| Author |
Łukasz-Kraków Poziom 4

|
27 Dec 2003 22:59 Panasonic NV-HD650 - czarno biała stop-klatka w Long Play |
|
|
|
Dostałem do naprawy taki magnetowid. Początkowo nie odtwarzał obrazu i nie działały wejścia video (AV1 i AV2) audio było OK. Reszta również działa, da się zaprogramować stacje po dołączeniu anteny, przewijanie OK, przyjmuje i oddaje kasetę itd. Wejściowe sygnały video dochodzą do przełącznika MC14051BF, do niego dochodzi także sygnał wizji demodulator TV. Napięcia na wejściach sterujących zmieniają się prawidłowo. Na wyjście przechodzi tylko jeden z nich. Najprawdopodobniej układ jest uszkodzony. Jak wspomniałem nie odtwarzał obrazu (luminance i chrominance pack) , ale po ruszeniu taśmą łącząca wyjście wzmacniacza głowic wizyjnych z układem dalszej obróbki sygnału pojawił się obraz, ale problem jest dalej w Long Play źle nagrywa, obraz jest czarno-biały, czysty jedynie ok. 4cm u dołu obrazu a reszta poziome paski, zakłócenia, coś w tym stylu. Stop klatka w Long Play jest mniej więcej OK trochę obraz skacze (również czarno-biała). W trybie normalnym odtwarza i nagrywa OK, obraz jest kolorowy, jedynie stop klatka jest z dużymi zakłóceniami. Skończyły mi się pomysły co dalej robić, szczególnie że nie mam sprzętu np. oscyloskopu. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to był bym wdzięczny za radę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Dec 2003 22:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kojak Poziom 14

|
31 Dec 2003 19:35 Re: Panasonic NV-HD650 - źle nagrywa i odtwarza na Long Play |
|
|
|
Prawdopodobnie dysk wizyjny
Powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Dec 2003 19:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-Kraków Poziom 4

|
02 Jan 2004 22:02 Re: Panasonic NV-HD650 - źle nagrywa i odtwarza na Long Play |
|
|
|
Dzieki... :D
Z magnetowidami nie miałem wiele doczynienia. Jest on 6 głowicowy a ja na dysku wizyjnym widze tylko 4 ??? ( otwory w których są głowice) dwie są takie same a dwie inne, takie jakby z dwóch złożone ??? I jeszcze jedno pytanie czy przy nagrywaniu i/lub odczytywaniu w Long Play kożysta z tych samych głowic ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2004 22:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kojak Poziom 14

|
03 Jan 2004 11:31 Re: Panasonic NV-HD650 - źle nagrywa i odtwarza na Long Play |
|
|
|
O ile mi wiadomo to nagrywanie odbywa się na dwóch głowicach wizyjnych, a odtwarzanie na czterech celem poprawienia jakości odtwarzanego obrazu. Głowize wizyjne są zintegrowane dwie obok siebie o różnym nachyleniu szczeliny (czyli dwie w jednej),
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-Kraków Poziom 4

|
10 Jan 2004 00:01 Re: Panasonic NV-HD650 - źle nagrywa i odtwarza na Long Play |
|
|
|
I jeszcze raz zabrałem się do czyszczenia głowic... docisnąłem porządnie wszystkie taśmy i... małe zaskoczenie w Standard Play wszystko jest super, nagrywa i odtwarza elegancko również w Long Play ale (zawsze są ale złośliwość rzeczy martwych) stop klatka jest czarno-biała i przy przewijaniu na podglądzie są taki skośne pasy trochę czarne trochę białe... i tu jest pytanie czym to wyregulować. Jak ktoś ma jakieś pomysły to był bym wdzięczny.
|
|
| Back to top |
|
 |
KB Poziom 20

|
10 Jan 2004 15:13 Re: Panasonic NV-HD650 - czarno biała stop-klatka w Long Pla |
|
|
|
Mam w domu 3 magnetowidy Panasonic i na wszystkich w longplayu stop klatka jest czarno-biała.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jan 2004 15:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Wnr Poziom 10

|
15 Jan 2004 20:13 Re: Panasonic NV-HD650 - czarno biała stop-klatka w Long Pla |
|
|
|
KB ma rację, miałem dwa VCRy Panasonica (sd400-4HD, hd660-6HD) i zawsze przy przewijaniu LP obraz jest biało-czarny i chyba nie jest to taka straszna usterka...
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-Kraków Poziom 4

|
15 Jan 2004 23:11 Re: Panasonic NV-HD650 - czarno biała stop-klatka w Long Pla |
|
|
|
Dzieki wszystkim !!! Pewnie że nie jest to straszna usterka.... da sie wytrzymać
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |