Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?
Autor
Wiadomość
turli
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 7

Post#1 Post autora tematu 26 Sty 2008 17:52   

zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


Witam,

Chcialbym sie dowiedziec czy wystepujacy u mnie przypadek jest normalny czy nie.
Chcialem dzisiaj podlaczyc zyrandol [pierwszy raz w zyciu] i nie wyszlo do konca dobrze;)

Zdjalem wlacznik i zaczalem probowka sprawdzac kable ..... przy wlaczaonym napieciu na zadnym przewodzie probowka sie nie zaswiecila.
Tak powinno byc? bo mi sie wydaje ze nie.

W suficie wystaja 3 przewody, na jednym jest od razu napiecie..powinno byc?? bo mi sie wydaje ze nie.

Podlaczylem wlacznik pozniej na chybil trafil ustawialem zyrandol z trzema zarowkami. Efekt ... wciskam jeden klawisz pali sie jedna zarowka, wciskam drugi zapalaja sie 3 ...ale jak wylaczen ten pierwszy i wcisne drugi to powinny sie palic 2 a nie pali sie wtedy zadna.

Dziekuje za odpowiedz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sty 2008 17:52   





Powrót do góry
   
slawn1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Wrz 2003
Posty: 124
Miasto: Łódź

Post#2 26 Sty 2008 18:07   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


Oczywiście masz zamienione w puszce fazę z zerem. Nie jest to prawidłowe ale dawniej nie dbano o "takie" szczegóły. Jeśli nie chcesz szukać w puszkach i odwracać tego połączenia musisz przewód fazowy podłączyć do punktu wspólnego w żyrandolu a dwa pozostałe do następnych. Teraz w kontakcie odnajdź "zero" i podłącz do punktu wspólnego przełącznika a pozostałe do jego wyjść i powinno być świecić prawidłowo. Pamiętaj, że robisz to pod napięciem. Najlepiej po znalezieniu fazy w suficie oznacz ją i wyłącz bezpiecznikiem ten obwód. Pozdrawiam
Prawdopodobnie tak wygląda ten układ w tym pomieszczeniu. To nie jest prawidłowo. Dobrze byłoby zamienić fazę z zerem i jak możesz zleć to elektrykowi.
zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?
Powrót do góry
   
adaminek18
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 400
Miasto: Kielce

Post#3 26 Sty 2008 18:26   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


Po pierwsze, to nigdy w elektryce nie można działać na chybił trafił!!! Jeśli się Kolega nie orientuje w podłączeniu tak prostego elementu jakim jest żarówka i włącznik to radzę nawet się nie dotykać, bo to może się źle skończyć!!! Radzę poszukać pomocy u kogoś z doświadczeniem!
Powrót do góry
   
and61
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 1072
Miasto: Konstancin

Post#4 26 Sty 2008 18:48   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


kolego slawn1 twoje porady moga doprowadzić w przyszlosci do nieszczęscia, jeśli autor tematu podłaczy fazę jako wspolny przewod to na gwincie oprawki bedzie faza a to grozi porażeniem w czasie wymiany żarowki gdy się za głeboko włozy palce.
BEZWZGLEDNIE nalezy zmienic połaczenie w puszce i puscic przez wyłacznik faze , dodatkowo możliwe jest tez że przewody na przełaczniku sa źle połaczone , jestem podobnego zdania co kolega adaminek18 by poprawę instalacji wykonal ktos kto wie jak zachowac sie przy pracach elektrycznych ( zawsze praca bez napięcia)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sty 2008 18:48   





Powrót do góry
   
slawn1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Wrz 2003
Posty: 124
Miasto: Łódź

Post#5 26 Sty 2008 18:50   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


Kolego and61 ja tylko tłumaczę jak wygląda instalacja w tym mieszkaniu bo takie było pytanie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sty 2008 18:50   





Powrót do góry
   
adams987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 2191

Post#6 26 Sty 2008 19:04   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


Co sie czepiacie slawn1. Przecież najpierw przeczytajcie o co chodzi.
Dokładnie to raczej masz tak połaczone jak na górnym a powinno być tak jak na dolnym :
zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?
Powrót do góry
   
turli
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 7

Post#7 Post autora tematu 26 Sty 2008 21:28   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


Tak jak napisal adams987, moja instalacja wyglada podobnie.
Pytanie czy tak moze byc ze faza idzie z puszki na sufit a nie do wylacznika?
Masz moze rozrysowany schemat dla trzech zarowek jak one powinny byc wtedy podlaczone?
Sprobuje sobie to rozrysowac ale wole pozniej to sprawdzic z jakims gotowcem.

W moim bloku instalacja wogole jest niezle pochrzaniona.
Raz jak bylo mastrowane przy zyrandolu [w innym pokoju] to wywalil bezpiecznik..ale nie ten w mieszkaniu ale na klatce schodowe....w klatce obok. Bo to jest jakos tak dziwnie polaczone.
Powrót do góry
   
adams987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 2191

Post#8 26 Sty 2008 21:35   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


To może sprawdź sobie czy twój licznik kreci się jak twoje bezpieczniki są wykręcone i czy czasem wtedy nie masz gdzieś napięcia a zwłaszcza tam gdzie miałeś tą dziwną sytuacją z wybiciem bezpiecznika w sąsiedniej klatce.
Z jednej strony ktoś może jechać na twoim liczniku , a z drugiej Ty może czerpiesz prąd za który płaci gość z sąsiedniej klatki.
Trzy żarówki różnią sie tym , że w żyrandolu w tej chwili są narysowane po jednej na wyłącznik (do kostki) a trzy tzn. dorysuj na dole trzecią i połącz ją równolegle z środkową(już wtedy środkową, na razie dolną)
Powrót do góry
   
turli
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 7

Post#9 Post autora tematu 26 Sty 2008 22:22   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


no to dobrze zrobilem. No wlasnie to dla mnie tez wygladalo tak jakby ktos mogl jechac na moim liczniku. Teraz juz mi sie nie chce grzebac w tym zyrandolu co robil spiecia bo jest pozno. Wtedy to grzebal tam moj tesciu i on wywalil bezpiecznki;)

No ale na koniec czy to ze faza puszczona jest na zyrandol a nie na wylacznik to jest bezpiecznie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sty 2008 22:22   





Powrót do góry
   
adams987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 2191

Post#10 26 Sty 2008 22:25   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


Tak to jest niebezpieczne. Podczas wymiany żarówki w prawidłowo zrobionej instalacji nie masz napięcia przy wyłączonym wyłączniku, a ty niestety masz. A wymiana całego żyrandolu???
Jedynie wyłączyć bezpieczniki , ale u Ciebie to następny problem , które??? U sąsiada???
Powrót do góry
   
turli
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 7

Post#11 Post autora tematu 26 Sty 2008 22:34   

Re: zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?


nie tutaj spoko jest, jak wylaczam u siebie bezpiecznik to nie ma napiecia.
Nie wiem jak jest w tym drugim pokoju co wywalalo.

poradzilem sobie i juz wszystko ladnie sie pali 1,2,3 :)

trzeba bedzie kiedys naprawic ta instalacje w chalupie ale na razie moze tak byc.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> zyrandol, wlacznik - czy wszystko jest tak jak ma byc?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy dyskofon Diora CD 704 moze byc sterowany z WS 504 (3)
Jak sprawdzić czy akumulator jest dobry czy padnięty? (8)
CASIO tv-970 PL fonia. Czy można przerobić tak jak w opisie? (1)
Pralka Hoover - czy poszło łożysko, jeśli tak jak wymienic? (3)
Wejście antenowe w TV. W jednym TV jest coś nie tak. Czy może się coś stać? (4)
6310i - jak sprawdzic co jest nie tak ???? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS