Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Bocznik Lumel 400A 60mV


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Bocznik Lumel 400A 60mV
Autor
Wiadomość
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#1 Post autora tematu 12 Lut 2008 12:16   

Bocznik Lumel 400A 60mV


Witam.
Posiadam taki bocznik jak w temacie. Opis wskazuje na to że przy 400A odkłada się na nim 60mV, ja chcę mierzyć nim prąd do 200A. Teoretycznie przy 200A powinno się odłożyć na nim 30mV. Ile jest w tym prawdy? Bocznik jest klasy 0,5 co to oznacza? Jaki błąd może mieć przy prądzie 200A.
Poza tym chciałem zbudować jakiś układ z wyświetlaczami do odczytu prądu. Na pewno będzie to voltomierz przeskalowany na ampery, tak żeby przy 30mV pokazywał będzie 200A. Jak to zrobić? Może jakiś wzmacniacz który wzmacniał by napięcie 3,33 raza i wtedy było by 200mV przy 200A? Układzik mógłby być na ICL7106 lub ICL7107. Czy te 30mV to nie za małe napięcie aby błąd był bardzo mały? Da się zmierzyć tak małe napięcie z małym błędem?
Powrót do góry
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 217
Miasto: Małopolska

Post#2 12 Lut 2008 12:36pomocny post - solucja   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


200A - 30mV.
Klasa 0,5 - błąd nie przekracza 0,5% wartości końcowej zakresu pomiarowego, czyli 0,5% z 400A = 2A. Dla 200A błąd 1% (200A ± 2A).
Do pomiaru najprościej wzmacniacz pomiarowy ale o wzmocnieniu 200/30, czyli ok. 6,66
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lut 2008 12:36pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#3 Post autora tematu 12 Lut 2008 12:55   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


No tak 6,66 a nie 3,33 pomyliłem sie przy pisaniu. Ale to dla mnie jest troszkę nie pojęte. Wystarczy mały błąd pomiarowy we wzmacniaczu, potem dochodzi jeszcze błąd na ICL i wynik jest mocno oszukany. Niech oszuka chociaż z 10mV to już jest 10A. Jak wykonać taki dokładny wzmacniacz? Na jakich elementach? Ma ktoś jakiś schemacik?
Powrót do góry
   
_Wojciech_
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Gru 2003
Posty: 145

Post#4 12 Lut 2008 13:18   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Najlepiej kupić sobie oryginalny przetwornik Lumela. Są DTRki na stronie.
Powrót do góry
   
ronwald
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 758
Miasto: Warszawa

Post#5 12 Lut 2008 14:01pomocny post - solucja   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Zbuduj w oparciu o wzmacniacz operacyjny OP07 w układzie różnicowym.
Mały offset <100uV oraz dryft również maleńki 1,5uV/°C. W zależności od CMMR musisz wziąć odpowiednio dokładne oporniki.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
_Wojciech_
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Gru 2003
Posty: 145

Post#6 12 Lut 2008 15:59   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Po co kombinować, jak to już jest:
http://www.lumel.com.pl/pl/obszary_dzialalnosci/pomiar_pradu_i__napiecia/art77.html
Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#7 Post autora tematu 13 Lut 2008 01:29   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


No pewnie, to po co w ogóle to forum? Po co wszyscy kombinują, budują urządzenia jak można kupić. Po co ktoś buduje migomat powiedzmy o wydajności 250A jak w sklepie za 4000zł można kupić. W końcu 200zł za wyświetlacz wart 50zł to nie wiele. Takich mierniczków to ja za te pieniądze 5 zrobię. Trzeba trochę pokombinować żeby coś mieć za niewielkie pieniądze.
Poza tym gdybym pytał gdzie kupić taki miernik to pytanie zamieścił bym na pewno w innym dziale, a na stronie lumela to byłem od razu po zakupie bocznika i mierniki te widziałem, może gdy by miały max-holda to bym się skusił.
Powrót do góry
   
_Wojciech_
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Gru 2003
Posty: 145

Post#8 14 Lut 2008 01:28   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


E tam... Utytkane to będzie i tyle. Ale może faktycznie z mojego punktu widzenia (roboty za kilkaset tysięcy na KWK) to inaczej wygląda.
Pozdrawiam i powodzenia życzę! :)
Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#9 Post autora tematu 14 Lut 2008 13:24   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Witam. No właśnie dla niektórych 200zł to mało a dla niektórych dużo. Narysowałem taki schemacik i tak to by mniej więcej miało wyglądać, nie jest może z max-holdem ale ze zwykłym holdem.

Bocznik Lumel 400A 60mV

Chciałem zbudować na wyświetlaczach led i zastosować układ icl7117 ale układy te są po ok 25zł! Więc zastosowałem układzik icl7116 bo mam jeden modulik z takim układem. Zrobi się podświetlanie i będzie ok. Amperomierz ten będzie umieszczony w migomacie i potrzebna jest funkcja hold aby można było odczytać prąd po próbce spawania i ewentualnie wtedy zmniejszyć lub zwiększyć ustawienie. Chciałem wykonać jakoś max-hold, ale nie mam pomysłu, na pewno trzeba by było zastosować uC. Ale wystarczy mi hold po poszczeniu przycisku w uchwycie spawalniczym (rozwiązanie z oryginalnego bestera). Mam tylko kilka pytań:
1. Czy rozwiązanie to będzie na tyle szybkie aby zdążyło zapamiętać prąd spawania po puszczeniu przycisku?
2. Jak wykonać sterowanie holdem jeśli zwierane mają być piny 1 i 37 po puszczeniu przycisku w uchwycie. Sterowanie na przycisk mam 24V dc. Czyli musiało by to wyglądać tak że jeśli napięcie 24V zniknie to piny te muszą być zwarte.
Powrót do góry
   
ronwald
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 758
Miasto: Warszawa

Post#10 14 Lut 2008 19:27pomocny post - solucja   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Uwaga nie możesz zasilać wzmacniacza i ICL-a z tego samego źródła. Musisz zapewnić separację galwaniczną!
Twój wzmacniacz nie ma filtru wejściowego, a to bardzo źle gdyż wynik będzie " skakał" kilkanaście bitów. Po co?!
Podsyłam Ci przykładowy schemacik. Oporniki we wzmacniaczu nie mniej dokładne niż 1%, im dokładność większa tym CMMR większy (tłumienie sygnału współbieżnego).
Pozdrawiam

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lut 2008 19:27pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#11 Post autora tematu 15 Lut 2008 01:09   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Bocznik Lumel 400A 60mV

Zaczyna się to robić trochę skomplikowane :). Jaki to jest filtr? Mam go obliczyć na jaką częstotliwość, 50Hz? C1 i R1 rozumiem (obliczyć ze wzoru), a jakiej wartości muszą być C2 i C2'? Konfiguracja tego wzmacniacza różni się od tej którą ja przedstawiłem. W jakiej konfiguracji on pracuje, jako odwracający czy nie odwracający,trudno mi się teraz rozeznać, tyle tych rezystorów :)? A te pozostałe rezystory? Te przy kondensatorach to rozumiem do wyznaczenia wzmocnienia? Ale są jeszcze 2 nieopisane.
Co do zasilania to mogę np. zasilać je z jednego transformatora, ale z osobnych stabilizatorów?
A co ze sterowaniem holdem? Jakiś klucz?
Aha, jeszcze jedno :). Migomat będzie sterowany tyrystorami po stronie wtórnej, czy mierzenie w ten sposób tego prądu będzie poprawne?
Dzięki za pomoc :).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lut 2008 01:09   





Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#12 Post autora tematu 16 Lut 2008 18:00   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Witam.
Poszperałem troszkę i zrysowałem schemat modułu wyświetlacza jaki posiadam i zamieszczam schemat po kolejnych małych przeróbkach.
Bocznik Lumel 400A 60mV

Dziwne jest zasilanie ICL-a, ale takie rozwiązanie było na płytce, tzn na płytce jest od rezystorów ograniczających prąd diod zenera, kondensatory i diody prostownicze dorysowałem tak, ponieważ inny układ nie pasuje wg mnie do takiego połączenia diod. Po co są 2 diody na 5,1V jak można było dać jedną np na 9,1V. Tyle tylko że w takim układzie z pojedynczego napięcia np. 7V można uzyskać ok 14V! Może do tego miało to służyć? Co do włączania Hold to wymyśliłem to tak, nie wiem czy zadziała z układem ale powinno.

Kolego ronwald jak obliczyć pozostałe elementy filtru i na jaką częstotliwość go obliczyć?
Powrót do góry
   
ronwald
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 758
Miasto: Warszawa

Post#13 17 Lut 2008 15:03pomocny post - solucja   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Witam,
dopiero wróciłem z wojaży, stąd brak było odpowiedzi. Otóż wzmocnienie liczy się tak samo jak dla wzmacniacza różnicowego:
Ku=R/R1.
Filtr , podałem wzór na schemacie.
Jeśli jest to prostownik jednofazowy lub dwufazowy (pełny mostek) to częstotliwość jest 100 Hz ( trzy fazy - odpowiednio 300 Hz) w pierwszym przypadku liczysz dla fd<50 Hz
w drugim fd<150 Hz.
Pojemność w pętli sprzężenia zwrotnego jest 10 razy mniejsz niż C i jest równa pojemności równoległej do R wejścia nieodwracajacego. Dla przyjetego R1 = 10k to 1/2 R1 = 4,99K - z szeregu E96.
R= Ku*R1 gdzie Ku = FS/30 V/mV FS =2V
Jeśli połączysz tak jak na schemacie na wyjsciu OP07 będzie +Uwy.
Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#14 Post autora tematu 17 Lut 2008 17:00   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Ok. Napisze teraz jak to zrozumiałem.
- C2 i C2' ze schematu są 10 razy mniejsze niż C1;
- C1 oraz R1 obliczamy ze wzoru, R1 dzielimy na pół i mamy wtedy te dwa rezystory przy wej. nieodwracającym;
Na tym schemacie dodałem oznaczenia rezystorów:
Bocznik Lumel 400A 60mV
Którymi rezystorami wyznaczamy wzmocnienie R2 i R3? Co to są za rezystory R4 i R5 i jak je wyznaczyć. Proszę o wyjaśnienie na konkretnych oznaczeniach rezystorów. Dodam że wzmocnienie ma być 6.66 raza.

Wątpię żebym sobie sam poradził z obliczeniem tych rezystorów. Wzmocnienie wzmocnieniem ale na napięcie wejściowe będą miały także rezystancje filtru które w rezultacie obniżą jeszcze te napięcie 30mV. Więc do wzmocnienia będzie też trzeba wziąć pod uwagę także te rezystancję. Jak układ będzie działał bez tego filtru? Czy jest on rzeczywiście niezbędny?
Nigdy nie lubiłem analogów :). Chyba zbuduję bez tego filtru a zostawię tylko miejsce na płytce w razie czego.
Powrót do góry
   
ronwald
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 758
Miasto: Warszawa

Post#15 17 Lut 2008 18:47pomocny post - solucja   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


R5+R4 =R1
R3=R2
Ku=R2/R1
Ku= 6,666V/V
R1= 10k =R5=R4 tj. ( 4,99k+4,99k)
R2=Ku*R1 = 6,666*10k = 66,66k

fd=25Hz fd= 1/(2ΠR1*C) to C= 1/2Πfd*R1= 1/6,28*25*10000 [F]=0,000000636 ≈ wybieramy 680 [nF] monolityczny mat. X7R, ect i 68nF ten sam materiał - pozostałe kondensatory w obwodzie wzmacniacza.
Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#16 Post autora tematu 17 Lut 2008 19:18   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Dziękuję za pomoc. Ma kolega może jakieś uwagi co do prowadzenia ścieżek tych nisko napięciowych? Czy to obojętne? Rozumiem że filtr jak najbliżej opa? Znacie jakiś sklep z dużym wyborem rezystorów z szeregu E96? No i oczywiście z innymi elementami takimi jak np op07.
Powrót do góry
   
ronwald
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 758
Miasto: Warszawa

Post#17 17 Lut 2008 20:19pomocny post - solucja   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Do płytki wzmacniacza doprowadź sygnał skrętką z Rs (oczywiście podpiąć należy pod zaciski napięciowe na boczniku). Ideałem było by dać skrętkę w ekranie. Ekran połączyć z masą na boczniku, drugi koniec ekranu, nigdzie nie podłączony!
Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#18 Post autora tematu 18 Lut 2008 00:59   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Ok. Rezystorki już znalazłem 4,99k i 66,5k taka dokładność wystarczy? czy może łączyć szeregowo z jakimś innym żeby otrzymać idealnie 66,66k? Co do kondensatorów to w tym sklepie znalazłem kondensatory ceramiczne NPO tolerancja 5%, potem są ceramiczne wielowarstwowe (blokujące) tol. 5%, następnie MKT i MKS 10%, potem są jeszcze przeciw zakłóceniowe x2/y2 (mały wybór). Więc które będą odpowiednie?
Powrót do góry
   
ronwald
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 758
Miasto: Warszawa

Post#19 18 Lut 2008 11:05pomocny post - solucja   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Weź kondensator monolityczny z tworzywa X7R/X5R jeśli nie masz w ostateczności MKT. NPO bardzo dobre z tym, że nie produkuje się ich na tak duże pojemności (znalazłem największą wartość 10 nF).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lut 2008 11:05pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#20 Post autora tematu 18 Lut 2008 18:25   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Ja znalazłem 100nF NPO ale to i tak nic nie daje. W sklepie Seguro nie ma tego typu kondensatorów, przynajmniej tak mi się wydaję. A raczej będę kupował tam bo chyba rezystory są ważniejsze od kondensatorów, co? A tam jest duży wybór rezystorów metalizowanych. Co do MKT także nie ma ich za dużo no i nie ma tych co potrzebuje tzn. 68nF i 680nF. Może zna ktoś sklep gdzie znajdę potrzebne mi elementy?
Powrót do góry
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 217
Miasto: Małopolska

Post#21 18 Lut 2008 18:46pomocny post - solucja   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


MKT dostaniesz w TME:
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=mkt&idp=1
Powrót do góry
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1399
Miasto: Inowrocław

Post#22 Post autora tematu 18 Lut 2008 21:36   

Re: Bocznik Lumel 400A 60mV


Dzięki. Znalazłem w tym sklepie zarówno potrzebne kondensatorki jak i rezystory metalizowane, co prawda nie mają takiego wyboru rezystancji ale zawsze można kupić 2 i połączyć szeregowo lub równolegle. To chyba nie będzie przeszkadzać?
Kolego ronwald widzę że znasz się na rzeczy dlatego proszę o pomoc w innym wątku:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4819751#4819751
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Bocznik Lumel 400A 60mV
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Migomat 400A jakie zabezpieczenie? (1)
Spawarka BESTER- 400A , miękki start??? (17)
Rozruch spawarki bester SPB 400A (3)
Prośba o radę Lumel re 72 nastawy - lumel re 72 (4)
bocznik 250A/60mV złożony z kilku boczników (3)
Temperatura styków w rozłączniku LA3 400A (13)
Kupię stację kontenerową transformatorową /15/0,4 kV 250kVA 400A (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS