FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zanim zapytasz jak: Przerabianie Laptopów Vista -> XP

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Drivers & BIOS -> Zanim zapytasz jak: Przerabianie Laptopów Vista -> XP
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 23 Jan 2008 13:30   

tags: integracja sterowników sata windows xp, z visty na xp, xp na laptopie z vista, przerabianie laptopów z visty na xp, sterowniki xp, drivers xp, nlite integracja, instalacja xp na laptopie z zainstalowaną vistą

Poradnik ten został zbudowany w oparciu o laptopa Fujitsu-Siemens Amilo Li 1818. Zastosowanie go do innego modelu laptopa wymaga tylko i wyłącznie wkorzystania sterowników dla swojego kontrolera SATA oraz sterowników dla swojego sprzętu, których szukać należy na stronie producenta.
Jeśli producent nie oferuje sterowników dla XP to pozostaje tylko instalacja programu Everest ze strony:
www.lavalys.com
oraz identyfikacja każdego z urządzeń i poszukiwanie pojedyńczych sterowników do każdego z komponentów.

Tak więc musisz scalić sterowniki SATA do tego komputera z płytą windowsa programem nLite:
http://www.programosy.pl/program,nlite.html

Następnie ściągasz plik sterownika SATA ze strony Intel. Plik o nazwie Intel Matrix Storage Manager.
Ewentualnie z tego linku:
http://www.rapidshare.com/files/85926498/Driver.rar

W tym temacie znajduje się załącznik o nazwie driver.rar to to samo co na rapidshare:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4569999#4569999

Następnie instalujesz ściągnięty plik i szukasz katalogu gdzie się zainstalował, jest to przeważnie:
C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\Driver.

Ewentualnie po ściągnięciu pliku driver.rar rozpakowujemy go do dowolnego katalogu na pulpicie. Najważniejszym plikiem w tym katalogu będzie:
iaahci.cat

Po zainstalowaniu programu nLite wkładasz płytę z windowsem do napędu CD i kopiujesz wszystkie pliki znajdujące sie na płycie do katalogu na dysku.
Uruchamiasz program nLite i wskazujesz ścieżkę do katalogu gdzie skopiowałeś windows. Następnie przechodzisz dwa razy dalej i dajesz scal sterowniki i Utwórz Boot-owalny obraz ISO i dalej:

Pojawi się okienko

Klikamy (dodaj) i dajemy pojedyńczy sterownik

Następnym krokiem będzie odnalezienie sterowników SATA które tak jak wcześniej podałem znajdują się w katalogu:
C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\Driver.
Ewentualnie w katalogu gdzie wypakowałeś Driver.rar i zaznaczasz plik odpowiedzialny za sterowanie SATA iaahci.cat.
W następnym kroku zacznie scalać zaznaczone pliki i wybierasz odpowiedni plik który odpowiada za sterowanie twoim SATA sprawdź w menadżeże urządzeń w kontrolery IDE ATA/ATAPI.

W Fujitsu siemens Li1818 jest ten co na obrazku czyli:
„Intel® 82801GBM SATA AHCI controller (mobile ICH7M/DH)”.

Sposób działa również, w niektórych laptopach Acera np. Extensa 5220
„Intel® 82801HEM/HBM SATA AHCI controller (mobile ICH8M-E/M)”
Sprawdzamy czy zaznaczona jest opcja:
„Sterownik trybu tekstowego”
i klikamy ok. Potem po naciśnięci przycisku dalej wyskoczy okienko klikamy TAK i czekamy aż wszystko się zakończy. Klikamy dalej. Ostatnim krokiem, który zaznaczasz podczas wybierania
"co chcesz dodać do windowsa" było zaznaczenie, że chcesz nagrać obraz .iso i nagrywasz bezpośrednio na płytę.

Klikamy wypal i mamy gotową płytę windowsa.

Jeśli chodzi o instalowanie urządzeń po instalacji Wndowsa XP to sprawa wygląda następująco.
Na początek sterowniki Chipsetu. Ściągasz pliki sterowników ze strony Fujitsu-Siemens:
http://www.fujitsu-siemens.com.pl/support/downloads.html
do windowsa XP.
Podczas instalacji dźwięku najpierw instalujesz poprawkę KB888111
http://www.findfiles.com/list.php?db=Both&string=KB888111+
ewentualnie można ją scalić z płytą windowsa. Po zainstalowaniu poprawki instalujemy sterowniki do Karty muzycznej(kolejność jest ważna) jeśli karta nie zainstaluje się sama można jej pomóc z menedżera urządzeń aktualizując sterowniki automatycznie.
Sprawa karty WIFI wygląda tak, że ściągamy ze strony Fujitsu-Siemens oba pliki w dziale WLAN:

http://www.fujitsu-siemens.com.pl/support/downloads.html

Wchodzimy do menedżera urządzeń i aktualizujemy sterowniki urządzenia USB device i szukamy sterowników w dwóch katalogach do których wyodrębniliśmy poszczególne pliki ściągnięte ze strony fujitsu-siemens z zakładki WLAN.
Instalujemy. Potem wszystko już pójdzie automatycznie. Jeśli pozostanie wam na końcu jedno nie zainstalowane urządzenie nie martwcie się jest to modem :).

Jeśli ktoś miał by problemy z jakimś sterownikiem to może się ze mną skontaktować. Pozdrawiam

Dodatkowy opis integracji sterowników można znaleźć TUTAJ.
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 23 Jan 2008 13:57   

Re: Przerabianie Latopów Vista-> XP

Proszę ten temat potraktować poważnie. Wszystkie pojawiające się tu pytania mam problem, pomocy automatycznie będę usuwał do kosza. Proszę o wypowiedzi w nim w sposób rzetelny jak kolega Edziooo.

Proszę dopisywać tu inteligentne wypowiedzi np. traktujące o sterownikach pod winXP, konkretne solucje dla popularnych modeli z linkami do sterowników.
Podpowiedzi zamieszczane w sposób chaotyczny i w marnej formie będą usuwane. Jeśli masz problem z nadaniem odpowiedniej formy dla swojego postu oraz nie potrafisz zrobić tego czytelnie i rzeczowo prześlij informacje do mnie na PW, a ja je zamieszczę.

Wskazane aby temat nabrał uniwersalnej formy i miał zastosowanie dla laptopów różnych producentów.

Temat jest pod moim czujnym okiem więc proszę z niego nie robić śmietnika.
Back to top

Edziooo
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 01 Feb 2008 12:46   

Re: Zanim zapytasz jak: Przerabianie Latopów Vista -> XP

Witam Tym razem dodaje sterowniki do laptopa Fujitsu-Siemens Li2727. W przypadku jakie sterowniki scalić z płytą Windowsa...? Takie same jak w przypadku Acera Extensa 5220 czyli "Intel® 82801HEM/HBM SATA AHCI controller (mobile ICH8M-E/M)" Poprawki instalujemy zawsze przed instalacją sterowników karty muzycznej.

tutaj mamy sterowniki Karty muzycznej:
http://rapidshare.com/files/88297230/WDM_R184.exe

Sterowniki Chipsetu i Karty graficznej:
http://rapidshare.com/files/88298425/win2k_xp14323.exe

Niektóre sterowniki znajdujące się na stronie producenta mogą (nie muszą) pasować do Windowsa XP także spróbować nie zaszkodzi :)

Niżej sterowniki do reszty urządzeń:

Poprawka kb888111.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Poprawka kb888111.rar
 Contents:  kb888111.exe
See all...
 Filesize:  686.38 KB
 Punkty:  0

Poprawka KB835221.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Poprawka KB835221.rar
 Contents:  KB835221.exe
See all...
 Filesize:  626.17 KB

Wlan.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Wlan.rar
 Contents:  ar5211.sys , net5211.cat , net5211.inf , Wlan
See all...
 Filesize:  266.71 KB

Back to top

Scott.3
Poziom 1
Poziom 1

Post#4 12 Feb 2008 21:23   

(Odp dla Oddeus) Zamieszczone tam sterowniki do WLAN Amilo Li2727 instaluje sie w następujący sposób:
- wchodzimy do menadżera urządzeń (klikamy prawym na komputer, właściwości i zakładka sprzęt, a następnie menadżer urządzeń)
- odszukujemy naszą kartę WI-FI i klikamy na nią prawym, wybieramy "uaktualnij sterownik..."
- nie łączymy sie z internetem, potem wybieramy kilkakrotnie ze sami wskażemy lokalizację sterownika
- w końcu dojdziemy do okna w którym wybieramy "Z Dysku" i wskazujemy miejsce gdzie rozpakowaliśmy nasze sterowniki. Powinien być to folder "Wlan" a w nim 3 pliki, jeden o końcówce .inf który to właśnie wskazujemy
- teraz zatwierdzamy i gotowe:)

Jest jednak inny problem z połączeniem, przynajmniej w moim Amilo Li2727. Wiele laptopów ma suwak w którym przełącza się WLAN na ON/OFF. Pewnie każdy wie o co chodzi. W takiej postaci robi się to fizycznie, zewnętrznie i nie ma problemu. Ale w Amilo Li2727 żeby włączyć WLAN na ON trzeba nacisnąć Fn+F1. Wtedy powinno pojawić sie okno w którym dajemy ON. Jest to sposób wewnętrzny zmiany który niestety nie działa na XP bo nie pojawia mi sie to okno, które normalnie działa mi na Viscie.
Czy do tego jest jakiś program, czy sterowniki lub jakiś sposób obejścia??
A może to nie dlatego WLAN nie widzi żadnych sieci kiedy są??
Bardzo proszę o pomoc w tym temacie...

Dodano po 9 [minuty]:

Olaffff chciałeś/aś sterowniki do karty sieciowej, ale nie wiem jaki model. Ja mam do Amilo Li2727.
Daje jako załącznik...

winxp.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  winxp.rar
 Contents:  WINXP , netrtl.cat , Netrtlx.inf , Rtnic.sys , Rtnic64.sys , Rtnicxp.sys , Jak zało...nie.txt
See all...
 Filesize:  169.03 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

adamas
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 13 Feb 2008 21:25   

jeśli dobrze dodałem ten plik to powinien być w załączniku

_SOFT.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  _SOFT.rar
 Contents:  data1.cab , data1.hdr , data2.cab , ISSetup.dll , layout.bin , setup.exe , setup.ini , setup.inx , setup.iss , setup.log
See all...
 Filesize:  2.17 MB
 Punkty:  3.61 = 2.61 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Feb 2008 21:25   

Back to top

adamas
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 14 Feb 2008 21:09   

Bodziek wrote:
Witam walczę z amilo Li2727 (Windows XP) wszystko z tego forum działa dobrze:) a może udało się komuś zainstalować kartę sieciowa LAN realtek RTL8139/810x Fast ethernet adapter, próbuje różnych sterowników ale ciągle ma żółty pytajnik. Menadżer urządzeń pokazuje jeszcze jedno urządzenie z pytajnikiem, nie mam pojęcia co to jest "Kontroler magistrali zarządzania systemem" Dzięki i pozdrawiam:)

karta sieciowa działa jak najbardziej ze sterownikami co polecili wyżej koledzy a co do soja włożyłem do napędu dvd płytę na którą nagrałem wszystko co do komunikatu "Kontroler magistrali zarządzania systemem" to ja wykorzystałem to co było na dysku c: z vistą i sam sobie znalazł to co mu potrzeba i już wszystko śmiga - generalnie trzeba kombinować próbować instalować i co się da aż znajdzie się to czego brakuje zarówno z internetu jak z plików visty co było wgrane do laptopa :)

może chaotycznie napisane ale nie umiem inaczej - sam sięz tym siłowałem aż mi sie udało
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 18 Feb 2008 23:59   

Witam.
Ja dla odmiany posiadam notbooka Fujitsu (bez Siemens) z USA. Model to Lifebook N6460...od 6 godzin szukam sterownika dzwięku (Realtek HD), to co znalazłęm do tej pory nie pasuje...ma ktoś jakiś pomysł ?

EDIT

Dorwałem sterowniki, dalej nic nie działało, a to dlatego że po wejściu w menadżer urządzeń nie rozwinołem ostatnij listy z urządzeniami systemowymi , gdzie nie było sterownika do PCI, po zainstalowaniu sterownika do PCI-pobrało z neta bez problemu, potem poprawka, potem sterowniki ze strony realteka i mam dzwięk...ufff
Back to top

Edziooo
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 Post from the author of the topic 23 Feb 2008 18:36   

Ostatnio zauważyłem zależność że: jeśli mamy laptopa z Vistą i chcemy zmienić na XP potrzebujemy sterownika SATA zintegrowanego z płytą XP. Jeśli mamy zainstalowaną vistę to wchodzimy do menadżera urządzeń i zakładka "kontrolery IDE ATA/ATAPI" mamy tam podane nazwy sterowników magistrali gdzie podłączony jest HDD. Po sprawdzeniu całej nazwy ważnym elementem jest (u mnie ICH7 Family) powinniśmy poszukać sterownika z takim oznaczeniem kiedy będziemy scalać go z płytą. Następną zależnością jest to jaką kartę graficzną posiadamy jeśli jest zintegrowana w chipsecie to bez problemu dopasujemy sterowniki dysku po tym co pisze w pierwszym poście. np:

INTEL X3100 - 82801HEM/HBM SATA AHCI controller (mobile ICH8M-E/M)"
INTEL GMA 950 - „Intel® 82801GBM SATA AHCI controller (mobile ICH7M/DH)”

także jeśli w waszym laptopie znajduję się powyżej opisana karta graficzna pewnie podane przeze mnie sterowniki magistrali SATA będą pasowały do scalenia z płytką XP

PS. mógł by ktoś podać jakie ma w tych dwóch chipsetach nazwy kontrolerów SATA pod vistą proszę na PW to postaram się uzupełniać listy sterowników
Back to top

rspider
Poziom 8
Poziom 8

Post#9 18 Mar 2008 09:55   

Ziomy w laptopie Fujitsu-Siemens Li2727 nie trzeba scalac sterowników z plytka windowsa xp wystarczy w biosie wylaczyc funkcje AHCI Configuration i zwykla plytka windowsa xp sie uruchomi
Back to top

KreciK_AL
Poziom 1
Poziom 1

Post#10 18 Mar 2008 10:36   

Witam. Mam problem z zainstalowaniem karty dźwiękowej w Fujitsu Siemens Amilo Li 2727.
Krok po kroku wykonywałem wskazówki podane przez Edziooo, lecz wyskakuje mi błąd. Przed rozpoczęciem instalacji właściwego sterownika zainstalowałem dwie poprawki (najpierw KB888111, następnie KB835221). Następnie przeszedłem do instalacji WDM_R184.exe. Podczas instalacji pasek postępu zatrzymuje się, wyświetla sie okienko "Realtek" z kolejnym paskiem postępu, dochodzi do 3/4 długości i wyskakuje komunikat:
Próbowałem różnych sposobów, odinstalowywałem poprawki, próbowałem instalować sterowniki ze strony producenta pod Vistę oraz sterowniki z FS v5535. Zawsze wyskakiwał ten sam komunikat.
Co ciekawe, od czasu do czasu w Menedżerze Urządzeń ikona braku sterowników znikała, również w Trayu nie było informacji o niezainstalowanym urządzeniu:
Mimo tego gdy wchodziłem we Właściwości tego urządzenia, ani nie było podanych sterowników, ani nie było możliwości Aktualizacji Sterowników ręcznie. Po prostu gdy klikam na "Aktualizuj sterownik" nie wyświetla mi się kreator instalacji sterownika, a dolne przyciski [OK][Anuluj] zamieniają się w [Zamknij][---].

Możliwe, że podczas instalacji popełniłem błąd, bądź cos przeoczyłem? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Back to top

rspider
Poziom 8
Poziom 8

Post#11 20 Mar 2008 10:56   

yo KreciK_AL ja tez mam Fujitsu Siemens Amilo Li 2727 i mialem ten sam problem i zrobilem tak: w biosie wylanczasz funkje AHCI Configuration i instalujesz windowsa xp ale zwyklego bez scalania sterownikow sata i potem instalujesz poprawki itd. Ja jak tak zrobilem to wszytko mi fajnie smiga :D
Back to top

gumolek_s
Poziom 7
Poziom 7

Post#12 24 Mar 2008 00:28   

Witam Zrobiłem wszystko co tylko przyszło mi do głowy wrzuciłem driver packa na płytę windowsa i po dodaniu kilku sterowników których koledzy wyżej dodali wszystko poszło oprócz sterownika kontrolera magistrali szeregowej (nie wiem co mam robić) na Fudzitsu-Siemens Amilo Li 2727, natomiast na HP dv6715ew trzebabyło ściągnąć sterowniki do dysku sata ze strony producenta tylko od innego modelu i scalić z windowsem po tym brakuje trochę sterowników ale to tylko kwestia poszukania w necie, ale da się zrobić.
Back to top

kakadu1984
Poziom 2
Poziom 2

Post#13 27 Mar 2008 16:56   

"wybierasz odpowiedni plik który odpowiada za sterowanie twoim SATA "

niestety nie pisze u mnie w amilo pa2548 jaki sterownik za to odpowiada gdzie i jak mam to znalezdz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Mar 2008 16:56   

Back to top

lovevietnam
Poziom 1
Poziom 1

Post#14 31 Mar 2008 21:11   

Mam Toshibę A200 1iz z Vistą oczywiście , czytałem różne tematy , wypaliłem z 6 płyt ale ciągle mi się nie udaje zainstalować tego XP.
Wiadomo że problem polega na tym , iż podczas instalacji nie wykrywa mi dysku twardego.
Bawiłem się programem N-lite do integracji z xp .
ściągnąłem driver do dysku mojego. wybrałem z listy driverów Intel® 82801HEM/HBM SATA AHCI controller (mobile ICH8M-E/M), ponieważ moja toshiba chyba takową ma.
Płytę wypaliłem programem NERO. ale ciagle nic.

WIęc proszę o pomoc dziękuję i pozdrawiam
Back to top

daskpl
Poziom 2
Poziom 2

Post#15 02 Apr 2008 19:19   

Dodaje to co zabrakło w przypadku instalacji na FS il2727 czyli karta sieciowa widziana w systemie jako RTL8638 i sterownik kontrolera magistrali zarządzania systemem

ich8smb.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  ich8smb.zip
 Contents:  ich8smb.inf
See all...
 Filesize:  1.3 KB
 Punkty:  0.00

rtlsetup-pcie(664).zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  rtlsetup-pcie(664).zip
 Contents:  PCIE_Ins...0070214 , data1.cab , data1.hdr , data2.cab , ISSetup.dll , layout.bin , RELEASE.TXT , setup.exe , setup.ini , setup.inx
See all...
 Filesize:  4.44 MB

Back to top

Leszcz72
Poziom 15
Poziom 15

Post#16 09 Apr 2008 15:41   

Re: Zanim zapytasz jak: Przerabianie Laptopów Vista -> XP

Muszę przyznać, że temat jest całkiem ciekawy.
Mam HP dv6625ew z SATA. Jest to notebook x64bit. Problem w tym, że nijak nie mogę zainstalować na nim XP, tylko nieszczęsna Vista. No i oczywiście linuxy (te działają bezproblemowo).
Jak stworzyć płytkę, która pozwoli mi na zmianę systemu z Visty na XP(x64bit).
Dzięki za wszelką pomoc.
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 13 Apr 2008 19:46   

Program nLite otwiera mi tylko pliki .ini, a w Matrix Storage Manager nie ma takiego pliku (oba mam w wersjach zalinkowanych w pierwszym poście). Co teraz?
Back to top

dj.wener
Poziom 3
Poziom 3

Post#18 19 Apr 2008 21:33   

Łukasz Szlachta wrote:
Poza tym jeśli chodzi o niektóre laptopy i zmienianie w biosie opcji AHCI Configuration może i umożliwia zainstalowanie WINDOWSA XP, ale z tego co mi wiadomo to działa to w taki sposób iż emuluje dysk SATA tak by działał jak ATA. Oczywiście idzie za tym znaczne obniżenie wydajności dysku i trzeba wtedy pamiętać, że po zainstalowaniu systemu potrzebujemy ściągnąć tak czy siak sterowniki do SATA, a następnie jeszcze raz zmienić tę opcję w BIOS'ie by nie tracić na wydajności komputera.

Niestety nie mogę sie z tym zgodzić co napisał kolega. Robiliśmy testyw serwisie komputerowym takich laptopow i w zasadzie nie ma wogole różnicy (zysk jakiś 3-5% w stosunku do SATA).
Tak wiec polecam opcje z Biosem gdyż jest szybsza i mniej problemowa dla mniej zaawansowanych
Pozdrawiam
Back to top

Andstach1
Poziom 8
Poziom 8

Post#19 08 May 2008 16:08   

Sterowniki Acer Aspire 5720ZG do Windows XP !

tags: acer aspire 5270zg xp, instalacja xp na acer aspire 5270zg, sterowniki aspire 5270zg pod windows xp, aspire 5270zg drivers for windows xp

Witam !
Zakupiłem laptopa Acer Aspire 5720ZG z windowsem Vistą, jednak jak wiadomo większość gier na tym windowsie nie chodzi.
Postanowiłem przeinstalować na WinXP jednak okazało się że nie jest to takie proste jakby się wydawać mogło .
Jednak po wielu mękach i kilkunastu dniach siedzenia udało się.
W związku z tym że w necie jest wiele takich próśb o pomoc postanowiłem opisać to co mi się już udało...
Pozdrawiam i życzę przyjemnej zabawy ...

Aby zainstalować WinXP (nie istotne czy czysty czy też SP1 czy SP2) należy najpierw zmienić opcję dysków w Biosie po otworzeniu zakładki: [MAIN] SATA Mode musi być włączone na IDE Mode ....

Po ustawieniu tej opcji (tylko w przypadku przeinstalowywania z Visty) zobaczy naszą płytkę z Windowsem, a konkretnie dyski ...

Po zainstalowaniu Windowsa sprawdzić tym programikiem:
programikiem:
jakie mammy zainstalowane sprzęty w naszym laptopie i czy podane niżej sterowniki są do naszego laptopa a następnie zainstalować następujące sterowniki dla w/w modelu:
1. - płyta: http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/Chipset_Intel_v8.3.0.1013_XP32.zip
2. - sterownik do karty grafiki Nvidia GeForce 8400M GS: http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/AS5920_5920G_VGA_nVidia_v.101.38.zip
3. - karta dźwiękowa: http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/Audio_Realtek_v6.0.1.5413_R167_XP_Vista.zip
4. - Sterowniki sieci: http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/Wireless_Intel_v11.1.1.11_XP_Vista.zip
5. - Sterowniki sieci bezprzewodowej: http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/Lan_BCM5787_v10.26.0.0_XP.zip
6. - Touch Pad (konsola dotykowa): http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/TouchPad_Synaptics_v9.1.11.0_XP32.zip
7. - Sterowniki kamery Suyin: http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/(Suyin_driver)_Acer%20CrystalEye%20webcam%205.7.28.500-1.0_WHQL-XP_Vista.zip
oraz ten:
http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/(Suyin_app)_Acer%20Crystal%20Eye%20webcam%20V1.0.10_XP_Vista.zip
8. - Sterowniki kamery Bison:
http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/(Bison_app)_Acer%20Crystal%20Eye%20webcam%20V2.0.0.8_XP_Vista.zip
oraz ten:
http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/(Bison_driver)_Acer%20Crystal%20Eye%20webcam%20V7.96.701.07a-WHQL_XP_Vista.zip
9. - Sterowniki czytnika kart:
http://www.acerpanam.com/synapse/data/7117/documents/Cardreader_RICOH_R5C8xx_v3.51_XP_Vista.zip

Po zakończeniu instalacji jak już wszystko sprawnie i ładnie dział pozostaje zainstalowanie Empowering Technology (jeżeli chcemy oczywiście) najlepiej stąd:
http://rapidshare.com/files/87160511/Empowering_Technology_Windows_XP_Complete_Aspire_5620.part1.rar
- pierwsza część
http://rapidshare.com/files/87167477/Empowering_Technology_Windows_XP_Complete_Aspire_5620.part2.rar
- druga część
lub ze strony acera wybierając po kolei kolejne aplikacje empowering np ze strony:
www.acer.com.pl

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem!
GADGET
Back to top

fido5
Poziom 2
Poziom 2

Post#20 12 May 2008 23:00   

rspider wrote:
yo KreciK_AL ja tez mam Fujitsu Siemens Amilo Li 2727 i mialem ten sam problem i zrobilem tak: w biosie wylanczasz funkje AHCI Configuration i instalujesz windowsa xp ale zwyklego bez scalania sterownikow sata i potem instalujesz poprawki itd. Ja jak tak zrobilem to wszytko mi fajnie smiga :D

W zupełnosci sie z tym zgadzam.Po co kombinowac ze sterownikami.Wystarczy tylko wyłączć to nieszczesne AHCI i wszystko pójdzie OK.:D

Dodano po 42 [minuty]:
Back to top

SylwoX
Poziom 1
Poziom 1

Post#21 17 May 2008 09:55   

tags: fujitsu siemens amilo li 2727 sterowniki xp, drivers amilo li 2727 xp, xp na amilo li2727

Witam.
Tu macie stery do Amilo Li 2727 pod XP.
Czyli:
-SATA AHCI Controller Driver.
-Intel® Graphics Media Accelerator Driver for Windows* XP.
-High Definition Audio Codecs.
-Wireless Drivers-Only for Windows* XP.
-Synaptics PS/2 Port TouchPad 8.1.2.0.
-Realtek - RTL8101E Fast Ethernet NIC.

http://www.letoltokozpont.hu/letoltes_driver_reszletes.php?k=12&g=174&a=639
Back to top

OdOl23
Poziom 1
Poziom 1

Post#22 04 Jun 2008 09:34   

Witam! mam podobny problem jak kilka osób powyżej. Czy mógł by mi ktoś podać link do sterownika SATA pod fujitsu siemens ESPRIMO Mobile V5505 ? bo szukam juz 3 dzień i nie moge znaleźć odpowiedniego
Back to top

SenD
Poziom 9
Poziom 9

Post#23 04 Jun 2008 11:09   

Wystarczy przejrzeć oficjalną stronę Fujitsu. Sterownik w załączeniu, nie mogłem podać direct linka.

FSC_AHCIIntelAHCIdriverWin32_7001020_1015764.ZIP
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  FSC_AHCIIntelAHCIdriverWin32_7001020_1015764.ZIP
 Contents:  readme.txt , txtsetup.oem , iaahci.cat , iaahci.inf , iastor.cat , iastor.inf , iastor.sys , license.txt
See all...
 Filesize:  196.25 KB

Back to top

NazwaZajeta
Poziom 1
Poziom 1

Post#24 10 Jun 2008 00:33   

Acer TravelMate 7320 i XP.

Witam.
Tak sobie pomyslalem aby dodac swoje dwa grosze ;)
Majac male doswiadczenie w zagadnieniach komputerowych przyszlo mi dzis zmierzyc sie z instalacja Windowsa XP na w/w komputerze.

System przed instalacja XP to - Windows Vista Home, ktora calkiem sprawnie przeinstalowala Linuxa. Po wlozeniu plyty instalacyjnej z systemem XP proces zatrzymal sie na komunikacie o braku dysku HDD. Przegladalem rozne opisy problemu w sieci wlacznie z powyzszym watkiem. (trzeba miec cierpliwosc i mocne filtry w glowie... ;))

Z czystego lenistwa kupilem w sklepie tylko dla odpornych stacje FDD i sprobowalem sposobem F6 z dyskietka. UWAGA, na stronie Acera dla TM7320 nie ma drivera (przynajmniej ja nie znalazlem) tak wiec mam stacje w bonusie. ;)

Dla tych co maja zainstalowanego VISTE na TM7320 i chca przejsc na XP, rozwiazanie mam takie:

1. Nalezy uruchomic ponownie komputer.

2. Wejsc w ustawienia BIOSu (F2)

3. Sprawdzic wersje BIOSu. Jezeli "System BIOS Version" jest V1.16 to nalezy uaktulnic BIOS do wersji przynajmniej 1.18 (ostatnia wersja to 1.32)

4. Uaktualnienie BIOSu, nalezy sciagnac ze strony producenta, rozpakowac i uruchomic plik "CLB-132" z katalogu "Winflash32"
WAZNE: trzeba to wykonac jako administrator. I tak klikajac prawym klawiszem myszki na pliku jest dostepna opcja "uruchom w trybie Administratora", wtedy bez problemu sie zainstaluje BIOS w nowej wersji.

5. Przeladowac komputer, wejsc do BIOSu i sprawdzic w zakladce MAIN czy ostatnia pozycja to "SATA Mode" i czy ustawiona na "IDE Mode" jesli ustawiona inaczej, to przestawic na IDE Mode.

6. Wlozyc plyte z XP i cieszyc sie chwile, ze sie udalo :);)

Pozdrawiam :)

P.S.

Radosc sie konczy w momencie kompletowania sterownikow do urzadzen ;) Ale trwam dalej i mam nadzieje, ze wygram. :)
Back to top

wawxx
Poziom 11
Poziom 11

Post#25 10 Jun 2008 16:39   

Witam !
Temat pierwszy laptopy HP.
1. w temacie reinstalacja WinXP na laptopach HP Pavilion należy pamiętać, że: HP od dawna ignoruje prośby o przysłaie płyt instalacyjnych do konkretnego modelu. A jest tego 11 szt CD lub do 3 szt DVD. Niemiłym obowiązkiem każdego użytkownika laptopów HP jest w pierwszej kolejności nagranie sobie płyt ratunkowych. Trwa to około 3 do 4 godzin. HP przysyła płyty tylko, jeśli wyśle im się zrobione przez siebie płytki, które z różnych przyczyn nie chodzą.
2. Reinstalacja WinXP z płyt ratunkowych kończy się utratą wszystkich danych, bo następuje pełne czyszczenie dysku i od nowa ustawianie partycji, w tym partycji ukrytych, łacznie z formatowaniem.
3. Mówię o laptopach z preinstalowanym fabrycznie WinXP.
4. jest to "zmowa" Microsoftu i producentów komputerów.
5. w preinstalowanych WinXP z założenia jest tylko jedna partycja c: dostępna dla klietów. A więc system i dane są na tej samej partycji.

Temat drugi instalacja WinXP na laptopach z preinstalowaną Vistą.
1. w laptopach Toshiba spotkałem się z dwoma problemami. Dzięki Bogu znalazłem na niezależnych stronach sterowniki do dysków SATA, ale okazało się, że mogę je zainstalować wyłącznie z dyskietki. Musiałem więc dokupić zewnętrzną stację dyskietek na USB i tylko w ten sposób rozwiązałem problem. Oczywiście można się bawić w stworzenie swojej płyty instalacyjnej WinXP z dogranymi sterownikami.
2. drugim poważniejszym problemem jest brak sterowników pod WinXP na stronie Toshiby.
3. w niezależnych "źródłach" znalazłem część sterowników dla poszczególnych urządzeń, ale główne nie dały się zainstalować.
4. na stronie Intela znalazłem sterowniki do głównych chipsetów, ale w trakcie instalacji pojawił się komunikat, że Tosiba nie zaakceptowała tych sterowników dla WinXP, w związku z tym Intel nie zaczyna instalowania sterowników i proponuje tylko F3, czyli przerywa instalację. automatycznie.
5. pozostało tylko pogodzić się z Vistą.
pozdrawiam
wojtek
Back to top

duck1976
Poziom 5
Poziom 5

Post#26 28 Jun 2008 00:08   

Bodziek wrote:
Witam walczę z amilo Li2727 (Windows XP) wszystko z tego forum działa dobrze:) a może udało się komuś zainstalować kartę sieciowa LAN realtek RTL8139/810x Fast ethernet adapter, próbuje różnych sterowników ale ciągle ma żółty pytajnik. Menadżer urządzeń pokazuje jeszcze jedno urządzenie z pytajnikiem, nie mam pojęcia co to jest "Kontroler magistrali zarządzania systemem" Dzięki i pozdrawiam:)
tu masz link przejrzyj go dużo mi pomogł http://www.sterowniki.net.pl/drvs.php?t=3&prod=4&g=1 powodzenia
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jun 2008 00:08   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#27 04 Jul 2008 10:43   

Temat został wstępnie oczyszczony od tej chwili wszelkie posty nie spełniające wymogów podanych przez kolegę Mery84 będą usuwane do kosza, a autorzy nagradzani ostrzeżeniami!
Back to top

gomezaddams
Poziom 4
Poziom 4

Post#28 11 Jul 2008 13:27   

Na wstępie chciałem podziękować moderatorom tego forum za usunięcie mojej wcześniejszej odpowiedzi/prośby o pomoc. Dzięki temu zostałem zmotywowany do dalszego szukania sposobu okiełznania mojego Amilo Li2727. Bo od czego jest google, no i inne fora (wielkie dzięki dla grappa01 z forum.laptopy.info.pl) :D

Ale teraz poważnie:
Całą zabawę zacząłem od wyłączenia w biosie: AHCI Configuration.
Dzięki temu bez problemu można instalować XP-ka.
Po ściągnięciu różnych sterowników do tego lapka, korzystając oczywiście z wcześniejszych postów, udało mi się poinstalować wszystkie potrzebne rzeczy:

-grafa
-poprawki
-muza
-LAN/WiFi
-touchpad

Jedyną rzeczą która mnie irytowała był pytajnik przy "Kontrolerze magistrali zarządzania systemem"

Jak się później okazało powodem tego jest brak sterowników chipsetu :)
("Człowiek uczy się całe życie i głupim umiera")

W załączniku stery do chipsetu od Amilo Li2727
(Intel® Chipset Device Software - wersja 1.1.15.0)

W razie pytań (stery itp): gomezaddams(malpa)wp.pl

chipset.exe
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  chipset.exe
 Contents:  
 Filesize:  2.29 MB
 Punkty:  3.748 = 2.748 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

pawboli
Poziom 3
Poziom 3

Post#29 19 Jul 2008 15:56   

Skonfigurowanie Toshiby A200 1S5 (PSAE6) odbyło się szybko i skutecznie:
nLite->xp home SPS2+ sata driver(Intel(R)82801HEM/HBM SATA AHACI Controller
Wszystkie sterowniki dostępne na stronie producenta. (Sciągałem wszystkie sterowniki do XP (polski język) w kolejności alfabetycznej z wyszukiwarki sterowników na stronie producenta. W sumie do pobrania około 500Mb ale warto.)
Dla zainteresowanych link:
http://ce.computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/download_drivers_bios.jsp?LNG=20&service=CE

Po zainstinstalowaniu wszystkich sterowniczków w menedżerze urządzeń nie ma znaków zapytania.
Back to top

wwwsokol
Poziom 20
Poziom 20

Post#30 01 Aug 2008 14:39   

Scott.3 wrote:

w Amilo Li2727 żeby włączyć WLAN na ON trzeba nacisnąć Fn+F1. Wtedy powinno pojawić sie okno w którym dajemy ON. Jest to sposób wewnętrzny zmiany który niestety nie działa na XP bo nie pojawia mi sie to okno, które normalnie działa mi na Viscie.
Czy do tego jest jakiś program, czy sterowniki lub jakiś sposób obejścia??
A może to nie dlatego WLAN nie widzi żadnych sieci kiedy są??
Bardzo proszę o pomoc w tym temacie...

Również dołączam się do prośby, bo właśnie na takim AMILO zainstalowałem XP, wszystko ładnie śmiga ale nie można włączyć karty WI-FI :(

Temat opanowany - wystarczyło zainstalować to http://webdownload.fujitsu-siemens.com/download/FileDownload/fileDownload.aspx?SoftwareGUID=17BD3889-BAB3-4D85-AF7A-4A59BDCCDFCA&FileFolder=Downloadfiles&FileTypeExtension=ZIP&FileNameClient=FSC_LaunchManagerV149_1492007815_1016052.ZIP&FileSize=2445825&From=Wnt5bGh0TXBzbFt2SXl2fnpseSUt
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Drivers & BIOS -> Zanim zapytasz jak: Przerabianie Laptopów Vista -> XP
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
Podłączenie dwóch laptopów za pomocą kabla. Win7 i Vista. (1)
Przeczytaj to zanim kupisz Windows Vista (180)
Pomiar napięć zasilacza ATX, przeczytaj to zanim zapytasz (1)
AMD, mnożnik i inne mody, przeczytaj zanim zapytasz (1)
Re: Zanim zapytasz jak: Przerabianie Latopów Vista -> XP (2)
Częsci laptopów pasują do wszystkich laptopów? (10)
[Sprzedam] Sprzedam tanio kilka fajnych laptopów oraz dużo części do laptopów! (29)
Jak to właściwie jest z bateriami do laptopów? (5)
Jak to naprawdę jest ze schematami do laptopów? (24)
Jak połączyć ze sobą kilka laptopów (2)

Page generation time: 0.128 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed