FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wykonałem samodzielnie programator USBasp

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Wykonałem samodzielnie programator USBasp
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 18 Jan 2008 18:14   

USBasp w wersji econo

Ostatnio zrobiłem programator USBasp (http://www.fischl.de/usbasp/), całkowity koszt jest śmiesznie mały:

-ATmega8 - 4zł
-podstawka do procka - 40gr
-podstawka uniwersalna UM-0 - 2.44zł
-2 LEDy - 21gr
-gniazdo USB - 1zł
-2 zenerki - 20gr
-kwarc - około 1.00-1.20zł
-3 zworki, goldpiny, rezystory i kondensatory - około 40-50gr w sumie
-kynar, cyna, prąd ;) - może z 30gr? pewnie nawet nie...
-trochę czasu :)

suma: 10.25zł + 5zł na kabel do USB (można użyć innego gniazda usb i korzystać z kabla od drukarki albo skanera, albo po prostu dać wtyk do USB - na gnieździe wyjdzie 0,50-1,00zł drożej, ale nie trzeba już kabla. Ja wolałem użyć kabla). Porównując z parędziesięcioma złotymi na Allegro już w ogóle jest super - a do tego jaka satysfakcja :D

Całość może nie wygląda jakoś super (na dobrą sprawę można by nieco inaczej ustawić niektóre elementy i płytkę obciąć o 2cm), ale bardzo łatwo i tanio można zrobić działający programator na USB.

Działa!

zdjęcie poniżej:

oraz cały pakiet zdjęć:
http://rapidshare.com/files/84800444/fotki_usbasp.rar.html

(zamieszczam na zewnętrznym serwerze aby niepotrzebnie nie obciążać serwera elektrody)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Jan 2008 18:14   

Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 19 Jan 2008 12:41   

Re: USBasp w wersji econo

Szczerze... wstyd by mi było coś takiego prezentować na forum elektrody zważywszy na to że na Elektrode powoli zaczynają patrzeć zagraniczni elektronicy. Już mogłeś do tego płytkę wytrawić (nie mówie tutaj o projektowaniu, mogłeś pobrać gotowy wzór ze strony z projektem), elementy krzywo. Zobacz jak ja zrobiłem ten sam programator:

Naprawde nie masz czym się chwalić.

Mam nadzieje że kolejne projekty już zrobisz lepiej. Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jan 2008 12:41   

Back to top

OldSkull
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 Post from the author of the topic 19 Jan 2008 14:24   

Szczerze? Chciałem zrobić to tanio - a laminat+papier kredowy+szukanie osoby z laserówką+grzebanie się z żelazkiem + wytrawiacz wyszło by mnie przynajmniej drugie tyle czasu (jeśli nie więcej) i drugie tyle kosztów. Co prawda będę musiał wykonać pewien układ na wytrawianej płytce, ale chwilowo wolę poczekać.

Ciekawe ile Ciebie wyniosło zrobienie tego programatora?

Elementy rzeczywiście wyszły mi troszkę krzywo co niektóre, ale zapewniam, że są mocno przytwierdzone.

Chciałem przede wszystkim pokazać, że da się łatwo i tanio wykonać pewien projekt - pokaż osobie, która chce zacząć zabawę opis swojego programatora, jak to robiłeś itd, a pokaż jej moją wersję - może i Twoja jest ładniejsza i bardziej profesjonalna z wyglądu, ale wybrana by była moja wersja.
Back to top

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 19 Jan 2008 20:31   

A potem byś tłumaczył przez godzinę dlaczego nie działa, żeby na koniec się okazało że zimne luty są.

Popieram Duch__

Programator to podstawowe narzędzie mikrokontrolerowca, jeśli już robić samemu to porządnie. No chyba że ktoś lubi się zastanawiać czemu nie działa...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jan 2008 20:31   

Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 19 Jan 2008 23:32   

OldSkull wrote:
Szczerze? Chciałem zrobić to tanio - a laminat+papier kredowy+szukanie osoby z laserówką+grzebanie się z żelazkiem + wytrawiacz wyszło by mnie przynajmniej drugie tyle czasu (jeśli nie więcej) i drugie tyle kosztów.

Ja też nie mam laserówki i se radze. Jest coś takiego jak ksero gdzie za 35gr odbijają na papierze kredowym bez najmniejszych oporów.

Grzebanie się z żelazkiem trwa przy dobrej wprawie 5min (od momentu włączenia żelazka).

Wytrawianie trwa około 10 minut

OldSkull wrote:
Ciekawe ile Ciebie wyniosło zrobienie tego programatora?

Cytuje to co napisałem w dziale DIY jak prezentowałem mój programator:
"Co do kosztów:
PCB - miałem
Atmega8 - miałem
Kwarc - 1,50zł
Drobnica - około 8zł
Obudowa - 5,50zł
W sumie 15zł"

Jak w zasadzie musiałbym doliczyć do tego laminat (PCB) który mnie kosztował 5zł za orkusz 300 na 150mm za pomocą którego mógłbym zrobić około 10 takich programatorów i żeby było fer to odejme koszty obudowy i dodam koszty atmegi którą kupiłem kiedyś (4,88zł), czyli:

PCB - 5zł
Atmega8 - 4.88zł
Kwarc - 1,50zł
Drobnica - około 8zł
W sumie około 20zł
Back to top

Mad Bekon
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 20 Jan 2008 08:51   

Też popieram kolegów wyżej.
Ja swój pierwszy USBAsp uruchamiałem dość długo na wytrawionej płytce. Jako ze nie mogłem dojść co tego co nie chciało działać, płytka sporo przeżyła i wyglądała tragicznie.
Po jakimś czasie musiałem i tak potem zrobić nowy.
Teraz jest ładnie cycuś glancuś, wytrawione działa aż miło, a robiłem to może z 2h (trawienie) i 2h (wiercenie, lutowanie, odpalenie).

Czasami warto posiedzieć troszkę dłużej, zobaczysz, niebawem gdzieś Ci się coś przerwie.
Trzeba nabrać pewnej estetyki.
Ja ostatnio polutowałem Atmege16 w SMD i mimo ze jest zrobione to dobrze, i tak mi się nie podoba, bo mogło być lepiej.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Wykonałem samodzielnie programator USBasp
Page 1 of 1
Similar topics
Czy robił ktoś programator USBasp ??? (18)
Popularny programator USBASP www.fischl.de (2)
Programator USBasp - problem z programowaniem (2)
Buduję programator USBASP - pytania (6)
Programator USBasp dla AVRów (24)
Programator usbasp odmówił posłuszeństwa. (3)
programator usbasp pod vistą (6)
Atmega324 i programator USBasp (1)
ATMEL ATTiny2313 i programator USBasp - problem (13)
USBasp programator oraz sterowniki do visty (3)

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed