Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje ->Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
lumen
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 16
lumen
Poziom 6
Post#1 03 Lut 2008 09:52  Autor tematu   

Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika
Jest to miernik indukcyjności który zrobiłem jakiś czas temu z Nowego Elektronika 2\3-2004 , w moim modelu zastosowałem procesor 89S52 który można łatwiej zaprogramować przez ISP ja użyłem STK200 + ISPprog. Zamieszczam skany z NE oraz wsad.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Krater28
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Przemyśl
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 261
Pomógł: 4
Ocena postów: 5
Krater28
Poziom 15
Post#2 03 Lut 2008 12:55    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam
Miernik indukcyjności chodzi mi po głowie. Chciałem zapytać jak się sprawuje ten który wykonałeś? Chodzi mi o stabilność, dokładność i szybkość działania. W sieci znalazłem taki na procesorze PIC i mam zamiar go wykonać:
http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/lcmeter/index.htm lub http://electronics-diy.com/lc_meter.php
(notabene to ten sam miernik tylko w dwóch wersjach - nie porównywałem ale możliwe że wsady do procesora są identyczne)

Pytam bo swego czasu zrobiłem miernik pojemności z EdW06/2004 - ogólnie miernik mierzy dokładnie ale straszny muł z niego i trzeba co piąty pomiar wciskać przycisk kalibracji bo się "rozjeżdża".
Jeszcze jedno - zastosowanie wyświetlacza dwuwierszowego do tego miernika z NE który wykonałeś to chyba przesada. Jeden wiersz 16 znaków nie wystarczy?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Sokol_09334
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Lubatowa\Rzeszów
Dołączył: 24 Lut 2006
Posty: 210
Pomógł: 16
Sokol_09334
Poziom 15
Post#3 03 Lut 2008 14:47    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Projekt wszystko spoko ... ale zdziwił mnie mały zakres pracy ... zaledwie do 1uH .... a grzebiąc troszeczkę po gazetkach znalazłem przystawkę do miliwoltomierza która mierzy do 5uH i składa sie zaledwie z kilu elementów .... Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Był to tez kit AVT - 2813

Dodano po 2 [minuty]:

hehehe ... o spoko szacuneczek ... zblaznilem sie troszeczkę .... od 1uH .... Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Krater28
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Przemyśl
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 261
Pomógł: 4
Ocena postów: 5
Krater28
Poziom 15
Post#4 03 Lut 2008 14:56    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


:arrow: Sokol_09334
Ten miernik mierzy do 100mH a nie do 1µH - tak więc czytaj uważnie.
Z drugiej strony w artykule na samym początku jest błąd - od kiedy to pojemność mierzy się w Henrach? :D
Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika

P.S
Żeby nie wprowadzać w błąd czytelników tego forum - chodzi oczywiście o miernik indukcyjności. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to że w redakcji NE nawet dobrze tytułu nie potrafią "odpluskwić".

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lumen
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 16
lumen
Poziom 6
Post#5 03 Lut 2008 15:29  Autor tematu   

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Odczyt indukcyjności w mierniku jest natychmiastowy i w miarę dokładny pod warunkiem że dokładnie się go ustawi według opisu NE
Kalibrować go należy po każdym załączeniu. Jeżeli chodzi o ten wyświetlacz to kiedy konstruowałem miernik w moim mieście niemożna było dostać wyświetlacza 1*16

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Neverhood
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Wrocław
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 221
Ocena postów: 40
Neverhood
Poziom 15
Post#6 03 Lut 2008 16:48    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


A dla jakiej częstotliwości jest pomiar indukcyjności ? Wartość jest podawana dla schematu zastępczego szeregowego, równoległego lub pełnego ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Karol966
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ciechocinek :D
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1651
Pomógł: 82
Ocena postów: 383
Karol966
Poziom 22
Post#7 03 Lut 2008 16:48    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Jakby ktoś potrzebował schemat ...

Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika

i dokumentację...

Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika

Układ w formie kitu kosztuje ok 75zł więc warto go samodzielnie złożyć, wówczas , wykorzystując część cześci z odzysku całość nie powinna przekroczyć 20 zł.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
qaz22
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Głogów
Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 125
Pomógł: 5
Ocena postów: 2
qaz22
Poziom 13
Post#8 03 Lut 2008 21:15    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam
Mam układ 89C51 czy można go dać zamiast 89C52 ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Karol966
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ciechocinek :D
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1651
Pomógł: 82
Ocena postów: 383
Karol966
Poziom 22
Post#9 03 Lut 2008 21:53    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


at89c51 i innych z literką "C" nie zaprogramujesz ani tym programatorem, ani żadnym przez ISP, do programowania przez ISP przystosowane sa tylko te z literką "S" a wówczas zamiast S52 możesz dać S51

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
H3nry
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: SoQlkA
Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 930
Pomógł: 41
Ocena postów: 11
H3nry
Poziom 20
Post#10 03 Lut 2008 21:55    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


...3 w jednym ? http://sp2jjh.republika.pl/FCL.htm

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
austin007
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Gru 2003
Posty: 334
Pomógł: 3
Ocena postów: 15
austin007
Poziom 16
Post#11 03 Lut 2008 22:48    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Kolega złożył układ jak w temacie głównym i narzeka na brak stabilności i powtarzalności pomiarów. Sam potrzebuję nawinąć cewki 18nH i 12nH do układu Chipcona1100. Czym zmierzyć taką indukcyjność? Mam mostek RLC ale uH to najmniejsza z podziałek. Może jakaś przystawka? (na rdzeniu SMD 1206 to odpowiednio ok 3 i 2,5 zwoja- teoretycznie)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 2100
Pomógł: 76
Calineczka*
Poziom 22
Post#12 04 Lut 2008 08:47    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Bardzo ciekawy mierniczek;-)
Kolegom na warsztat polecam wykonanie miernika pojemności z wątku:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic904845.html
, konstrukcja na PIC-u a co najważniejsze mierzy ESR kondensatorów.
:D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Domin94
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Tarnów
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 61
Pomógł: 1
Domin94
Poziom 11
Post#13 04 Lut 2008 08:59    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam
To co to w końcu jest jedni piszą jak by to był miernik pojemnośći w temacie jest indukcyjności to co to w końcu jest ??
Pozdrawiam Dominik

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elektrojendrul
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 4
elektrojendrul
Poziom 2
Post#14 04 Lut 2008 09:01    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam,
Jakiś czas temu kupiłem sobie ten kit, lecz nie udało mi się go złożyć... Na wyświetlaczu pojawia się 8 kwadracików. Dodam że nawet wykonywałem drugą płytkę PCB żeby wyeliminować błąd podczas lutowania. Jeżeli ktoś miał podobny problem to bardzo proszę o pomoc. Miernik ten pochłonął sporo moich zasobów finansowych (zamawiałem dodatkowy zaprogramowany kontroler), więc jeżeli ktoś zna ten problem to bardzo proszę o wskazówki.

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Maj Marcin
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 177
Pomógł: 2
Ocena postów: 7
Maj Marcin
Poziom 14
Post#15 04 Lut 2008 09:22    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam . Czym otwierasz ten plik zip bo mój WIN RAR pl tego nie może otworzyć.

Dodano po 59 [sekundy]:

Chodzi o WSAD ZIP

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ic_735
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 128
Pomógł: 4
Ocena postów: 3
ic_735
Poziom 13
Post#16 04 Lut 2008 09:26    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Domin94 napisał:
Witam
To co to w końcu jest jedni piszą jak by to był miernik pojemnośći w temacie jest indukcyjności to co to w końcu jest ??
Pozdrawiam Dominik


Witam

- Jest to miernik indukcyjności !!
- Nikt nie napisał że jest inaczej.
- Proponowane są linki do innych mierników (np. pojemności).

Pomysł całkiem fajny, lecz szkoda że mierzy tylko indukcyjność.

Ciekawą propozycję podał H3nry
http://sp2jjh.republika.pl/FCL.htm
strona zródłowa - po Rosyjsku
http://www.cqham.ru/lcmeter3.htm

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lumen
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 16
lumen
Poziom 6
Post#17 04 Lut 2008 14:31  Autor tematu   

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Do rozpakowania użyj Kolego zwykłego Total Commandera powinno zadziałać

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Krater28
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Przemyśl
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 261
Pomógł: 4
Ocena postów: 5
Krater28
Poziom 15
Post#18 04 Lut 2008 17:09    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam
No bardzo zaciekawił mnie ten miernik FCL podany przez H3nry ( http://sp2jjh.republika.pl/FCL.htm strona główna: http://sp2jjh.republika.pl/ )
Nie jest on autorem tego projektu... ale chyba ma zamiar dokonać w nim zmian?
Cytat:
cyt. "Podstawowy układ doczekał się wielu modyfikacji w schemacie elektrycznym i programie mikroprocesora. Wersja na foto mierzy częstotliwość do 1GHz,pojemność od 0.01pF do 2uF i indukcyjność od 0.001uH do ... .Wkrótce zamieszczę foto FCL mierzącego pojemność do 10000uF, generatorem i częstościomierzem z przełączanymi czasami bramkowania 10s,1s i 0.2s."
Powiem tak:
- dolny zakres indukcyjności wydaje się być imponujący choć uważam to za chwyt marketingowy a już szczególnie dolny zakres pojemności (0,01pF). Mam miernik który mierzy od 1pF i zbliżanie ręki do punktów pomiarowych (nie mówiąc o dotykaniu) już zwiększa wskazania miernika. Tak więc pomiar 0,01pF wydaje się być zwykłym naciąganiem parametrów. Górnego zakresu indukcyjności jeszcze nie znamy (piszę ciągle o Polskiej stronie). Jeśli górny zakres pojemności zostanie zwiększony do 10000uF to miernik będzie dobrą propozycją do wykonania bo jak na razie 2µF to zdecydowanie za mało.
Napiszę może do niego aby spróbował dołożyć jeszcze funkcję miernika ECR - byłby to już prawdziwy kombajn. Nie muszę chyba tłumaczyć że pomiar ESR bardzo ułatwia znajdowanie uszkodzonych kondensatorów - szczególnie w przetwornicach impulsowych - a tego teraz pełno.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sp6
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Złotoryja
Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 611
Pomógł: 39
Ocena postów: 1
sp6
Poziom 19
Post#19 05 Lut 2008 15:20    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam.Na stronie kol.sp7dgr możecie obejżec miernik LC który bardzo stabilnie pracuje. http://www.sp7dqr.waw.pl/lcmeter_pl.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Maj Marcin
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 14 Kwi 2005
Posty: 177
Pomógł: 2
Ocena postów: 7
Maj Marcin
Poziom 14
Post#20 05 Lut 2008 15:28    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam. Total Comander nie otwiera tych plików. Odnośnie tego miernika pojemności i indukcyjności to skąd wziąć procesor i program do niego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sp6
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Złotoryja
Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 611
Pomógł: 39
Ocena postów: 1
sp6
Poziom 19
Post#21 05 Lut 2008 15:30    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Wszystko jest na stronie.Schemat oraz pliki Hex do zaprogramowania PIC 16F84.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Krater28
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Przemyśl
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 261
Pomógł: 4
Ocena postów: 5
Krater28
Poziom 15
Post#22 05 Lut 2008 18:50    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


:arrow: sp6
Strasznie mały zakres pomiarowy (100nF; 10mH) :(
Miernik może i dokładny ale żeby był w pełni funkcjonalny musi mieć automatyczne przełączanie zakresów - dla kogo kto się zajmuje programowaniem to pewnie żaden problem.

:arrow: Maj Marcin
Czy Ty nawet po Polsku nie umiesz czytać? Na stronie podanej przez sp6 jest wszystko tylko trzeba czytać trochę więcej oprócz nagłówka. Jaki masz problem z tym plikiem WSAD? Skoro już sobie zainstalowałeś Total Commander-a to wejdź w ten zip - tam są dwa pliki (HEX i BIN) i po wybraniu jednego z nich naciśnij F3 wtedy będziesz miał podgląd. Notatnikiem też można podejrzeć te pliki. Zastanawiam sie tylko po co Ci patrzeć na te pliki? Nie widziałeś nigdy kodu szesnastkowego? Te pliki są potrzebne do zaprogramowania układu a do zaprogramowania układu jest potrzebny z kolei programator a do programatora jest potrzebny program wczytujący te pliki - taki mały łańcuch zależności.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dj_volt
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 532
Pomógł: 25
Ocena postów: 3
dj_volt
Poziom 18
Post#23 24 Lip 2009 08:53    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


elektrojendrul napisał:
Witam,
Jakiś czas temu kupiłem sobie ten kit, lecz nie udało mi się go złożyć... Na wyświetlaczu pojawia się 8 kwadracików. Dodam że nawet wykonywałem drugą płytkę PCB żeby wyeliminować błąd podczas lutowania. Jeżeli ktoś miał podobny problem to bardzo proszę o pomoc. Miernik ten pochłonął sporo moich zasobów finansowych (zamawiałem dodatkowy zaprogramowany kontroler), więc jeżeli ktoś zna ten problem to bardzo proszę o wskazówki.

Pozdrawiam


Witam! Mam podobny problem. Wymieniałem już kondensatory odsprzęgające rezonator kwarcowy, sam rezonator i LCD. Może ktoś ma "receptę" na ten problem? Miernik potrzebny a nie działa :-(

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Poznań
Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1783
Pomógł: 320
Ocena postów: 36
sp3ots
Poziom 22
Post#24 24 Lip 2009 14:01    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam !
Jeśli na LCD 1x16 pojawiaj się osiem prostokątów to może być wiele przyczyn:
źle zaprogramowany procesorek, złe lutowanie, uszkodzony
rezonator kwarcowy.
Powodzenia życzę. Stefan

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dj_volt
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 03 Gru 2002
Posty: 532
Pomógł: 25
Ocena postów: 3
dj_volt
Poziom 18
Post#25 14 Sie 2009 09:58    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


sp3ots napisał:
Witam !
Jeśli na LCD 1x16 pojawiaj się osiem prostokątów to może być wiele przyczyn:
źle zaprogramowany procesorek, złe lutowanie, uszkodzony
rezonator kwarcowy.
Powodzenia życzę. Stefan


Wczoraj zaprogramowałem nowego AT89S52. Miernik śmiga. Chyba dostałem uszkodzonego procka w zestawie...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Morfeusz1991
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Kraków
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 177
Pomógł: 5
Morfeusz1991
Poziom 14
Post#26 25 Paź 2009 12:46    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Witam, czy na schemacie te połączone punkty(większe kręgi) są zwarte? czy to błąd i trzeba będzie je rozdzielić?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pawelcb33
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Wrocław
Dołączył: 04 Cze 2003
Posty: 914
Pomógł: 10
Ocena postów: 50
pawelcb33
Poziom 20
Post#27 25 Paź 2009 15:36    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Jakie wymiary ma płytka do tego miernika lub ma ktoś wzór pcb w pdf,protelu ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Morfeusz1991
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Kraków
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 177
Pomógł: 5
Morfeusz1991
Poziom 14
Post#28 25 Paź 2009 16:23    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


Jeśli Cię to usatysfakcjonuje to tutaj zapodaje gotowy obrazek do wydrukowania z PhotoShop'a

Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika

Uwaga! W Image size musisz ustawić 156,32 px/cm (wcześniej odznaczyć Rsample Image)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Krater28
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Przemyśl
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 261
Pomógł: 4
Ocena postów: 5
Krater28
Poziom 15
Post#29 25 Paź 2009 17:12    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


:arrow: Morfeusz1991
Lepiej jak podasz wymiary w milimetrach. Nie każdy drukuje w Photoshopie - ja używam do tego zwykłej przeglądarki IrfanView. Możesz poprawić swój załącznik płytki obcinając te niepotrzebne marginesy. Wtedy wystarczy tylko wpisać wymiary drukowanego obrazka i będzie git - każdemu wyjdzie tak samo. Przecież nikt nie będzie instalował specjalnie Photoshopa po to żeby mu dobrze wydrukowało. A bywa tak że różne programy różnie drukują. Dlatego obciąć marginesy i podać rzeczywiste wymiary płytki - każdy sobie poradzi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Morfeusz1991
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Kraków
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 177
Pomógł: 5
Morfeusz1991
Poziom 14
Post#30 25 Paź 2009 18:07    

Re: Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika


W Irfanie też powinna być opcja px/cm. Dałem przykład jak to zrobić w PS'ie, ale to nie wyklucza innych możliwości

Wymiary płytki:
51,5 x 82,5

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Miernik indukcyjności z Nowego Elektronika 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Miernik do pomiaru indukcyjności (19)
Miniaturowy miernik indukcyjności (45)
Miernik pojemności i indukcyjności (14)
Miernik pojemności, indukcyjności na atmega8. (5)
Miernik indukcyjności- przystawka do cyfrowego woltomierza (19)
CLR2313 - miernik pojemności, indukcyjności i rezystancji (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS