Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Bocznik Lumel 400A 60mV


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Bocznik Lumel 400A 60mV
Author
Message
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#1 Post from the author of the topic 12 Feb 2008 11:16   

Bocznik Lumel 400A 60mV


Witam.
Posiadam taki bocznik jak w temacie. Opis wskazuje na to że przy 400A odkłada się na nim 60mV, ja chcę mierzyć nim prąd do 200A. Teoretycznie przy 200A powinno się odłożyć na nim 30mV. Ile jest w tym prawdy? Bocznik jest klasy 0,5 co to oznacza? Jaki błąd może mieć przy prądzie 200A.
Poza tym chciałem zbudować jakiś układ z wyświetlaczami do odczytu prądu. Na pewno będzie to voltomierz przeskalowany na ampery, tak żeby przy 30mV pokazywał będzie 200A. Jak to zrobić? Może jakiś wzmacniacz który wzmacniał by napięcie 3,33 raza i wtedy było by 200mV przy 200A? Układzik mógłby być na ICL7106 lub ICL7107. Czy te 30mV to nie za małe napięcie aby błąd był bardzo mały? Da się zmierzyć tak małe napięcie z małym błędem?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Feb 2008 11:16   





Back to top
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 01 Mar 2007
Posts: 224
Location: Małopolska

Post#2 12 Feb 2008 11:36helpful post - solution   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


200A - 30mV.
Klasa 0,5 - błąd nie przekracza 0,5% wartości końcowej zakresu pomiarowego, czyli 0,5% z 400A = 2A. Dla 200A błąd 1% (200A ± 2A).
Do pomiaru najprościej wzmacniacz pomiarowy ale o wzmocnieniu 200/30, czyli ok. 6,66

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#3 Post from the author of the topic 12 Feb 2008 11:55   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


No tak 6,66 a nie 3,33 pomyliłem sie przy pisaniu. Ale to dla mnie jest troszkę nie pojęte. Wystarczy mały błąd pomiarowy we wzmacniaczu, potem dochodzi jeszcze błąd na ICL i wynik jest mocno oszukany. Niech oszuka chociaż z 10mV to już jest 10A. Jak wykonać taki dokładny wzmacniacz? Na jakich elementach? Ma ktoś jakiś schemacik?

Helpful message? + -

Back to top
   
_Wojciech_
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 18 Dec 2003
Posts: 150

Post#4 12 Feb 2008 12:18   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Najlepiej kupić sobie oryginalny przetwornik Lumela. Są DTRki na stronie.

Helpful message? + -

Back to top
   
ronwald
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Feb 2007
Posts: 847
Location: Warszawa

Post#5 12 Feb 2008 13:01helpful post - solution   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Zbuduj w oparciu o wzmacniacz operacyjny OP07 w układzie różnicowym.
Mały offset <100uV oraz dryft również maleńki 1,5uV/°C. W zależności od CMMR musisz wziąć odpowiednio dokładne oporniki.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
_Wojciech_
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 18 Dec 2003
Posts: 150

Post#6 12 Feb 2008 14:59   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Po co kombinować, jak to już jest:
http://www.lumel.com.pl/pl/obszary_dzialalnosci/pomiar_pradu_i__napiecia/art77.html

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#7 Post from the author of the topic 13 Feb 2008 00:29   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


No pewnie, to po co w ogóle to forum? Po co wszyscy kombinują, budują urządzenia jak można kupić. Po co ktoś buduje migomat powiedzmy o wydajności 250A jak w sklepie za 4000zł można kupić. W końcu 200zł za wyświetlacz wart 50zł to nie wiele. Takich mierniczków to ja za te pieniądze 5 zrobię. Trzeba trochę pokombinować żeby coś mieć za niewielkie pieniądze.
Poza tym gdybym pytał gdzie kupić taki miernik to pytanie zamieścił bym na pewno w innym dziale, a na stronie lumela to byłem od razu po zakupie bocznika i mierniki te widziałem, może gdy by miały max-holda to bym się skusił.

Helpful message? + -

Back to top
   
_Wojciech_
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 18 Dec 2003
Posts: 150

Post#8 14 Feb 2008 00:28   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


E tam... Utytkane to będzie i tyle. Ale może faktycznie z mojego punktu widzenia (roboty za kilkaset tysięcy na KWK) to inaczej wygląda.
Pozdrawiam i powodzenia życzę! Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#9 Post from the author of the topic 14 Feb 2008 12:24   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Witam. No właśnie dla niektórych 200zł to mało a dla niektórych dużo. Narysowałem taki schemacik i tak to by mniej więcej miało wyglądać, nie jest może z max-holdem ale ze zwykłym holdem.

Bocznik Lumel 400A 60mV

Chciałem zbudować na wyświetlaczach led i zastosować układ icl7117 ale układy te są po ok 25zł! Więc zastosowałem układzik icl7116 bo mam jeden modulik z takim układem. Zrobi się podświetlanie i będzie ok. Amperomierz ten będzie umieszczony w migomacie i potrzebna jest funkcja hold aby można było odczytać prąd po próbce spawania i ewentualnie wtedy zmniejszyć lub zwiększyć ustawienie. Chciałem wykonać jakoś max-hold, ale nie mam pomysłu, na pewno trzeba by było zastosować uC. Ale wystarczy mi hold po poszczeniu przycisku w uchwycie spawalniczym (rozwiązanie z oryginalnego bestera). Mam tylko kilka pytań:
1. Czy rozwiązanie to będzie na tyle szybkie aby zdążyło zapamiętać prąd spawania po puszczeniu przycisku?
2. Jak wykonać sterowanie holdem jeśli zwierane mają być piny 1 i 37 po puszczeniu przycisku w uchwycie. Sterowanie na przycisk mam 24V dc. Czyli musiało by to wyglądać tak że jeśli napięcie 24V zniknie to piny te muszą być zwarte.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Feb 2008 12:24   





Back to top
   
ronwald
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Feb 2007
Posts: 847
Location: Warszawa

Post#10 14 Feb 2008 18:27helpful post - solution   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Uwaga nie możesz zasilać wzmacniacza i ICL-a z tego samego źródła. Musisz zapewnić separację galwaniczną!
Twój wzmacniacz nie ma filtru wejściowego, a to bardzo źle gdyż wynik będzie " skakał" kilkanaście bitów. Po co?!
Podsyłam Ci przykładowy schemacik. Oporniki we wzmacniaczu nie mniej dokładne niż 1%, im dokładność większa tym CMMR większy (tłumienie sygnału współbieżnego).
Pozdrawiam

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Feb 2008 18:27helpful post - solution   





Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#11 Post from the author of the topic 15 Feb 2008 00:09   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Bocznik Lumel 400A 60mV

Zaczyna się to robić trochę skomplikowane Smile. Jaki to jest filtr? Mam go obliczyć na jaką częstotliwość, 50Hz? C1 i R1 rozumiem (obliczyć ze wzoru), a jakiej wartości muszą być C2 i C2'? Konfiguracja tego wzmacniacza różni się od tej którą ja przedstawiłem. W jakiej konfiguracji on pracuje, jako odwracający czy nie odwracający,trudno mi się teraz rozeznać, tyle tych rezystorów Smile? A te pozostałe rezystory? Te przy kondensatorach to rozumiem do wyznaczenia wzmocnienia? Ale są jeszcze 2 nieopisane.
Co do zasilania to mogę np. zasilać je z jednego transformatora, ale z osobnych stabilizatorów?
A co ze sterowaniem holdem? Jakiś klucz?
Aha, jeszcze jedno Smile. Migomat będzie sterowany tyrystorami po stronie wtórnej, czy mierzenie w ten sposób tego prądu będzie poprawne?
Dzięki za pomoc Smile.

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#12 Post from the author of the topic 16 Feb 2008 17:00   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Witam.
Poszperałem troszkę i zrysowałem schemat modułu wyświetlacza jaki posiadam i zamieszczam schemat po kolejnych małych przeróbkach.
Bocznik Lumel 400A 60mV

Dziwne jest zasilanie ICL-a, ale takie rozwiązanie było na płytce, tzn na płytce jest od rezystorów ograniczających prąd diod zenera, kondensatory i diody prostownicze dorysowałem tak, ponieważ inny układ nie pasuje wg mnie do takiego połączenia diod. Po co są 2 diody na 5,1V jak można było dać jedną np na 9,1V. Tyle tylko że w takim układzie z pojedynczego napięcia np. 7V można uzyskać ok 14V! Może do tego miało to służyć? Co do włączania Hold to wymyśliłem to tak, nie wiem czy zadziała z układem ale powinno.

Kolego ronwald jak obliczyć pozostałe elementy filtru i na jaką częstotliwość go obliczyć?

Helpful message? + -

Back to top
   
ronwald
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Feb 2007
Posts: 847
Location: Warszawa

Post#13 17 Feb 2008 14:03helpful post - solution   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Witam,
dopiero wróciłem z wojaży, stąd brak było odpowiedzi. Otóż wzmocnienie liczy się tak samo jak dla wzmacniacza różnicowego:
Ku=R/R1.
Filtr , podałem wzór na schemacie.
Jeśli jest to prostownik jednofazowy lub dwufazowy (pełny mostek) to częstotliwość jest 100 Hz ( trzy fazy - odpowiednio 300 Hz) w pierwszym przypadku liczysz dla fd<50 Hz
w drugim fd<150 Hz.
Pojemność w pętli sprzężenia zwrotnego jest 10 razy mniejsz niż C i jest równa pojemności równoległej do R wejścia nieodwracajacego. Dla przyjetego R1 = 10k to 1/2 R1 = 4,99K - z szeregu E96.
R= Ku*R1 gdzie Ku = FS/30 V/mV FS =2V
Jeśli połączysz tak jak na schemacie na wyjsciu OP07 będzie +Uwy.

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#14 Post from the author of the topic 17 Feb 2008 16:00   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Ok. Napisze teraz jak to zrozumiałem.
- C2 i C2' ze schematu są 10 razy mniejsze niż C1;
- C1 oraz R1 obliczamy ze wzoru, R1 dzielimy na pół i mamy wtedy te dwa rezystory przy wej. nieodwracającym;
Na tym schemacie dodałem oznaczenia rezystorów:
Bocznik Lumel 400A 60mV
Którymi rezystorami wyznaczamy wzmocnienie R2 i R3? Co to są za rezystory R4 i R5 i jak je wyznaczyć. Proszę o wyjaśnienie na konkretnych oznaczeniach rezystorów. Dodam że wzmocnienie ma być 6.66 raza.

Wątpię żebym sobie sam poradził z obliczeniem tych rezystorów. Wzmocnienie wzmocnieniem ale na napięcie wejściowe będą miały także rezystancje filtru które w rezultacie obniżą jeszcze te napięcie 30mV. Więc do wzmocnienia będzie też trzeba wziąć pod uwagę także te rezystancję. Jak układ będzie działał bez tego filtru? Czy jest on rzeczywiście niezbędny?
Nigdy nie lubiłem analogów Smile. Chyba zbuduję bez tego filtru a zostawię tylko miejsce na płytce w razie czego.

Helpful message? + -

Back to top
   
ronwald
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Feb 2007
Posts: 847
Location: Warszawa

Post#15 17 Feb 2008 17:47helpful post - solution   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


R5+R4 =R1
R3=R2
Ku=R2/R1
Ku= 6,666V/V
R1= 10k =R5=R4 tj. ( 4,99k+4,99k)
R2=Ku*R1 = 6,666*10k = 66,66k

fd=25Hz fd= 1/(2ΠR1*C) to C= 1/2Πfd*R1= 1/6,28*25*10000 [F]=0,000000636 ≈ wybieramy 680 [nF] monolityczny mat. X7R, ect i 68nF ten sam materiał - pozostałe kondensatory w obwodzie wzmacniacza.

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#16 Post from the author of the topic 17 Feb 2008 18:18   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Dziękuję za pomoc. Ma kolega może jakieś uwagi co do prowadzenia ścieżek tych nisko napięciowych? Czy to obojętne? Rozumiem że filtr jak najbliżej opa? Znacie jakiś sklep z dużym wyborem rezystorów z szeregu E96? No i oczywiście z innymi elementami takimi jak np op07.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Feb 2008 18:18   





Back to top
   
ronwald
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Feb 2007
Posts: 847
Location: Warszawa

Post#17 17 Feb 2008 19:19helpful post - solution   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Do płytki wzmacniacza doprowadź sygnał skrętką z Rs (oczywiście podpiąć należy pod zaciski napięciowe na boczniku). Ideałem było by dać skrętkę w ekranie. Ekran połączyć z masą na boczniku, drugi koniec ekranu, nigdzie nie podłączony!

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#18 Post from the author of the topic 17 Feb 2008 23:59   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Ok. Rezystorki już znalazłem 4,99k i 66,5k taka dokładność wystarczy? czy może łączyć szeregowo z jakimś innym żeby otrzymać idealnie 66,66k? Co do kondensatorów to w tym sklepie znalazłem kondensatory ceramiczne NPO tolerancja 5%, potem są ceramiczne wielowarstwowe (blokujące) tol. 5%, następnie MKT i MKS 10%, potem są jeszcze przeciw zakłóceniowe x2/y2 (mały wybór). Więc które będą odpowiednie?

Helpful message? + -

Back to top
   
ronwald
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 24 Feb 2007
Posts: 847
Location: Warszawa

Post#19 18 Feb 2008 10:05helpful post - solution   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Weź kondensator monolityczny z tworzywa X7R/X5R jeśli nie masz w ostateczności MKT. NPO bardzo dobre z tym, że nie produkuje się ich na tak duże pojemności (znalazłem największą wartość 10 nF).

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#20 Post from the author of the topic 18 Feb 2008 17:25   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Ja znalazłem 100nF NPO ale to i tak nic nie daje. W sklepie Seguro nie ma tego typu kondensatorów, przynajmniej tak mi się wydaję. A raczej będę kupował tam bo chyba rezystory są ważniejsze od kondensatorów, co? A tam jest duży wybór rezystorów metalizowanych. Co do MKT także nie ma ich za dużo no i nie ma tych co potrzebuje tzn. 68nF i 680nF. Może zna ktoś sklep gdzie znajdę potrzebne mi elementy?

Helpful message? + -

Back to top
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 01 Mar 2007
Posts: 224
Location: Małopolska

Post#21 18 Feb 2008 17:46helpful post - solution   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


MKT dostaniesz w TME:
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=mkt&idp=1

Helpful message? + -

Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#22 Post from the author of the topic 18 Feb 2008 20:36   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Dzięki. Znalazłem w tym sklepie zarówno potrzebne kondensatorki jak i rezystory metalizowane, co prawda nie mają takiego wyboru rezystancji ale zawsze można kupić 2 i połączyć szeregowo lub równolegle. To chyba nie będzie przeszkadzać?
Kolego ronwald widzę że znasz się na rzeczy dlatego proszę o pomoc w innym wątku:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4819751#4819751

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Bocznik Lumel 400A 60mV
Page 1 of 1
Similar topics
bocznik 250A/60mV złożony z kilku boczników (3)
Prośba o radę Lumel re 72 nastawy - lumel re 72 (4)
Migomat 400A jakie zabezpieczenie? (1)
Przeskalowanie Bocznika 100A/60mV na 100A/75mV (2)
Spawarka BESTER- 400A , miękki start??? (17)
Rozruch spawarki bester SPB 400A (3)
Temperatura styków w rozłączniku LA3 400A (13)
Rozruch gwiazda-trójkąt dziwne prądy (400A) (20)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl topic RSS feed