FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czujnik, automatyczny system, jakie urządzenia potrzebne?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Czujnik, automatyczny system, jakie urządzenia potrzebne?
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 04 Feb 2008 00:10   

czujnik

Witam,
Mój problem raczej nie jest związany z programowaniem przynajmniej nie bezpośrednio ale...:D
Problem polega na tym, że mam urządzenie które ma być uruchamiane w chwili przejazdu lokomotywy- system całkowicie automatyczny i cały proces uruchamiany ma być właśnie przez czujnik bądź inne urządzenie które w chwili przejazdu lokomotywy będzie wysyłało np 1 do kompa co spowoduje uruchomienie aplikacji. Kompletnie nie wiem jak rozwiązać taką sytuację bo w życiu takiego czegoś nie robiłem. Co mógłbym zastosować, jakie urządzenia wchodzą w grę - jeżeli macie jakieś pomysły dajcie znać
Dzięki

Przeniosłem z Programowanie Ogólne - krzychoocpp
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Feb 2008 00:10   

Back to top

markosik20
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 04 Feb 2008 00:35   

Re: czujnik

Zastosuj czujnik indukcyjny po wewnętrznej stronie szyny. Trzeba go ustawić tak żeby wykrywał obręcz koła wagonu lub lokomotywy. Montując prosty układ na mikrokontrolerze jesteś nawet w stanie policzyć ilośc osi całego składu. A wprowadzając dane o składzie wykryć osobno lokomotywę i wagony oraz ich prędkość przejazdową :wink:. Taki system wykorzystuje się w dynamicznych wagach wagonowych. Z Pszczyny masz blisko do Rafineri Czechowice gdzie taka waga pracuje :wink:.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2008 00:35   

Back to top

jacek88
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 04 Feb 2008 01:26   

Dzięki za info. Podsumowując potrzebuje czujnik indukcyjny + mikrokontroler który z postaci analogicznej zamieni mi sygnał na postać cyfrową. Muszę jeszcze trochę nad tym posiedzieć i poczytać.
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Feb 2008 01:26   

Back to top

markosik20
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 04 Feb 2008 01:38helpful post - solution   

jacek88 wrote:
Dzięki za info. Podsumowując potrzebuje czujnik indukcyjny + mikrokontroler który z postaci analogicznej zamieni mi sygnał na postać cyfrową. Muszę jeszcze trochę nad tym posiedzieć i poczytać.
Pozdrawiam

Mikrokontroler nie jest niezbędny, takie czujniki mają wyjścia typu ON lub OC (załączone lub wyłączone).
Back to top

jacek88
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 Post from the author of the topic 04 Feb 2008 01:45   

ok rozumiem ale czy sygnał jest w postaci 0 lub 1 - inaczej czy jestem w stanie w programie zastosować instrukcje warunkową.
Sry za takie pytania ale nie mam styczności z takimi rozwiązaniami a facet z firmy stwierdził że jedynym rozwiązaniem tego problemu jest czytnik rfid + tagi = koszt tego rozwiązania to jakies 7000 EUR, więc zacząłem się zastanawiać o czym ten Pan do mnie rozmawia - stąd moje pytanie na forum.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Feb 2008 01:45   

Back to top

markosik20
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 04 Feb 2008 01:57   

Wklep sobie na www.tme.pl symbol np: E2AM18KN16WPB12 i będziesz wiedział o co chodzi :wink:. Taki czujnik możesz sobie np: podłączyć bezpośrednio pod LPT (choć to ryzykowane roziązanie). Właśnie po to są mikrokontrolery które "obrabiają" sygnały z takich czujników żeby później do aplikacji na PC przesłać już konkretne dane np: po RS232/RS485 a wykorzystując moduły Ethernet możesz mieć dostęp do tego czujnika z każdego miejsca...na swiecie :wink:.
Back to top

jacek88
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 Post from the author of the topic 04 Feb 2008 02:17   

Supeer!!. Dzięki wielkie - poszukam w googlach o mikrokontrolerach które mogłyby przerobić ten sygnał i zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno ktoś już zbudował taki układ.
Jeszcze raz dzięki jesteś WIELKI!!!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Czujnik, automatyczny system, jakie urządzenia potrzebne?
Page 1 of 1
Similar topics
Jakie przekaźniki są mi potrzebne? prosze o pomoc (14)
Jak wykonać "czujnik" włączenia urządzenia? (5)
system ostrzegawczy- czujnik ruchu (1)
jak można zrobić czujnik ruchu i co będzie potrzebne do tego (5)
Czujnik zbliżeniowy na TSOP1736 potrzebne wsparcie. (12)
[ARM ]mmnet1002 umarł? System nie wykrywa urządzenia. Diagnoza usterki. (5)
Urządzenia potrzebne do produkcji OLED (5)
automatyczny wyłącznik urządzenia (9V) - pomocy (5)
RS232 uC 89s53. Jakie części będą potrzebne? (7)
Konsola do gier z AVR, jakie mikrokontrolery są potrzebne? (11)

Page generation time: 0.079 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed