FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Generator FM w ukł. Seilera na BF245

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Generator FM w ukł. Seilera na BF245
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 16 Jan 2008 17:26   

Witam wszystkich Formowiczów. Prezentuję tutaj układ który wykonałem z ciekawości i poznania zasady działania tranzystora typu J-FET. Układ nie należy do arcy skomplikowanych ale daje dużą frajdę kiedy już zagra ;)

Dane techniczne
Napięcie zasilania: 13,5-20V (za sprawą zastosowanego stabilizatora)
Pobór prądu: 58mA
Zakres częstotliwości: 90-100MHz
Zasięg: myślę że z dobrą anteną może być zadowalający ok 300-400m
Półprzewodniki (kolejno): generator: BF245 separatory: BF214, BF245, BF214

Przebieg budowy
Płytka projektowana w eagle, przerobiona w paincie aby jako tako była w w.cz. Płytka trawiona termo transferem. Wszystkie elementy miałem tak więc koszt wyniósł 0zł. Ekran wykonany jest przez mojego kolegę. Ogólnie generator jest bardzo kapryśny i bardzo łatwo o spalenie tranzystora w generatorze.

Działanie
Układ sprawdziłem, przez całą noc chodził na sztucznym obciążeniu 50Ω i nic się nie odstroił, tak więc myślę że jest w miarę stabilny. Jakość dźwięku powiedział bym że jest dobra tzn. bass jest czysty i głęboki ale trochę brakuje wysokich dzwięków. Dzięki zaekranowaniu układu zmniejszył się znacząco poziom przydźwięku sieciowego. Dzięki stabilizatorom można spokojnie dotykać anteny i częsttliwość nośniej nam nie "ucieknie" ;)

Problemy...
Jak to bywa w tym przedziale elektroniki i takie były. Schemat otrzymałem od kolegi bez żadnego opisu tak więc musiałem polegać na swoim doświadczeniu ;). Pominąłem wszystkie diody pojemnościowe w układzie a to był duży błąd. Bez diody pojemnościowej na wejściu sygnału audio, układ generuje nośną ale nie gra. Dlatego widać na wejściu małą "prowizorkę".

Poprzednicy
I http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=673331&highlight=
II http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=848689&highlight=

Zdjęcia

Pierwsze próby szukania nośnej ;)

Próby z dźwiękiem

Gotowy układ

Wiem że nadawanie na tym paśmie jest nielegalne i niezgodne z przepisami obowiązującymi w RP i nikt o tym nie musi mi o tym przypominać ;)

Pozdrawiam Patryk
Back to top

morph13
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 16 Jan 2008 20:14   

Re: Generator w ukł. Seilera na BF245

Spokojnie, jeśli moc Twojej konstrukcji nie przekracza 20mW to nie masz co się bać, a nawet jak jest większa i celowo nie zakłócasz innych stacji komercyjnych to też raczej nie. Stosowny urząd ma co innego na głowie niż biegania z anteną radionamiernika i szukania ludzi co "wpuszczają w eter" więcej niż 20mW.

Generalnie gratuluje porządnego wykonania konstrukcji w.cz. Zakładam, że na tym Twoje spotkanie z techniką w.cz. się nie skończy :-). Zachęcam do eksperymentowania w granicy rozsądku :-).
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 16 Jan 2008 20:51   

Raczej 20mW to za dużo, urządzenia w tym paśmie mają ograniczenie mocy do dziesiątych części miliwata i to bez dołączania anteny, tak żeby zasieg wynosił jakieś 5 metrów (takie sprostowanie)

Z antena dipolową osiągnąłem na tym kiedyś 700 metrów, ale była bez symetryzatora. Banalna rzecz taki symetryzator z 2 metrów kabla, a ile więcej wychodzi z nadajnika :D ; gdzieś na elektrodzie jest prosty schemat jak wykonać go. Dobra antena i niski wfs to podstawa, choć przy tym twoim generatorku to i tak wiekiego znaczenia nie ma.

Polecam ci budowę syntezy PLL, najlepiej z wyświetlaczem, zmieścisz sie w 70zł z budową - a jaki efekt i brak problemów z pływaniem, łatwiutkie strojenie... Pomyśl nad tym, to nic trudnego, wcześniej też tak sądziłem zanim nie zrobiłem własnej ;)
Back to top

Matasio
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 16 Jan 2008 20:52   

Amorze dał byś schemat tego generatora.Sam jestem w trakcie budowy nadajnika Veronica 1W
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 16 Jan 2008 20:56   

http://www.pink.art.pl/radio/circuit/generator-seilera.jpg

To jest prawie to samo co ma kolega z tematu.
Back to top

Matasio
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 17 Jan 2008 09:50   

Re: Generator FM w ukł. Seilera na BF245

Ogólnie wwszystko estetycznie wykonane i porządnie za ekranowane a to bardzo ważne jak nadajniki mają większe moce ponieważ wtedy tak niezakłócają wszystkiego i są mniej szkodliwe dla zdrowia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jan 2008 09:50   

Back to top

mlody91
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 Post from the author of the topic 17 Jan 2008 10:35   

Kiedyś zrobiłem ten układ który podał w linku Veehraz, jest naprawdę dobry bez ekranu i prawie wcale nie pływa ;)
Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#8 17 Jan 2008 17:39   

morph13 wrote:
Spokojnie, jeśli moc Twojej konstrukcji nie przekracza 20mW to nie masz co się bać...

Quote:
... a nawet jak jest większa i celowo nie zakłócasz innych stacji komercyjnych to też raczej nie...

Veehraz
Quote:
Raczej 20mW to za dużo, urządzenia w tym paśmie mają ograniczenie mocy do dziesiątych części miliwata i to bez dołączania anteny, tak żeby zasieg wynosił jakieś 5 metrów (takie sprostowanie)

Ludzie co sie z Wami stało. Czy chęć Piracenia na czestotliwościach około 100MHz tak Wam pomieszała w głowach ???

morph13
Quote:
Stosowny urząd ma co innego na głowie niż biegania z anteną radionamiernika i szukania ludzi co "wpuszczają w eter" więcej niż 20mW.

To chyba też przesada, nie ??

Skąd w Waszych Pirackich głowach , wzięła sie myśl o tych niby NIE szkodliwych 20mW na każdej dowolnej częstotliwości ??. Czy gdzieś w przepisach jest napisane , że mozna nadawać "gdzie sie chce" z mocą nie przekraczajacą 20mW ?. Jeżeli tak to proszę o pokazanie mi takiego przepisu.

Quote:
Generalnie gratuluje porządnego wykonania konstrukcji w.cz. Zakładam, że na tym Twoje spotkanie z techniką w.cz. się nie skończy :-). Zachęcam do eksperymentowania w granicy rozsądku :-).

Z jedyną sprawą sie zgadzam a szczególnie z treścią "Zachęcam do eksperymentowania w granicy rozsądku ".

Pozdrawiam.
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 17 Jan 2008 18:14   

A tu znowu sie radiosystem dopierd....
TO JEST FORUM ELEKTRONICZNE NIE PRAWNICZE!!!!!!!!! Ciśnij sobie swojej babci, a nie ludziom, którzy usiłują sie czegoś z elektroniki dowiedzieć! Ban by ci sie przydał bo tylko zaśmiecasz forum i mnie do tego zmuszasz swoimi wypowiedziami, po prostu dziecko NEO.

Piraci kiedyś zabijali i grabili, taka prawda. Dzisiaj wystarczy że zbudujesz sobie jakis kiepski generatorek i jesteś piratem, wszystkim szkodzisz na około, każdego to gryzie, powoduje śmierć wielu osób... żenada.
Back to top

konrad940
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 17 Jan 2008 19:25   

Witam
Nadajniczek estetycznie wykonany i zgodnie z techniką w.cz

Veehraz wrote:
TO JEST FORUM ELEKTRONICZNE NIE PRAWNICZE!!!!!!!!! Ciśnij sobie swojej babci, a nie ludziom, którzy usiłują sie czegoś z elektroniki dowiedzieć! Ban by ci sie przydał bo tylko zaśmiecasz forum i mnie do tego zmuszasz swoimi wypowiedziami, po prostu dziecko NEO.

Piraci kiedyś zabijali i grabili, taka prawda. Dzisiaj wystarczy że zbudujesz sobie jakis kiepski generatorek i jesteś piratem, wszystkim szkodzisz na około, każdego to gryzie, powoduje śmierć wielu osób... żenada.

Zgadzam się z tym ponieważ też się trochę w to bawię i to jest całkiem pożyteczne napewno lepsze niż picie bełta pod sklepem
Back to top

gjego
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 17 Jan 2008 19:32   

radiosystem ja cie tylko pozdrawiam kolega chyba wpad kiedyś jak nadawał co dlatego ma takie zdanie o tych ludziach jak ktoś coś robi w w.cz. moc zwami :P
Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#12 17 Jan 2008 19:52   

Witam.

Veehraz
Quote:
TO JEST FORUM ELEKTRONICZNE NIE PRAWNICZE!!!!!!!!! ...

Nie poruszam Waszego Piracenia jako aspekt prawny. Tylko raczej jako cos co poprostu innym uzytkownikom eteru PRZESZKADZA (to piracenie).

konrad940
Quote:
Zgadzam się z tym ponieważ też się trochę w to bawię i to jest całkiem pożyteczne napewno lepsze niż picie bełta pod sklepem

Nigdy nie porównałem Radiokomunikacji do Bełta.

Moimi postami staram się Wam wytłumaczyc , że jeżeli juz musicie ale to Bardzo Musicie nadawać i bez tego NIE MOŻECIE ŻYĆ, to są inne wręcz napisałbym bardziej kulturalne sposoby uprawiania tego Waszego nadawania.
Chociażby pasma ogólnodostępne o nazwie ISO.
Najniższe pasmo ISO to 866MHz a później 2,4GHz , 5,8GHz itd. itd. . Nie piszcie , że 433MHz to niby ISO (to nie jest prawdą).

Tylko , że na tych pasmach Wasza przysłowiowa Noga nie postanie , ponieważ jeszcze nie dorośliście do tego.
Proponuje więc przejdźcie na pasmo CB w modulacji FM od 26,960 do 27,400MHz a w tedy zobaczycie na własnych plecach co to znaczy nadawać tam gdzie Was "piratów" nie znoszą i nie chcą.A Wam sie wydaje , że jak macie 20mW i brak (umowny brak) harmonicznych i brak przydźwięku 50Hz, to juz jesteście Fachmany i wolno wam "grzać" anteny o zasięgu nie wspomnę.

I tym miłym akcentem wnoszę hasło dnia "Piratom na 88-108MHz zostaje tylko chłosta i dyby".

Piratom radiowym Stanowczo NIE.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jan 2008 19:52   

Back to top

konrad940
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 17 Jan 2008 20:02   

radiosystem wrote:

Czemu jesteś taki cięty na piratów radiowych??
Back to top

gjego
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 17 Jan 2008 20:06   

radiosystem i to cie boli mnie wcale ja wiem co to znaczy hee jak ktoś ma śmiecie i sieje ale trzeba zrozumieć ty odrazu tesz nie byłeś boss :) jak się tak znasz natym to czemu sam śmiecisz to poco ci ten dród asz do ziemi :P że cię słyszą w chinach :D dobra pozdro:) bez urazy :E
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jan 2008 20:06   

Back to top

dj PIOTREczek
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 17 Jan 2008 20:16   

Dajcie spokój użytkownikowi "radiosystem"... ma już swoje lata . Za długo w w.cz. siedzi. Po za tym rozumiem go dlaczego tak sie czepia ale nie rozumiem dlaczego tarci swój czas na psianie postów na ten temat
przecież i tak nie nawrócisz żadnego...
Niech się ktoś znający w temacie wypowie na temat ew. górnej warstwy miedzi na pcb VCO.
Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#16 17 Jan 2008 20:28   

konrad940 wrote:
radiosystem wrote:

Czemu jesteś taki cięty na piratów radiowych??

Odpowiem na przykładzie.

Pasmo CB (11m). W radiotelefonach są tzw. inne 40-tki.
Normalny uzytkownik takiego radia nawet nie przemyśli swojego postepowania i nadaje na najwyższej 40-tce, czyli w pasmie 10metrowym (28MHz do 29.700MHz). Uzytkownikowi temu wydaje się , że jeżeli ma w kupionym radiotelefonie te wyższe i niższe 40-tki to wszystko jest OK. A przecież każdy obywatel tego świata wie , że tak nie jest. Jest to oczywiście winą sprzedawców i serwisów radiowych, które rozblokowują takie radiotelefony , patrząc tylko na kasę a nie skutki tego rozblokowania.

Zupełnym "odlotem" sa Rosjanie z okolic Moskwy , którzy zainstalowali stacje bazowe dla Taxi Moskwa na czestotliwościach 28,200 i 28,350MHz z mocą nadajnika 250Watów i antenie 5/8 λ. Słychac ich w Warszawie prawie zawsze , nawet jak nie ma propagacji.

Ci sami Rosjanie okupują pasmo 46MHz i 49MHz tez dla taksówek (bez zezwolenia). Przypomne tylko , że czestotliwości 46 i 49MHz to częstotliwości "zajete" przez telefony bezprzewodowe małego zasięgu. Ja tych Rosjan słyszę w Warszawie a oni nadają tez z samej Moskwy.

Czy teraz ktoś mnie rozumie o co tak mi naprawdę chodzi. ?.:|

Nie starajmy sie być postrzegani w świecie jako te przysłowiowe "murzyny" i nie prowokujmy inne narody , by mówili i pisali , że polak to totalny przygłób radiokomunikacyjny. A stwierdzenia , że "mam dobry generatorek o zasięgu 700 metrów" to własnie ten polski "przygłób". Dla wyjasnienia - nikogo tu nie chcę obrażać - tylko chciałem pokazać jak to może wygłądać z tej innej strony , kogoś kto wbrew pozorom zna sie na radiokomunikacji.

Pozdrawiam wszystkich i dalej stwierdzam Piratom Radiowym Stanowcze NIE.
Back to top

dj PIOTREczek
Poziom 13
Poziom 13

Post#17 17 Jan 2008 20:42   

Dziękujemy za historie. Teraz widzę ze pomimo dużego jak sądzę doświadczenia w dziedzinie radiokomunikacji (nick) i obycia wśród radiowców tych profesjonalnych i tych mniej, dalej nie rozróżniasz piratów z prawdziwego zdarzenia a tych którzy polutowali sobie jakiś tam kit z AVT czy NE bądź zmontowali "nadajnik" na jednym tranzystorze i to w dodatku nie w.cz. :D (bywały przypadki). Co do ostatniej części Twojego ostatniego postu to zgadzam się w 99%
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#18 17 Jan 2008 21:04   

Powiedz lepiej szczerze, czy kiedykolwiek przeszkodził ci w czymś piracki nadajnik UKF ? Ja w to wątpię.
Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#19 17 Jan 2008 21:43   

Veehraz wrote:
Powiedz lepiej szczerze, czy kiedykolwiek przeszkodził ci w czymś piracki nadajnik UKF ? Ja w to wątpię.

Chyba dalej nie rozumiesz. Tu przeciez nie chodzi, czy ktos mi konkretnie przeszkodził czy nie, tylko o sam fakt takiego myślenia , że można nadawać tam gdzie sie nie powinno.
I tu dalej nie chodzi mi o prawo tylko o tą "estetykę" czy "kulturę osobistą" kazdego tzw. nadawcy, który powinien sam z siebie wiedzieć czy powinno się czy nie powinno sie nadawać.

W Warszawie prawie co przysłowiowy kilometr można usłyszeć głównie mikrofony bezprzewodowe o słabej stabilizacji czestotliwości i "żadnym torze audio" a takich stacji Pirackich (nawet na stereo) słyszałem dwie.

Te nadajniczki "mikrofony bezprzewodowe" to sprzedawane były nawet jako kity i jako szpiegowskie urzadzenie podsłuchowe. I tu własnie pojawia sie ten polski "przygłób" sprzedawca, który za kasę to własna żonke odda. Hi Ha.

Pozdrawiam i dalej podtrzymuję , że P..... NIE.
Back to top

mlody91
Poziom 18
Poziom 18

Post#20 Post from the author of the topic 17 Jan 2008 22:28   

OK! Pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie ;). Czy jest jakiś sposób aby zmniejszyć trochę szumy generatora? Czy zmiana na większy rezystor na źródle tranzystora pomoże?
Back to top

dj PIOTREczek
Poziom 13
Poziom 13

Post#21 17 Jan 2008 23:04   

mlody91 wrote:
OK! Pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie ;). Czy jest jakiś sposób aby zmniejszyć trochę szumy generatora? Czy zmiana na większy rezystor na źródle tranzystora pomoże?

http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/main.html
Back to top

djkowal
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 18 Jan 2008 02:50   

Wszyscy ci co mowia o 20mw i ze to nielegalne mowie ze to prawda i wie to juz chyba kazdy co robi takie konstrukcje Ale tez chce powiedziec ze 80% ludzi ktorzy to mowia sami robili takie konstrukcje i napewno nie konczylo sie na 20mw ::D
Pozdrawiam
ocana 5/5
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#23 18 Jan 2008 16:29   

Jak montowali nadajniki radiowe dla radiostacji to nie pytali się każdego o zdanie, czy chcą aby im fale świeciły po łysych i nie łysych głowach. To dopiero jest piractwo moim zdaniem i nie liczenie się z nikim. Pół biedy z nadajnikami FM, bo to co wyrabiają firmy montujące stacje bazowe GSM to przesada. Nikt też sie ciebie nie pyta czy chcesz mieć taką wieżyczkę przed oknem czy nie, a twój głos sie nie liczy. Jak dostaniesz białaczki to będą szukac innej przyczyny, byleby nie wypłacić odszkodowania i utrzymywać swoje wieże.

Ja z tych kitów-nadajniczków na jednym BF to już daawno wyrosłem. Jak ma się nadawać, to z czegoś nieco porządniejszego, no żeby chociaż te PLL i filtry były. No i niski swr.

Możesz powtarzać piratom nie itd., ale czy to coś zmieni? Ja mówię tak - jest dobrze bez względu na prawo, jeśli ty nie szkodzisz innym i nikt tobie nie szkodzi. Mówiąc piratów masz na myśli pewnie wyrostków z gimnazjum posiadajacych kity za 9zł i nadających same k(...) i ch(...) z kabelka na swój blok.
Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#24 18 Jan 2008 20:29   

mlody91 wrote:

Wydaje mi sie , że szumy , o których tu piszesz , nie są szumami generowanymi z generatora.
Elementami najbardziesz szumofonowymi są diody (diody i diody pojemnościowe) , stabilizatory (często się wzbudzają na m.cz.) i oczywiście wszelakie wzmacniacze napięciowe na tranzystorach.

Opisz cos na temat tego szumu a najlepiej sprawdź skąd wychodzi, to cos pomożemy.

Pozdrawiam.
Back to top

tbracha
Poziom 6
Poziom 6

Post#25 19 Jan 2008 19:47   

Mimo wszystko szkoda ze nie wkleiłeś schematu bo trudno z opisu
tak sobie wyobrazić,zwłaszcza separator.Jeżeli piszesz ze pracował cała
noc po 50 omami jest ok,warto jednak wiedzieć czy przy zmianach
impedancji obciązenia nie zacznie pływać częstotliwość zwłaszcza ze
jak się domyślam do wyjscia bywa podłaczana antena.
Jesli moge cos zasugerować (oczywiście jeśli mysłisz o powazniejszych zastosowaniach) to
1.Obniż napiecie zasilania oscylatora do 8-9 V a może i niżej przez dodatkowy stabilizator ,obnizy to prąd drenu ,zmniejszy nagrzewanie sie złacza tranzystora poprawi stabilność czestotliwosci i być może zmniejszy szumy
2.proponowałbym aby część generacyjną po przybraniu ostateczengo kształtu po prostu zamknąć w jako tako hermetycznej puszce
wiem z doświadczenia że oscylator może stabilnie pracowąć cały dzień...
dopóki ktoś nie otworzy okna i przeciąg nie zmieni temperatury pracy
osobiście podobne urzadzenie zamknałem na płytce w domku wykonanym z laminatu,po wstępnym wstrojeniu i regulacjach
domek zamknąłem przylutowałem laminatowy daszek a pozostałe szpary
doszczelniłem silkonem znacznie poprawiło ot stabilność generatora zas efekt przeciągu po prostu zniknął.Oczywiscie wtedy w gre wchodzi
tylko strojenie warikapem.Znam ludzi którzy dodatkowo umieszczeli cął płytke w styropianowym pudełku lub zalewali pianką budowlaną
a ideałem jest grzałka utrzymujaca stała temperature.
3.przy sterowaniu warikapa w szereg z opornikiem przez który jest podawane napiecie polaryzacji doczepiłbym jeszcze dławik
4.sygnał z modulujący z mikrofonu puściłbym przez jakiś bardzo prosty
1-2 tranzystorowy wzmacniacz ,pomyslałbym tez o jakims ograniczeniu amplitudy i pasma przenoszenia

szumy które tak bardzo ci przeszkadzaja moga ( ale nie musza ) byc skutkiem mechanicznych drgań obwodu rezonansowego (mikrofonowanie itp) byc może trzeba by było cewkę oscylatora nawinac troche grubszym drutem,przyjrzałbym sie także kondensatorom zawłaszcza dzielnika,
może potrzebne by były elementy troche lepszej jakości

zawodowo zajmuję się urzadzeniami wysokiej czestotliwości i
przyznam że sposób wykonania urządzenia bardzo mi sie podoba
duzo masy, krótkie połaczenia wszystko zgodne z zasadami sztuki
ponieważ w dyskusji padły słowa o piractwie itp
budowa jedno dwutranzystorowych urzadzeń bywa wstepem do piractwa
ale najczesciej jest ładnym wejsciem w swiat radiotechniki i dobrym sposobem poznania podstaw elektroniki i temu się nie powinno przeszkadzac , oczywiscie dopóki jakiemus idiocie nie przyjdzie do głowy
robienie na złość emerytom z sasiedztwa albo kładzenie fali nosnej na częstotliwosci służb miejskich czy lotniczych
Back to top

mlody91
Poziom 18
Poziom 18

Post#26 Post from the author of the topic 19 Jan 2008 20:15   

Szumy, no możliwe że napięcie zasilania tranzystora jest zbyt wysokie wymienię jutro rezystory na źródle i drenie i zobaczymy czy to pomoże. Nie wykluczam też diody pojemnościowej na którą jest podawane napięcie 6V.

Efekt mikrofonu jest ale jest na to sposób a mianowicie gąbeczka w cewkę i zalanie jej woskiem, pomoże?

Po dostawieniu przestrajania częstotliwości warikapem, należy nieco zmniejszyć ilość zwojów na cewce albo wywalić trymer ponieważ BB104B ma na wstępie ponad 30p.

Już się bałem że płytka jest źle wykonana, ale ją tak zaprojetowałem aby było w miarę estetycznie (wiem że w w.cz. nie ma to znaczenia ale jestem trochę estetą) i wzorowałem się na płytkach wcześniejszych generatorów na elektrodzie.

W planach mam wykonanie wzmacniacza w.cz. nawet mam płytkę i pytanie czy jest dobrze zaprojektowana? Elementy będą przewlekane. Zdjęcie poniżej. Pozdrawiam!

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Jan 2008 20:15   

Back to top

Freeradio
Poziom 14
Poziom 14

Post#27 19 Jan 2008 22:24   

Witam,
-> mlody91
Gratuluję konstrukcji, bardzo ładnie i estetycznie. :)
Co do szumów, to zwrócić należy szczególna uwagę na warikapy i napięcia zasilania. Stabilizatory zwykły produkować sporo szumów, dlatego dobrym sposobem jest umieszczenie kondensatorów filtrujących jak najbliżej stabilizatorów ( drabinki: 100n, 10n i 1n ). Warto też zastosować prosty filtr złożony z dwóch dławików w.cz. i dwóch kondensatorów typ. 100uF na samo wejście zasilania...

Jak wspominał mi jeden znajomy często zdarza się, że złe poprowadzenie masy ma wpływ na szumy. Jeżeli w pewnym miejscu masa jest przecięta długą ścieżką, to poświęćmy drutu i połączmy ją zworką.

Nie wiem czy jest sens pisać: Nie ma żadnego paragrafu który określa maksymalną moc emitowaną nadajnika w paśmie UKF, bez zezwolenia, na dzień dzisiejszy. Poza tym my tu komentujemy konstrukcję, a nie to czy jest to legalne czy nie, ileż razy były na ten temat dyskusje. Dejcie spokój...
Back to top

tbracha
Poziom 6
Poziom 6

Post#28 19 Jan 2008 23:41   

płytka jest dosyc estetyczna i zrobiona z wszystkimi zasadami sztuki
tylko ja osobiscie zanim zacząłbym bawić sie tak dużymi mocami że aż
potrzebny byłby 2n3632 popróbowałbym na wzmacniaczach rzędu
0,3 - 1 Wat w antenie z jakimiś 2n2219,2n3386 albo 2n4421 ale to juz inna
sprawa.
co do cewki oscylatora togabka jest dobra w chińskich radiach z bazaru a nie
w tym co robisz.Mnie mądrzy ludzie ostrzegali żeby nie stosowac materiałow
chłonących wilgoć z powietrza np turbaksu bo topowoduje zmiane własciwosci ośrodka zmiany pojemności itp a w konsekwencji spadek stabilności.wydaje się że sama parafina powinna pomóc, choć lepszy wydaje mi się zwykły hydrauliczny silikon.Jakis czas temu budowałem s pozytwnym skutkiem heterodyne 112 MHz w układzie colpittsa to cewkę nawinałen drutem 0,45 mm na fabrycznym karkasie z polistyrenu, drut wcisnałem w gwint wytłoczony na karkasie, rdzeń cewki i zwoje usztywniłem parafina, wydaje mi się też kleje typu "kropelka' w lepszym wykonaniu powinny sie nadawać.Możesz spóbowac nagwinowac
pret albo rurke z jakiegoś izolatora i nawijac drut w zwoje gwintu albo poszukac drutu o wiekszej sztywnośi nawet,powinna to byc srebrzanka
ale nie jest to znowu ąz takie krytyczne.
Tu inny kolega mówił o łaczeniu mas drutem.Jedna uwaga,jesłi już trzeba łaczyć masy to paskiem blachy ,taśmą np z ekranu kabla,kazdy kawałek drutu to jakas indukcyjność coś się na nim może wykluć, zwłaszcza jeśłi operujemy większymi mocami.Widziałem sytuacje np przy druku dwustronnym gdy masy po obu stronach płytki były połączone zworkami z drutu układ się wzbudzał natomiast przestawał gdy masy zwarto paskami miedzianej folii przecinajac w tym celu laminat.
Pollecałbym takze blokowanie zasilania dużą ilościa kondensatorów monolitycznych w wykonaniu SMD,oprócz zwierania wcz moga one wycinac smieci produkowane niekiedy przez stabilizatory
Back to top

Veehraz
Poziom 17
Poziom 17

Post#29 20 Jan 2008 01:10   

Ten 2n3632 trochę drogi jest, będziesz musiał uważać, żeby nie spalić, a o to nie trudno, szczególnie przy tym 2N3553 z kolektorem na obudowie (kto to wymyślił?!). Trymery daj koniecznie ceramiczne, o dośc szerokim zakresie pojemnosci. Nie kupuj czasem tych małych z otworkiem, gdzie trzeba sie męczyć żeby je nastawić (metalowym śrubokrętem to raczej się nie da).
Back to top

mlody91
Poziom 18
Poziom 18

Post#30 Post from the author of the topic 20 Jan 2008 11:05   

Zabieram się za próby odszumienia generatora ;)

No niestety... takie zakupiłem 6-50p, i pod nie płytka była robiona. Mam dwie sztuki 2n3632 i jedną 2n3553 więc będzie trzeba uważać. A można by zamiast 2n3553 wstawić BSX59 (7 sztuk na magazynie) i potem tylko podmienić tranzystory?

Mam taki śrubokręt którym zawsze nastawiam generator i nic częstotliwość nie ucieka po zabraniu narzędzia ;) więc może i tu się uda.

Czy taki dławik jak na zdjęciu nada się na bazę 2n3632? Oczywiście kilka zwojów trzeba ująć.

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Generator FM w ukł. Seilera na BF245
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next

Page generation time: 0.222 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed