Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Odbiornik VHF 80...180MHz - "KIT" AVT 984B


  Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service ->Odbiornik VHF 80...180MHz - "KIT" AVT 984B Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#91 07 May 2008 18:39    

Re: Odbiornik VHF


Myślał ktoś jak zrobic w tym odbiorniku AM. Układ TDA1083 zawiera w sobie detektor FM i AM. Prawdopodobnie jutro będe miał ten odbiornik, i chce sie dowiedzieć czy łatwo bedzie zrobić AM do tego odbiornika??
Poniżej link do aplikacji TDA1083
http://hamradio.online.ru/ftp3/TDA1083.pdf
I jeszcze jedno: z jakiego materiału najlepiej zrobić blaszki ekranujące. Z puszki po piwie sie nie da bo cyna sie jej nie trzyma??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kondensator
Level 36
Joined: 04 Dec 2006
Posts: 2708
Helped: 285
Post rating: 52
kondensator
Level 36
Post#92 07 May 2008 20:48    

Re: Odbiornik VHF


janik_89 wrote:
I jeszcze jedno: z jakiego materiału najlepiej zrobić blaszki ekranujące.
Z puszki po piwie sie nie da bo cyna sie jej nie trzyma??
Najtaniej (0zł) z obudów starych baterii 9V, ale okazało się że z wielu 1.5V też
(kiedyś miały osłonę z papieru/folii 1.5V polskie a teraz niektóre inne)
Jak w domu brak, to powinny być w pojemniku na zużyte baterie
i akumulatory - mają obowiązek być (!) w sklepie elektrycznym lub RTV
a podobno bywają też w niektórych szkołach i firmach.
Nie rozbierać akumulatorów, ani baterii z wyciekami/wykwitami !!!
Po cierpliwym rozgięciu i wypchnięciu zawartości uzyskuje się blachę
ocynowaną łatwo sie lutującą, przy chęci lutowania z drugiej strony
wystarczy zeskrobać miejscami lakier z napisami. Po wyprostowaniu,
wyklepaniu można z tego robić konstrukcje nie tylko ekrany,
ale i modułowe w.cz, a nawet filtry HF, VHF (na UHF lepiej jednak
z blachy Cu - stal i cyna to większe straty i mała dobroć). Blachę taką
można ciąć nawet zwykłymi nożyczkami "spisanymi na straty".
Oczywiście po rozebraniu należy same baterie odnieść do punktu zbiórki !
(jak by nie chcieli dać (czytaj: pożyczyć), to można zostawić kaucję lub
legitymację i kartkę że oddasz xx sztuk baterii czyli minimum tyle ile...
pożyczyłeś - gdyż demontować w sklepie to nie najlepszy pomysł)
Niektóre puszki po konserwach też dają się wykorzystać, ale zazwyczaj
są pokryte od środka warstwą lakieru (skrobanie miejsc do lutowania,
przykręcania), a na zewnątrz lakierem, naklejkami. Jeśli wewnątrz ma
być mało elementów to nie problem (np. sztuczne obciążenie z 4szt.
200ohm/2W + sonda w.cz. w puszce po przecierze pomidorowym :) )

Jak ma być "elegancko" - to blacha Cu o grubości 0.1...0.4mm.
Występuje często w kręgach o szerokości ok. 300mm i w jeśli akurat
uda się taką upolować w sklepie z metalami kolorowymi, to warto trochę
kupić - cena miedzi za kg jest wysoka, ale np. 0.5...1m cienkiej taśmy
nie waży dużo, a wystarczy na długo- trzymać szczelnie zapakowane,
nie macać bezpośrednio palcami aby sie nie utleniała / nie korodowała.
Można ciąć zwykłymi nożyczkami, zwłaszcza Cu cieńsze od 0.4mm.

Brązu i mosiądzu nie polecam ze względu na gorsze własności dla w.cz,
dużo wyższą cenę, trudniejsze lutowanie i cięcie.

Helpful post? + 0
Back to top
Faces
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Kędzierzyn-Koźle
Joined: 22 Aug 2004
Posts: 3142
Helped: 145
Post rating: 30
Faces
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#93 07 May 2008 21:00    

Re: Odbiornik VHF


janik_89 wrote:
I jeszcze jedno: z jakiego materiału najlepiej zrobić blaszki ekranujące. Z puszki po piwie sie nie da bo cyna sie jej nie trzyma??


Żadna nowość, że cyna nie "trzyma" puszki po piwie itp. Wszak to aluminium. Do lutowania tegoż metalu potrzebny jest specjalny stop metali (do kupienia na Allegro). Cały szkopuł w lutowaniu aluminium tkwi w tym, że podczas lutowania na powierzchni tego metalu nie może być warstwy tlenku glinu.
Jeżeli posiadasz w domu demobilowy sprzęt radiowy to zobacz czy nie ma tam przypadkiem ekranowanych głowic, generatorów itp. Blacha z tych ekranów idealnie nadaje się właśnie na ekrany.
Ja osobiście używam blachy ocynkowanej. Do dostania na skupie złomu za grosze.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
M. S.
Level 34
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 12 Jan 2005
Posts: 1941
Helped: 254
Post rating: 434
M. S.
Level 34
Post#94 07 May 2008 22:24    

Re: Odbiornik VHF


Quote:
Cytat:
Chyba kolega M. S. pisał, że można wykorzystać TSA5511 lub TSA5522.



Quote:
Nie pisał, że można tylko pisał, że sprawdzi.


I sprawdził.

TSA 5522 chodzi bez problemu na 1MHz. Moją "rozpędziłem" do ponad 180MHz i hula. Krok 12,5kHz.
TSA 5522 kupiłem w sklepie za 10zł. i jest u mnie sporo tańszy niż TSA6057 ( grubo ponad 20zł.)

Dodaję jeszcze resztę odbiornika. Jak ktoś to będzie chciał sobie wykonać to niech sprawdzi wartości elementów z notą katalogową. Mogłem coś pomylić.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#95 08 May 2008 07:31    

Re: Odbiornik VHF


Na temat blachy do ekranowania już wiem, a co z AM-em??

Złożyłem odbiornik i narazie słychać szum w głośnku i nic więcej(pewnie kwestia dostrojenia). Czy można odwrotnie wlutować filtr 10,7, czy to nie ma znaczenia jak bedzie wlutowany??
Do BF199 jak uruchomiłeś ten odbiornik, bo ja nie mogę sobie z tym poradzić :| słychac tylko szum który sie zmienia jak krece trymerem generatora. Czy odbierałeś już jakieś stacje zanim zaekranowałes cały odbiornik??
Odbiornik VHF 80...180MHz - "KIT" AVT 984B
Odbiornik VHF 80...180MHz - "KIT" AVT 984B
Odbiornik VHF 80...180MHz - "KIT" AVT 984B

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#96 10 May 2008 08:24    

Re: Odbiornik VHF


Nikt mi nie odpowie??

Helpful post? + 0
Back to top
M. S.
Level 34
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 12 Jan 2005
Posts: 1941
Helped: 254
Post rating: 434
M. S.
Level 34
Post#97 10 May 2008 08:31    

Re: Odbiornik VHF


Jak słychać szum to już połowa sukcesu. Teraz trzeba:
1. Ustalić czy generator lokalny działa i czy działa na odpowiedniej częstotliwości. Trudno to zrobić bez woltomierza w.cz. i bez f. miarki.
2 Zestroić obwody wejściowe LC na odbieraną częstotliwość. Do tego będzie potrzebny dość silny sygnał w.cz. Bez generatora w. cz. trudno to zrobić.

Wybrał kolega dość "trudny" układ. Do tego dochodzą niestrojone obwody p.cz. których nieprawidłowe parametry mogą znacznie osłabić możliwości odbiornika.

Reasumując. Zabawa z radiem powinna się zacząć od budowy przyrządów pomiarowych i niezbędnych do strojenia.
1. F - miarka.
2. Woltomierz w. cz.
3. Miernik indukcyjności lub/i TDO
4. Stabilny przestrajany generator w. cz.

Wtedy uruchomienie odbiornika nie będzie dziełem przypadku. Inaczej trzeba korzystać z wróżki.
P. S. Wszystkie przyrządy można wykonać samemu bez dużych kosztów.

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#98 10 May 2008 09:07    

Re: Odbiornik VHF


1. F-miarki nie mam
2. Woltomierz w.cz tzn. sonda w.cz?? Jak tak to mam tylko ze ze zwykłych diod 1N....
3. TDO np. http://www.elportal.pl/pdf/k15/07 03b.pdf moge zrobić
4. Stabilny generator w.cz nie mam

A co myślicie o tym żeby zrobić jakiś malutki nadajnik na 88-108MHz, dostroić go na wybraną częstotliwość np. 100MHz, włączyć i stroić mój odbiornik na tą właśnie częstotliwość??

Helpful post? + 0
Back to top
M. S.
Level 34
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 12 Jan 2005
Posts: 1941
Helped: 254
Post rating: 434
M. S.
Level 34
Post#99 10 May 2008 10:20    

Re: Odbiornik VHF


Quote:
TDO mogę zrobić


A jak zmierzysz jego aktualną częstotliwość? Jak nie będziesz jej miał to jak tym zestroisz obwody w. cz.?
Jak chcesz zrobić odbiornik na UKF to sprawa jest prostsza, bo stabilnych i mocnych "generatorów" (stacji radiowych) jest ci u nas dostatek.
W takim razie przypnij antenę i strój cewkę heterodyny aż złapiesz stację. Potem na słuch strój obwody wejściowe.
Jak obwody wejściowe i LC heterodyny są wykonane na inną częstotliwość to się nie dostroisz.
Znajdź w sieci kalkulator do cewek. Zrób cewki na UKF zgodnie z obliczeniami, wylicz kondensatory i powinno się udać.

A. I jeszcze antena!!!
Odbiornik, którego schemat zamieściłem "słucha" VHF'u w promieniu 40km. z porządną anteną. Jak mu podłączę drut to jest głuchy jak pień.

P. S. Sonda diodowa ma próg działania. Nadaje się do silniejszych generatorów. W tym odbiorniku pewnie heterodyna jest za słaba, żeby ruszyć sondę. Woltomierz w. cz. powinien być na tyle czuły, żeby wskazywać bez galwanicznego połączenia. Polecam układ AD8307. Jak masz "dobry" e'mail to i sample przyślą.

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#100 10 May 2008 10:58    

Re: Odbiornik VHF


Quote:


Znajdź w sieci kalkulator do cewek. Zrób cewki na UKF zgodnie z obliczeniami, wylicz kondensatory i powinno się udać.


program do cewek znalazłem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=2291 Ale jak to policzyć, możesz podać jakieś wzory??
Najpierw chcę coś z tego odbiornika usłyszeć stacje z 88-108, a później będe próbował słuchać 2m, albo jakieś służby, ale to dobiero wtedy jak uda mi sie usłyszeć jakąś rozgłośnie radiową
Czy częstotliwość obwodu LC liczy sie z tego wzoru??
Odbiornik VHF 80...180MHz - "KIT" AVT 984B

Helpful post? + 0
Back to top
M. S.
Level 34
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 12 Jan 2005
Posts: 1941
Helped: 254
Post rating: 434
M. S.
Level 34
Post#101 10 May 2008 13:27    

Re: Odbiornik VHF


Quote:
Czy częstotliwość obwodu LC liczy sie z tego wzoru??


TAK![/quote]

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#102 10 May 2008 15:15    

Re: Odbiornik VHF


Policzyłem, uruchomiłem :D . Cewki L2 , L4 i L5 mają po 5 zwojów. działa tylko że błądze po częstotliwościach(ale znajduje stacje radiowe). Jak nazbieram kase na synteze to odświerze temat.
Dzięki wszystkim

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#103 13 May 2008 17:14    

Re: Odbiornik VHF


Quote:

TSA 5522 chodzi bez problemu na 1MHz. Moją "rozpędziłem" do ponad 180MHz i hula. Krok 12,5kHz.


Jak sie steruje ta syntezą TSA5522?? Podłącza sie do tego jakąś klawiaturkę czy coś?? W twoich plikach jest schemat, pcb ale nie widomo gdzie który element powinien być. Jakie powinny być wymiary pcb?? Jaki lcd do tego trzeba i gdzie go podłączyć. Czy program do Atmega8 to jest ten 3 plik??

Helpful post? + 0
Back to top
bf199
Level 20
Location: Kolbuszowa
Joined: 01 Jan 2005
Posts: 507
Helped: 6
Post rating: 289
bf199
Level 20
Post#104 14 May 2008 08:14  Topic author   

Re: Odbiornik VHF


Witam , pisze dopiero teraz bo byłem zablokowany na elektrodzie:( mój odbiorniczek tez bladzi i tez zastanawianiem się nad syntezą:) aa po ile zwojów dałeś w cewkach L1, L2, L3 ?? zanim za ekranowałem ciężko było coś odebrać ale jak wykonałem malutka obudowę na wzór tej co była na zdjęciu z kitu to było o niebo lepiej;) jakiej anteny używasz??? ja mam w tych cewkach co wyżej wymieniłem po 4 zwoje w każdej z nich... pozdrawiam:)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#105 14 May 2008 12:00    

Re: Odbiornik VHF


Cewka L1 ma 4 zwoje, odczep na 2 zwoju, cewki L2 , L4 i L5 mają po 5 zwojów. Moja antena to prowizoryczna GP 1/4 na 2m.

Ma ktos informacje jak zrobic syntezę na TSA5522 do tego odbiornika, jeden opis jest ale dla początkującego czyli dla mnie jest nie zbyt zrozumiały

Helpful post? + 0
Back to top
bf199
Level 20
Location: Kolbuszowa
Joined: 01 Jan 2005
Posts: 507
Helped: 6
Post rating: 289
bf199
Level 20
Post#106 14 May 2008 13:23  Topic author   

Re: Odbiornik VHF


a L3??? w którą stronę nawijałeś??? bo ja 5zw miałem tylko w jednej, ale zrobię tak jak ty może nawet lepiej zadziała. a w jaki sposób stroiłeś???

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#107 14 May 2008 14:55    

Re: Odbiornik VHF


W którą stronę- nie wiem w tym odbiorniku to chyba nie ma znaczenia. Nawiłąłem cewki po tyle zwojów jak pisałem wcześniej, stroiłem kręceonc kontensatorem C13 a jak już ''złapałem'' rozgłosnie radiową to dostrajałem pozostałymi trymerami.
Troche dziwnie mi ten odbiornik pracjue bo na cały obrót trymera C13 znajduje tylko dwie rozgłośnie radiowe, a jak juz ustawie ten trymer na odbiór którejś z tych stacji to potencjometrem moge dostroic sie chyba do 2m, albo... nie wiem czego. Beż kręcenia ani potencjometrem ani trymerami odbieram i polskie i zagranicze stacje, ale nie wiem na jakich są częstotliwościach. Właśnie po to potrzebna jest mi synteza.
Kolega M.S wrzycił opis syntezy na TSA5522 ale jak dla mnie jest on mało zrozumiały. Może ktos wrzucić więcej informacji potrzebnych do zrobienia tej syntezy??

Helpful post? + 0
Back to top
M. S.
Level 34
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 12 Jan 2005
Posts: 1941
Helped: 254
Post rating: 434
M. S.
Level 34
Post#108 14 May 2008 16:37    

Re: Odbiornik VHF


Quote:
Czy program do Atmega8 to jest ten 3 plik??


Tak. To plik Bascoma. Syntezą steruje się trzema przyciskami. Program dotyczy pasma 170MHz :D
Jak będą zainteresowani to możemy sobie go objaśnić.
Program umożliwia skanowanie pasma. Przeróbki może wymagać obsługa wyświetlacza. W projekcie zastosowałem LCD z Nokii.
Ostatnie "pomiary" wykazały, że odbiornik słyszy stacje z odległości 50km.:!:
Płytka i schemat są w Eagle. Na płytce panuje spora ciasnota (tak lubię) więc i napisy nachodzą za siebie. Gdzie który element można poznać po ścieżkach płytki. Nie ma większego z tym problemu bo ścieżki są krótkie. Wymiary "wygeneruje" Eagle.

Teraz zauważyłem, że płytka ma wyłączone warstwy.
Podaję płytkę jeszcze raz. Scalak lutuje sie oczywiście od strony miedzi.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#109 14 May 2008 17:53    

Re: Odbiornik VHF


Nie znam sie bardzo na pisaniu programów ale czy nie dało by się zrobic tak żeby synteza obejmowała całe pasmo odbiornika tzn 80-180MHz??

Helpful post? + 0
Back to top
M. S.
Level 34
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 12 Jan 2005
Posts: 1941
Helped: 254
Post rating: 434
M. S.
Level 34
Post#110 14 May 2008 19:04    

Re: Odbiornik VHF


Trzeba by przełączać generatory lub ich obwody rezonansowe. Na jednym takiego zakresu się nie osiągnie, a jak już to sygnał będzie kiepski. Zdanie to dotyczy syntez PLL. Synteza DDS wyciągnie to bez problemu.
Pozostaje jeszcze jedno ale. Nawet małoselektywne obwody wejściowe w. cz. gdzieś tak szerokie pasmo wytną.

Quote:
Nie znam się na pisaniu programów.


Zaręczam, że najprościej będzie się nauczyć programowania mikrokontrolerów. Bez tego w dzisiejszej elektronice można być jedynie elektronicznym kaleką.

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#111 15 May 2008 06:21    

Re: Odbiornik VHF


M. S. wrote:

Zaręczam, że najprościej będzie się nauczyć programowania mikrokontrolerów. Bez tego w dzisiejszej elektronice można być jedynie elektronicznym kaleką.

Mój nauczyciel od Układów mikroprocesoriwych mówi to samo i pewnie ma racje.
Tylko teraz sie zastanawiam na które pasmo zrobic synteze, na którym jest najwiecej rozmów??

Helpful post? + 0
Back to top
bf199
Level 20
Location: Kolbuszowa
Joined: 01 Jan 2005
Posts: 507
Helped: 6
Post rating: 289
bf199
Level 20
Post#112 15 May 2008 16:26  Topic author   

Re: Odbiornik VHF


janik_89 bardzo dziękuje, dzięki tobie po zmianie cewek sygnał jest silniejszy i lepiej zrozumieć rozmowę:) Stacje radiowe bez problemu łapie i to nie jedną, tylko minimum ze 4-5 na całym obrocie trymera:D musisz rozciągnąć troszkę cewkę L5. Ale bardzo ciężko u mnie złapać jakąś rozmowę krótkofalowców, trafi się czasem przez chwile i zaraz znika;/ U ciebie odrazu łapie?? I jakie pasmo udało cis się odebrać???

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#113 15 May 2008 17:41    

Re: Odbiornik VHF


Jeśli chodzi o radio lokalne typu ESKA, ZET to słychać bardzo dobrze, ale rozmowy słychac już gorzej, a jakie to pasmo to nie wiem. Słychać polaków którzy co jakis czas mówią jakieś liczby. Słychać tez zagraniczne rozmowy

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#114 18 May 2008 21:38    

Re: Odbiornik VHF


Witam ponownie
Chcę zrobić syntezę wg. schematu M.S. Od jakiej nokii bedzie potrzebny wyświetlacz?? Chciałbym(jak by sie dało) słuchać straży pożarnej i policji(ok 170MHz). Tylko nie wiem na jakich czestotliwosciach jest u mnie straż. Nie wiem do którego miejsca w odbiorniku musze podłączyć wyjście syntezy (do heterodyny?). Prosze o wytłumaczenie bo to mój pierwszy odbiornik..., i synteza tez bedzie pierwsza.

Helpful post? + 0
Back to top
M. S.
Level 34
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 12 Jan 2005
Posts: 1941
Helped: 254
Post rating: 434
M. S.
Level 34
Post#115 18 May 2008 22:40    

Re: Odbiornik VHF


Wyświetlacz od Nokii 3310 (u mnie 3210 ale to to samo). Heterodynę podłącza się tak, że do nóżki 22 MC3362 lutuje się drucik, który kładzie (zbliża) się na cewkę generatora syntezy. Można powiedzieć, że odbiornik otrzymuje sygnał heterodyny drogą radiową. :D. Jak to podpiąć do LA to trzeba by poszukać. Wg mnie na nóżkę 7 lub 8.
Wyświetlacz potrzebuje konwertera napięć 5V -> 3V.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=481181#481181

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#116 19 May 2008 06:27    

Re: Odbiornik VHF


M. S. wrote:
Heterodynę podłącza się tak, że do nóżki 22 MC3362 lutuje się drucik, który kładzie (zbliża) się na cewkę generatora syntezy. Można powiedzieć, że odbiornik otrzymuje sygnał heterodyny drogą radiową. :D. Jak to podpiąć do LA to trzeba by poszukać. Wg mnie na nóżkę 7 lub 8.
Wyświetlacz potrzebuje konwertera napięć 5V -> 3V.

Ale do czego podlączyć wyjście syntezy?? Ten konwerter jak na tych diodach BZX90??

Helpful post? + 0
Back to top
M. S.
Level 34
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 12 Jan 2005
Posts: 1941
Helped: 254
Post rating: 434
M. S.
Level 34
Post#117 19 May 2008 08:09    

Re: Odbiornik VHF


Rolę heterodyny pełni tu generator syntezy. Dostarcza sygnału do zmieszania z sygnałem wejściowym w celu wydzielenia częstotliwości pośredniej. Fpcz = Fh - Fwe lub Fpcz = Fwe - Fh.
Diody to szklane Zenerki 3V3 lub 3V6. Jako rezystory podstaw wartość 1k. Podłączaj wyświetlacz TYLKO przy wyłączonym mikrokontrolerze gdyż uC steruje jego zasilaniem i resetowaniem.
Sposób podłączenia wyświetlacza odczytasz z Aliasów wpisanych w programie.

Zasilanie Alias Portb.6
Sclk - Portb.7
Sdin - Portd.5
Dc - Portd.6
Sce - Portd.7
Res - Portb.0

Przyciski:
Pinc.2 , 0 - Plus
Pinc.4 , 0 - Minus
Pinc.3 , 0 - Przełącz

Generator jest przestrajany od 182,700 MHz do 184,700 MHz
Jeśli chcesz inny zakres musisz zmienić dane w programie.

Helpful post? + 0
Back to top
janik_89
Level 21
Location: Okolice Lublina
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 592
Helped: 13
Post rating: 10
janik_89
Level 21
Post#118 19 May 2008 16:10    

Re: Odbiornik VHF


Jak możesz to przerób ten program żeby częstotliwośc była od jak najmniejszej jaką sie da, do ok 175MHz(częstotliwośc policyjna)
Co trzeba zrobic w eagle żeby na pcb znikły napisy??

Helpful post? + 0
Back to top
M. S.
Level 34
Location: Czechowice - Dziedzice
Joined: 12 Jan 2005
Posts: 1941
Helped: 254
Post rating: 434
M. S.
Level 34
Post#119 19 May 2008 18:15    

Re: Odbiornik VHF


W Eaglu są warstwy (przycisk niebiesko czerwono zielony pod literką i). Wyłącz warstwę symboli i opisów.
Od zakresu przestrajania syntezy odejmij częstotliwość pośrednią 10,7MHz i zobacz czy pasuje do twoich potrzeb.:D

Helpful post? + 0
Back to top
rosomak19
Level 19
Location: Hańsk
Joined: 17 Aug 2005
Posts: 473
Helped: 1
Post rating: 178
rosomak19
Level 19
Post#120 10 Dec 2008 10:50    

Re: Odbiornik VHF


Własnie postanowiłem też zrobić sobie ten odbiorniczek tylko jakby był ktoś tak miły i wrzucił widok PCB (2 warstw).

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Odbiornik VHF 80...180MHz - "KIT" AVT 984B Previous  12345  Next
Page 4 of 5

Similar topics to odbiornik VHF 80...180MHz - "KIT" AVT 984B

Co do za deck "эле&# (8)
Wieża Sony HCD-RG 40 - miga napis "PROTECT PUSH POWER". (1)
TNK oraz tuner Opticum X10 - "brak sygnału" (9)
"Gadająca" reklama na przyczepie - jaki głośnik dobrać? (2)
MATV: stara instalacja antenowa RTV "azart&quot (5)
Radio cb TTI 770 brak odbioru i napis "EC" (3)
President George - jak przejść na "zera"? (4)
Antena Delta loop ma wysoki SWR "3" (42)
Free Mc Boot na konsoli scph-90004 "D" (12)
Po wymianie domofonu na inny słychać "brum&quot (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.095 seconds