bresio Poziom 8

|
22 Dec 2003 14:19 pomiar prądu i napięcia DC |
|
|
|
Witam
buduje układ w którym musze mierzyć precyzyjnie napięcie o wartość max 15-18 V przy pomocy przetwornika A/C o dpouszczalnym napięciu wejściowym 5V. Wiem, że muszę zastosować dzielnik napięciowy. Zrobiłem to na zwykłych rezystorkach, ale okazał się mało precyzyjny i niestabilny. Słyszałem, że są scalone dzielniki napięcia.
Czy ktoś się spotkał z czymś takim i czy mógłby dać namiary na coś takiego?
Drugi problem to precyzyjny pomiar prądu (max 2 A). Do tej pory był rezystor o wartości 3.3 ohma, ale mocno się grzał. Zastosowanie rezysora o rezystancji 1 ohma spowodowało 3 krotne zmniejszenie precyzji pomiaru. Czy sa jakieś specjalizowane układy saclone, do pomiaru prądu ?
Dzikuje za pomoc.
Pozdrawiam.
|
|
frohme Poziom 17

|
22 Dec 2003 14:49 Re: pomiar prądu i napięcia DC |
|
|
|
Dwa dobre rezystory z tolerancją np.0,1 % i stabilne temperaturowo. Za dzielniki scalone można wydać fortunę i efekt niewiele lepszy, a często gorszy. Pomiar dużych prądów stałych to znowu kwestia stabilnego temperaturowo bocznika o dobrej klasie i wzmacniacza pomiarowego (znów rezystory stabilne). Na boczniku stosuje się spadki kilkunastu-, kilkudziesięciu mV i doprowadza po wzmocnieniu do przetwornika A/C. I grzanie załatwione i zakres przetwornika wykorzystany.
|
|