| Author |
molu_15 Poziom 5

|
25 Dec 2003 22:33 M 9108 - nie gra jeden kanał |
|
|
|
Po wymianie elektrolitów w tym magnetofonie przestał grać jeden kanał. Wcześniej wszystko było ok. Wszystko dokładnie pooglądałem, żadnych zimnych lutów, elki wlutowane poprawnie. Jeden ze wskaźników w ogóle się nie wychyla. Przy nagrywaniu to samo. Nic nie gra. Żaden kabel nie przerwał się, wszystko wygląda ok. Co mogło się stać? Czy przy lutowaniu mogłem coś uszkodzić, jakiś tranzystor, czy coś?? Co mogłoby paść, skoro jeden kanał nie wydaje żdnych dźwięków. Drugi gra poprawnie. Głowica wyregulowana. Od czego zacząc naprawe ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Dec 2003 22:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KB Poziom 20

|
26 Dec 2003 12:41 Re: M 9108 - nie gra jeden kanał |
|
|
|
Naprawę zacznij od podłączenia do wzmaka,włącz PLAY i dotykaj wkrętakiem poszczególne punkty wzmacniacza niegrającego toru od cincha "to tyłu" czyli do głowicy, oczywiście posługując się schematem.
Jeśli znajdziesz miejsce, gdzie pojawi się brum to zlokalizujesz usterkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Dec 2003 12:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
26 Dec 2003 17:29 Re: M 9108 - nie gra jeden kanał |
|
|
|
ja polecalbym oscyloskop, miernik i sprawdzac w roznych miejscach gdzie masz elementny np R66L i R66R to mozesz porownac, schemat trudno dorwac... gdzie sie bedzie zmieniac szukaj usterki - sprawdz tez PRki, u mnie byly z nimi problemy. jesli nie masz miernika to generator i sprawdzaj jak napisal KB, zaczynajac od gniazd wyjsciowych, gdzie sygnal zniknie masz errora, sprawdz tez ten przelacznik play/rec na plycie i sygnaly na nich (tam gdzie masz razy dwa czyli L i P), poszukaj moze jakas zwora nie siedz dobrze czy rezystor, mi sie przy przelutowywaniu udalo zewrzec cos tak ze prawie nie bylo widac:D
pozdrawiam i zycze powodzenia w bojach
p.s. dolaczam sie do sporej grupy poszukujacych schemat....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Dec 2003 17:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
molu_15 Poziom 5

|
26 Dec 2003 23:50 Re: M 9108 - nie gra jeden kanał |
|
|
|
W najbliższym czasie zeskanuje schemat, i sie z nim podziele. Będe sprawdzał, tak jak radzicie :)
|
|
| Back to top |
|
 |