Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


  Main Page -> Forum Index -> DIY Structures ->Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
lumen
Level 9
Location: Częstochowa
Joined: 25 Oct 2006
Posts: 14
lumen
Level 9
Post#1 03 Feb 2008 09:52  Topic author   

Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika
Jest to miernik indukcyjności który zrobiłem jakiś czas temu z Nowego Elektronika 2\3-2004 , w moim modelu zastosowałem procesor 89S52 który można łatwiej zaprogramować przez ISP ja użyłem STK200 + ISPprog. Zamieszczam skany z NE oraz wsad.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Krater28
Level 17
Location: Przemyśl
Joined: 23 Aug 2006
Posts: 271
Helped: 4
Post rating: 16
Krater28
Level 17
Post#2 03 Feb 2008 12:55    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam
Miernik indukcyjności chodzi mi po głowie. Chciałem zapytać jak się sprawuje ten który wykonałeś? Chodzi mi o stabilność, dokładność i szybkość działania. W sieci znalazłem taki na procesorze PIC i mam zamiar go wykonać:
http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/lcmeter/index.htm lub http://electronics-diy.com/lc meter.php
(notabene to ten sam miernik tylko w dwóch wersjach - nie porównywałem ale możliwe że wsady do procesora są identyczne)

Pytam bo swego czasu zrobiłem miernik pojemności z EdW06/2004 - ogólnie miernik mierzy dokładnie ale straszny muł z niego i trzeba co piąty pomiar wciskać przycisk kalibracji bo się "rozjeżdża".
Jeszcze jedno - zastosowanie wyświetlacza dwuwierszowego do tego miernika z NE który wykonałeś to chyba przesada. Jeden wiersz 16 znaków nie wystarczy?

Helpful post? + 0
Back to top
Sokol_09334
Level 15
Location: Lubatowa\Rzeszów
Joined: 24 Feb 2006
Posts: 211
Helped: 16
Sokol_09334
Level 15
Post#3 03 Feb 2008 14:47    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Projekt wszystko spoko ... ale zdziwił mnie mały zakres pracy ... zaledwie do 1uH .... a grzebiąc troszeczkę po gazetkach znalazłem przystawkę do miliwoltomierza która mierzy do 5uH i składa sie zaledwie z kilu elementów .... Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Był to tez kit AVT - 2813

Dodano po 2 [minuty]:

hehehe ... o spoko szacuneczek ... zblaznilem sie troszeczkę .... od 1uH .... Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Krater28
Level 17
Location: Przemyśl
Joined: 23 Aug 2006
Posts: 271
Helped: 4
Post rating: 16
Krater28
Level 17
Post#4 03 Feb 2008 14:56    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


:arrow: Sokol_09334
Ten miernik mierzy do 100mH a nie do 1µH - tak więc czytaj uważnie.
Z drugiej strony w artykule na samym początku jest błąd - od kiedy to pojemność mierzy się w Henrach? :D
Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika

P.S
Żeby nie wprowadzać w błąd czytelników tego forum - chodzi oczywiście o miernik indukcyjności. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to że w redakcji NE nawet dobrze tytułu nie potrafią "odpluskwić".

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lumen
Level 9
Location: Częstochowa
Joined: 25 Oct 2006
Posts: 14
lumen
Level 9
Post#5 03 Feb 2008 15:29  Topic author   

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Odczyt indukcyjności w mierniku jest natychmiastowy i w miarę dokładny pod warunkiem że dokładnie się go ustawi według opisu NE
Kalibrować go należy po każdym załączeniu. Jeżeli chodzi o ten wyświetlacz to kiedy konstruowałem miernik w moim mieście niemożna było dostać wyświetlacza 1*16

Helpful post? + 0
Back to top
Neverhood
Level 16
Location: Wrocław
Joined: 29 Nov 2005
Posts: 221
Post rating: 43
Neverhood
Level 16
Post#6 03 Feb 2008 16:48    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


A dla jakiej częstotliwości jest pomiar indukcyjności ? Wartość jest podawana dla schematu zastępczego szeregowego, równoległego lub pełnego ?

Helpful post? + 0
Back to top
Karol966
Level 30
Location: Ciechocinek :D
Joined: 30 Jul 2006
Posts: 1701
Helped: 82
Post rating: 438
Karol966
Level 30
Post#7 03 Feb 2008 16:48    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Jakby ktoś potrzebował schemat ...

Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika

i dokumentację...

Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika

Układ w formie kitu kosztuje ok 75zł więc warto go samodzielnie złożyć, wówczas , wykorzystując część cześci z odzysku całość nie powinna przekroczyć 20 zł.

Helpful post? + 0
See also:
27.03.2016 Interaktywna zabawka dla dzieci
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
qaz22
Level 13
Location: Głogów
Joined: 25 Jan 2008
Posts: 138
Helped: 5
Post rating: 2
qaz22
Level 13
Post#8 03 Feb 2008 21:15    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam
Mam układ 89C51 czy można go dać zamiast 89C52 ?

Helpful post? + 0
Back to top
Karol966
Level 30
Location: Ciechocinek :D
Joined: 30 Jul 2006
Posts: 1701
Helped: 82
Post rating: 438
Karol966
Level 30
Post#9 03 Feb 2008 21:53    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


at89c51 i innych z literką "C" nie zaprogramujesz ani tym programatorem, ani żadnym przez ISP, do programowania przez ISP przystosowane sa tylko te z literką "S" a wówczas zamiast S52 możesz dać S51

Helpful post? + 0
See also:
27.03.2016 Interaktywna zabawka dla dzieci
Back to top
H3nry
Level 26
Location: Sokółka
Joined: 26 Apr 2003
Posts: 930
Helped: 41
Post rating: 17
H3nry
Level 26
Post#10 03 Feb 2008 21:55    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


...3 w jednym ? http://sp2jjh.republika.pl/FCL.htm

Helpful post? + 0
Back to top
austin007
Level 17
Location: Warszawa
Joined: 14 Dec 2003
Posts: 345
Helped: 3
Post rating: 25
austin007
Level 17
Post#11 03 Feb 2008 22:48    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Kolega złożył układ jak w temacie głównym i narzeka na brak stabilności i powtarzalności pomiarów. Sam potrzebuję nawinąć cewki 18nH i 12nH do układu Chipcona1100. Czym zmierzyć taką indukcyjność? Mam mostek RLC ale uH to najmniejsza z podziałek. Może jakaś przystawka? (na rdzeniu SMD 1206 to odpowiednio ok 3 i 2,5 zwoja- teoretycznie)

Helpful post? + 0
Back to top
Calineczka*
Level 31
Location: Gdańsk
Joined: 31 Jul 2002
Posts: 2101
Helped: 76
Calineczka*
Level 31
Post#12 04 Feb 2008 08:47    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Bardzo ciekawy mierniczek;-)
Kolegom na warsztat polecam wykonanie miernika pojemności z wątku:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic904845.html
, konstrukcja na PIC-u a co najważniejsze mierzy ESR kondensatorów.
:D

Helpful post? + 0
Back to top
Domin94
Level 12
Location: Tarnów
Joined: 11 Oct 2006
Posts: 61
Helped: 1
Domin94
Level 12
Post#13 04 Feb 2008 08:59    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam
To co to w końcu jest jedni piszą jak by to był miernik pojemnośći w temacie jest indukcyjności to co to w końcu jest ??
Pozdrawiam Dominik

Helpful post? + 0
Back to top
elektrojendrul
Level 2
Joined: 26 Feb 2006
Posts: 4
elektrojendrul
Level 2
Post#14 04 Feb 2008 09:01    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam,
Jakiś czas temu kupiłem sobie ten kit, lecz nie udało mi się go złożyć... Na wyświetlaczu pojawia się 8 kwadracików. Dodam że nawet wykonywałem drugą płytkę PCB żeby wyeliminować błąd podczas lutowania. Jeżeli ktoś miał podobny problem to bardzo proszę o pomoc. Miernik ten pochłonął sporo moich zasobów finansowych (zamawiałem dodatkowy zaprogramowany kontroler), więc jeżeli ktoś zna ten problem to bardzo proszę o wskazówki.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Maj Marcin
Level 15
Location: Dąbrowa Górnicza
Joined: 14 Apr 2005
Posts: 195
Helped: 2
Post rating: 9
Maj Marcin
Level 15
Post#15 04 Feb 2008 09:22    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam . Czym otwierasz ten plik zip bo mój WIN RAR pl tego nie może otworzyć.

Dodano po 59 [sekundy]:

Chodzi o WSAD ZIP

Helpful post? + 0
Back to top
ic_735
Level 14
Joined: 30 Sep 2004
Posts: 128
Helped: 4
Post rating: 4
ic_735
Level 14
Post#16 04 Feb 2008 09:26    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Domin94 wrote:
Witam
To co to w końcu jest jedni piszą jak by to był miernik pojemnośći w temacie jest indukcyjności to co to w końcu jest ??
Pozdrawiam Dominik


Witam

- Jest to miernik indukcyjności !!
- Nikt nie napisał że jest inaczej.
- Proponowane są linki do innych mierników (np. pojemności).

Pomysł całkiem fajny, lecz szkoda że mierzy tylko indukcyjność.

Ciekawą propozycję podał H3nry
http://sp2jjh.republika.pl/FCL.htm
strona zródłowa - po Rosyjsku
http://www.cqham.ru/lcmeter3.htm

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
lumen
Level 9
Location: Częstochowa
Joined: 25 Oct 2006
Posts: 14
lumen
Level 9
Post#17 04 Feb 2008 14:31  Topic author   

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Do rozpakowania użyj Kolego zwykłego Total Commandera powinno zadziałać

Helpful post? + 0
Back to top
Krater28
Level 17
Location: Przemyśl
Joined: 23 Aug 2006
Posts: 271
Helped: 4
Post rating: 16
Krater28
Level 17
Post#18 04 Feb 2008 17:09    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam
No bardzo zaciekawił mnie ten miernik FCL podany przez H3nry ( http://sp2jjh.republika.pl/FCL.htm strona główna: http://sp2jjh.republika.pl/ )
Nie jest on autorem tego projektu... ale chyba ma zamiar dokonać w nim zmian?
Quote:
cyt. "Podstawowy układ doczekał się wielu modyfikacji w schemacie elektrycznym i programie mikroprocesora. Wersja na foto mierzy częstotliwość do 1GHz,pojemność od 0.01pF do 2uF i indukcyjność od 0.001uH do ... .Wkrótce zamieszczę foto FCL mierzącego pojemność do 10000uF, generatorem i częstościomierzem z przełączanymi czasami bramkowania 10s,1s i 0.2s."
Powiem tak:
- dolny zakres indukcyjności wydaje się być imponujący choć uważam to za chwyt marketingowy a już szczególnie dolny zakres pojemności (0,01pF). Mam miernik który mierzy od 1pF i zbliżanie ręki do punktów pomiarowych (nie mówiąc o dotykaniu) już zwiększa wskazania miernika. Tak więc pomiar 0,01pF wydaje się być zwykłym naciąganiem parametrów. Górnego zakresu indukcyjności jeszcze nie znamy (piszę ciągle o Polskiej stronie). Jeśli górny zakres pojemności zostanie zwiększony do 10000uF to miernik będzie dobrą propozycją do wykonania bo jak na razie 2µF to zdecydowanie za mało.
Napiszę może do niego aby spróbował dołożyć jeszcze funkcję miernika ECR - byłby to już prawdziwy kombajn. Nie muszę chyba tłumaczyć że pomiar ESR bardzo ułatwia znajdowanie uszkodzonych kondensatorów - szczególnie w przetwornicach impulsowych - a tego teraz pełno.

Helpful post? + 0
Back to top
sp6
Level 23
Location: Złotoryja
Joined: 25 Jul 2004
Posts: 612
Helped: 39
sp6
Level 23
Post#19 05 Feb 2008 15:20    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam.Na stronie kol.sp7dgr możecie obejżec miernik LC który bardzo stabilnie pracuje. http://www.sp7dqr.waw.pl/lcmeter pl.html

Helpful post? + 0
Back to top
Maj Marcin
Level 15
Location: Dąbrowa Górnicza
Joined: 14 Apr 2005
Posts: 195
Helped: 2
Post rating: 9
Maj Marcin
Level 15
Post#20 05 Feb 2008 15:28    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam. Total Comander nie otwiera tych plików. Odnośnie tego miernika pojemności i indukcyjności to skąd wziąć procesor i program do niego.

Helpful post? + 0
Back to top
sp6
Level 23
Location: Złotoryja
Joined: 25 Jul 2004
Posts: 612
Helped: 39
sp6
Level 23
Post#21 05 Feb 2008 15:30    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Wszystko jest na stronie.Schemat oraz pliki Hex do zaprogramowania PIC 16F84.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Krater28
Level 17
Location: Przemyśl
Joined: 23 Aug 2006
Posts: 271
Helped: 4
Post rating: 16
Krater28
Level 17
Post#22 05 Feb 2008 18:50    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


:arrow: sp6
Strasznie mały zakres pomiarowy (100nF; 10mH) :(
Miernik może i dokładny ale żeby był w pełni funkcjonalny musi mieć automatyczne przełączanie zakresów - dla kogo kto się zajmuje programowaniem to pewnie żaden problem.

:arrow: Maj Marcin
Czy Ty nawet po Polsku nie umiesz czytać? Na stronie podanej przez sp6 jest wszystko tylko trzeba czytać trochę więcej oprócz nagłówka. Jaki masz problem z tym plikiem WSAD? Skoro już sobie zainstalowałeś Total Commander-a to wejdź w ten zip - tam są dwa pliki (HEX i BIN) i po wybraniu jednego z nich naciśnij F3 wtedy będziesz miał podgląd. Notatnikiem też można podejrzeć te pliki. Zastanawiam sie tylko po co Ci patrzeć na te pliki? Nie widziałeś nigdy kodu szesnastkowego? Te pliki są potrzebne do zaprogramowania układu a do zaprogramowania układu jest potrzebny z kolei programator a do programatora jest potrzebny program wczytujący te pliki - taki mały łańcuch zależności.

Helpful post? + 0
Back to top
dj_volt
Level 20
Location: Zielona Góra
Joined: 03 Dec 2002
Posts: 548
Helped: 27
Post rating: 8
dj_volt
Level 20
Post#23 24 Jul 2009 08:53    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


elektrojendrul wrote:
Witam,
Jakiś czas temu kupiłem sobie ten kit, lecz nie udało mi się go złożyć... Na wyświetlaczu pojawia się 8 kwadracików. Dodam że nawet wykonywałem drugą płytkę PCB żeby wyeliminować błąd podczas lutowania. Jeżeli ktoś miał podobny problem to bardzo proszę o pomoc. Miernik ten pochłonął sporo moich zasobów finansowych (zamawiałem dodatkowy zaprogramowany kontroler), więc jeżeli ktoś zna ten problem to bardzo proszę o wskazówki.

Pozdrawiam


Witam! Mam podobny problem. Wymieniałem już kondensatory odsprzęgające rezonator kwarcowy, sam rezonator i LCD. Może ktoś ma "receptę" na ten problem? Miernik potrzebny a nie działa :-(

Helpful post? + 0
Back to top
sp3ots
Level 34
Location: Poznań
Joined: 03 Sep 2007
Posts: 1834
Helped: 330
Post rating: 55
sp3ots
Level 34
Post#24 24 Jul 2009 14:01    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam !
Jeśli na LCD 1x16 pojawiaj się osiem prostokątów to może być wiele przyczyn:
źle zaprogramowany procesorek, złe lutowanie, uszkodzony
rezonator kwarcowy.
Powodzenia życzę. Stefan

Helpful post? + 0
Back to top
dj_volt
Level 20
Location: Zielona Góra
Joined: 03 Dec 2002
Posts: 548
Helped: 27
Post rating: 8
dj_volt
Level 20
Post#25 14 Aug 2009 09:58    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


sp3ots wrote:
Witam !
Jeśli na LCD 1x16 pojawiaj się osiem prostokątów to może być wiele przyczyn:
źle zaprogramowany procesorek, złe lutowanie, uszkodzony
rezonator kwarcowy.
Powodzenia życzę. Stefan


Wczoraj zaprogramowałem nowego AT89S52. Miernik śmiga. Chyba dostałem uszkodzonego procka w zestawie...

Helpful post? + 0
Back to top
Morfeusz1991
Level 14
Location: Kraków
Joined: 05 Oct 2007
Posts: 177
Helped: 5
Morfeusz1991
Level 14
Post#26 25 Oct 2009 12:46    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam, czy na schemacie te połączone punkty(większe kręgi) są zwarte? czy to błąd i trzeba będzie je rozdzielić?

Helpful post? + 0
Back to top
pawelcb33
Level 24
Location: Wrocław
Joined: 04 Jun 2003
Posts: 960
Helped: 10
Post rating: 49
pawelcb33
Level 24
Post#27 25 Oct 2009 15:36    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Jakie wymiary ma płytka do tego miernika lub ma ktoś wzór pcb w pdf,protelu ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Morfeusz1991
Level 14
Location: Kraków
Joined: 05 Oct 2007
Posts: 177
Helped: 5
Morfeusz1991
Level 14
Post#28 25 Oct 2009 16:23    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Jeśli Cię to usatysfakcjonuje to tutaj zapodaje gotowy obrazek do wydrukowania z PhotoShop'a

Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika

Uwaga! W Image size musisz ustawić 156,32 px/cm (wcześniej odznaczyć Rsample Image)

Helpful post? + 0
Back to top
Krater28
Level 17
Location: Przemyśl
Joined: 23 Aug 2006
Posts: 271
Helped: 4
Post rating: 16
Krater28
Level 17
Post#29 25 Oct 2009 17:12    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


:arrow: Morfeusz1991
Lepiej jak podasz wymiary w milimetrach. Nie każdy drukuje w Photoshopie - ja używam do tego zwykłej przeglądarki IrfanView. Możesz poprawić swój załącznik płytki obcinając te niepotrzebne marginesy. Wtedy wystarczy tylko wpisać wymiary drukowanego obrazka i będzie git - każdemu wyjdzie tak samo. Przecież nikt nie będzie instalował specjalnie Photoshopa po to żeby mu dobrze wydrukowało. A bywa tak że różne programy różnie drukują. Dlatego obciąć marginesy i podać rzeczywiste wymiary płytki - każdy sobie poradzi.

Helpful post? + 0
Back to top
Morfeusz1991
Level 14
Location: Kraków
Joined: 05 Oct 2007
Posts: 177
Helped: 5
Morfeusz1991
Level 14
Post#30 25 Oct 2009 18:07    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


W Irfanie też powinna być opcja px/cm. Dałem przykład jak to zrobić w PS'ie, ale to nie wyklucza innych możliwości

Wymiary płytki:
51,5 x 82,5

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to miernik indukcyjności z Nowego Elektronika

Miernik do pomiaru indukcyjności (19)
Miniaturowy miernik indukcyjności (45)
Miernik pojemności i indukcyjności (14)
Miernik pojemności, indukcyjności na atmega8. (5)
Miernik indukcyjności- przystawka do cyfrowego woltomierza (19)
CLR2313 - miernik pojemności, indukcyjności i rezystancji (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.064 seconds