Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Frezarka CNC do grawerowania PCB


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje ->Frezarka CNC do grawerowania PCB Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
bartkam
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: łapy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 207
bartkam
Poziom 15
Post#1 25 Sty 2008 10:28  Autor tematu   

Frezarka CNC do grawerowania PCB


Frezarka CNC do grawerowania PCB
Chcę przedstawić moją konstrukcję jaką jest Frezarka CNC o polu pracy około 200/300mm Z 70mm.
Frezarka ma głównie robić PCB albo grawerować w tworzywach i innych miękkich materiałach.
Frezarka w całości wykonana ze stali. Konstrukcja to profile stalowe 60/40/2, blachy 10mm i kilka innych.
Wałki z allegro 18mm używane, oś Z 12mm. Tuleje TUP1 18/20/25 umieszczone w rurce. Oś Z tuleje z hametaku.
Śruby ocynkowane z gwintem metrycznym 6mm, nakrętki wykonane z brązu.
Silniki ta jakieś z allegro 1,8V 1,5A. Przełożenie napędu 1/2.
Jako wrzeciono narazie zastosowałem miniszlifierkę ponieważ ją miałem w domu ale myślę, że
niedługo kupię sobie Kressa 530 albo 800.
Sterownik SSK-B01 + SSK-MB. Frezarka mimo pozorów bardzo dobrze wykonuje swoje prace i jest idealna do takich prac jak
PCB czy grawerka. Wykonanie zajęło mi około 4 miesięcy. Gdyby nie szkoła to było by to miesiac.

Jak ktoś by był zainteresowany kupnem mojej maszynki to piszcie na pw, email lub gg to dam link do aukcji.

Frezarka CNC do grawerowania PCB
Frezarka CNC do grawerowania PCB
Frezarka CNC do grawerowania PCB
Frezarka CNC do grawerowania PCB
Frezarka CNC do grawerowania PCB PCB
Frezarka CNC do grawerowania PCB Szkło (zaduże odstępy między wierszami, temu takie linie powychodziły)
Frezarka CNC do grawerowania PCB
Frezarka CNC do grawerowania PCB

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tmq
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 02 Lis 2006
Posty: 64
Pomógł: 2
tmq
Poziom 11
Post#2 25 Sty 2008 10:38    

Re: Frezarka CNC


fajna ta frezareczka, bardzo mi się podoba nawet z tym "wrzecionem" :P
czym ją sterujesz?? kompem ?? (może głupie pytanie ale ja absługiwałem stare ręczne frezarki )

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grzesiek_re
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Lublin
Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 148
Pomógł: 5
grzesiek_re
Poziom 13
Post#3 25 Sty 2008 12:55    

Re: Frezarka CNC


Witam
Sterowniki to kupiłeś gotowe widze, jaki najwiekszy prąd możesz dać na silnik?
i ile za te sterowniki dałeś?
A Może wrzuć jakis filmik jak te cudeńko sobie radzi.
pozdrawiam i gratuluje konstrukcji.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Slawsier
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Sulęcin
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 26
Slawsier
Poziom 8
Post#4 25 Sty 2008 13:01    

Re: Frezarka CNC


Jaki jest w zaokrągleniu koszt takiej konstrukcji?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bartkam
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: łapy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 207
bartkam
Poziom 15
Post#5 25 Sty 2008 13:06  Autor tematu   

Re: Frezarka CNC


Sterowniki sam poskładałem tylko płytki kupne. Maksymalny prąd na silnik to 1,5A (może trochę więcej), a sterownik max 2A. Filmik może dzisjaj zrobię i wrzucę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
radiomechanik
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Poznań
Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 748
Pomógł: 14
Ocena postów: 15
radiomechanik
Poziom 19
Post#6 25 Sty 2008 13:38    

Re: Frezarka CNC


Jak widać sa dwie sprzeczności w układzie maszyny. Niezwykle stabilna konstrukcja - sprawia wrażenie łoża do frezarki do metalu z obsługą freza o średnicy nawet około 30 mm no i przekazanie napędu paskami elastycznymi bez dynamicznej regulacji naciągu i kontroli poślizgu mechanicznego ... Tyle słów krytyki na początek :-) Po za tym liczy się myśl i zrealizowany projekt we własnym zakresie . Mając już taką bazę w każdej chwili można zmodyfikować napędy i kontrolę położenia .
Jeszcze tylko rada - przynajmniej dolne prowadnice powinny mieć fartuch osłonowy - ponieważ po dłuższym używaniu odpady po frezowaniu sie pomieszają ze smarem i po prostu się zatrze albo posuw będzie co raz ciężej chodził . No i jeszcze pytanie - czy po spawaniu konstrukcji - zostało to wszystko wyżarzone w piecu lub palnikiem ? konstrukcje spawane mają tendencje do gięcia się i naprężeń - albo przynajmniej dobrze i mocno opukać dużym młotkiem :-)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bartkam
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: łapy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 207
bartkam
Poziom 15
Post#7 25 Sty 2008 14:07  Autor tematu   

Re: Frezarka CNC


Konstrukcja im masywniejsza tym lepiej. Widzaiłem masywniejsze np na allegro. Naciągu do paska nie trzeba ponieważ jest dopasowany tak że jego naciąganie przez silnik to maks ok 5 kroków czyli 0,00625mm posuwu :D . Osłony na wałki będą zrobione. Narazie jeszcze niewiem jak to rozwiązać.

FILMIK:


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grzesiek_re
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Lublin
Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 148
Pomógł: 5
grzesiek_re
Poziom 13
Post#8 25 Sty 2008 14:49    

Re: Frezarka CNC


a jakiego programu używasz do sterowania?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Jacek1708
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: W-wa
Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 109
Pomógł: 4
Jacek1708
Poziom 12
Post#9 25 Sty 2008 15:07    

Re: Frezarka CNC


Fajna frezareczka
Też zacząłem składać podobną i mam parę pytań:
1 Jakim programem sterujesz frezarkę? (MACH 3; TURBO CNC czy coś innego
2 w jakim programie przygotowujesz rysunki jak robisz z nich G-kod?
3 Jaki moment mają silniczki i jaką da się uzyskać prędkość przejazdu?
4 Jak rozwiązałeś kasowanie luzu na śrubach?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 7
Doominus
Poziom 23
Post#10 25 Sty 2008 15:13    

Re: Frezarka CNC


Cześć .
Dałoby się za pomocą tej frezarki wycinać jakieś elementy ze sklejki ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
matelektronik
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: okolice Gliwic
Dołączył: 22 Gru 2005
Posty: 285
Pomógł: 12
matelektronik
Poziom 16
Post#11 25 Sty 2008 15:20    

Re: Frezarka CNC


Świetna konstrukcja. Jaki symbol maja silniki i ile kosztuje komplet (3 szt) ???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kundzios
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Zamość
Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 397
Pomógł: 19
Ocena postów: 15
kundzios
Poziom 17
Post#12 25 Sty 2008 15:27    

Re: Frezarka CNC


Mam pytanie odnośnie miniszlifierki Verto kupiłem taką samą w Carref*** i ma bicie(przyczyna jest chyba źle wykonany zacisk wiertła) czy twoja dobrze działa? Jak założę wiertło 2,6mm to "na oko" widać bicie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Karol966
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ciechocinek :D
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1651
Pomógł: 82
Ocena postów: 383
Karol966
Poziom 22
Post#13 25 Sty 2008 15:36    

Re: Frezarka CNC


Świetna sprawa, wykonanie na wysokim poziomie, gratuluje. Dołączam się do pytań Jacek1708.

Do moderatora : " pisownie mogę sprawdzać ale tylko anglo-języczną więc proszę o wyrozumiałość i zaprzestanie wpływania na moje zdanie o tym (do niedawna ) świetnym forum :cry: "

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartkam
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: łapy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 207
bartkam
Poziom 15
Post#14 25 Sty 2008 15:55  Autor tematu   

Re: Frezarka CNC


grzesiek_re napisał:
a jakiego programu używasz do sterowania?

MACH 2

Dodano po 4 [minuty]:

Jacek1708 napisał:
Fajna frezareczka
Też zacząłem składać podobną i mam parę pytań:
1 Jakim programem sterujesz frezarkę? (MACH 3; TURBO CNC czy coś innego
2 w jakim programie przygotowujesz rysunki jak robisz z nich G-kod?
3 Jaki moment mają silniczki i jaką da się uzyskać prędkość przejazdu?
4 Jak rozwiązałeś kasowanie luzu na śrubach?


2. rysunki przygotowuję w qcad 2005, educad, bmp2cnc (niestety tylko triale ale ograniczenie na 30 dni więc w pełni funkcjonalne). Zapisuje się je w formacie DXF a pożniej import w machu do Gcodu. Tak samo z PCB, zapis w HPGL w eagle i import w machu do gcode.
3. moment silników to około 0,5 Nm, prędkości szczerze mowiąc to nie sprawdzałem.
4. Luzu nie odczułem poruszając ręcznie osiami. Ale gdyby się pojawił jak nakrętka trochę się zetrze to wystarczy ustawić w machu bo jest taka opcja jak kasowanie luzu.

Dodano po 1 [minuty]:

Doominus napisał:
Cześć .
Dałoby się za pomocą tej frezarki wycinać jakieś elementy ze sklejki ?

Oczywiście, kwestia odpowiedniego freza. No i zależy jakiej grubości ma być sklejka. Bo jak będzie zagruba to może wrzeciono nie wyrobić.

Dodano po 1 [minuty]:

matelektronik napisał:
Świetna konstrukcja. Jaki symbol maja silniki i ile kosztuje komplet (3 szt) ???

silniki to STEPPING MOTOR ASM 20F6203 takie jak tutaj http://allegro.pl/item297663654_silniki_krokowe_1_5a_1_8v_kompl_zebatki_pasek.html

Dodano po 2 [minuty]:

kundzios napisał:
Mam pytanie odnośnie miniszlifierki Verto kupiłem taką samą w Carref*** i ma bicie(przyczyna jest chyba źle wykonany zacisk wiertła) czy twoja dobrze działa? Jak założę wiertło 2,6mm to "na oko" widać bicie.


Jak założę te wiertło co było w zestawie to też mam bicie ale po założeniu frezu kupionego oddzielnie bicia już niema. To wiertło jest poprostu krzywe, a pozatym nie nadaje się do wiercenia nawet w drewnie.

Dodano po 2 [minuty]:

Karol966 napisał:
z kąd ta frezarka "wie" od kąd ma zacząć pracę ( chodzi o samą figurę a nie położenie na tworzywie)? Ponadto mam pytanie, bo chyba nie do końca zrozumiałem, tą frezarką można robić otwory w PCB ?? :)


W programie mam ustawione współrzędne położenia. I tak samo w projekcie są opisane współrzędne. Tą frezarką można zrobić kompletną płytkę. Najpierw zakładam frez do obrysu ścieżek, a póżniej wiertło.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lukasb9
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 1433
Pomógł: 56
Ocena postów: 10
lukasb9
Poziom 21
Post#15 25 Sty 2008 16:21    

Re: Frezarka CNC


Witam śliczna konstrukcja, sam mam ochote na coś takiego, i właściwie jedna rzecz mi w tym przeszkadza - może banalna. Jak pospawać całą konstrukcję z tak dużą dokładnością? wiadomo, że spawy ściągaja spawane elementy, napisz jak Ty to robiłeś, a może niema to wielkiego znaczenia?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartkam
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: łapy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 207
bartkam
Poziom 15
Post#16 25 Sty 2008 16:26  Autor tematu   

Re: Frezarka CNC


Oczywiście dokładność ma znaczenie. Elementy były lekko przyłapywane później ustawiane i spawane do końca.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Snikers
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 14 Gru 2002
Posty: 865
Pomógł: 21
Ocena postów: 5
Snikers
Poziom 20
Post#17 25 Sty 2008 16:30    

Re: Frezarka CNC


bartkam napisał:
Osłony na wałki będą zrobione. Narazie jeszcze niewiem jak to rozwiązać.



moze z innej strony... zastosowac "odkurzacz" przy frezie do odciagania wiorow - nie trzeba stosowac oslony na prowadnice bo nie bedzie sie na nie sypac

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartkam
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: łapy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 207
bartkam
Poziom 15
Post#18 25 Sty 2008 16:34  Autor tematu   

Re: Frezarka CNC


Brdzo dobry pomysł. Jutro coś pokombinuję.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
texma
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Warszawa
Dołączył: 15 Lip 2005
Posty: 47
Pomógł: 1
Ocena postów: 22
texma
Poziom 10
Post#19 25 Sty 2008 17:00    

Re: Frezarka CNC


Witam
Szacunek. Jak na konstrukcję wykonaną metodą chałupniczo- manufakturową to naprawdę było wyzwanie, zwłaszcza w części czysto mechanicznej. Oczywiście można się czepiać szczegółów.
Też uważam, że paski mogłyby być solidniejsze. Co do spawów to polecam po wstępnym przeszlifowaniu szlifierką szpachlowanie poxipolem i powtórne przeszlifowanie (taniej niż oddanie frezerowi). Nie byłyby widoczne fale. Skrzynka sterownicza ze sklejki - zapewne jedynie w wyniku konieczności cięć budżetowych. Jest to dość droga impreza nawet przy własnym wkładzie pracy. Pana konstrukcja z pewnością warta jest rozwinięcia i dopracowania przy następnym urządzeniu. Podziwiam, pozdrawiam
Czarek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
unitral
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Wiedeń / Sosnowiec
Dołączył: 14 Kwi 2003
Posty: 1346
Pomógł: 82
Ocena postów: 7
unitral
Użytkownik obserwowany
Post#20 25 Sty 2008 17:36    

Re: Frezarka CNC


Witam.
Bardzo udana konstrukcja !

Możesz zamieścić schematy sterowników ?

Jak ten program komunikuje się z frezarką ? Przez COM ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
laserjet9002
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 544
Pomógł: 27
Ocena postów: 8
laserjet9002
Poziom 18
Post#21 25 Sty 2008 17:49    

Re: Frezarka CNC


Może byś był skłonny zamieścić pełen projekt ze wszystkimi schematami i rysunkami był bym bardzo wdzięczny.


Jak dla mnie ocena 10/10

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartkam
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: łapy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 207
bartkam
Poziom 15
Post#22 25 Sty 2008 18:52  Autor tematu   

Re: Frezarka CNC


Frezarka komunikuje się z komputerem przez LPT. Co do rysunków mechaniki to takowych nie posiadam :D. Wszystko robiłem sam, projekt miałem w głowie. Schemat sterownika jest tutaj http://akcesoria.cnc.info.pl/pliki/sterowniki/sskb01/sskb01_montazowa.pdf ideowy. Wzoru płytki niemam bo zamawiałem gotową. Płyta główna http://akcesoria.cnc.info.pl/pliki/sterowniki/sskmb/sskmb_montazowa.pdf

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mavin
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
Dołączył: 13 Cze 2006
Posty: 63
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
mavin
Poziom 11
Post#23 25 Sty 2008 18:53    

Re: Frezarka CNC


Witam!!

Urządzenie w skali od 0 do 10 oceniam na 10+!!
Skąd pobrałeś program MACH2??

Opis sterownika SSK-B01 tutaj: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterownik_silnika_krokowego_sskb01.htm

Schemat w załączniku.

Pozdrawiam!!

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartkam
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: łapy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 207
bartkam
Poziom 15
Post#24 25 Sty 2008 19:00  Autor tematu   

Re: Frezarka CNC


MACHA można pobrać tutaj http://www.artsoftcontrols.com/artsoft/downloads/downloads.htm tylko ma ograniczenie na 1000 linii kodu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
unitral
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Wiedeń / Sosnowiec
Dołączył: 14 Kwi 2003
Posty: 1346
Pomógł: 82
Ocena postów: 7
unitral
Użytkownik obserwowany
Post#25 25 Sty 2008 19:13    

Re: Frezarka CNC


Czyli ten Mach potrafi sterować tylko 3 osiami i 2 dodatkowymi napędami ?
A ma ktoś schemat płyty głównej do tego sterownika ?

Niestety nie posiadam LPT w laptopie. Czy taki tani kabelek z alledrogo, będzie działał pod XP z tym sterownikiem CNC ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bartkam
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: łapy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 207
bartkam
Poziom 15
Post#26 25 Sty 2008 19:39  Autor tematu   

Re: Frezarka CNC


Najnowszy mach może sterować 6 osiami. Obawiam się że taki kabelek może nie zadziałać pod machem. On łączy się bezpośrednio z LPT. Chociaż nie próbowałem, chyba warto spróbować skoro niema innej możliwości.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zorbek
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Hydrobudowa
Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 1577
Pomógł: 145
Ocena postów: 5
zorbek
Poziom 22
Post#27 25 Sty 2008 19:45    

Re: Frezarka CNC


A może by kolega trochę zdjęcie zmniejszył to pierwsze
bo rozwala cała stronę

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
matelektronik
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: okolice Gliwic
Dołączył: 22 Gru 2005
Posty: 285
Pomógł: 12
matelektronik
Poziom 16
Post#28 25 Sty 2008 20:17    

Re: Frezarka CNC


Czy posiada ktoś pliki PCB z płytkami tych sterowników i płyty głównej ??? Albo nawet fotki czy skany by wystarczyly to bym to przerysował w protelu i udostępnił. Bo pewnie nie ja jeden poszukuje tych płytek.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ture11
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Legionowo
Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 2345
Pomógł: 158
Ocena postów: 17
Ture11
Poziom 22
Post#29 25 Sty 2008 20:34    

Re: Frezarka CNC


Witam.
Projekt świetny dałbym 10/10.
Tak na marginesie - Kress - to dobra firma?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Xaveri
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: BOINC@Poland
Dołączył: 06 Lut 2006
Posty: 328
Pomógł: 7
Ocena postów: 3
Xaveri
Poziom 16
Post#30 25 Sty 2008 21:03    

Re: Frezarka CNC


matelektronik napisał:
Czy posiada ktoś pliki PCB z płytkami tych sterowników i płyty głównej ??? Albo nawet fotki czy skany by wystarczyly to bym to przerysował w protelu i udostępnił. Bo pewnie nie ja jeden poszukuje tych płytek.


Ja mam (drivera) :) jak znajdę to wrzucę.
Za silniki przepłaciłeś... Ten koleś wyciąga to ze starych kserokopiarek i drukarek i sprzedaje za niebotyczne pieniądze... Wystarczyło przejść na jakiś szrot ze sprzętem biurowym i mógłbyś mieć silniki nawet za darmo.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Frezarka CNC do grawerowania PCB 12345  Następny
Strona 1 z 5
Podobne tematy
Frezarka cnc do grawerowania i płaskorzeźb (2)
Amatorska frezarka CNC do PCB, PCV i drewna (170)
Polietylenowa Frezarka CNC v2. (35)
Frezarka tokarka CNC (21)
Frezarka CNC ze sklejki (101)
Miniaturowa frezarka CNC (31)
Kolejna frezarka CNC (40)
Frezarka CNC do płytek drukowanych (31)
Frezarka CNC; projekt + wykonanie (49)
Frezarka CNC za niespełna 250zł. (567)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS