Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners ->Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Chester
Level 9
Location: Białystok
Joined: 02 Jan 2007
Posts: 20
Chester
Level 9
Post#1 25 Jan 2008 23:26  Topic author   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam wszystkich na elektroda.pl jestem nowym użytkownikiem tego forum i odzywam się po raz pierwszy:D Pozdrawiam
Proszę o pomoc w konfiguracji routera Pentagram Cerberus P 6331-42. Wiem, że na forum były już tematy z tym związane ale nic z nich nie rozumiem. Niestety jestem "zielony" w tych sprawach:cry:. Wchodzę na stronę podaną w instrukcji obsługi uzupełniam zakładkę "Quick Start" bez problemu ale dalej nie mam pojęcia o co chodzi. Mam Neostradę 1 Mb/s i chcę rozdzielić ją na dwa komputery: pierwszy ma być połączony za pomocą kabla a drugi poprzez Wi-fi. Proszę o pomoc. Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia obrazujące co i jak mam zrobić a jeśli nie ma takiej możliwości to proszę o szczegółowe wytłumaczenie wszystkiego po kolei (nawet rzeczy banalnych- oczywistych). Z góry dziękuję i pozdrawiam:D

Dodano po 12 [minuty]:

Dodam jeszcze, że podczas próby konfiguracji dioda ADSL cały czas migała. O ile mi wiadomo powinna się ona świecić bez przerwy:|

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mbo
Zasłużony dla elektroda
Location: Kujawy
Joined: 02 Aug 2004
Posts: 19150
Helped: 2245
Post rating: 110
mbo
Zasłużony dla elektroda
Post#2 26 Jan 2008 09:01    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Skoro dioda ADSL cały czas miga to znaczy, że nie ma synchronizacji z DSLAM po drugiej stronie przewodu.

Wklej obrazki z konfiguracji jaką ustawiłeś to będzie można sprawdzić czy jest poprawna.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Chester
Level 9
Location: Białystok
Joined: 02 Jan 2007
Posts: 20
Chester
Level 9
Post#3 27 Jan 2008 00:02  Topic author   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Niestety późno dziś wróciłem do domu i nie mam jak skonfigurować tego routera na nowo. Jutro sie za to wezmę za to i wkleję obrazki. Dzięki MBO, że postanowiłeś mi pomóc:D Jak skonfigurować ADSL żeby nie migało? Z góry dziękuję i pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Chester
Level 9
Location: Białystok
Joined: 02 Jan 2007
Posts: 20
Chester
Level 9
Post#4 27 Jan 2008 21:59  Topic author   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam. Zamieszczam zdjęcia z mojej konfiguracji. Proszę o pomoc co gdzie mam wpisać. Co mam zrobić żeby dioda ADSL przestała migać? Myślę że to jest mój główny problem przez który nie mogę połączyć się z internetem przez ww. router.

Dodano po 9 [minuty]:

Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lolo56
Level 21
Joined: 09 Nov 2005
Posts: 377
Helped: 45
Post rating: 3
lolo56
Level 21
Post#5 27 Jan 2008 22:58    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Sprawdź:
PPPoA LCC
ADSL Mode G.DMT
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Chester
Level 9
Location: Białystok
Joined: 02 Jan 2007
Posts: 20
Chester
Level 9
Post#6 29 Jan 2008 21:14  Topic author   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Niestety ustawiłem PPPoA LCC ADSL Mode G.DMT i dalej podczas testu wyskakuje błąd tak jak na ostatnim zdjęciu. Co mam zrobić żeby dioda ADSL przestała migać i zaczęła świecić ciągle??

Helpful post? + 0
Back to top
lolo56
Level 21
Joined: 09 Nov 2005
Posts: 377
Helped: 45
Post rating: 3
lolo56
Level 21
Post#7 29 Jan 2008 23:03    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Jeżeli zwykły modem do neo się synchronizuje, to ten musi być uszkodzony - wymień na inny.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Chester
Level 9
Location: Białystok
Joined: 02 Jan 2007
Posts: 20
Chester
Level 9
Post#8 30 Jan 2008 01:05  Topic author   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Ok dzięki;] spróbuje zamienić router bo kupiłem go na allegro.pl. Pozdrawiam:D

Helpful post? + 0
Back to top
waski202
Level 9
Location: czestochowa
Joined: 18 Feb 2007
Posts: 16
waski202
Level 9
Post#9 30 Jan 2008 04:00    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam
miałem kiedyś podobny problem wpiąłem stary telefon do gniazdka w kuchni i tez mi neo nie działało spróbuj wypiąć telefony i sprawdź czy masz pozakładane wszędzie filtry i dopiero zobaczysz

pozdrawiam.:D:D:D

Helpful post? + -1
Back to top
Chester
Level 9
Location: Białystok
Joined: 02 Jan 2007
Posts: 20
Chester
Level 9
Post#10 10 Feb 2008 14:03  Topic author   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam. Problem już rozwiązany:D znajomy pracownik TP wszystko rozwiązał. Jeśli chodzi o diodę ADSL to nie migała prawdopodobnie przez to że po kilku nie udanych próbach konfiguracji blokowane jest coś w centrali TP. Tak przynajmniej powiedział ten znajomy;] Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
naszaklasa1976b
Level 1
Location: olszowa
Joined: 11 Feb 2008
Posts: 1
naszaklasa1976b
Level 1
Post#11 17 Feb 2008 23:08    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


a ajkie w końcu masz ustawienia? bo mam taki sam router i nie synchronizuje się...

Helpful post? + 0
Back to top
Chester
Level 9
Location: Białystok
Joined: 02 Jan 2007
Posts: 20
Chester
Level 9
Post#12 18 Feb 2008 22:59  Topic author   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Postaram sie jak najszybciej zrobić screeny z strony konfiguracyjnej. Jeśli będę miał czas to zrobię to jutro a jak sie nie uda to dopiero pod koniec tygodnia bo mocno zajęty jestem w tym tygodniu. Nawet teraz dosłownie na chwile na kompa wszedłem. Pozdrawiam;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pawel0010
Level 1
Location: rawa
Joined: 06 Aug 2006
Posts: 1
pawel0010
Level 1
Post#13 28 Feb 2008 19:03    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


ja mam ten sam modem, i wszystko jest ok, proponuje ci sprawdzic w innych gniazdkach czy dioda ADSL przestanie migać , konfiguracja routera ci w niczym nie pomorze, i odłacz na chwile telefony

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
d1e
Level 1
Location: ilawa
Joined: 01 Mar 2008
Posts: 1
d1e
Level 1
Post#14 01 Mar 2008 14:55    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


ja tez mam ten router i mam pytanie czy podzieliliscie łącze na 2 komputery?? bo ja nie umiem ;/

Helpful post? + 0
Back to top
lazaj007
Level 10
Joined: 24 Apr 2005
Posts: 30
Post rating: 1
lazaj007
Level 10
Post#15 02 Mar 2008 01:07    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


mam podobny problem tyle ze z 6331-4A
sprzet sie nie synchronizuje i dioda caly czas miga.
ale co dziwniejsze sprawa jest bardziej zagmatwana.
u mnie sprzet dziala bez problemu, wystarczy odpalic konfigurator i hula az milo (neostrada 1mb), z kolei jak probuje ustawic ten sprzet u kumpla (bo to jego sprzet, u siebie tylko testowalem) to u niego nie synchronizuje sie. tez ma neostrade 1mb. a normalny modem sagem 800'tka dziala bez wiekszych problemow.
w czym moze byc problem? moze cos z filtrami? jakiegos starszego typu sa? bo juz nie mam pojecia. przesiedzialem pare godzin i nic.
laikiem raczej nie jestem a nie moge sobie poradzic z glupim routerem :/

Helpful post? + 0
Back to top
ryhu.mistrz
Level 2
Joined: 02 Mar 2008
Posts: 4
ryhu.mistrz
Level 2
Post#16 02 Mar 2008 03:48    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Ja mam jeszcze ciekawiej... Mam Cerberusa ADSL WiFi 802.11g Lite i tez mi dioda migala caly czas. Myslalem juz ze jest uszkodzony, bo oryginalny modem z tpsa synchronizowal sie kilkanascie sekund, ale zostawilem go na pol dnia wlaczonego i ... zsynchronizowal sie. Po kilku miesiacach uzytkowania sprawa wyglada tak, ze synchronizacja na nim trwa 1-3h. Nie musze chyba nikomu mowic ze jest to czasem bardzo irytujace, szczegolnie jak na chwile zabraknie pradu i trzeba cos zrobic na wczoraj. Ma ktos jakis pomysl?

Helpful post? + 0
Back to top
lazaj007
Level 10
Joined: 24 Apr 2005
Posts: 30
Post rating: 1
lazaj007
Level 10
Post#17 02 Mar 2008 12:07    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


czy ja wiem. u mnie na mojej linni synchronizacja jest praktycznie od razu jak router wystartuje, a u kumpla migalo chyba z godzine i bez efektu

Helpful post? + 0
Back to top
KRIISTOF4
Level 2
Location: Wydminy
Joined: 03 Mar 2008
Posts: 2
KRIISTOF4
Level 2
Post#18 03 Mar 2008 17:48    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam
Mam pytanie w sprawie tego cerberusa P 6331-42 mi niby wszystko ladnie chodzi ale nie chce wejsc w neta, jak wchodze na diagnostyke na stronie cerberusa to tam wszystko jest ok za jednym malym problemem a natomiast na koncu co jest ,,Ping www.yahoo.com... - fail." A wszystko inne jest dobrze czy to moze byc problem ze sie nie chce laczyc z netem. Czekam na podpowiedzi.
Pozdrawiam...

Helpful post? + 0
Back to top
seba_d28
Level 9
Location: Rybnik
Joined: 25 Feb 2006
Posts: 6
seba_d28
Level 9
Post#19 06 Mar 2008 14:41    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


KRIISTOF4 zmien parametr mtu na 1492
tu linkhttp://neostrada.info/faq.php?faq=mtuwindows
daj znać czy poszło

Helpful post? + 0
Back to top
KRIISTOF4
Level 2
Location: Wydminy
Joined: 03 Mar 2008
Posts: 2
KRIISTOF4
Level 2
Post#20 22 Mar 2008 18:57    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


dzieki seba_d28 ale ja zmienilem ta wielkosc czy jak tam sie to nazywa a mianowicie z PVC 1 na PVC 2 i poszlo i dziala jak ta lala. I po tym tez zapalila mi sie dopiero dioda PPP bo tak nie chciala. Ale dzieki ci ze podsunales mi ten parametr bo przy okazji i jego sprobuje... Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
grax25
Level 1
Location: KG
Joined: 22 Jul 2008
Posts: 1
grax25
Level 1
Post#21 22 Jul 2008 15:36    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


a ja mam pytanko z innej beczki , mam pentagrama neo , i nie moge w torrentach uzyskac status zew ip. bez rotera jest z roterem nima probowalem ustawic w virtual server port i przekierowania na moje ip wew. ale nic nie dalo . prosil bym o pomoc, mzoe cos zle robie :P , moze jakis dobromil wytlumaczy mi jak to zrobic :D

Helpful post? + 0
Back to top
lolo56
Level 21
Joined: 09 Nov 2005
Posts: 377
Helped: 45
Post rating: 3
lolo56
Level 21
Post#22 23 Jul 2008 15:17    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Zakładka Interface Setup
LAN DHCP Disabled
Advanced Setup
Virtual Server
Start Port 6112
End Port 6112
Local Adres IP np 10.0.0.5 (Twój IP musisz go ustawić na samym początku na karcie sieciowej na sztywno)
Zapisujesz konfiguracje SAVE
I masz przekierowany port na torrentach.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
g-kudlaty1
Level 8
Location: Gdańsk
Joined: 16 Nov 2008
Posts: 9
g-kudlaty1
Level 8
Post#23 16 Nov 2008 23:05    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam wszystkich-podejmę raz jeszcze temat związany z Neostradą (wrrr...) i szeroko opisywanym ruterem Pentagram Cerberus P6331-42 (WRYYYYY....). Mimo że pewnie wszystkich temat ten już znudził muszę niestety szanownych kolegów,a może i koleżanki poprosić o pomoc. Wszyscy szeroko i fajnie rozpisujecie się nad konfiguracją rutera na stronce, wpisywaniu danych itp. Ja jak na razie nawet nie mogę wejść na tę stronkę. 192.168.1.100 to jakaś lipa. Producent podał tę stronkę w instrukcji chyba tylko po to by doprowadzić do epilepsji kogoś takiego jak ja. Po wpisaniu tego adresu wyświetla mi się- NIC-więc jak w ogóle mogę go skonfigurować.Jest podłączony pod kompa, a komp nawet nie zauważa że został mu dołożony nowy sprzęt. Migają szeroko opisywane wcześniej diody ale nie można w ogóle uzyskać połączenia z siecią. Konfiguracja ręczna i automatyczna w ogóle nie robią na nim wrażenia,RESET chyba go rozśmiesza bo dalej wesoło sobie migoce. Nie próbowałem jeszcze rzutu o ścianę ale nie robię tego bo trudno mi się zdecydować czy lepiej nim rzucić czy też może go zrzucić z powiedzmy 10-go pięterka :-) Na razie chcę uzyskać połączenie przez kabel ETHERNET ( czy jak go tam zwą ) potem marzy mi się WFi. Wpisywanie własnego adresu IP zamiast podanego przez producenta ciągu liczbowego tez już przerobiłem-nie powiem co wyszło bo nie chcę się wyrażać. Więc jeżeli ktoś ma jakiś pomysł-tylko poważny to będę wdzięczny. Jeśli nie to moje morale, wiara w ludzi ,a przede wszystkim opinia o Pentagram Cerberus ostatecznie padną na pysk. Dziękuję za uwagę i czekam na "brzytwę ratunkową".

Helpful post? + 0
Back to top
next22
Level 18
Location: PIOTRKÓW TRYB
Joined: 26 Jun 2008
Posts: 234
Helped: 21
Post rating: 3
next22
Level 18
Post#24 17 Nov 2008 09:15    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


We właściwościach połączenia na komputerku ustawiasz pobierz adres IP automatycznie i czekasz czy ruter przydzieli ci adres (może masz adres ip z poza zakresy 192.168.1.X wpisaany ręcznnie?). jeśli podpinasz kabelek sieciowy ,to go wykrywa ? może kabelek jest uszkodzony ? może karta sieciowa jest wyłączona?

Helpful post? + 0
Back to top
g-kudlaty1
Level 8
Location: Gdańsk
Joined: 16 Nov 2008
Posts: 9
g-kudlaty1
Level 8
Post#25 20 Nov 2008 10:09    

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Dziękuję za odzew-wiara w ludzi została uratowana. Niestety wiara w systemy Pentagramu NIE :-( Poradziłem sobie w najprostszy możliwy sposób-oddałem ruter, dopłaciłem i kupiłem inny. Skonfigurowałem i już śmiga aż miło. Czysto i bez kłopotów. Myślę że firma Pentagram powinna zrewidować swoje podejście do klienta i nastawić się na prostsze rozwiązania, chyba ze chcą być zakwalifikowani jako producent sprzętu tylko dla wtajemniczonych. pozdrawiam wszystkich mających kłopoty z CERBERUSEM i odsyłam zainteresowanych do firmy NETGEAR. Konfiguruje się łatwo i przyjemnie nawet na neostradzie:-)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Page 1 of 1

Similar topics to konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc

Konfiguracja routera Pentagram P 6331-4A Neostrada (3)
Konfiguracja routera pentagram cerberus p 6331-4a (problem) (9)
Konfiguracja routera pentagram cerberus P 6331-42 dla Neti (1)
Problem z połączeniem do routera Pentagram P 6331-42 (3)
ustawienia routera Pentagram P 6331 - 6 blokady (4)
Awaria routera pentagram p 6331-42 po aktualizacji (1)
Połączenie routera Pentagram P 6331-4A z Sagecom (3)
Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42 (13)
Pentagram 6331-62 konfiguracja do Orange freedom (3)
konfiguracja pentagram cerberus p 6331-42 Netia (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.091 seconds