| Author |
fgfg Poziom 13

|
27 Dec 2003 15:24 Przedwzmacniacz + wzmacniacz, pytanie |
|
|
|
Czy można podłączyć przedwzmacniacz złożony z zestawu (J-42 firmy Jabel) oparty na ukadzie TDA1524A do wzmacniacza samochodowego? Jeśli tak to w jaki sposób? Przez wejście nisko czy wysokonapięciowe. Chodzi mi o to że wzmacniacz samochodowy mam podłączony do komputera i nie mam jak sterować głośności. Potencjometry wbudowane we wzmacniacz nie pozwalają na całkowite wyciszenie wzmacniacza.
Przeniesiony z "Akustyka" Regulamin!!! (za)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Dec 2003 15:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
hefid Poziom 26

|
27 Dec 2003 16:34 |
|
|
|
Wejście wysokonapięciowe w samochodzie to chyba wyjście uzwojenia wtórnego cewki zapłonowej, bo uzwojenie pierwotne tej cewki jest zasilane z reguły 12 V-oltami, chyba,że wcześniej jest jakiś układ zapłonowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Dec 2003 16:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fgfg Poziom 13

|
27 Dec 2003 17:04 Re: Przedwzmacniacz + wzmacniacz, pytanie |
|
|
|
Nie chodzi mi o zasilanie. Mój problem dotyczy połączenia karty dźwiękowej komputera ze wzmacniaczem samochodowym w domu. Nie mam czym sterować głośności dźwięku, więc moje pytanie dotyczy tego czy można taki przedwzmacniacz pozwalający na regulację głośności włączyć pomiędzy komputer a wzmacniacz. A jeśli tak to w jaki sposób?
A może jest jakieś inne rozwiązanie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Dec 2003 17:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
vespereq Poziom 20

|
27 Dec 2003 19:27 |
|
|
|
hmm jezeli jest to Kit to na płytce zestawu powinno pisać in i out oraz + i - gdize powinieneś podłączyć napięcie, niewiem ile wynosi ono dla tego zestawu ale pewnie coś z zakresu 12-18V, no chyba że ten przedwzmacniacz potrzebuje zasialnia symetrycznego, w tym momencie trzeba zrobić jakąś przetwornice czy cośtam, ale jezeli juz nie przedwzmacniacz to najlepiejby było zastosować jakiśpotencjometr o rezystancji równej lub ciut większej od rezystancji wejsciowej wzmacniacza samochodowego
|
|
| Back to top |
|
 |
jacq Poziom 17

|
28 Dec 2003 18:46 Re: Przedwzmacniacz + wzmacniacz, pytanie |
|
|
|
Pod wejście niskonapięciowe of course. Potencjometrami we wzmaku dobierzesz sobie odpowiedni poziom sygnału tak, żeby tda nie przesterował ewentualnie końcówki mocy.
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |