Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Alternatywne zasilanie schodołaza


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Alternatywne zasilanie schodołaza Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
szczoor lądowy
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: tychy

szczoor lądowy
Poziom 3
Post#1 25 Sty 2008 20:00  Autor tematu   

Alternatywne zasilanie schodołaza


Witam,
Borykam się z problemem zasilania schodołaza (dla niewtajemniczonych: pojazd kołowy lub gąsienicowy ułatwiający pokonywanie barier architektonicznych).
Oryginalnie pojazd wyposażony jest w silnik prądu stałego 12V, aku żelowy 12V/28Ah, ładowany z prostownika prądem z sieci. Szkopuł w tym, że pojazd użytkowany jest rzadko, w zimnych miesiącach nawet bardzo rzadko, więc pośrednio jest to przyczyną zmniejszenia pojemności aku. A że jest to droga bateria chciałbym ominąć to źródło zasilania i przejść bezpośrednio na sieć, oczywiście przez prostownik. Jazda "na uwięzi" z drugiego piętra nie stanowi problemu, kupię tylko zwój przewodu. Ja mam się do tego zabrać, jestem laikiem w sprawach prądu i elektryki?
Czy mogę liczyć na Waszą pomoc w rozwiązaniu sprawy? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, radę, cokolwiek, co pomoże mi w miarę szybko uruchomić maszynę.
Kontakt urbero(malpa)o2.pl
Wielkie dzięki.
Wojtek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
powerm
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 621

powerm
Poziom 19
Post#2 25 Sty 2008 20:23Pomocny post    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Na początek musisz podać ile całe urządzenie wymaga mocy (w watach) wtedy wyliczymy prąd transformatora. Ponieważ jakoś się ten akumulator ładuje ciekawe czy dało by się ładować i jechać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
artur barczyk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 57
Miasto: ww-ki

artur barczyk
Poziom 10
Post#3 25 Sty 2008 20:23    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Witam.
Najpierw musisz zobaczyć ile watów bądź amper pobiera ten schodołaz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
szczoor lądowy
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: tychy

szczoor lądowy
Poziom 3
Post#4 25 Sty 2008 20:42  Autor tematu   

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Z etykiety silnika: Bosch GPA 0 130 302 003. Na stronie producenta znalazłem kartę produktu a w niej info: 50A / 12V / 400W.
Jest też jakaś mała kostka pomiędzy aku a motorem, może przekaźnik (Bosch 0 332 002 160), na niej figurują dane 12V / 75A.
Coś o aku: Europower 12V / 28Ah.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
artur barczyk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 57
Miasto: ww-ki

artur barczyk
Poziom 10
Post#5 25 Sty 2008 20:58    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Co do mocy silnika to chyba coś pomyliłeś 12V*50A=600W a tam pisze że 400.
A ten akumulator jest oryginalny z tego schodołaza?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szczoor lądowy
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: tychy

szczoor lądowy
Poziom 3
Post#6 25 Sty 2008 21:10  Autor tematu   

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Podałem dane z karty silnika więc założyłem, że kto jak kto ale Bosch potrafi liczyć.

Akumulator niestety nie jest oryginałem, można powiedzieć, że to zamiennik. Natomiast parametrami nie różni się od poprzednika: oba aku mają 12V / 28Ah.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
artur barczyk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 57
Miasto: ww-ki

artur barczyk
Poziom 10
Post#7 25 Sty 2008 21:25    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


A na ile starcza ci akumulator ciągłego użytkowania (godzin/minut)?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1036
Miasto: okolice Mławy

elektromechanik
Poziom 20
Post#8 25 Sty 2008 22:18    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Wszystko się zgadza 400W to moc silnika < około 70% mocy pobieranej.
Musisz mieć zasilacz około 700W.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
artur barczyk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 57
Miasto: ww-ki

artur barczyk
Poziom 10
Post#9 25 Sty 2008 22:23    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


elektromechanik napisał:
Wszystko się zgadza 400W to moc silnika < około 70% mocy pobieranej.
Musisz mieć zasilacz około 700W.


Zgoda, ale czy taki schodołaz nie powinien działać bez ładowania min. 1h?
W tym wypadku działa ok 35min jak dla mnie to trochę mało

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szczoor lądowy
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: tychy

szczoor lądowy
Poziom 3
Post#10 25 Sty 2008 22:26  Autor tematu   

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Z początku producent zapewniał, że po pełnym ładowaniu wjadę na 11 piętro i z powrotem bez przerwy, ale życie pokazało, że na jednym ładowaniu nie jestem w stanie wyjechać 3. krotnie z mieszkania (około 45 stopni x 2).
Drugi aku nie daje rady po dwóch "wycieczkach". Ale jak wspomniałem nie używam podnośnika non stop.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
artur barczyk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 57
Miasto: ww-ki

artur barczyk
Poziom 10
Post#11 25 Sty 2008 22:26Pomocny post    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


o to mi chodziło.
Ten akumulator jest za słaby do tego schodołaza, stąd ten problem

Czyli elektromechanik ma rację potrzeba ci transformatora ok 700W i najlepiej jakiegoś małego akumulatorka z diodami stabilizującymi bądź dobrego układu który da napięcie stałe.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
szczoor lądowy
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: tychy

szczoor lądowy
Poziom 3
Post#12 25 Sty 2008 22:37  Autor tematu   

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Szczerze mówiąc pół godziny to szmat czasu. Ale nie spotkałem się z kryterium pracy bez ładowania, bo każdorazowo po powrocie z wojaży (sic) włączam autko do prądu. Od maja do września praktycznie non stop podaję coś na aku.

Dodano po 6 [minuty]:

artur barczyk napisał:
o to mi chodziło.
Ten akumulator jest za słaby do tego schodołaza, stąd ten problem

Czyli elektromechanik ma rację potrzeba ci transformatora ok 700W i najlepiej jakiegoś małego akumulatorka bądź dobrego układu który da napięcie stałe.

Dziękuję Very Happy
A może więcej detali: jak to wszystko mam sobie policzyć? Łatwiej mi będzie skorzystać ze wskazówek zawodowców, bez wyważania otwartych drzwi...
Co mam wziąć za punkt odniesienia: prąd na silniku czy jego moc znamionową?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1036
Miasto: okolice Mławy

elektromechanik
Poziom 20
Post#13 25 Sty 2008 22:42Pomocny post    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


szczoor lądowy napisał:
Szczerze mówiąc pół godziny to szmat czasu. Ale nie spotkałem się z kryterium pracy bez ładowania, bo każdorazowo po powrocie z wojaży (sic) włączam autko do prądu. Od maja do września praktycznie non stop podaję coś na aku.

Dodano po 6 [minuty]:

artur barczyk napisał:
o to mi chodziło.
Ten akumulator jest za słaby do tego schodołaza, stąd ten problem

Czyli elektromechanik ma rację potrzeba ci transformatora ok 700W i najlepiej jakiegoś małego akumulatorka bądź dobrego układu który da napięcie stałe.

Dziękuję Very Happy
A może więcej detali: jak to wszystko mam sobie policzyć? Łatwiej mi będzie skorzystać ze wskazówek zawodowców, bez wyważania otwartych drzwi...
Co mam wziąć za punkt odniesienia: prąd na silniku czy jego moc znamionową?


Gdybyś mógł jeździć na ,,kablu " to rób zasilacz i gwarantuję będzie chodzić OK.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szczoor lądowy
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: tychy

szczoor lądowy
Poziom 3
Post#14 25 Sty 2008 22:47  Autor tematu   

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Hmm. Dzięki, postaram się coś wyszperać.
Nie znam się na rzeczy, więc pewnie sporo wody w Wiśle spłynie do morza zanim coś włączę. Ale raz jeszcze dziękuję.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1036
Miasto: okolice Mławy

elektromechanik
Poziom 20
Post#15 25 Sty 2008 22:59    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


szczoor lądowy napisał:
Hmm. Dzięki, postaram się coś wyszperać.
Nie znam się na rzeczy, więc pewnie sporo wody w Wiśle spłynie do morza zanim coś włączę. Ale raz jeszcze dziękuję.


Jak będziesz potrzebował jakichś wyliczeń czy rad to pisz.

Jeśli idzie o akumulator to kiepska firma, a czy tam nie masz miejsca by założyć jakiś większy?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
artur barczyk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 57
Miasto: ww-ki

artur barczyk
Poziom 10
Post#16 25 Sty 2008 23:04    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Wskazówki przy dobieraniu transformatora

S=U*I
gdzie:
S- moc pozorna(taką jaką musi mieć min. zasilacz)
I- natężenie(w tym przypadku 50A)
U- napięcie(w tym przypadku 12V)
czyli:
moc zasilacza = 50A * 12V
moc zasilacza = 600W


Propozycje:
-zastosuj napięcie za układem prostowniczym 12,6-14,4 (takie jest na akumulatorze)
- natężenie musi wynosić min. 50A, więc lepiej zastosuj min.55A transformator nie będzie się przegrzewał, a w razie czego będziesz miał parę watów zapasu

Za transformatorem należy umieścić mostek prostowniczy ok 50-60A oraz jakiś mały akumulator ok.3A który będzie pełnił rolę kondensatora

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szczoor lądowy
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 7
Miasto: tychy

szczoor lądowy
Poziom 3
Post#17 26 Sty 2008 07:50  Autor tematu   

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


elektromechanik napisał:
szczoor lądowy napisał:
Hmm. Dzięki, postaram się coś wyszperać.
Nie znam się na rzeczy, więc pewnie sporo wody w Wiśle spłynie do morza zanim coś włączę. Ale raz jeszcze dziękuję.


Jak będziesz potrzebował jakichś wyliczeń czy rad to pisz.

Jeśli idzie o akumulator to kiepska firma, a czy tam nie masz miejsca by założyć jakiś większy?


Nie omieszkam skorzystać Smile

Co się tyczy przestrzeni na baterię to jest trochę miejsca "pod pokładem", a jak wcześniej wspomniałem nie używam pojazdu często i gęsto. Więc wykorzystanie zasilania z sieci jest tańsze i raczej szedłbym w tym kierunku. Poza tym po wyjęciu aku schodołaz będzie o niebo lżejszy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
powerm
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 621

powerm
Poziom 19
Post#18 26 Sty 2008 16:21    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


Na oko to mi wygląda że można jechać i ładować. Kostka Boscha wygląda mi na prostownik - podczas ładowania powinien się grzać. Ponieważ wierzę Boschowi to te 50A to chyba prąd maksymalny-zwarcia. A 400W/12V to tylko niecałe 34A porównując z prostownikiem 75A max myślę że powinien wytrzymać ciągłą jazdę. Proponuje jednak wykonać parę ostrożnych prób przed używaniem na ostro i sprawdzanie czy kostka zanadto się nie grzeje. Ale uwaga prostownik do ładowania akumulatora nie potrzebuje go ładować aż takim prądem. Dla świętego spokoju sugeruję konsultacje z producentem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elektromechanik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1036
Miasto: okolice Mławy

elektromechanik
Poziom 20
Post#19 26 Sty 2008 18:05    

Re: Alternatywne zasilanie schodołaza


powerm napisał:
Na oko to mi wygląda że można jechać i ładować. Kostka Boscha wygląda mi na prostownik - podczas ładowania powinien się grzać. Ponieważ wierzę Boschowi to te 50A to chyba prąd maksymalny-zwarcia. A 400W/12V to tylko niecałe 34A porównując z prostownikiem 75A max myślę że powinien wytrzymać ciągłą jazdę. Proponuje jednak wykonać parę ostrożnych prób przed używaniem na ostro i sprawdzanie czy kostka zanadto się nie grzeje. Ale uwaga prostownik do ładowania akumulatora nie potrzebuje go ładować aż takim prądem. Dla świętego spokoju sugeruję konsultacje z producentem.


Ta KOSTKA to przekaźnik załączający silnik. Prostownik 12V X 75A =900W. Trafo - co najmniej 1000W dołożyć diody to musiałaby być potężna kostka o wadze 30÷40kg.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Alternatywne zasilanie schodołaza
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Alternatywne źródła energii jako dodatkowe zasilanie domu. (169)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS