| Author |
ASD29 Poziom 7

|
25 Dec 2003 00:26 Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Ktos z Was może ma tą kemerkę?
Bardzo dziwnie nagrywa mi obraz, tj: jesli kamera stoi na statywie to obraz jest wporzadku, natomiast jeśli filmuję z ręki to wykonując jakikolwiek ruch kamerą nagrywa obraz z dziwnym wyszarpaniem pozomym obrazu:
Przykładowy wycinek:
Może to wina za slabego przetwornika CCD? (wg. instrukcji ma 800)
Filmy zgrywam do kompa przy pomocy karty FireWire przy pomocy albo MMakera albo Adobe Premiere Pro, kodeków przerobiłem już coś koło setki i za kazdym razem efekt jest ten sam....
Ktoś wię o co chodzi ???
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
25 Dec 2003 00:38 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Miałem takie same objawy na zupełnie innej kamerze DV, główną przyczyną jest to że... masz za słaby komputer. Szczerze polecam program CyberLink PowerDirector.
Twój problem to desynchronizacja półobrazów PAL, twój komputer nie nadąża z dekodowaniem drugiego półobrazu na czas i sie "rozjeżdza". Albo zgrywaj w niższej rozdzielczości albo użyj opcji Deinterlace w kodeku DivX 5.x lub w programie VirtualDub.
Do zabawy z DV potrzebujesz przynajmniej 2GHz CPU, 512MB DDR i szybkiego HDD (liczy się wydajność BURST, więc tu akurat wielkość cache nie jest krytyczna). Oczywiście "od biedy" wystarczy 1-1.2GHz ale to absolutne minimum, żeby obrabiać ten materiał. Wspomniany program pozwoli na zgrywanie w locie (lub z buforowaniem) do MPEG-1/2 i jest jedynym programem jaki widziałem, który na to pozwala.
|
|
| Back to top |
|
 |
ASD29 Poziom 7

|
25 Dec 2003 01:03 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Mam: Athlona 1700+ 512 DDR333 HD Segate 60GB Barracuda 7200rpm
więc chyba nie najgorzej???
Interesuje mnie wyłącznie najwyższa jakość!! więc zgrywanie w niższej rozdzielczości odpada.
Problem polega na tym, że VirtualDub nie chce przechwytywać mi obrazu z kamerki (szary ekran z kropkami i po minucie komunikat, że nie wykryto urządzenia przechwytującego !! a zaraz po tym drugi: sterownik przechwytywania nie został poprawnie zainstaolwany !!)
I jeszcze jedno: mam Divixa 5.0.3 i nie ma tam opcji "Deinterlace"
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Dec 2003 01:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
25 Dec 2003 13:40 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
* W DivX 5.0.5 PRO na pewno jest ale w wersji free już od 5.0.2 wydaje mi się, że też była taka opcja. Poza tym nie mówiłem o przechwytywaniu obrazu przy pomocy VirtualDub a o jego kompresji do DivX przy jego pomocy, przechwytujesz do MS AVI w formacie DV przy użyciu jakiego chcesz programu... oczywiście musisz mieć w systemie kodeki DV, np. Panasonic DV codec albo MorganMultimedia DV codec.
* Jeśli to porządna kamera to powinna pozwalać na wyłączenie stabilizatora obrazu, jeśli chcesz robić panoramy wyłącz go.
* Athlon 1700+ to jednak trochę za wolny procesor, żeby robić coś poważniejszego, wydaje mi się że absolutnym minimum jest Athlon 2300+ albo P4 2.0. Sam co prawda miałem Cel566@850 i cośtam dało się zrobić ale to był koszmar... teraz mam Celerona 2.0(malpa)2.6 i jest o wiele lepiej, brakuje mi jeszcze RAMu (256MB). Pamiętaj, że Athlon 1700+ nie jest taktowany częstotliwością 1.7GHz a o ile pamięć mnie nie myli 1.53GHz.
* Jeszcze jedna sprawa - jakiego systemu używasz, zdecydowanie doradzam Win2000/XP z partycją NTFS (brak ograniczenia do 18minut materiału DV w jednym pliku). Sam pracuję na Win98SE i partycji FAT32 też się da ale trzeba dzielić na sceny już w czasie przechwytywania. PowerDirector jest tu bezkonkurencyjny - pozwala określić w trybie batch capture moment rozpoczęcia i zakończenia przechwytywania z dokładnością do pojedynczej klatki, niestety jest dość drogim programem ale dostępna jest wersja Demo i była starsza full wersja na płytce PCWK. Tryb batch capture pozwala, w trybie podglądu na ustalenie scen do zgrania z całej taśmy, po czym rozpoczyna zgrywanie wybranych scen i proces ten odbywa się już w pełni automatycznie. Program ten pozwala też na kompresję w locie do formatu VCD, SVCD i DVD (i dowolnego MPEG-1 i 2) oraz montaż nieliniowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
ASD29 Poziom 7

|
26 Dec 2003 17:07 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
| tzok wrote: |
| * W DivX 5.0.5 PRO na pewno jest ale w wersji free już od 5.0.2 wydaje mi się, że też była taka opcja. |
Tak wygląda u mnie:
| Poza tym nie mówiłem o przechwytywaniu obrazu przy pomocy VirtualDub a o jego kompresji do DivX przy jego pomocy, przechwytujesz do MS AVI w formacie DV przy użyciu jakiego chcesz programu... oczywiście musisz mieć w systemie kodeki DV, np. Panasonic DV codec albo MorganMultimedia DV codec. |
Taki komunikat pisze mi VirtualDub, jak wlacze opcje CAPTURE:
W systemie mam zainstalowany: MainConcept DigitalVideo (DV) Codec
| * Jeśli to porządna kamera to powinna pozwalać na wyłączenie stabilizatora obrazu, jeśli chcesz robić panoramy wyłącz go. |
Dlaczego? gdy filmuje z włączonym stabilizatorem jest o wiele lepiej! (jakoś ręce mi się trzęsą...
| * Jeszcze jedna sprawa - jakiego systemu używasz, |
WinXP NTFS - spoko, ściągam pliki 9GB w jednym kawałku!
| PowerDirector jest tu bezkonkurencyjny - pozwala określić w trybie batch capture moment rozpoczęcia i zakończenia przechwytywania z dokładnością do pojedynczej klatki, niestety jest dość drogim programem ale dostępna jest wersja Demo i była starsza full wersja na płytce PCWK. Tryb batch capture pozwala, w trybie podglądu na ustalenie scen do zgrania z całej taśmy, po czym rozpoczyna zgrywanie wybranych scen i proces ten odbywa się już w pełni automatycznie. Program ten pozwala też na kompresję w locie do formatu VCD, SVCD i DVD (i dowolnego MPEG-1 i 2) oraz montaż nieliniowy. |
A jaki program polecilbys najbardziej? chodzi i mi o maksymalną prostotę
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
26 Dec 2003 17:32 |
|
|
|
Nie zrozumiałeś mnie - twój screenshot przedstawia okienko dekodera DivX a mi chodzi o enkoder. Wiem, że VirtualDub nie nadaje się do przechwytywania materiału z kamery DV i wyraźnie o tym pisałem, chodziło mi jedynie o to abyś kompresował film (ten poszarpany, 9cio gigowy) zrzucony z kamery do pliku AVI w formacie DV w programie VirtualDub do formatu DivX.
Jaki program polecił bym najbardziej - już to chyba zrobiłem, oczywiście PowerDirector'a jest niezwykle prosty w obsłudze a przy tym posiada dość duże możliwości (z których nikt nie każe Ci korzystać).
Jeśli będziesz robił panoramy z włączonym stabilizatorem to obraz zawsze będzie "przeskakiwał" (a właśnie przy takich przeskokach jest największe ryzyko podzielenia półobrazów).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Dec 2003 17:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ASD29 Poziom 7

|
26 Dec 2003 22:34 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
a czy PowerDirector równiez nadaje się do przechwytywania obrazu z kamery? czy tez lepiej robić to innym programem?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Dec 2003 22:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
26 Dec 2003 22:41 |
|
|
|
Nadaje się i to doskonale, zwłaszcza że pozwala na przechwytywanie do formatu (z rekompresją w locie) MPEG-1/2 (gotowe profile dla VCD, SVCD i DVD). Pozwala na bardzo dokładne (z dokładnościa do 1 klatki) określenie momentu początku i końca przechwytywania przy czym program jest w stanie całkowicie kontrolować pracę kamery. Co więcej - jeśli materiał był zrzucony do formatu MPEG w tym programie to sceny można dowolnie obrabiać i wstawiać efekty bez konieczności rekompresji całego materiału (rekompresowane są tylko te fragmenty na których dokonuje się jakiś operacji).
Tak wygląda Twój obrazek po zastosowaniu statycznego filtra deinterlace:
|
|
| Back to top |
|
 |
ASD29 Poziom 7

|
26 Dec 2003 22:54 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Świetnie! podoba mi sie, a co sądzisz o takich programikach jak TMPGENC lub FlaskMPG ??
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
26 Dec 2003 23:29 |
|
|
|
Pierwszy to enkoder MPEG-1/2, drugi to ripper DVD, obydwa nieprzydatne do obróbki/kompresji DV.
|
|
| Back to top |
|
 |
ASD29 Poziom 7

|
18 Jan 2004 00:46 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Ok, sporo czasu juz minelo, troche sie juz nauczylem,
Oto do czego doszedłem:
Krok1: Zgrywam film z kamery przy pomocy Mmakera2
Krok2: Odpalam Adobe Premiere Pro 7, tam obrabiam film (wycinam, wstawiam efekty, ścieżkę dzwiękową itp)
Następnie plik Eksportuję jako Microsoft AVI (przy włączonej opcji DEINTERLACE VIDEO FOOTAGE - likwiduje wyszarpania)
Krok3: Odpalam Virtual Duba i... tutaj mam malutki problem:
Jaki wybrac Enkoder??? tak, aby film zajmował jak najmniej miejsca a rownoczesnie byl b.dobrej jakosci?
Sporo juz ich przetestowałem i jak dotąd najlepszy (w.g. mnie) jest:
3IVIX D4 4.0.4 Przy ustawieniu AVERAGE BITRATE: 100 i QUALITY QP12=50% , Sześcio i pół minutowy film w rozdzielczości 736x576 zajmuje 100MB
Dużo to czy mało??
A może ktoś zna jakiś lepszy ???
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
18 Jan 2004 01:26 Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
XviD ale jest trochę zabawy z ustawianiem albo DivX PRO 5.x ale jest komercyjny (lub z GAINem). VBR: Quality 85% albo CBR: bitrate ~1800kbps dodatkowo w DivX masz regulację Performance/Quality. 100MB na 6.5 min to dużo... typowo powinno starczyć na to poniżej 40MB. Swojego czasu zgrywałem filmy anime (wyjątkowo podatne na kompresję) do DivX i na 700MB udawało mi się upchać ok. 10h filmu (oczywiście miernej jakości w 1/2 PAL).
|
|
| Back to top |
|
 |
ASD29 Poziom 7

|
18 Jan 2004 12:58 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Użyłem Xvida (Vbr:85, Cbr birate 1800) i..... ten sam film zajmuje tym razem... 140MB!!
Malo tego: jest wyraznie gorszy od 3ivix (widac czasem jakies kostki...)
Chyba, że muszę rozpracować jeszcze inne opcje, których tam nie brakuje...
Natomiast Divix Pro 505 w VDubie wywala mi taki komunikat:
"Cannot start video compresion: The source image format is not acceptable. (error code -2)" ???
| 100MB na 6.5 min to dużo... typowo powinno starczyć na to poniżej 40MB. |
Też mi się tak wydawało, chociaż 40Mb? aż tak dobrze to pewnie nie będzie bo mój film jest w rozdzielczosci 736x576
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
18 Jan 2004 16:50 Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Wydaje mi się, że nie kompresujesz dźwięku... przy CBR 1800 kbps 6,5minuty filmu (bez dźwięku) powinno zajmować 86MB.
DivX ma restrykcje co do rozdzielczości - proporcje obrazu muszą być 4x2 i kodowanie kolorów RGB24 lub RGB32
|
|
| Back to top |
|
 |
ASD29 Poziom 7

|
18 Jan 2004 19:21 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Racja!!
Wybralem MPEG Layer-3 (a może inny jest lepszy?)
tylko nie wiem dokładnie jakie parametry ustawic: tzn ile powinien miec
Kb/s oraz ile Hz żeby dzwięk był "normalnie" słyszlny?
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
19 Jan 2004 11:24 Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Jeśli to nie jest klip audio to w zupełności wystarczy 96kbps i 44kHz, nawet sugerował bym nieco gorsze parametry, np. 64kbps, 22kHz.
Jak na razie MP3 jest najlepszym standardem, choć można się pokusić o użycie kodeka OGG, zwłaszcza przy niższych bitrate. Lepiej używać kodeków CBR, zwłaszcza przy kompresji w locie, czyli np. Lame lubi się "rozjechać" z obrazem, osobiście preferuję kodek Fraunhoffera (instaluje się wraz z programem MP3 Compressor, istnieje też zhackowana wersja o nazwie Radium Codec, instalująca się z DivX 3.11 Dynamite i Kristal Codec Pack).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2004 11:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ASD29 Poziom 7

|
10 Feb 2004 02:30 Re: Kamera NV-GS10 - dziwne wyszarpania obrazu |
|
|
|
Przepraszam za "porzucenie" tematu, ale akurat żona "prawie" rodzi....
jak tylko systuacja sie wyjasni powroce do tematu... :)
|
|
| Back to top |
|
 |