X
  • #1 20 Jan 2008 14:31
    patik29
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Witam!
    Mam 2 wyłaczniki schodowe firmy Trend typ WP-3L (podświetlne) i tej samej firmy krzyzowy(bez podswietlenia) podłączone jak na załączonym schemacie i jedyne co mi sie udało uzyskac to załączenie i wyłączenie z wyłączników schodowych a z krzyżowego nie idzie :( czy możece pomc laikowi, a moze kwestai ze krzyzowy jest nie podswietlany i nie da sie w tym zestawieniu poprawnie zmontowac. Proszę o odpowiedź. Dzieki
    To view the material on this forum you must be logged in.
    Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
  • #2 20 Jan 2008 14:47
    pol032
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Zamień miejscami końcówki w 1 i 4 w krzyżowym
    Na Forum kiedyś wysłałem schemat połączenia To view the material on this forum you must be logged in.
  • #3 20 Jan 2008 15:02
    sebo
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Witam zamieszczam link tematu który już był już poruszany na elektroda.pl To view the material on this forum you must be logged in. do ciebie należy tylko zlokalizowanie wyprowadzeń na wyłącznikach. W instalacjach trójżyłowch możesz dorzucić dodatkowy przewód PE do uziemienia oprawki lampy.
    POzdrawiam !
  • #4 20 Jan 2008 19:40
    patik29
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzięki!
    Jutro popróbuję. Robiłem rózne kombincje i nie działało prawidłowo, Stad moje pytanie. Po prostu elektryk wyprowadził mi w jednej puszcze czarny i dwa brazowe przewody (bez napiecia), w drugim 2 brązowe i czerwony (z napieciem czerwony) i w trzeciej tam gdzie krzyżowy 4 brązowe i już zgłupiałem myslłem że to kwestia tych podświetlen lub złego krzyżowego.
    dzieki jeszcze raz
  • #5 26 Jan 2008 21:57
    patik29
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam!
    Mam dalej z tym problem :( pewno coś źle robię bo chyba mało prawdopodobne żeby elektryk cos źle podłączył w puszkach. Sprawdziłem w miejscach zamontowania wyłączników i tak w jednym jest 2 czerwone (bez napięcia) jednen czarny z napieciem w drugim jeden czarny i dwa brązowe bez napiecia i w miejscu krzyzowego 4 kable brązowe dwa bez napiecia i dwa z napieciem. Czy to ma prawo działać jak sie odpowiednio połączy czy coś moze jest nie tak. Sedecznie dziekuje za ewentualna odpowiedż i pomoc
  • #6 05 May 2010 19:16
    ELEKTRYK_1kV
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    W rys.[lacznik_3miejsca.JPG] jest błąd, polegający na tym iż przewód zerowy(N) ma być połączony przez żarówkę do wyłącznika.
    Wprzeciwnym razie tak jak to wynika z rysunku, żarówka nie zaświeci
    a w wyłączniku dojdzie do zwarcia!!!
  • #7 01 Feb 2011 07:19
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
    Helpful post? (0)
    Pkt 8.1 regulaminu.
  Search 4 million + Products
Browse Products