| Autor |
Wiadomość |
Christophorus Poziom 20

|
17 Sty 2008 13:17 Mini CD z KiCAD z 29.11.2007r. |
|
|
|
Witam ponownie i mam przyjemność przedstawić płytę CD z programem KiCAD z 29.11.2007r. Jest to kompilacja oznaczona literką "a". Czyżby chodziło o testową "alfę" programu, a nie jego wersję finalną? W każdym razie program w czasie testów u mnie nie sprawiał problemów. Płyta ta to pewna nowość, gdyż znacznie ją odchudziłem. Przede wszystkim usunąłem z niej programy Open Office 2.xx oraz Komputerowy Słownik Elektroniki, które zajmowały najwięcej miejsca. Także przeglądarkę PDF Acrobat Reader zastąpiłem darmową (polskojęzyczną) Foxit Reader 2.2, która przy okazji jest znacznie szybsza od Acrobat Readera. Jest co prawda też Foxit PDF Creator ale ma on mniejsze możliwości od PDF Creator'a, więc pozostawiłem tego ostatniego. Ponieważ moim założeniem było zmieszczenie całej płyty na mini dysku CD o średnicy 8 cm konieczne okazały się dodatkowe cięcia danych na tej płycie CD. Tym razem okroiłem nieco KiCADa, ale jego funkcjonalność pozostała nie zmieniona. Mianowicie usunąłem z jego instalatora pliki PDF z notami aplikacyjnymi elementów elektronicznych. Jeśli ktoś potrzebuje może je pobrać ze strony domowej KiCADa i umieścić je w lokalizacji ...\kicad\library\doc\. Dzięki temu posunięciu zaoszczędziłem ponad 80MB, ale to było wciąż mało. Konieczne okazało się usunięcie plików pomocy HELP innych wersji językowych KiCADa. Pozostały tylko HELP'y angielskie. Usunąłem także tutorial w języku rosyjskim (były dwa pliki PDF i ODT), pozostał tylko PDF. Także mój kurs KiCADa pozostał tylko w wersji PDF. Instalator KiCADa obecnie nie ma żadnych opcji konfiguracyjnych. Kody źródłowe KiCADa w razie potrzeby można pobrać z jego strony domowej. Dzięki tym cięciom obraz tej mini płyty CD z KiCADem wynosi 179 MB, a po spakowaniu RARem jeszcze mniej bo tylko 107MB. Powinien być zatem znacznie łatwiejszy do pobrania niż poprzednie moje płyty które miały ponad 500 MB po rozpakowaniu. Po pobraniu obrazu tej mini płyty CD należy archiwum RAR rozpakować. Otrzymamy obraz płyty CD w formacie Nero (plik *.nrg). Plik ten możemy zamontować w Daemon Tools'ie, lub nagrać na płytę CD. Może być to zwykła płyta CD o pojemności 650/700 MB lub mała 8 cm płytka (mini CD). W przypadku tych płytek zauważyłem jednak , że ich pojemność się waha od około 190 do 210 MB w zależności od producenta. Dlatego starałem się aby obraz mojej płytki był jak najmniejszy, żeby w razie czego zmieścił się na tej małej płytce.
Obraz tej mini płyty CD z KiCADem można pobrać z tego linku:
http://www.sendspace.com/file/pj4vah
Jest to dla mnie w miarę wygodny sposób udostępnienia tego pliku. Jeśli ma ktoś możliwość udostępnienia tego pliku w postaci torrentu, itp, to nie mam nic przeciwko dalszemu bezpłatnemu udostępnianiu i rozpowszechnianiu mojej płyty. Przykre jedynie jest to, że coraz więcej osób wykorzystuje moją płytę i pracę na nią do tego aby zarobić parę groszy (bo zainteresowanie jej kupnem jest nie wielkie) i wystawia ją na Allegro. Jestem temu przeciwny. KiCAD powstał dla tych których nie stać na zakup komercyjnego oprogramowania więc niech będzie on darmowy dla wszystkich. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
17 Sty 2008 13:17 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJpopak;) Poziom 22

|
24 Sty 2008 16:19 Re: Mini CD z KiCAD z 29.11.2007r. |
|
|
|
Witam
Ja z tego serwera nie mogę ściągnąć są jakieś problemy :| Zmień serwer.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Christophorus Poziom 20

|
24 Sty 2008 18:38 Re: Mini CD z KiCAD z 29.11.2007r. |
|
|
|
Problemem jest prawdopodobnie zbyt duża ilość osób pobierająca plik obrazu tej mini CD na raz. Serwer odmawia dostępu większej ilości osób aby uniknąć przeciążenia. Postaram się jeszcze w na innym serwerze umieścić ten plik, ale będę musiał go przepakować na dwa mniejsze pliki. Można też spróbować później pobrać ten plik.
Dodałem 25.01.2008r.
Plik obrazu MiniCD z KiCADem opisany w pierwszym poście tego tematu podzieliłem na dwie części i umieściłem w serwisie rapidshare. To są linki do pobrania tych plików:
http://rapidshare.com/files/86435836/mini-cd-kicad-29-11-07-a.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/86438629/mini-cd-kicad-29-11-07-a.part2.rar.html
W tym serwisie są znów jednak ograniczenia czasowe i też czasami się trudno dopchać do pliku. Wczoraj rzeczywiście z serwisu sendspace nawet je nie mogłem pobrać tego obrazu (za dużo osób na raz chciało go pobrać), ale teraz włączyłem pobieranie i jest OK. Po pobraniu plików z serwisu rapidshare pierwszą połówkę archiwum wczytujemy do WinRAR'a i wybieramy opcję Wypakuj do... i wskazujemy katalog, gdzie to archiwum ma być wypakowane. Oczywiście obydwie części archiwum muszą być w tym samym katalogu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacsinta Poziom 10

|
03 Lut 2008 18:08 Re: Mini CD z KiCAD z 29.11.2007r. |
|
|
|
Wielkie dzięki dla "Christophorus"
-- Programik super !!
Właśnie się nim bawię na początek żeby go poznać , ale już niedługo zrobie sobie swoja płytkę z swoich schematów ..
:D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJpopak;) Poziom 22

|
03 Lut 2008 21:14 Re: Mini CD z KiCAD z 29.11.2007r. |
|
|
|
Witam
Pobrałem i stwierdzam że menu nie działa jak trzeba ;) Mam tu na myśli że nie nie wszystkie programy uruchamiają z okienka menu tylko trzeba zagłębić sie w pliki i z tamtąd uruchamiać wszystko.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Christophorus Poziom 20

|
04 Lut 2008 23:59 Re: Mini CD z KiCAD z 29.11.2007r. |
|
|
|
Sprawdzę to menu u siebie raz jeszcze. To jak na razie pierwsza informacja o tym, że nie działa ono poprawnie. Czasami się tak zdarza, że gdy pobieramy plik przy znacznym obciążeniu sieci to ulega on uszkodzeniu. Jest też możliwe, że coś zmieniłeś w strukturze plików katalogów na tej płycie CD lub wypakowałeś z jej obrazu pliki i katalogi (np. Daemon Tools'em), gdzieś na dysk. Wtedy pozmieniają się ścieżki do plików na płytce i na pewno menu nie będzie działało poprawnie. Obecnie mam już gotową kolejną płytkę z kompilacją z 29.11.2007r "c", tylko ją przetestuję. Jest też kompilacja KiCADa z literką "b" - coś ostatnio dużo tych kolejnych nowych kompilacji KiCADa. Płytkę opracowałem jednak do kompilacji oznaczonej literką "c". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DJpopak;) Poziom 22

|
05 Lut 2008 16:15 Re: Mini CD z KiCAD z 29.11.2007r. |
|
|
|
Witam
Hmm może coś się stało jak pobierałem ale rozpakowałem archiwum i nagrałem bezpośrednio programem na CD programem Ashampoo Burning Studio.
Próbuję też zrobić zarys (krawędzie) płytki pcb i nie jak mi nie wychodzi ;)
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Christophorus Poziom 20

|
05 Lut 2008 22:19 Re: Mini CD z KiCAD z 29.11.2007r. |
|
|
|
Jak już wspomniałem obraz płytki mógł się uszkodzić przy pobieraniu przez obciążoną sieć. Kiedyś efektem uszkodzenia pliku archiwum z obrazem płytki było pytanie o hasło do archiwum. Tyle, że ja swoich obrazów płyt nie zabezpieczałem hasłem. Trzeba było ponownie pobrać plik i tyle. Co do problemów z obsługą, na mojej płytce jest prosty kurs obsługi KiCADa, może na początek wystarczy. Więcej problemów z programem KiCAD i sposobów ich rozwiązania znajdziesz w tym temacie. Kilka innych problemów opisywanych było "luzem" z pominięciem tego tematu. W tym przypadku trzeba skorzystać z wyszukiwarki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |