłę na bazie TSM-1. Chodzi mo to to aby zamontować dwa przyciski sterownicze (zielony-włącz, czerwony-wyłącz) wiem że je jakoś się podłącza ze sobą razem i do styków pomocniczych tego stycznika. Jeśli ktoś z Was wie jak taki wyłącznik zbudować to proszę o pomoc.

[Odpowiedź jest tu
http://www.elektroinstalacje.info/readarticle.php?article id=10
Mariusz Ch.]


Helpful post? + 0
Back to top
kubus_misiek
Level 2
Location: UĆ
Joined: 08 Oct 2008
Posts: 2
kubus_misiek
Level 2
Post#14 08 Oct 2008 09:18    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Witam jeszcze raz ja! Znam już schemat tego połączenia. Dzięki wielkie!
Jeszcze pytanie: Jakie przekaźnik muszę zakupić i jaki bezpiecznik do wykonania tego wyłącznika? Czy przyciski muszą być NC i NO oba ?
Z góry dzięki za pomoc

Helpful post? + 0
Back to top
Mariusz Ch.
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Szczecin
Joined: 09 May 2003
Posts: 6807
Helped: 852
Post rating: 23
Mariusz Ch.
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#15 08 Oct 2008 09:43    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


Witam.

Przycisk "Stop "NC" czerwony (przykład).
Przycisk "Start "NO" zielony (przykład) .
Reszta zależy od obciążenia. Jeśli jest to silnik, to zastosuj wyłącznik silnikowy (np. M250) o prądzie dobranym do prądu znamionowego silnika (odczyt z tabliczki znamionowej).

Pzdr.

Helpful post? + +1
Back to top
niutat
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Helped: 285
Post rating: 91
niutat
Level 37
Post#16 08 Oct 2008 10:18    

Re: Schemat podłączenia stycznika TSM-1


hacker1024 wrote:
Mam pytanie, ile taka cewka stycznika może pracować na normalnym obciążeniu (czyli napięcie sieci) chodzi mi o to jak mocno powinna (czy w ogóle powinna) się nagrzewać. Oraz czy muszę równolegle do cewki wlutować układ RC. Pozdrawiam


Cewki styczników mogą się trochę nagrzewać, to normalne, mogą pracować ciągle, do cewek sterowanych przyciskami nie musisz stosować układu RC.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Schemat podłączenia stycznika TSM-1
Page 1 of 1

Similar topics to schemat podłączenia stycznika TSM-1

Schemat montażowy do układu TSM 14- iluminofonia (2)
Schemat podłaczenia stycznika (16)
schemat czujnika zaniku z kontrolą styków stycznika (1)
Schemat podłączenia unifonu. (4)
Schemat Podłączenia Równoległego (5)
schemat: tranzystor T1, podłączenia (6)
Dobry schemat podłączenia? (6)
Schemat podłączenia świetlówek (2)
Schemat podłączenia wyłącznika różnicowoprądowego. (1)
Schemat podłączenia wyłacznika schodowego. (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.062 seconds