X

Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc

25 Jan 2008 23:26 CHChester
  • #1 25 Jan 2008 23:26
    Chester
    Level 9  
    Posts: 20 | Help: 0
    • Location: Białystok
    Helpful post? (0)
    Witam wszystkich na elektroda.pl jestem nowym użytkownikiem tego forum i odzywam się po raz pierwszy:D Pozdrawiam
    Proszę o pomoc w konfiguracji routera Pentagram Cerberus P 6331-42. Wiem, że na forum były już tematy z tym związane ale nic z nich nie rozumiem. Niestety jestem "zielony" w tych sprawach:cry:. Wchodzę na stronę podaną w instrukcji obsługi uzupełniam zakładkę "Quick Start" bez problemu ale dalej nie mam pojęcia o co chodzi. Mam Neostradę 1 Mb/s i chcę rozdzielić ją na dwa komputery: pierwszy ma być połączony za pomocą kabla a drugi poprzez Wi-fi. Proszę o pomoc. Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia obrazujące co i jak mam zrobić a jeśli nie ma takiej możliwości to proszę o szczegółowe wytłumaczenie wszystkiego po kolei (nawet rzeczy banalnych- oczywistych). Z góry dziękuję i pozdrawiam:D

    Dodano po 12 [minuty]:

    Dodam jeszcze, że podczas próby konfiguracji dioda ADSL cały czas migała. O ile mi wiadomo powinna się ona świecić bez przerwy:|
  • #2 26 Jan 2008 09:01
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Posts: 19179 | Help: 2249
    • Location: Włocławek
    Helpful post? (0)
    Skoro dioda ADSL cały czas miga to znaczy, że nie ma synchronizacji z DSLAM po drugiej stronie przewodu.

    Wklej obrazki z konfiguracji jaką ustawiłeś to będzie można sprawdzić czy jest poprawna.
  • #3 27 Jan 2008 00:02
    Chester
    Level 9  
    Posts: 20 | Help: 0
    • Location: Białystok
    Topic author Helpful post? (0)
    Niestety późno dziś wróciłem do domu i nie mam jak skonfigurować tego routera na nowo. Jutro sie za to wezmę za to i wkleję obrazki. Dzięki MBO, że postanowiłeś mi pomóc:D Jak skonfigurować ADSL żeby nie migało? Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #4 27 Jan 2008 21:59
    Chester
    Level 9  
    Posts: 20 | Help: 0
    • Location: Białystok
    Topic author Helpful post? (-1)
    Witam. Zamieszczam zdjęcia z mojej konfiguracji. Proszę o pomoc co gdzie mam wpisać. Co mam zrobić żeby dioda ADSL przestała migać? Myślę że to jest mój główny problem przez który nie mogę połączyć się z internetem przez ww. router.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
    Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
  • #5 27 Jan 2008 22:58
    lolo56
    Level 21  
    Posts: 377 | Help: 45
    Helpful post? (0)
    Sprawdź:
    PPPoA LCC
    ADSL Mode G.DMT
    Pozdrawiam
  • #6 29 Jan 2008 21:14
    Chester
    Level 9  
    Posts: 20 | Help: 0
    • Location: Białystok
    Topic author Helpful post? (0)
    Niestety ustawiłem PPPoA LCC ADSL Mode G.DMT i dalej podczas testu wyskakuje błąd tak jak na ostatnim zdjęciu. Co mam zrobić żeby dioda ADSL przestała migać i zaczęła świecić ciągle??
  • #7 29 Jan 2008 23:03
    lolo56
    Level 21  
    Posts: 377 | Help: 45
    Helpful post? (0)
    Jeżeli zwykły modem do neo się synchronizuje, to ten musi być uszkodzony - wymień na inny.
    Pozdrawiam
  • #8 30 Jan 2008 01:05
    Chester
    Level 9  
    Posts: 20 | Help: 0
    • Location: Białystok
    Topic author Helpful post? (0)
    Ok dzięki;] spróbuje zamienić router bo kupiłem go na allegro.pl. Pozdrawiam:D
  • #9 30 Jan 2008 04:00
    waski202
    Level 9  
    Posts: 16 | Help: 0
    • Location: czestochowa
    Helpful post? (-1)
    Witam
    miałem kiedyś podobny problem wpiąłem stary telefon do gniazdka w kuchni i tez mi neo nie działało spróbuj wypiąć telefony i sprawdź czy masz pozakładane wszędzie filtry i dopiero zobaczysz

    pozdrawiam.:D:D:D
  • #10 10 Feb 2008 14:03
    Chester
    Level 9  
    Posts: 20 | Help: 0
    • Location: Białystok
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam. Problem już rozwiązany:D znajomy pracownik TP wszystko rozwiązał. Jeśli chodzi o diodę ADSL to nie migała prawdopodobnie przez to że po kilku nie udanych próbach konfiguracji blokowane jest coś w centrali TP. Tak przynajmniej powiedział ten znajomy;] Pozdrawiam
  • #11 17 Feb 2008 23:08
    naszaklasa1976b
    Level 1  
    Posts: 1 | Help: 0
    • Location: olszowa
    Helpful post? (0)
    a ajkie w końcu masz ustawienia? bo mam taki sam router i nie synchronizuje się...
  • #12 18 Feb 2008 22:59
    Chester
    Level 9  
    Posts: 20 | Help: 0
    • Location: Białystok
    Topic author Helpful post? (0)
    Postaram sie jak najszybciej zrobić screeny z strony konfiguracyjnej. Jeśli będę miał czas to zrobię to jutro a jak sie nie uda to dopiero pod koniec tygodnia bo mocno zajęty jestem w tym tygodniu. Nawet teraz dosłownie na chwile na kompa wszedłem. Pozdrawiam;)
  • #13 28 Feb 2008 19:03
    pawel0010
    Level 1  
    Posts: 1 | Help: 0
    • Location: rawa
    Helpful post? (0)
    ja mam ten sam modem, i wszystko jest ok, proponuje ci sprawdzic w innych gniazdkach czy dioda ADSL przestanie migać , konfiguracja routera ci w niczym nie pomorze, i odłacz na chwile telefony
  • #14 01 Mar 2008 14:55
    d1e
    Level 1  
    Posts: 1 | Help: 0
    • Location: ilawa
    Helpful post? (0)
    ja tez mam ten router i mam pytanie czy podzieliliscie łącze na 2 komputery?? bo ja nie umiem ;/
  • #15 02 Mar 2008 01:07
    lazaj007
    Level 10  
    Posts: 30 | Help: 0
    Helpful post? (0)
    mam podobny problem tyle ze z 6331-4A
    sprzet sie nie synchronizuje i dioda caly czas miga.
    ale co dziwniejsze sprawa jest bardziej zagmatwana.
    u mnie sprzet dziala bez problemu, wystarczy odpalic konfigurator i hula az milo (neostrada 1mb), z kolei jak probuje ustawic ten sprzet u kumpla (bo to jego sprzet, u siebie tylko testowalem) to u niego nie synchronizuje sie. tez ma neostrade 1mb. a normalny modem sagem 800'tka dziala bez wiekszych problemow.
    w czym moze byc problem? moze cos z filtrami? jakiegos starszego typu sa? bo juz nie mam pojecia. przesiedzialem pare godzin i nic.
    laikiem raczej nie jestem a nie moge sobie poradzic z glupim routerem :/
  • #16 02 Mar 2008 03:48
    ryhu.mistrz
    Level 2  
    Posts: 4 | Help: 0
    Helpful post? (0)
    Ja mam jeszcze ciekawiej... Mam Cerberusa ADSL WiFi 802.11g Lite i tez mi dioda migala caly czas. Myslalem juz ze jest uszkodzony, bo oryginalny modem z tpsa synchronizowal sie kilkanascie sekund, ale zostawilem go na pol dnia wlaczonego i ... zsynchronizowal sie. Po kilku miesiacach uzytkowania sprawa wyglada tak, ze synchronizacja na nim trwa 1-3h. Nie musze chyba nikomu mowic ze jest to czasem bardzo irytujace, szczegolnie jak na chwile zabraknie pradu i trzeba cos zrobic na wczoraj. Ma ktos jakis pomysl?
  • #17 02 Mar 2008 12:07
    lazaj007
    Level 10  
    Posts: 30 | Help: 0
    Helpful post? (0)
    czy ja wiem. u mnie na mojej linni synchronizacja jest praktycznie od razu jak router wystartuje, a u kumpla migalo chyba z godzine i bez efektu
  • #18 03 Mar 2008 17:48
    KRIISTOF4
    Level 2  
    Posts: 2 | Help: 0
    • Location: Wydminy
    Helpful post? (0)
    Witam
    Mam pytanie w sprawie tego cerberusa P 6331-42 mi niby wszystko ladnie chodzi ale nie chce wejsc w neta, jak wchodze na diagnostyke na stronie cerberusa to tam wszystko jest ok za jednym malym problemem a natomiast na koncu co jest ,,Ping www.yahoo.com...... - fail." A wszystko inne jest dobrze czy to moze byc problem ze sie nie chce laczyc z netem. Czekam na podpowiedzi.
    Pozdrawiam...
  • #19 06 Mar 2008 14:41
    seba_d28
    Level 9  
    Posts: 6 | Help: 0
    • Location: Rybnik
    Helpful post? (0)
    KRIISTOF4 zmien parametr mtu na 1492
    tu link http://neostrada.info/faq.php?faq=mtuwindows
    daj znać czy poszło
  • #20 22 Mar 2008 18:57
    KRIISTOF4
    Level 2  
    Posts: 2 | Help: 0
    • Location: Wydminy
    Helpful post? (0)
    dzieki seba_d28 ale ja zmienilem ta wielkosc czy jak tam sie to nazywa a mianowicie z PVC 1 na PVC 2 i poszlo i dziala jak ta lala. I po tym tez zapalila mi sie dopiero dioda PPP bo tak nie chciala. Ale dzieki ci ze podsunales mi ten parametr bo przy okazji i jego sprobuje... Pozdrawiam
  • #21 22 Jul 2008 15:36
    grax25
    Level 1  
    Posts: 1 | Help: 0
    • Location: KG
    Helpful post? (0)
    a ja mam pytanko z innej beczki , mam pentagrama neo , i nie moge w torrentach uzyskac status zew ip. bez rotera jest z roterem nima probowalem ustawic w virtual server port i przekierowania na moje ip wew. ale nic nie dalo . prosil bym o pomoc, mzoe cos zle robie :P , moze jakis dobromil wytlumaczy mi jak to zrobic :D
  • #22 23 Jul 2008 15:17
    lolo56
    Level 21  
    Posts: 377 | Help: 45
    Helpful post? (0)
    Zakładka Interface Setup
    LAN DHCP Disabled
    Advanced Setup
    Virtual Server
    Start Port 6112
    End Port 6112
    Local Adres IP np 10.0.0.5 (Twój IP musisz go ustawić na samym początku na karcie sieciowej na sztywno)
    Zapisujesz konfiguracje SAVE
    I masz przekierowany port na torrentach.
    Pozdrawiam
  • #23 16 Nov 2008 23:05
    g-kudlaty1
    Level 8  
    Posts: 9 | Help: 0
    • Location: Gdańsk
    Helpful post? (0)
    Witam wszystkich-podejmę raz jeszcze temat związany z Neostradą (wrrr...) i szeroko opisywanym ruterem Pentagram Cerberus P6331-42 (WRYYYYY....). Mimo że pewnie wszystkich temat ten już znudził muszę niestety szanownych kolegów,a może i koleżanki poprosić o pomoc. Wszyscy szeroko i fajnie rozpisujecie się nad konfiguracją rutera na stronce, wpisywaniu danych itp. Ja jak na razie nawet nie mogę wejść na tę stronkę. 192.168.1.100 to jakaś lipa. Producent podał tę stronkę w instrukcji chyba tylko po to by doprowadzić do epilepsji kogoś takiego jak ja. Po wpisaniu tego adresu wyświetla mi się- NIC-więc jak w ogóle mogę go skonfigurować.Jest podłączony pod kompa, a komp nawet nie zauważa że został mu dołożony nowy sprzęt. Migają szeroko opisywane wcześniej diody ale nie można w ogóle uzyskać połączenia z siecią. Konfiguracja ręczna i automatyczna w ogóle nie robią na nim wrażenia,RESET chyba go rozśmiesza bo dalej wesoło sobie migoce. Nie próbowałem jeszcze rzutu o ścianę ale nie robię tego bo trudno mi się zdecydować czy lepiej nim rzucić czy też może go zrzucić z powiedzmy 10-go pięterka :-) Na razie chcę uzyskać połączenie przez kabel ETHERNET ( czy jak go tam zwą ) potem marzy mi się WFi. Wpisywanie własnego adresu IP zamiast podanego przez producenta ciągu liczbowego tez już przerobiłem-nie powiem co wyszło bo nie chcę się wyrażać. Więc jeżeli ktoś ma jakiś pomysł-tylko poważny to będę wdzięczny. Jeśli nie to moje morale, wiara w ludzi ,a przede wszystkim opinia o Pentagram Cerberus ostatecznie padną na pysk. Dziękuję za uwagę i czekam na "brzytwę ratunkową".
  • #24 17 Nov 2008 09:15
    next22
    Level 18  
    Posts: 234 | Help: 21
    • Location: PIOTRKÓW TRYB
    Helpful post? (0)
    We właściwościach połączenia na komputerku ustawiasz pobierz adres IP automatycznie i czekasz czy ruter przydzieli ci adres (może masz adres ip z poza zakresy 192.168.1.X wpisaany ręcznnie?). jeśli podpinasz kabelek sieciowy ,to go wykrywa ? może kabelek jest uszkodzony ? może karta sieciowa jest wyłączona?
  • #25 20 Nov 2008 10:09
    g-kudlaty1
    Level 8  
    Posts: 9 | Help: 0
    • Location: Gdańsk
    Helpful post? (0)
    Dziękuję za odzew-wiara w ludzi została uratowana. Niestety wiara w systemy Pentagramu NIE :-( Poradziłem sobie w najprostszy możliwy sposób-oddałem ruter, dopłaciłem i kupiłem inny. Skonfigurowałem i już śmiga aż miło. Czysto i bez kłopotów. Myślę że firma Pentagram powinna zrewidować swoje podejście do klienta i nastawić się na prostsze rozwiązania, chyba ze chcą być zakwalifikowani jako producent sprzętu tylko dla wtajemniczonych. pozdrawiam wszystkich mających kłopoty z CERBERUSEM i odsyłam zainteresowanych do firmy NETGEAR. Konfiguruje się łatwo i przyjemnie nawet na neostradzie:-)
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products