| Author |
Freddie Chopin Poziom 25

|
17 Jul 2008 01:08 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
icd2
pickit2 to nie icd2. icd2 nie programuje zadnych eepromow.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
H3nry Poziom 19

|
19 Sep 2008 22:32 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Czy rozpowszechnia ktoś gotowe PCB pod SMD ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
19 Sep 2008 23:30 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
idea zrobienia icd2 w wersji SMD siedzi wciaz w mojej glowie, wiec pewnie jak juz w koncu zostane tym magistrem, to takowa zaprojektuje, bo widze ze idea umarla.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Rinho Poziom 14

|
22 Sep 2008 21:41 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
| Freddie Chopin wrote: |
idea zrobienia icd2 w wersji SMD siedzi wciaz w mojej glowie, wiec pewnie jak juz w koncu zostane tym magistrem, to takowa zaprojektuje, bo widze ze idea umarla.
4\/3!! |
Nie tylko w twojej głowie... Kolega zaprojektował tylko go zniechęciły przelotki... bo było od ********. Ale to wersja bez buforów, mam nadzieje że twój będzie bardziej prosty w wykonaniu, niby można w firmie pcb zamówić ale opłaca się dopiero od 6 sztuk w góre...
A wiecie może czy da się zaprogramować DsPic'a33FJ clon'em bez buforów, tak żeby nie poszedł z dymem? Bo Datashet milczy o tym, albo źle szukałem :|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Sep 2008 21:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
22 Oct 2008 23:29 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
| Rinho wrote: |
| A wiecie może czy da się zaprogramować DsPic'a33FJ clon'em bez buforów, tak żeby nie poszedł z dymem? Bo Datashet milczy o tym, albo źle szukałem :| |
ponoc mozna
http://www.speedyshare.com/632613355.html (lub zalacznik)
ma on ustawione pelne zabezpieczenie przez zapisem z poziomu aplikacji (skasowac go recznie oczywiscie mozna), co IMHO rozwiazuje ten problem - na razie nie udalo mi sie go zalatwic, ale nie testowalem duzo...
sprawa klona icd2 w smd sie przeciaga, nie mam ostatnio prawie w ogole czasu /; niemniej jednak informuje tylko, ze jestem juz na etapie projektu plytki (zostal juz rozpoczety) - mysle ze w weekend uda mi sie tego troche zrobic.
4\/3!!
| Filename: |
ICD2_18F4550_boot_prot.zip |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
17.15 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
lisuluke Poziom 15

|
27 Oct 2008 20:50 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Freddie Chopin przetestowałem właśnie twój wsad do procesora i bardzo łatwo go wysypać. Po wgraniu go do procesora mplab łączy się z programatorem,ale wystarczy wyłączyć kabel USB na chwilke i procesor jest już do przeprogramowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
28 Oct 2008 00:13 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
pierwsze podstawowe pytanie - czy po wyciagnieciu kabelka USB (a najlepiej ! przed ! ) wyciagasz tez wtyczke od targeta przed ponownym dolaczeniem do USB? jesli nie, bo u mnie tez nie dziala, jednak po wyciagnieciu wtyczki z targeta (ktory zasila bufory samodzielnie) sprawa wraca do normy. test typu wyrywanie wtyczki USB w roznych momentach przeprowadzilem dosyc wnikliwie i nie udalo mi sie zalatwic procka, wiec... <:
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
lisuluke Poziom 15

|
28 Oct 2008 18:42 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
WItam. Dopiero wczoraj zmontowałem ten programator i nie testowałem programowania na żadnym gotowym układzie(w tej chwili nie mam jeszcze nic zmontowanego do zaprogramowania). Po wgraniu powyższego oprogramowania Mplab komunikuje sie z programatorem i wszystkie selftesty są dobre. Jeśli po odłączeniu kabla USB w opcjach Mplaba wyłącze współprace z programatorem i wtedy ponownie włącze kabelek usb do programatora to wszystko jest wporządku, programator działą ok. Natomiast jeżeli po wyłączeniu kabla usb, włącze go ponownie bez wyłączania programatora w opcjach programu, procek wysypuje się i jest do przeprogramowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
28 Oct 2008 18:48 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
jestes pewny, ze sie WYSYPUJE? odczytaj pamiec, aby sprawdzic czy faktycznie jest zdewastowana. z moich doswiadczen wynika, ze w istocie po wyciagnieciu kabelka USB nalezy ICD2 wylaczyc 'programowo' przez wybranie 'none' w opcjach programmer / debugger w MPLAB. jesli tego nie zrobimy, proces ponownego dolaczenia moze byc bardziej skomplikowany lub nie. przez 'bardziej skomplikowanyy' rozumiem restart MPLABa lub nawet restart PC.
jednym z objawow padu procka jest to, ze windows po wlozeniu wtyczki informuje usera, ze 'jedno z urzadzen podlaczonych ....ma awarie...', a w urzadzeniach windowsa nie pojawia sie nam icd2.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
lisuluke Poziom 15

|
28 Oct 2008 19:34 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Miałeś racje. Wsad w procesorze wytrzymuje, po restarcie mplaba połączy sie bez problemu. Wcześniej zasugerowałem się tym że po wypięciu i wpięciu wtyczki usb mplab wyświetla błędy i nie może sie połączyć. Dzięki za pomoc:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
28 Oct 2008 21:39 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
tym nie ma sie co sugerowac [; jedynym objawem padu softu w procku jest to, ze windows nie moze rozpoznac urzadzenia po podlaczeniu do portu, co zasygnalizuje odpowiednia informacja w tray'u.
KONIECZNIE nalezy jednak pamietac o wypieciu wczesniej wtyczki od targeta, ktory zasilalby ICD2 w sposob niekoniecznie pozadany - jesli wylaczymy ICD2 z USB, ale zasilanie od strony targeta zostanie, windows rowniez nie rozpozna czesto urzadzenia - ICD2 musi byc wylaczone CALKOWICIE przed powtornym podpieciem go do USB.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Oct 2008 21:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dudi_elektr Poziom 9

|
30 Mar 2009 22:32 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
więc tak. I na mnie przyszła pora. Skleciłem ten sam programator co na pierwszej fotografii w tym temacie. Mimo uważnego montażu po zaprogramowaniu procków i podłączeniu wtyczki USB do układu, komputer nie widzi podłączonego urządzenia. Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego może nie działać? Programowałem oryginalnymi wsadami potyo2. Próbowałem również zmieniać ustawienia w hexie odnośnie fuseów ale nic to nie dało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Mar 2009 22:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
30 Mar 2009 23:12 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
sprawdź napięcie na liniach oscylatora oraz resetu. komputer nie widzi urządzenia w ogóle, czy nie może rozpoznać urządzenia? sprawdź miernikiem czy aby na pewno połączenia są ok.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
dudi_elektr Poziom 9

|
31 Mar 2009 19:41 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Napięcia na oscylatorze: clko i clki praktycznie 0V (zmierzone zwykłym mirnikiem przy włożonym procku), na reset-cie 5V. Komputer w ogóle nie widzi urządzenia. Sprawdziłem połączenia, wszystkie są OK.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
01 Apr 2009 08:35 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Skoro na liniach oscylatora masz 0V to na 99% zegar nie pracuje. Zwykle daje się tam zauważyć coś około .5 - 2.5V
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
dudi_elektr Poziom 9

|
07 Apr 2009 19:41 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
OK, tamten problem już rozwiązałem. Wina leżała po stronie 18f4550 ale wytłumaczyłem scalakowi że będzie działał tak jak ja tego chcę ;-).
Cały klon komunikuje się z MPLABem (7.20) poprawnie problem jest jedynie podczas próby zaprogramowania układu. Pojawia się typowy komunikat:
Connecting to MPLAB ICD 2
...Connected
Setting Vdd source to MPLAB ICD 2
ICDWarn0020: Invalid target device id (expected=0x72, read=0x0)
...Reading ICD Product ID
Running ICD Self Test
...Passed
MPLAB ICD 2 Ready
Zaznaczę, że wybrałem układ w Select Device (16F873A) i parę razy sprawdziłem połączenia. Na razie próbuję zaprogramować samego PICa więc póki co jest połączony do ICD2 za pomocą drucików i podstawki (bez rezonatora itp).
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego tak jest, to chętnie sprawdzę sugestie.
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
07 Apr 2009 20:12 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
A podłączone jest zasilanie do docelowego PICa? Nie wiem czy nie jest to potrzebne ;). Taki komunikat oznacza że w ogóle nie ma żadnej komunikacji pomiędzy ICD2 a układem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
07 Apr 2009 20:14 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Jeśli układ nie ma swojego własnego oscylatora (a ten akurat pewnie ma), to musisz go dołączyć. Niemniej jednak dalej masz coś źle, bo MPLAB nic nie odczytuje.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
dudi_elektr Poziom 9

|
07 Apr 2009 21:17 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Zasilanie jest brane z z ICD2. Wiem, że tak to wygląda jakby nie było komunikacji, ale wziąłem już drugiego PICa. Ich uszkodzenie wykluczam. Podejrzewam komunikację, ale jak sprawdzić czy coś z nią nie tak.
Kabel łączący ma ok 20cm.
Mam jeszcze pytanie. Układ 74ls07N ma wyjścia typu OC. Jakie napięcia macie w swoich klonach na nóżkach 10 i 12 tego układu?
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
Jak wykonaliście swoje kable?
|
|
| Back to top |
|
 |
dudi_elektr Poziom 9

|
08 Apr 2009 22:13 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Kolejne pytanie:
Target Vdd: 5.04V (przy zasilaniu targetu z ICD)
Target Vpp: 6.31V
MPLAB ICD 2: 20.37V
Czy to nie jest dziwne? Co może dawać to 20V? Na wyjściu z przetwornicy mam 15V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
08 Apr 2009 22:16 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Nieprawidłowy dzielnik pomiarowy, albo jakiś błąd w tamtej okolicy. 15V to i tak za dużo - zrób tak, aby było tam około 12-13V. Ponieważ Target VPP jest tak niskie, to sugerowałbym też zbadać układ dołączania owego VPP do targeta, bo z nim też jest coś nie tego.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
dudi_elektr Poziom 9

|
08 Apr 2009 22:51 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Czy możesz podać ile powinny wynosić prawidłowe poziomy napięć?
Co dziwne, okazuje się, że self-test przechodzi w 100%
Dodano po 32 [minuty]:
Ok, kolejna rzecz. Napięcie na wyjściu przetwornicy wynosi 11,4V dopóki nie wyślę z MPLABa polecenia RESET and Connect. Wtedy wyskakuje ostrzeżenie o nierozpoznanym układzie docelowym i napięcie przetwornicy wzrasta do 15V. Co może powodować taki wzrost?
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
08 Apr 2009 22:54 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
| dudi_elektr wrote: |
| Czy możesz podać ile powinny wynosić prawidłowe poziomy napięć? |
Tak jak pisałem - VPP około 12-13V (może być nawet troche mniej), takie same na ICD2 jak i na targecie.
| Quote: |
| Co może powodować taki wzrost? |
Błedy w Twoim układzie. Jak długo będziesz się nad tym zastanawiał zamiast ich poszukać? Przy układach THT naprawdę nie jest to problemem, żeby zauważyć zwarcia i niedoluty.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
dudi_elektr Poziom 9

|
14 Apr 2009 20:24 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
"Jak długo będziesz się nad tym zastanawiał zamiast ich poszukać?" - właśnie siadłem po świętach i szukam. Niestety, wszystko wygląda (nawet dla miernika) na ok. Łatwiej będzie mi zlokalizować uszkodzenie po napięciach w układzie. Dlatego tak dopytuję.
Jaki wpływ na napięcie z przetwornicy ma zastosowanie dławika 100uH zamiast 170uH?
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
14 Apr 2009 22:54 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Żaden - przetwornica ma własne sprzężenie zwrotne, niemniej jednak jeśli cewka będzie wybitnie niedobrana, to odpowiednie napięcie nigdy nie zostanie osiągnięte. Przetwornica sterowana jest przez układ MCP41010 (powiedzmy) - wyjmij go, a w stosowne otworki włóż potencjometr 10k (chyba) i sprawdź czy możesz regulować napięcie przetwornicy.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
dudi_elektr Poziom 9

|
14 Apr 2009 23:25 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Tak, da się i udało mi się obniżyć napięcie ICD2 (nawet z cyfrowym potencjometrem). Problem tkwi w napięciu target-a które bez względu na napięcie ICD2, waha się w granicach 5,5 do 6,1V czyli trochę za niskie. Zastanawiałem się jak jest mierzone to napięcie, żeby poszukać usterki, ale jedyne co wymyśliłem, to to że jest mierzone przez włączenie odpowiedniego napięcia i mierzone na nóżce 2 układu 16f877A. Sprawdziłem, napięcie z dzielnika 6,8K i 2,2K dla samego Vpp_gen jest prawidłowe. Nie wiem dlaczego procesor odczytuje je jako złe. Będę musiał skorzystać u kolegi z oscyloskopu.
|
|
| Back to top |
|
 |
dudi_elektr Poziom 9

|
30 Apr 2009 18:42 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Niestety musiałem sobie poradzić sam. Udało mi się dużo poprawić, ale ostatecznie ta wersja nie chciała działać i Vpp było ciągle za niskie.
Z pomocą przyszło mi dwóch kolegów. Jeden, który posiadał sprawny programator w wersji Potyo2 i odpowiadał na wszystkie moje pytanie (WIELKIE dzięki dla niego).
Drugi (obecny na forum, ale nie znam jego nick-u) sprzedał mi płytkę wykonaną fabrycznie. Po jej zlutowaniu wszystkie problemy znikły, a procesor w końcu się zaprogramował.
Poniżej umieszczam zdjęcia gotowego urządzenia.

Niestety, nie wszystko wygląda tak jak chciałem. Nie miałem cewki 170uH więc wlutowałem dwie 100uH i nie znalazłem już w swoich zapasach rezystorów 6,8K 1%
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Apr 2009 18:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelcb33 Poziom 20

|
15 Mar 2010 17:18 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Odświeżam temat. Moderatorów proszę o nie zamykanie tematu.
Mam dwa pytania:
Czy ktoś ma jeszcze płytkę do tego programatora ?
jest ktoś z Wrocławia z programatorem do PIC-ów aby zaprogramować układy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
17 Mar 2010 22:06 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
| pawelcb33 wrote: |
| Czy ktoś ma jeszcze płytkę do tego programatora ? |
Wątpie aby ktoś miał nadmiar (; To było w końcu prawie 1.5 roku temu... (ale ten czas leci...)
Skoro już odświeżyłeś temat, to napiszę też tutaj, że w planach jest przeprojektowanie tego układu na coś jeszcze lepszego i nieco mniejszego - wkrótce (; Szczegóły pojawią się pewnie za jakiś czas na forum mikrokontrolerów.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Longos Poziom 11

|
25 May 2010 17:22 Re: klon ICD2 - programatora / debuggera procesorów PIC, dsP |
|
|
|
Niestety podawane przez was adresy wymarły, a debugger wydaje się kuszący. Ma ktoś może adresy stron z których można pobrać wzory PCB i wsady ? Ewentualnie może samy dysponuje tym w swoim archiwum ?
|
|
| Back to top |
|
 |