FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Panasonic NV-HD650 - czarno biała stop-klatka w Long Play

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Panasonic NV-HD650 - czarno biała stop-klatka w Long Play
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 27 Dec 2003 22:59   

Panasonic NV-HD650 - czarno biała stop-klatka w Long Play

Dostałem do naprawy taki magnetowid. Początkowo nie odtwarzał obrazu i nie działały wejścia video (AV1 i AV2) audio było OK. Reszta również działa, da się zaprogramować stacje po dołączeniu anteny, przewijanie OK, przyjmuje i oddaje kasetę itd. Wejściowe sygnały video dochodzą do przełącznika MC14051BF, do niego dochodzi także sygnał wizji demodulator TV. Napięcia na wejściach sterujących zmieniają się prawidłowo. Na wyjście przechodzi tylko jeden z nich. Najprawdopodobniej układ jest uszkodzony. Jak wspomniałem nie odtwarzał obrazu (luminance i chrominance pack) , ale po ruszeniu taśmą łącząca wyjście wzmacniacza głowic wizyjnych z układem dalszej obróbki sygnału pojawił się obraz, ale problem jest dalej w Long Play źle nagrywa, obraz jest czarno-biały, czysty jedynie ok. 4cm u dołu obrazu a reszta poziome paski, zakłócenia, coś w tym stylu. Stop klatka w Long Play jest mniej więcej OK trochę obraz skacze (również czarno-biała). W trybie normalnym odtwarza i nagrywa OK, obraz jest kolorowy, jedynie stop klatka jest z dużymi zakłóceniami. Skończyły mi się pomysły co dalej robić, szczególnie że nie mam sprzętu np. oscyloskopu. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to był bym wdzięczny za radę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Dec 2003 22:59   

Back to top

kojak
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 31 Dec 2003 19:35   

Re: Panasonic NV-HD650 - źle nagrywa i odtwarza na Long Play

Prawdopodobnie dysk wizyjny
Powodzenia
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Dec 2003 19:35   

Back to top

Łukasz-Kraków
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 02 Jan 2004 22:02   

Dzieki... :D

Z magnetowidami nie miałem wiele doczynienia. Jest on 6 głowicowy a ja na dysku wizyjnym widze tylko 4 ??? ( otwory w których są głowice) dwie są takie same a dwie inne, takie jakby z dwóch złożone ??? I jeszcze jedno pytanie czy przy nagrywaniu i/lub odczytywaniu w Long Play kożysta z tych samych głowic ???
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Jan 2004 22:02   

Back to top

kojak
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 03 Jan 2004 11:31   

O ile mi wiadomo to nagrywanie odbywa się na dwóch głowicach wizyjnych, a odtwarzanie na czterech celem poprawienia jakości odtwarzanego obrazu. Głowize wizyjne są zintegrowane dwie obok siebie o różnym nachyleniu szczeliny (czyli dwie w jednej),
Pozdrawiam
Back to top

Łukasz-Kraków
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 10 Jan 2004 00:01   

I jeszcze raz zabrałem się do czyszczenia głowic... docisnąłem porządnie wszystkie taśmy i... małe zaskoczenie w Standard Play wszystko jest super, nagrywa i odtwarza elegancko również w Long Play ale (zawsze są ale złośliwość rzeczy martwych) stop klatka jest czarno-biała i przy przewijaniu na podglądzie są taki skośne pasy trochę czarne trochę białe... i tu jest pytanie czym to wyregulować. Jak ktoś ma jakieś pomysły to był bym wdzięczny.
Back to top

KB
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 10 Jan 2004 15:13   

Re: Panasonic NV-HD650 - czarno biała stop-klatka w Long Pla

Mam w domu 3 magnetowidy Panasonic i na wszystkich w longplayu stop klatka jest czarno-biała.
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Jan 2004 15:13   

Back to top

Wnr
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 15 Jan 2004 20:13   

KB ma rację, miałem dwa VCRy Panasonica (sd400-4HD, hd660-6HD) i zawsze przy przewijaniu LP obraz jest biało-czarny i chyba nie jest to taka straszna usterka...
Back to top

Łukasz-Kraków
Poziom 4
Poziom 4

Post#8 Post from the author of the topic 15 Jan 2004 23:11   

Dzieki wszystkim !!! Pewnie że nie jest to straszna usterka.... da sie wytrzymać

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Panasonic NV-HD650 - czarno biała stop-klatka w Long Play
Page 1 of 1
Similar topics
Panasonic NV-HD650 problem z pilotem (1)
Panasonic NV-HD650- info (1)
Panasonic NV-HD650 (2)
LCD LG 32LE2R- po kilu minutach stop klatka. (24)
Daewoo DLP-32C2F miga obraz, stop klatka,wyrywa linie. (4)
VCR Panasonic NV-HD650 - capstan (2)
Samsung LE26A330J1 stop klatka (6)
HYUNDAI DV261 stop klatka (4)
Philips VR 620 - stop-klatka (14)
Różnice między Standard Play Long Play (2)

Page generation time: 0.081 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed