Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pamięć ram DDR3, DDR2, DDR - jaka różnica?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Pamięć ram DDR3, DDR2, DDR - jaka różnica?
Autor
Wiadomość
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#1 Post autora tematu 22 Sty 2008 18:15   

Pamięć ram jaka różnica?


Witam!
Przeglądajac pamieci ram na allegro widze ze sa:
DDR3 DIMM
DDR2 DIMM
DDR DIMM
Czym sie one roznią? wszystkie wygladem sa takie same.
Chce wymienic ram i nie wiem na jaki na ramie pisze tylkoDDR-333MHZ-CL2.5
Powrót do góry
   
luki233
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 343
Miasto: Zamość

Post#2 22 Sty 2008 18:21pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Różnią się prędkościami,przepustowością... ;)
Ty masz DDR DIMM PC2700 333 Mhz
Czyli takie http://www.allegro.pl/4301_pc2700_333mhz_.html?order=t&view=gtext

Pozdrawiam
Łuaksz
Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#3 22 Sty 2008 18:23pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


W ramie są różne szybkości np. jak kupujesz procesor to kupujesz taki szybki jaki chcesz tak samo są podzielone ramy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2008 18:23pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#4 Post autora tematu 22 Sty 2008 18:24   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ
a jaka moglbym wlozyc najwieksza pamiec?
Powrót do góry
   
luki233
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 343
Miasto: Zamość

Post#5 22 Sty 2008 18:26pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Wróżek tu nie mamy :-D Najpierw napisz jaką masz płytkę główną ?
Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#6 22 Sty 2008 18:28pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Sądząc po twojej pamięci to chyba DDR DIMM 400MHZ.
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#7 Post autora tematu 22 Sty 2008 18:29   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


MSI KT4V
procesor ATHLON 1700XP+
Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#8 22 Sty 2008 18:32pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


To tak jak pisałem możesz włożyć 3x 1GB DDR 400mhz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2008 18:32pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#9 Post autora tematu 22 Sty 2008 18:35   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Żeby poprawic prace komputera co musialbym jeszcze wymienic i na jakie?
Powrót do góry
   
luki233
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 343
Miasto: Zamość

Post#10 22 Sty 2008 18:37pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


to tak jak napisał kolega popo333 ;)

Dodaje linka, poczytaj sobie ;)

http://www.msi-polska.pl/index.php?func=proddesc&prod_no=505&maincat_no=1&cat2_no=&cat3_no=

Co do wymiany to najlepiej płyte główną + procesor ;)

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#11 22 Sty 2008 18:37pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Może podaj całą twoją konfiguracje sprzętu
Powrót do góry
   
Vizzle
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 432
Miasto: Bartoszewo

Post#12 22 Sty 2008 18:42pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Zainteresuj się może "nowym" sprzętem, bo jak zaczniesz wymieniać powoli to w końcu wyjdzie że lepije było kupić prawie "cały zestaw"...

Tak ap ropo wszystko możesz wymienić by poprawić pracę komputera:
CPU
RAM
Dysk
MoBo

Jeżeli jeszcze chodzi o wydajność 3D to Grafikę.
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#13 Post autora tematu 22 Sty 2008 18:43   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


plyta glowna MSI KT4V
procesor ATHLON 1700 XP+
pamiec 256 DDR 333
dysk twardy 80GB
karta graficzna GE FORCE 4MX 440
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2008 18:43   





Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#14 22 Sty 2008 18:51pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Może jednak będzie dobrze jak piszą inni możesz sobie zostawić do nowego dysk twardy
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#15 Post autora tematu 22 Sty 2008 18:52   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


a w nowym jaki bylby dobry procesor i plyta glowna?
Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#16 22 Sty 2008 19:01pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Może jakiś AMD Athlon 64 ale zależy ile chcesz na to kasy wydać
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#17 Post autora tematu 22 Sty 2008 19:05   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


w drugim kompie mam ram: PC 333 CL2,5 512MB DDR tutaj tez moge wlozyc 3x 1GB 400 mhz??? procesor to AMD ATHLON 1,88GHZ aplyta glowna ABIT NF7
Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#18 22 Sty 2008 19:12pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


W tym drugim możesz włożyć 2x1gb 400mhz lub 3x 1gb 333mhz
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#19 Post autora tematu 22 Sty 2008 19:17   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


a wlasnie przed chwila dopatrzylem sie czegos takiego: otwieram moj komputer prawym klikam wybieram wlasciwosci i tam w zakladce ogolne pisze ze mam procesor 1,13ghz i czemu jak mam 1,7ghz ? kiedys bylo gobrze
Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#20 22 Sty 2008 19:19pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Może przestawiałeś taktowanie w biosie ?
Zawsze możesz zresetować bios
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#21 Post autora tematu 22 Sty 2008 19:21   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


w biosie tylko zmieniam to zeby najpierw plyte czytalo jak robie format. wiec jak to zmienic?
Powrót do góry
   
daniel.mil
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 102

Post#22 22 Sty 2008 19:21pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Przemski1 napisał:
a wlasnie przed chwila dopatrzylem sie czegos takiego: otwieram moj komputer prawym klikam wybieram wlasciwosci i tam w zakladce ogolne pisze ze mam procesor 1,13ghz i czemu jak mam 1,7ghz ? kiedys bylo gobrze


A w sprzęt --> menadżer urządzeń --> procesory?

Pozdrawiam,
daniel.mil
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#23 Post autora tematu 22 Sty 2008 19:25   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


gdzie jest ten menadzer urzadzen?
Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#24 22 Sty 2008 19:29pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Jeśli chcesz zresetować to możesz na chwile wyciągnąć baterię z płyty głównej

Dodano po 3 [minuty]:

Panel Sterowania/System/Sprzęt\menadżer urządzeń/procesory
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#25 Post autora tematu 22 Sty 2008 19:35   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


i tam pokazuje ze jest athlon. bede musial zrobic ten reset wszystkie ustawienia w biosie same sie po ustawiaja niczego nie bede musial tam robic?
Powrót do góry
   
popo333
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 153

Post#26 22 Sty 2008 19:37pomocny post - solucja   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Ustawienia będą standardowe
Powrót do góry
   
Przemski1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 194

Post#27 Post autora tematu 22 Sty 2008 19:40   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


Czyli moze cos nie dzialac?
Nie ma innej metody zeby zmienic te parametry procesora w biosie w jakiej zakladce tego nie znajde?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2008 19:40   





Powrót do góry
   
Mery84
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 7637
Miasto: Chorzów

Post#28 22 Sty 2008 19:41   

Re: Pamięć ram jaka różnica?


W związku z brakiem elementarnej wiedzy kolegi Przemski1, który nie zna lokalizacji menedżera urządzeń próby zrobienia Clear CMOS mogą zakończyć się niepowodzeniem. W związku z tym temat zamykam, a koledze polecam oddać sprzęt w ręce doświadczonej osoby lub serwisu zanim go kolega zniszczy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Pamięć ram DDR3, DDR2, DDR - jaka różnica?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jaka pamięć ram DDR3 do laptopa? (5)
jaka pamięć ram DDR2 do starego komputera (7)
Pamięć ddr ddr2 i 3. Jak rozpoznać slot do pamięci RAM patrząc na płytę? (3)
Pamięć RAM DDR2 różnica między 64x8 a 128x8 (1)
Jaka pamięć RAM DDR2? Teraz mam 2x DDR2 2GB PC2-6400 DIMM GOODRAM. (17)
[Sprzedam] PAMIĘĆ RAM 12 x 2GB DDR2 6400/800; 6 x 1GB DDR3 10600 (1)
Jaka jest różnica pomiędzy DDR a DDR2 w laptopie? (5)
Pamięć ram do płyty ASUS P5KC P35 DDR2 DDR3 (4)
Uszkodzone płyty główne, sprawny RAM HDD DDR DDR2 DDR3 SDRAM (17)
Zasilanie modułów ram SDRAM/DDR/DDR2/DDR3 (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS