Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Autor
Wiadomość
Chester
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: Białystok

Post#1 Post autora tematu 26 Sty 2008 00:26   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam wszystkich na elektroda.pl jestem nowym użytkownikiem tego forum i odzywam się po raz pierwszy:D Pozdrawiam
Proszę o pomoc w konfiguracji routera Pentagram Cerberus P 6331-42. Wiem, że na forum były już tematy z tym związane ale nic z nich nie rozumiem. Niestety jestem "zielony" w tych sprawach:cry:. Wchodzę na stronę podaną w instrukcji obsługi uzupełniam zakładkę "Quick Start" bez problemu ale dalej nie mam pojęcia o co chodzi. Mam Neostradę 1 Mb/s i chcę rozdzielić ją na dwa komputery: pierwszy ma być połączony za pomocą kabla a drugi poprzez Wi-fi. Proszę o pomoc. Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia obrazujące co i jak mam zrobić a jeśli nie ma takiej możliwości to proszę o szczegółowe wytłumaczenie wszystkiego po kolei (nawet rzeczy banalnych- oczywistych). Z góry dziękuję i pozdrawiam:D

Dodano po 12 [minuty]:

Dodam jeszcze, że podczas próby konfiguracji dioda ADSL cały czas migała. O ile mi wiadomo powinna się ona świecić bez przerwy:|
Powrót do góry
   
mbo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17015
Miasto: Dębniaki

Post#2 26 Sty 2008 10:01   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Skoro dioda ADSL cały czas miga to znaczy, że nie ma synchronizacji z DSLAM po drugiej stronie przewodu.

Wklej obrazki z konfiguracji jaką ustawiłeś to będzie można sprawdzić czy jest poprawna.
Powrót do góry
   
Chester
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: Białystok

Post#3 Post autora tematu 27 Sty 2008 01:02   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Niestety późno dziś wróciłem do domu i nie mam jak skonfigurować tego routera na nowo. Jutro sie za to wezmę za to i wkleję obrazki. Dzięki MBO, że postanowiłeś mi pomóc:D Jak skonfigurować ADSL żeby nie migało? Z góry dziękuję i pozdrawiam
Powrót do góry
   
Chester
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: Białystok

Post#4 Post autora tematu 27 Sty 2008 22:59   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam. Zamieszczam zdjęcia z mojej konfiguracji. Proszę o pomoc co gdzie mam wpisać. Co mam zrobić żeby dioda ADSL przestała migać? Myślę że to jest mój główny problem przez który nie mogę połączyć się z internetem przez ww. router.

Dodano po 9 [minuty]:

Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Powrót do góry
   
lolo56
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 370

Post#5 27 Sty 2008 23:58   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Sprawdź:
PPPoA LCC
ADSL Mode G.DMT
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Chester
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: Białystok

Post#6 Post autora tematu 29 Sty 2008 22:14   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Niestety ustawiłem PPPoA LCC ADSL Mode G.DMT i dalej podczas testu wyskakuje błąd tak jak na ostatnim zdjęciu. Co mam zrobić żeby dioda ADSL przestała migać i zaczęła świecić ciągle??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2008 22:14   





Powrót do góry
   
lolo56
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 370

Post#7 30 Sty 2008 00:03   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Jeżeli zwykły modem do neo się synchronizuje, to ten musi być uszkodzony - wymień na inny.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Chester
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: Białystok

Post#8 Post autora tematu 30 Sty 2008 02:05   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Ok dzięki;] spróbuje zamienić router bo kupiłem go na allegro.pl. Pozdrawiam:D
Powrót do góry
   
waski202
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 16
Miasto: czestochowa

Post#9 30 Sty 2008 05:00   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam
miałem kiedyś podobny problem wpiąłem stary telefon do gniazdka w kuchni i tez mi neo nie działało spróbuj wypiąć telefony i sprawdź czy masz pozakładane wszędzie filtry i dopiero zobaczysz

pozdrawiam.:D:D:D
Powrót do góry
   
Chester
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: Białystok

Post#10 Post autora tematu 10 Lut 2008 15:03   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam. Problem już rozwiązany:D znajomy pracownik TP wszystko rozwiązał. Jeśli chodzi o diodę ADSL to nie migała prawdopodobnie przez to że po kilku nie udanych próbach konfiguracji blokowane jest coś w centrali TP. Tak przynajmniej powiedział ten znajomy;] Pozdrawiam
Powrót do góry
   
naszaklasa1976b
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 1
Miasto: olszowa

Post#11 18 Lut 2008 00:08   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


a ajkie w końcu masz ustawienia? bo mam taki sam router i nie synchronizuje się...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lut 2008 00:08   





Powrót do góry
   
Chester
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: Białystok

Post#12 Post autora tematu 18 Lut 2008 23:59   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Postaram sie jak najszybciej zrobić screeny z strony konfiguracyjnej. Jeśli będę miał czas to zrobię to jutro a jak sie nie uda to dopiero pod koniec tygodnia bo mocno zajęty jestem w tym tygodniu. Nawet teraz dosłownie na chwile na kompa wszedłem. Pozdrawiam;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lut 2008 23:59   





Powrót do góry
   
pawel0010
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1
Miasto: rawa

Post#13 28 Lut 2008 20:03   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


ja mam ten sam modem, i wszystko jest ok, proponuje ci sprawdzic w innych gniazdkach czy dioda ADSL przestanie migać , konfiguracja routera ci w niczym nie pomorze, i odłacz na chwile telefony
Powrót do góry
   
d1e
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 1
Miasto: ilawa

Post#14 01 Mar 2008 15:55   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


ja tez mam ten router i mam pytanie czy podzieliliscie łącze na 2 komputery?? bo ja nie umiem ;/
Powrót do góry
   
lazaj007
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Kwi 2005
Posty: 30

Post#15 02 Mar 2008 02:07   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


mam podobny problem tyle ze z 6331-4A
sprzet sie nie synchronizuje i dioda caly czas miga.
ale co dziwniejsze sprawa jest bardziej zagmatwana.
u mnie sprzet dziala bez problemu, wystarczy odpalic konfigurator i hula az milo (neostrada 1mb), z kolei jak probuje ustawic ten sprzet u kumpla (bo to jego sprzet, u siebie tylko testowalem) to u niego nie synchronizuje sie. tez ma neostrade 1mb. a normalny modem sagem 800'tka dziala bez wiekszych problemow.
w czym moze byc problem? moze cos z filtrami? jakiegos starszego typu sa? bo juz nie mam pojecia. przesiedzialem pare godzin i nic.
laikiem raczej nie jestem a nie moge sobie poradzic z glupim routerem :/
Powrót do góry
   
ryhu.mistrz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 4

Post#16 02 Mar 2008 04:48   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Ja mam jeszcze ciekawiej... Mam Cerberusa ADSL WiFi 802.11g Lite i tez mi dioda migala caly czas. Myslalem juz ze jest uszkodzony, bo oryginalny modem z tpsa synchronizowal sie kilkanascie sekund, ale zostawilem go na pol dnia wlaczonego i ... zsynchronizowal sie. Po kilku miesiacach uzytkowania sprawa wyglada tak, ze synchronizacja na nim trwa 1-3h. Nie musze chyba nikomu mowic ze jest to czasem bardzo irytujace, szczegolnie jak na chwile zabraknie pradu i trzeba cos zrobic na wczoraj. Ma ktos jakis pomysl?
Powrót do góry
   
lazaj007
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Kwi 2005
Posty: 30

Post#17 02 Mar 2008 13:07   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


czy ja wiem. u mnie na mojej linni synchronizacja jest praktycznie od razu jak router wystartuje, a u kumpla migalo chyba z godzine i bez efektu
Powrót do góry
   
KRIISTOF4
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2
Miasto: Wydminy

Post#18 03 Mar 2008 18:48   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam
Mam pytanie w sprawie tego cerberusa P 6331-42 mi niby wszystko ladnie chodzi ale nie chce wejsc w neta, jak wchodze na diagnostyke na stronie cerberusa to tam wszystko jest ok za jednym malym problemem a natomiast na koncu co jest ,,Ping www.yahoo.com... - fail." A wszystko inne jest dobrze czy to moze byc problem ze sie nie chce laczyc z netem. Czekam na podpowiedzi.
Pozdrawiam...
Powrót do góry
   
seba_d28
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 7
Miasto: Rybnik

Post#19 06 Mar 2008 15:41   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


KRIISTOF4 zmien parametr mtu na 1492
tu linkhttp://neostrada.info/faq.php?faq=mtuwindows
daj znać czy poszło
Powrót do góry
   
KRIISTOF4
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2
Miasto: Wydminy

Post#20 22 Mar 2008 19:57   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


dzieki seba_d28 ale ja zmienilem ta wielkosc czy jak tam sie to nazywa a mianowicie z PVC 1 na PVC 2 i poszlo i dziala jak ta lala. I po tym tez zapalila mi sie dopiero dioda PPP bo tak nie chciala. Ale dzieki ci ze podsunales mi ten parametr bo przy okazji i jego sprobuje... Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2008 19:57   





Powrót do góry
   
grax25
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1
Miasto: KG

Post#21 22 Lip 2008 15:36   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


a ja mam pytanko z innej beczki , mam pentagrama neo , i nie moge w torrentach uzyskac status zew ip. bez rotera jest z roterem nima probowalem ustawic w virtual server port i przekierowania na moje ip wew. ale nic nie dalo . prosil bym o pomoc, mzoe cos zle robie :P , moze jakis dobromil wytlumaczy mi jak to zrobic :D
Powrót do góry
   
lolo56
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 370

Post#22 23 Lip 2008 15:17   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Zakładka Interface Setup
LAN DHCP Disabled
Advanced Setup
Virtual Server
Start Port 6112
End Port 6112
Local Adres IP np 10.0.0.5 (Twój IP musisz go ustawić na samym początku na karcie sieciowej na sztywno)
Zapisujesz konfiguracje SAVE
I masz przekierowany port na torrentach.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
g-kudlaty1
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 9
Miasto: Gdańsk

Post#23 17 Lis 2008 00:05   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Witam wszystkich-podejmę raz jeszcze temat związany z Neostradą (wrrr...) i szeroko opisywanym ruterem Pentagram Cerberus P6331-42 (WRYYYYY....). Mimo że pewnie wszystkich temat ten już znudził muszę niestety szanownych kolegów,a może i koleżanki poprosić o pomoc. Wszyscy szeroko i fajnie rozpisujecie się nad konfiguracją rutera na stronce, wpisywaniu danych itp. Ja jak na razie nawet nie mogę wejść na tę stronkę. 192.168.1.100 to jakaś lipa. Producent podał tę stronkę w instrukcji chyba tylko po to by doprowadzić do epilepsji kogoś takiego jak ja. Po wpisaniu tego adresu wyświetla mi się- NIC-więc jak w ogóle mogę go skonfigurować.Jest podłączony pod kompa, a komp nawet nie zauważa że został mu dołożony nowy sprzęt. Migają szeroko opisywane wcześniej diody ale nie można w ogóle uzyskać połączenia z siecią. Konfiguracja ręczna i automatyczna w ogóle nie robią na nim wrażenia,RESET chyba go rozśmiesza bo dalej wesoło sobie migoce. Nie próbowałem jeszcze rzutu o ścianę ale nie robię tego bo trudno mi się zdecydować czy lepiej nim rzucić czy też może go zrzucić z powiedzmy 10-go pięterka :-) Na razie chcę uzyskać połączenie przez kabel ETHERNET ( czy jak go tam zwą ) potem marzy mi się WFi. Wpisywanie własnego adresu IP zamiast podanego przez producenta ciągu liczbowego tez już przerobiłem-nie powiem co wyszło bo nie chcę się wyrażać. Więc jeżeli ktoś ma jakiś pomysł-tylko poważny to będę wdzięczny. Jeśli nie to moje morale, wiara w ludzi ,a przede wszystkim opinia o Pentagram Cerberus ostatecznie padną na pysk. Dziękuję za uwagę i czekam na "brzytwę ratunkową".
Powrót do góry
   
next22
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 234
Miasto: PIOTRKÓW TRYB

Post#24 17 Lis 2008 10:15   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


We właściwościach połączenia na komputerku ustawiasz pobierz adres IP automatycznie i czekasz czy ruter przydzieli ci adres (może masz adres ip z poza zakresy 192.168.1.X wpisaany ręcznnie?). jeśli podpinasz kabelek sieciowy ,to go wykrywa ? może kabelek jest uszkodzony ? może karta sieciowa jest wyłączona?
Powrót do góry
   
g-kudlaty1
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 9
Miasto: Gdańsk

Post#25 20 Lis 2008 11:09   

Re: Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc


Dziękuję za odzew-wiara w ludzi została uratowana. Niestety wiara w systemy Pentagramu NIE :-( Poradziłem sobie w najprostszy możliwy sposób-oddałem ruter, dopłaciłem i kupiłem inny. Skonfigurowałem i już śmiga aż miło. Czysto i bez kłopotów. Myślę że firma Pentagram powinna zrewidować swoje podejście do klienta i nastawić się na prostsze rozwiązania, chyba ze chcą być zakwalifikowani jako producent sprzętu tylko dla wtajemniczonych. pozdrawiam wszystkich mających kłopoty z CERBERUSEM i odsyłam zainteresowanych do firmy NETGEAR. Konfiguruje się łatwo i przyjemnie nawet na neostradzie:-)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Konfiguracja routera Pentagram P 6331-42- prosze o pomoc
Strona 1 z 1
Podobne tematy
konfiguracja pentagram cerberus p 6331-42 Netia (2)
Konfiguracja pentagram cerberus P 6331-42 (13)
Pentagram 6331-62 konfiguracja do Orange freedom (3)
Awaria routera pentagram p 6331-42 po aktualizacji (1)
ustawienia routera Pentagram P 6331 - 6 blokady (4)
Problem z połączeniem do routera Pentagram P 6331-42 (3)
Konfiguracja routera pentagram cerberus P 6331-42 dla Neti (1)
Konfiguracja routera pentagram cerberus p 6331-4a (problem) (9)
Konfiguracja routera Pentagram P 6331-4A Neostrada (3)
Pentagram Cerberus P 6331-4A konfiguracja pod neostrade?? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS