FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Miniwieża Sony i problem

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Miniwieża Sony i problem
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 26 Dec 2003 20:30   

Miniwieża Sony i problem

Witam
Mam następujący problem.
Mam miniwieże Sony (MHC-RXD3) i niedziałała w niej regulacja glośności.
Rozebralem, wyczyściłem potencjometr (lub coś podobnego) i teraz glośność działa a reszta nie.
Podczas skladania i łączenia wszystkiego przewód (5 żyłowy) łączący gniazdko słuchawek z płytą zgiął mi się i wszedł razem z innym do gzniadka na płycie. Na poczatku tego nie zauważyłem, ale uklad włączający głośniki z opóźnieniem nie chciał się włączyć. Odłączylem zmieniarke CD, bo przeszkadzała i odłączyłem ten przewód i w ktoryms momencie kolejnego podlączania zapomniałem wylączyć wieży z prądu. Czegoś dotknąłem (taśma łącząca zmieniarke z płytą mogła dotknąć obudowy kondensatora na końcówce mocy, ale nie wiem na pewno) i ...
- włączył się silniczek od magnetofonu i teraz pracuje jak tylko podłącze zasilanie, czasem włączając i wyłączając na zmiane jedną kieszeń, czasem nie,
- zgasł wyświetlacz,
- wieże nie reaguje na nic, tylko kreci silniczkiem.
Proszę o pomoc co z tym można zrobić w domu, po za oddaniem do jakiegoś serwisu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Dec 2003 20:30   

Back to top

waldix
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 27 Dec 2003 01:05   

Re: Miniwieża Sony i problem

Jak masz miernik to zrobić można z nią prawie wszystko, łacznie z naprawą ( przynajmniej mam taką nadzieje ).
Na samym początku zbadaj tak "wzrokowo" czy czasem coś się nie spaliło w okolicy tej taśmy o której mówisz.
Potem posprawdzaj napiecia za zasilaczu. Wiem że nie masz do niej schematu ale mozna chociaż określić czy są te napiecia jakieś "rozsądne" czyli 5V, pewnie około 12V (na magnetofon), no i troche wiecej do zasilania koncówki mocy gdzieś około ( lub grubo ponad ) +20V i -20V. Postaraj się wtedy odłączyć to co się da czyli moduł CD, magnetofon itp. żeby się nic nie uwaliło podczas pomiarów. Na płytkach czasami są oznaczone punkty z podpisanymi wartościmi napięć jakie powinny na nich występować, szczególnie przy różnych złączch i wtyczkach to też możesz posprawdzać oczywiście po uprzednim ich podłączeniu. Jeżeli nie ma jakiegoś napięcia to już masz jakiś trop.

No chyba ze nie masz miernika to wtedy nic nie zrobisz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Dec 2003 01:05   

Back to top

yaarek
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 27 Dec 2003 16:39   

Re: Miniwieża Sony i problem

No niestety nie mam miernika, ale i tak sam bym nim niewiele zdziałał. Pozostaje jakis serwis, tylko az sie boje pomyslec ile mnie to bedzie kosztowac :(
Dzieki za odpowiedż
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Miniwieża Sony i problem
Page 1 of 1
Similar topics
MINIWIEŻA SONY MHC-450 POMOCY!!!!!!! (5)
Miniwieża Sony HCD-D109 (1)
Miniwieża Sony MHC-701 (1)
Miniwieża Sony HCD-RXD5 (15)
[b]miniwieża SONY HELP!!![/b] (4)
Miniwieża SONY MHC-EC68 - problem z końcówką mocy - PROTECT (4)
Miniwieża SONY CMT-CP2W dziwny problem z CD (5)
MINIWIEŻA SONY MHC-450 PROBLEM Z CD (1)
Miniwieża SONY - poważny problem z odtwarzaniem CD (9)
miniwieża Sony HCD-NEZ50 - laser (6)

Page generation time: 0.134 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed