| Author |
EBC41 Poziom 21

|
10 Feb 2008 16:03 Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Cze,
Jak w temacie. Naczytałem się negatywnych opini na jego temat, i trochę mie to dziwi bo używałem tego oprogramowania kilka razy i byłem zadowolony z jego wyników. Dysk chodzi po dzień dzisiejszy i nie wykazuje żadnych bad sektorów. Dla mnie ewidentną zaletą jest to że w przeciwnieństwie do MHDD nie niszczy danych.. Moglibyście się wypowiedzieć w tym zakresie? Co jest takiego złego w tym programie?
| Moderated by Przemcio: |
Ze względu na zawartość merytoryczną zawartą dalszej części tego tematu zmieniłem go na Ogłoszenie.
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Feb 2008 17:59 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Takie tematy należy nie prosto usuwać, a tak żeby odbić ochotę pozostałym zakładać podobne tematy.
Bo ten soft jest szarlatański i na dodatek jest nie darmowy, i jedyne jego miejsce jest sad. Człowiek który opatentował patern(wzór) 0000 i FFFF jest takim samym szarlatanem jak by był ten kto opatentował by 2x2=4
i na dodatek soft jest miękko mówiąc napisany dla tych kto mało ma szarego a zaduzo zielonego.
A napisać takie coś ze nie niszczy dane można tylko dla copyr'a, a nie dla tego softu dla którego praca z dyskiem jak loteria, jedyna nadzieja ze nie przegrasz, a o wygranej nie ma mowy wogóle.
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
10 Feb 2008 18:20 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
A mógłbyś napisać coś konkretniej? Nie żebym miał coś do Ciebie, ale narazie to piszesz jakbyś sam był autorem podobnego programu i zwalczał po prostu konkurencję.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Feb 2008 18:27 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
więcej nic dodawać nie ma sensu. Całość jest pod tym linkiem co podałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
10 Feb 2008 18:43 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Tylko jest taki problem że ja po rusku nie umiem. Jak byś miał tłumaczenie tego na polski albo angielski to chętnie bym poczytał
| Moderated by Przemcio: |
Na braki w znajomości języków obcych chyba na tym Forum niewiele będziemy mogli pomóc no może poza odesłaniem do punktu 16 Regulaminu.
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2008 18:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Feb 2008 18:50 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Kolego, dla tego zeby sprzedawac ten soft macie naglosci nie sprawdzac co jest grane, a zeby sprawdzic to wam podawaj tłumaczenie?
Tłumaczenie będzie tylko nie dla tego ze kolega o to poprosił, a dla tego żeby jak najwięcej ludzie uratować od popełnienia fatalnego błędu.
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
10 Feb 2008 18:59 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
W takim razie czekam na tłumaczenie. Może sam zrezygnuje z tego problemu. I nie rozumiem dlaczego ten post miałby być od razu usuwany? Czyżby moje pytanie kogoś obrażało, było niestosowne?
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemcio Poziom 20

|
11 Feb 2008 02:08 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
| Quote: |
| Naczytałem się negatywnych opini na jego temat, |
Jeżeli tak to powinien Kolega doczytać skąd się biorą negatywne opinie na temat tego programu.
Każdy program narzędziowy użyty w niewłaściwy sposób może uszkodzić dane w tym MHDD również ale przypadki uszkodzeń danych w wyniku użycia tego programu są bardzo rzadkie.
Trzeba się o to samemu postarać.
W przypadku HDD Regeneratora - nie podaje Kolega przypadków użycia tego programu więc nie można w żaden sposób tego ocenić czy sie do tego odnieść.
Może bym odwrócił pytanie i zapytał dlaczego Kolega uważa , że to dobry program ?
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2008 02:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
11 Feb 2008 09:19 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
A więc opiszę moje przykłady, niejedyne, zastosowania tego problemu:
1. Dysk Seagate U6 ST340810A 40GB. Wysuneła się wtyczka od zasilania. Po usunięciu dolegliwości okazało się że "wyskoczył" jeden bad sektor i to na jakimś pliku systemowym. Komputer zawieszał się na ekranie powitalnym, Odpaliłem HDD Regenrator. Oczekałem się wprawdze 3-4 godziny ale błąd usunął. Po restarcie wszystko chodziło normalnie
2. Dość wiekowy Quantum Fireball ST 2.1GB. Siedział w kompie u wujka. W pewnym momencie dostałem telefon że się komputer ciągle zawiesza. Przyjeżdzam, sprawdzam no i słysze miarowe stukanie z dysku. Odpaliłem HDD Regenrator usunął wszystko. Dysk jest w 100% sprawny do dziś.
Oczywiście w obydwu tych przypadkach żadne dane nie zostały usunięte.
Jedyny do tej pory przypadek w którym ten program zawiódł to:
1. Maxtor 4GB, nie pamiętam dokładnych oznaczeń. Miał chyba ze 100MB Bad Sektorów w początkowych 600MB dysku. Skończyło się tym że w PM partycję założyłem z wyłączeniem tego obszaru. Planuje odpalić na nim MHDD, ale narazie nie mam go u siebie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
11 Feb 2008 09:43 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
prezes_3lo HDDRegenerator to soft ktory jest lubiany bo nic w nim nie trzeba myslec problem jest w tym ze programista tez nie myslal o nim za wiele program potrafi rozwalic logike dysku jak mało ktory potrafi tez uszkodzic lise defektow juz nie mowie o tym ze potrafi pracowac z dyskiem fizycznie odpietym od komputera bo nawet nie sprawdza jego gotowosci.
Mysle ze programiste faktycznie trzeba by było pociagnac do odpowiedzialnosc karnej.
.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
11 Feb 2008 10:10 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Dla tego i napisałem te wszystkie posty muszą być usuwane jak śmiecia , jak największe zło jakie jest, kolega nawet nie sprawdzał smarta, nawet nie chce tego zrobić , podaje takie przykłady które są jak by dowodem tego ze ten program jest cudem, opowiem wiec co jest grane z nim , sam soft nie sprawdza a nawet odłącza smart na czas swojego działania( dla czego w takim programie nie ma tej funkcji sprawdzić smart) żeby nie narobić ewentualnych szkód? - bo jest jednym wielkim oszustwem . jeżeli mamy 1 bada i z tym jak kolega twierdzi poradził hdd reg. za 4 godziny to szlak mnie trafia ze kolega to pisze na serio , nie ma takiej rzeczy jak naprawił , kolega podać smart tego dysku przed egzekucja i po, to był by dowód a tak to kłamstwo nie znając tematu.
Dla takich rzeczy jeżeli chodzi o dane są copyr i jemu podobny oprogramowanie, a dla testowania i naprawy soft producenta i profesjonalny soft . Dla biedaka ST CP.exe kolega na pewno nawet nie ma pojęcia co to za soft bo mydło w oczach hdd reg nie daje tego zobaczyć.
Popatrzeć co może zrobić ten soft z całkiem zdrowym dyskiem , i co jest ważniejsze kolega ten nawet nie zrozumiał tego -> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4609566#4609566 .
Autor jak widać absolutnie nie zna się na algorytmach ukrycia uszkodzonych sektorów wykorzystanych w Firmware nowoczesnych nośników, nie wie o tym, ze uszkodzony sektor może być „ukryty” (asign) nawet tylko przy próbie jego odczytu. I to ze decyzja o ukryciu uszkodzonego sektora zależy tylko od samego HDD (jego FIRMWARE), niezależnie od tego chcą to czy nie chcą pisarze HDD REGENERATOROW.
W pojęciu autora "specjalny algorytm", to jest kolejność zapisu sektora jedynkami
[FFFF] lub zerami [0000]. O tym ze istnieją inne paterny(wzory) takie jak [AA55-55AA], [0F0F-F0F0]
i wielu innych jak widać autor nie wie.
Oprócz tego ten patern(wzór) ani jak nie może być zapatentowany i to może być wykorzystane jako dowód
oszustwa w sadzie dla udowodnienia .
Pojecie autora o prace softu na poziomie fizycznym tez jest dziwne.
Pracując z dyskiem w trybie LBA on twierdzi ze soft działa wyłącznie na poziomie fizycznym.
Po stylu pracy oprogramowania z dyskiem widać ze soft nie działa z portami HDD,
a wykorzystuje przerwania BIOS (13H), które ani jak nie może być zastosowane dla pracy z softem, który działa na takim poziomie z HDD, może porostu autor pomylił HDD z Floppy Drive.
"HDD Regenerator" - to jest poki co jedyna spotkana przez ze mnie
komercyjne, reklamowane i sprzedawane oprogramowanie. Które można nazwać
przykładem absolutnej niewiedzy w programowaniu i przykładem oszukiwania
konsumenta po przez reklamowanie nieistniajacych możliwości tego oprogramowania.
*** Program nie czyta pasportu dysku i nie sprawdza jego gotowosci , a bierze jego dane za pomoca dos – przerywan , chociaz juz od dawna wiadomo ze te funkcji posiadaja bledy i moga nieprawidlowo interpretowac dane o podlaczonych urzadzeniach.
Oprocz tego nie sprawdza czy dysk fizycznie jest podlaczony w trakcie pracy programu. Jesli HDD „zawis”, lub znajduje sie w Sleep-mode i przestal reagowac na komendy , to program tego nie zobaczy i bedzie leczyc badany HDD , nawet jezeli dysk zostanie fizycznie odlaczony ( po metodzie Kaszpirowskiego „ZDALNIE”) , zglaszajac 1 raz na 3 sekundy o tym :
Sector 0 was wasn't recovered
Sector 1 was wasn't recovered
Sector 2 was wasn't recovered
Sector 3 was wasn't ...
I jezeli użytkownik cierpliwie doczeka sie dokonczenia skanowania HDD z pojemnoscia 80gb, to na to zajmie okolo 15 lat , a HDD ktory zawis okolo 5 lat.
Dalszy ciąg tłumaczenia jak będzie czas ..
Od siebie trochę , kolega co będzie z danymi które hdd reg poprawnie odczytał i one są w buforu ? co będzie z nimi jeżeli jak by tam nie było a zapis nie uda się bo n.p. mamy problem z servo-marks ( kolega napewno nie wie tego ze pozycjonowanie przy operacjach zapisu i nagrywania przeprowadza się na rożne servo-marks), i to może być powodem jeżeli nawet dane można było by odczytać i przychowach, ale przy użyciu tego oprogramowania dane będą utracone, i nie daj boże już był wykorzystany rezerw o czym jasne kolega nie dowie się od tego programu nie ma tam tej możliwości ( i myślę pisarz hdd reg chętnie by zgodził się żeby funkcja smart była wogolę wycofana ze standardu) !!
Jezeli poszukac w inecie mozna znaleźć bardzo dużo rzeczy - cos w tym rodzaju =>
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=106124
Teraz moje pytanie dla kolegi. jak kolega myśli co jest grane z tym dyskiem , i jaka siła usiłuje żeby w takich przypadkach więcej szla mowa o tym sofcie?
W tym przypadku ( jeżeli kolega nie wie nic n.p. o wd, powiem ze te objawy właśnie świadczyły o uszkodzeniu fizycznemu), co dokładniej już nie ma różnicy w każdym razie jeżeli to wd na cpu marwell dysk może wykrywać się jako wdc rom model ), ale temu softu obojętnie on nie sprawdza błędu a tylko ewentualna jego obecność, a w samej zasadzie programu jest tylko możliwość pojawienia się błędu odczytu/zapisu i to oznacza ze będzie próbował naprawiać wd nawet jeżeli ten nie działa z powodu uszkodzenia translatora po logice. Kazdy profesjonalny soft poda błąd jako idnf, ale ten super soft pozbawiony takich szczegółów i będzie próbował dobić dysku a nie informować o poważnych uszkodzeniach, które można już przeanalizować i zrobić wniosek co do dalszych kroków w stosunku do naprawy lub odzyskiwania danych.
A odpowiedz na moje pytanie na temat komu to jest potrzebne kryje się właśnie w pierwszym poście kolegi, ten kto chce oczernić domysłami wszystko co jest za darmo i tak samo domysłami wcisnąć co jest szkodliwe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
14 Feb 2008 21:28 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Ostatnio na polskich forach dość dużo jest historii sponsorowanych ....... odnośnie hdd regeneratora, cel tych wszystkich bzdurnych opowieści jest jedna oczernianie MHDD. Dla czego ta kampania jest wogole potrzebna?
Nu cóż może już pora pokazać co jest ten chwalony przez ....... i opłacony przez ........ soft.
Zwykły WD200EB-00CSF0, dysk jest widoczny w biosie wszytko ładnie pięknie zgłasza się i tylko jeden problem nie jest widoczny w systemie. Będziemy próbowali naprawić ten dysk za pomocą HDD regeneratora ( dla czystości eksperymentu oczyszczamy g-lista i atrybuty smarta
po tym wszystkim rejestrujemy to za pomocą MHDD odczytując smart (śmiesznie ale ten super soft hdd regenerator pozbawiony tego i musimy odczytywać atrybuty tym jak ....... twierdzi kiepskim softem).
cóż widać dla hdd regeneratora to sama łatwizna :D podłączamy dysk i patrzymy i o cudo hdd regenerator naprawił ( niby) 2 pierwszych sektora, tylko coś na 3 dysk zawis i więcej ani kroku stale wisi. Nu może to za ciężka praca dla super softa ( te kto go opłacają tak samo nie lubią ciężkiej pracy i dla tego robią tylko latwa za gruba kasa) ,
spróbujemy nic nie warty( ze slow .......owskich zakupów) MHDD
cóż mamy błędy idnf w każdym z sektorów ( i te co naprawił ten super soft tez są badami) to może oznaczać tylko jedno uszkodzenie translatora,
dla tego piszemy krotki skrypt ( 6 linijek) i odpalamy go podając komenda "." i nazwa skryptu .wdtrans , dostajemy komunikat all done
po czym odłączamy zasilanie i podłączamy ponownie, i o cudo dysk jest dostępny.
Nu cóż może teraz hdd regenerator błyśnie jak jego almamater :D "fachowością", fiksujemy znaczenie atrybutów smart z mhdd dla czystości eksperymentu i odpalamy hdd regeneratora .
HDD regeneratr w końcu za pomocą nic nie wartego MHDD ( tu już na prawdę nic nie warty, bo jest darmowy, czego nie powiesz o hdd regeneratorze , almamater tez lubi sprzedawać kit za gruba kasa, tak już jest jabłko daleko od drzewa nie pada). Program trafia na bada jednego drugiego i tak do 20 nie mam za dużo czasu żeby czekać po 2 doby na skanowanie 20 gb dysku doczekałem do ~ 1000000 lba mamy 20 naprawionych sektorów.
Teraz podłączamy dysk do MHDD sprawdzimy co jest ze smartem
( i o rany, to co jakiś żart nad kretynami, przeciąż on 20 sektorów naprawił, a tu pokazane ze dysk zdążył reallokowac 24 i 12 postawić w kolejka a glista z dziewiczej niewinności stalą się jak panienke z pigalaka, o to już naprawdę fachowa naprawa :D bez oszustwa :D nie ukrywa a naprawia :D).
A potem niektóre pytają . A gdzie uciekli moje dane, przeciąż on ich nie niszczy ? :) ..
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
14 Feb 2008 23:29 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
O ja pie*****. Okzo cóż za ironia losu. Otóż tak się składa że mam identyczny dysk jak ten opisywany przez Ciebie (może tylko ta druga część modelu się różni ale generalnie jest to WD200EB), miałem bardzo podobne objawy. Mianowicie jak go dostałem były na nim założone 3 partycję. 2 były puste a na C: zainstalowany był DOS i jakiś dziwny program (podajże księgowy). Ponieważ potrzebowaliśmy go (ja i kuzyn) do przeniesienia dużej ilości danych z komputer na komputer to usunąłem te partycję i PM założyłem jeden dysk logiczny FAT32. Po uruchomieniu XP pojawił się problem, ponieważ komputer notorycznie zawieszał się orzy kopiowaniu, dysk wydawał charakterystyczne stukanie. Po szybkiej diagnozie NDD okazało się że wine ponoszą bad sektory. No to do dzieła wkroczył HDD regenerator. Bardzo mnie zdziwiła jedna rzecz. Mianowicie niby coś naprawiał, ale dysk pracował jak w stanie idle, czyli talerze się kręciły ale głowice stały w miejscu. Z ciekwawości po około 2 minutach przerwałem mu i włączyłem od nowa, jaki skutek? A no taki że znajdywał te same błędy które niby naprawił wcześniej. Ciekawsze żeczy się okazały po restarcie i uruchomieniu XP. Otóż dysk najzwyczajniej wyparował. BIOS go widział ale pod Windowsem nie było sposobu żeby się do niego dostać. Skończyło się na tym że leży teraz u mnie na półce (był wyciągnięty z angielskiego śmietnika więc uznaliśmy że bez powodu tam nie trafił :) ). Ale skoro można go tak łatwo ożywić to będę próbował.
Finalnie. Okzo obrzydziłeś mi już HDD Regenerator :)
DOdam że cała historia działa się w czasach w których o MHDD nie miałem zielonego pojęcia...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Feb 2008 23:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemcio Poziom 20

|
15 Feb 2008 01:22 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Celem tego Forum nie jest obrzydzanie czegokolwiek.
Pracujemy nad przybliżeniem zasady działania urządzeń elektromechniacznych jakimi są dyski twarde i pracy z nimi w czasie awarii ogólnie dostępnymi metodami z pomocą zdobytej wiedzy.
Na przyszłość prosiłbym tylko o zachowanie ogólnych zasad dobrego wychowania i wyeliminowanie słownictwa o "dużej sile ekspresji" potocznie znanymi jako wulgaryzmy z postów.
Miejmy szacunek do młodszych wiekiem Użytkowników Forum .
Korzystając z uprawnień pozwolę sobie zrobić z tego tematu - Ogłoszenie.
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
BIGOLSEN Poziom 21

|
15 Feb 2008 08:54 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Skoro już niektórzy próbują korzystać przy tego typu uszkodzeniach z programów płatnych , to jednak skierowałbym swoje kroki do programu mniej znanego na rynku , jakim jest Spinrite . Zaznaczam , że jest płatny , ale o niebo lepiej zrobiony niż HDDRegenerator . Działa również lepiej/sprawniej . W razie czego , dysponuję video poglądowym z działania tego programu . Jak zacznie działać moja strona www - tymczasowe kłopoty z serwerem/migracją , to je wrzucę do ściągania/obejrzenia .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
15 Feb 2008 18:17 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
:arrow: Przemcio
Racja, moje słowa były mocne, ale było to spowodowane moim zaskoczeniem informacjami na temat tego programu. To co napisał okzo zmieniło mój punkt widzenia na sprawę. W mojej nowej płycie startowej już nie będzie tego softu, zamiast niego MHDD i Victoria pod BartPE. Inna sprawa że wtedy nie zdawałem sobie sprawy że załatwiam dysk.
Byłbym wdzięczny Okzowi, albo komukolwiek innemu gdyby udostępnił mi ten skrypt "wdtrans" o którym była wcześniej mowa.
Proponuje również zmienić temat całego ogłoszenia na "Nie dla HDD Regenerator", albo podobny. Może dzięki temu wielu użytkowników oszczędzi swoje dyski i dane przed niebytem
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
15 Feb 2008 18:35 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Victoria jest tez pod dos:)
| Code: |
;Przeliczenia translatora w WD na procku WDC
;
reset
waitnbsy
regs = $57 $44 $43 $00 $00 $a0 $8a
waitnbsy
regs = $57 $44 $43 $12 $00 $A0 $FB
waitnbsy
; End. |
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
15 Feb 2008 18:39 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Dzięki za ten kod. A wrzucę pod BartPE bo on i tak jest mi potrzebny pod PC inspectora, a w win będę miał wygodny interfejs
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
15 Feb 2008 18:50 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Kolega to jest wersja MHDD 4,5, ostatnia wersja z ata terminalem, skrypt bardzo prosty =>
dobrze kod już Nirwanowiec podał dla tego opuszczamy go ;)
w folderu SCRIPTS tego oprogramowania znajdziesz plik test, tam opis, i tam ze w folderu musi być nasz skrypt , nazwa może być dowolna potem tylko ".naszanazwa" .
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
29 Feb 2008 22:29 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Koledze Przemcio Dziękuje za pomoc i przepraszam za zamieszanie ale to też jest w kwestii porównania programu MHDD i HDD Regenerator
1) HDD Regenerator z tego co się orientuje nie pokazuje SMART-a ale mogę się mylić bo tak superowego soffta nie używam a właściwie nie używam świadomie.
2) MHDD choć ciekawy i dobry program chyba jednak tez jest nie doskonały czyli jeśli coś się robi trzeba robić to z głowa znaczy myślę że ograniczone zaufanie trzeba mieć do każdego softu bo jest się jego użytkownikiem nie twórca i wszystkiego dokładnie nie wie się co dany program robi i potrafi Przy MHDD jednak więcej widać i więcej się wie co się robi nawet jeśli się nie zna dość dobrze na tym niż przy HDD Regeneratorze metoda Kasmirowskiego lukaj w maje zrenice ;) A jak skończę będziesz zdrowy. Tylko po wyjściu z programu raczej częściej nie jest dobrze.
Właśnie dlatego uważam że HDD Regenerator jest złym programem bo robi coś czego nawet nie widać i to prze lata po czym okazuje się ze to co robił nic nie pomogło a raczej popsuło. na dodatek brakuje mu funkcjonalności MHDD niemniej ednak i MHDD nie jest doskonały bo nie wyświetla pewnych funkcji SMART-a co zauważyłem (Unknow) ale może i ma więcej tego typu problemów. Dlatego choć lepszy jest być może i o niebo niż HDD Regenerator to używanie go powinno być rozważne i przemyślane co zresztą jest łatwiejsze kiedy ma się wybór bo w HDD Regeneratorze nawet tego wyboru nie ma.
Jeszcze raz przepraszam jeśli nie zmieściłem się w temacie "Dlaczego uważacie...."
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
29 Feb 2008 23:09 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Wiesz kolega w czym jest przewaga MHDD przed kazdym softem szarlatanskim. W tym ze wystarczy nauczyc sie pracowac z nim i odrobiny zaglebic sie w poznaniu HDD
ten soft staje się poprostu najlepszym ( napewno najlepszym na świecie), jeżeli dodać ze jest darmowy, to po prostu oznacza ze wszystko co potrafi jest przed tobą tylko ucz się i nie popełniaj błędów.
Szarlatanski soft ( typu hdd regeneratora ) jest trochę inny on jest przedewszystkim produkt komercjiny i bezwzględnie musi być sprzedany, dla tego w opisach softu pojawiają się rzeczy nie możliwe ( oszustwo jednym słowem aby łatwiej było sprzedać ), ale nikt i tak nic nie zrozumie ( na to widocznie i liczą producenci ) z tych kto korzysta z niego i dla kogo on jest skierowany ( bo wiemy w większości to te komu sam dysk jest już wielka tajemnica ). Wyhodowanie armii trolej, to jest główniejszy cel takiego oprogramowania, sama możliwość rozwoju użytkownika jak człowieka myślącego w tym sofcie jest wykluczona ostatecznie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemcio Poziom 20

|
01 Mar 2008 01:28 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Liczyłem, że poprzestaniemy tutaj na konstruktywnym i szczegółowym porównaniu obu programów bez niepotrzebnej komercyjnej ideologii co pozwoli na ich ocenę przydatności.
W wielu przypadkach Użytkownicy i tak trafiają do nas z problemem na samym końcu dopiero po przećwiczeniu na pacjencie wszystkiego co się tylko trafi w sieci.
Widocznie jeszcze troszkę trzeba nad tym popracować .
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
MCbx Poziom 21

|
07 Apr 2008 19:30 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Nie jestem skojarzony z żadnym biznesem, więc wypowiem sie podając info z autopsji.
Jeżeli są bady na początku lub na końcu dysku HDDReg nie pomoże za dużo. W najlepszym wypadku pozwoli na parę powolnych odczytów. Taki obszar, jeżeli już, lepiej przyciąć partycją.
Jeżeli są bady w środku powierzchni, istnieje spora szansa, że to bady logiczne, tzn. bady, które powstały w wyniku błędu operacji (np. odłączenie prądu w trakcie formatowania) i są szanse na ich wyleczenie. Z porównania wiem, że szanse są nieco większe niż FORMAT C: /C (bodajże tak brzmiało to w DOSie, chodzi o jechanie po badach).
Dyski powyżej 6GB - tutaj możliwości HDDRega się kończą. Nie wiem dlaczego, ale w 100% udało mi się odzyskać tylko 1 dysk z 8 (miał jednego bada o niejasnym pochodzeniu). Natomiast małe dyski są do odzyskania, możliwe że po prostu z tego powodu, że trudniej na nich zrobić fizycznego bada.
MHDD używam do większych dysków, bo z mniejszymi nie chce działać. Jeżeli już wykryje, to nic nie wyśle, bo wymaga LBA.
UWAGA: jako kolekcjoner starego sprzętu mam nieco zaburzone pojęcie tego, co to jest mały dysk. Dla mnie jest to max. 3GB. :)
A teraz przykłady:
Quantum Fireball 3.2GB, bady na początku
- Pozwoliło odzyskać dane. Potem bady wróciły. Obszar przyciąłem partycją. Dysk przycięty działa do dziś.
IBM WDA-L42 (42MB) - Kilkanaście badów w środku powierzchni - usunięte. Dysk działa do dziś.
SAMSUNG 4.3GB - masa badów wszędzie - pozostało kilkanaście na początku. Dane do odczytania, ale powolnego. Bady wkrótce wróciły, dysk nie do użycia.
Western Digital Caviar, 500MB - kilkadziesiąt badów w ok. 25% dysku - usunięto. Nie wróciły.
Fujitsu 6GB - będące pod koniec (na ok. 90%) uszkodzone sektory nie zostały usunięte.
Fujitsu 9GB - usunięto 1 bada. Dysk działa do dziś.
Kalok 100MB - pełno badów od 1 do 25% - niektóre usunięto, niektóre nie. Obcięte partycją.
Fujitsu 200MB - na 4 bady został 1. Na wszelki wypadek odcięte.
Co do łatwości użytkowania Regeneratora przyznam, że wielu opcji tu brakuje. Na Allegro sprzedawano przez krótki czas nielegalny Regenerator powstały chyba wskutek jakiegoś disasemblingu, ten miał nieco większą możliwość konfiguracji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2008 19:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
08 Apr 2008 02:09 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Nie ładnie kłamać -> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5005328#5005328
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5004600#5004600
A na temat nie jesteś skojarzony to raczej wielkie zapytanie. Kto może tak kłamać proponując płatne rzeczy ? Tylko skojarzony. A kto ciebie skojarzył i w jakim biznesie, to już inny temat .
Jak to MHDD nie chce działać z mniejszymi dyskami ( kłamiesz bezczelnie), .
Tu proszę n.p. wersja MHDD wcc -> http://yura.projektas.lt/files/data_recovery/index.html
Dla quantum st/se/ tm CP.exe
A tak na marginesie, czy juz nie pora skończyć z tymi napadami na MHDD tylko dlatego żeby wybielić HDD REG. I jeszcze jedno, porównywać HDD REG i MHDD to tak samo, jak porównywać pijanego kretyna który skoczył z wieżowca z helikopterem ( bo i ten i ten leci :D ) .
Kolega powiedziałeś ze HDD REG działa z dyskami w CHS ? ( kłamiesz bezczelnie) raczej HDD REG nie może działać z dyskami w CHS w ogóle
patrz tu ->
? kto, kto, kto ?
Po tym wszystkim wypowiedziam ta wypowiedz jak najbardziej pasuje do tego softu ->
| Quote: |
hdd regenerator jest przykładem oszukiwania
konsumenta, po przez reklamowanie nieistniajacych możliwości tego oprogramowania. |
.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaem Poziom 20

|
10 Apr 2008 23:36 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
HDD Regeneratorem przywróciłem uruchamianie się Windows na leciwym laptopie. Dysk stukał i zawieszał wszystko (łącznie ze scandiskiem odpalonym z dyskietki startowej). Po przeskanowaniu HDD Regeneratorem wszystko działa do dziś.
Teraz czekam na inwektywy, podobne do tych co dostał MCbx...
Natomiast zgadzam się co do tego, że tak prymitywny programik powinien być za darmo. W błachych przypadkach jednak jest użyteczny.
Jeżeli jednak amatorskim użytkownikom i składaczom komputerów będziemy co chwilę przypominali, że za wszystkie problemy z twardymi dyskami odpowiada translator, to też jest nie fair.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
11 Apr 2008 00:42 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Kolejny przykład bez dowodów. Kolega przeczytaj cały ten temat od samego początku, aby w setny raz nie pisać to samo .
My już wielu raz byli świadkami polecania easy recovery i hdd reg w przypadkach n.p. uszkodzenia głowic ( stukających dysków ). UWAŻAM ze takie porady są nie tylko szkodliwe! Same wypowiedzi w tym stylu "ja użyłem na stukającym dysku oer odm czy hdd reg" muszą być poprostu zniszczone w całej sieci i zabronione jako przestępczy( bo to już wychodzi po za ramki zwyklej szkodliwości), cel tych wypowiedzi oprócz szkód wprowadzanie w błąd konsumenta ( a dla czego i kim to jest robione już inna sprawa " tylko mogę powiedzieć jedno, ze, oczywisty jest związek softwarowy i celowy " ) .
To wszystko razem z ostatnim artykułem 0ntracka w chip 4/2008 ( nazywamy wszystko swoimi imionami - podpisać może każdy, napisać takie bzdury tylko ktoś kto ma jakiś cel). Jasne ze im zależy wbić do głowy konsumenta bzdury, który poprostu wykluczają samo pojecie diagnozowania usterek dysku a od razu powołują do działań w większości szkodliwych i nie wykonalnych, i hdd reg to jeden z punktów tego programu okłamywania .
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
11 Apr 2008 13:03 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
:arrow: kaem
To samo co zrobi Ci HDD Regenerator (usunięcie bad sektorów logicznych) zrobi Ci MHDD i to z pewnością że przy okazji nie dobije do końca. Zaznaczę ze podobnie jak HDD Reg, MHDD rusza tylko te sektory które tego wymagają , reszta jest zostawiana w spokoju, wparwdzie przy pozycji "Erase Delays" jest wyraźnie czerwoną czcionką naisane "DESTRUCTIVE" ale patrząc obiektywnie zapewnienia autora HDD Regeneratora o całkowitej zachowalności danych można odłozyć na półkę...
:arrow: okzo
Ja mam takie powiedzenie, dość bezpośrednie. Jak ktoś jest deklem to będzie deklem do momentu aż da mu to porządnie w d**e. Chodzi o to że nie ma po co się denerwować i pisać kolejne posty. W jednym napisałeś dlaczego nie powinno się stosować HDD Regeratora, a dlaczego MHDD tak, to wystarczy. Jak ktoś nie wierzy to niech sobie dalej robi co chce. Jak mu dysk z bardzo ważnymi danymi szlak trafi to popamięta...
|
|
| Back to top |
|
 |
kaem Poziom 20

|
11 Apr 2008 15:17 Re: Dlaczego uważacie HDD Regenerator za zły program |
|
|
|
Zamiast sypać obelgami, co potraficie naprawdę świetnie, lepiej byście dali jakąś sensowną instrukcję obsługi najważniejszych funkcji MHDD. Co w tym złego, że zwykły użytkownik komputera, któremu nawala dysk, woli programy prostsze od prawie profesjonalnych kombajnów?
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10