FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kolejne pytanie odnośnie wymiany zasilacza ATX

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Kolejne pytanie odnośnie wymiany zasilacza ATX
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 13 Feb 2008 17:05   

Kolejne pytanie odnośnie wymiany zasilacza ATX

Witam
Chce zmienić zasilacz w moim już wiekowym komputerku.
procek: sempron 2200+
ram 2 x 256MB 400Mhz
hdd 80 gb
grafa dotychczasowo GF4mx440 teraz idzie do mnie FX5500
zasilacz, który teraz pracuje to codegen 300W
Jako, że dorzuciłem do poprzednich 256 ramu kolejną taką kość i zmieniam grafikę na troszkę lepszą, i mam zamiar jeszcze zmienić procka na semprona 2800+ (niestety na moją płytę z socket A to wszystko co można tam włożyć) mam pytanie czy powinienem zmieniać zasilacz na wydajniejszy?
myślę o jakimś tańszym ale w miarę bezpiecznym jak
fortron 450W lub Fortron 400W
Który z nich warto byłoby wybrać, bo wiem że ten mój codegen do bezpiecznych to nienależy, chociaż staram się go czyścić regularnie i nie widać niepokojących objawów - no i wentylatorek wymieniłem i jest cichutko ;]
pozdrowionka i z góry dzięki za odpowiedzi.

Moderated by jankolo:
Niedozwolone linki do aukcji usunąłem

Back to top

czokus
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 13 Feb 2008 20:08   

Re: kolejne pytanie odnośnie zasilacza

Jak na taką konfigurację to "normalna" 400 spokojnie wystarczy.. Tylko wiadomo żaden mode../codag.../fee... Już lepiej Chieftec 350 i nie będzie problemów.
Back to top

mazzji
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 13 Feb 2008 20:21   

Czokus napisał:
Quote:
ak na taką konfigurację to "normalna" 400 spokojnie wystarczy.. Tylko wiadomo żaden mode../codag.../fee... Już lepiej Chieftec 350 i nie będzie problemów.

W pełni się z nim zgadzam, nie kupuj żadnego szajsu tylko rozejrzyj się za jakimś Chiefteciem. W tej chwili słabsze modele z pasywnym PFC są śmiesznie tanie a tych Fortonów nie lubię są szajsowate.
Back to top

BROWAReq
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 Post from the author of the topic 13 Feb 2008 23:04   

A ja właśnie przejrzałem kilka wątków i ludzie chwalili sobie fortrony dlatego się nimi zainteresowałem...
Skoro chieftec 350 to pociągnie to koszt jeszcze ujdzie.
Mam stary dysk twardy czyli raczej nie sata więc czy takie zasilacze jeżeli pisze że mają złącze sata to czy starsze hdd też obsłużą??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Feb 2008 23:04   

Back to top

movzx
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 14 Feb 2008 00:33   

Tak, każdy zasilacz atx ma złącza molex, nie będzie problemu.
Back to top

whats_upp
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 14 Feb 2008 01:03   

Proponował bym coś z Mode-com (tanie i jeszcze względne)
a nawet I-BOX bo ostatnio sie podciągneli w zasiłkach

Ale jak sie ma troszkę więcej grosza to oczywiście Chiftech
Back to top

BROWAReq
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 Post from the author of the topic 14 Feb 2008 12:50   

Re: Kolejne pytanie odnośnie wymiany zasilacza ATX

Czyli jednym słowem Fortronów nie polecacie??
Back to top

Lzep
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 14 Feb 2008 13:41   

BROWAReq wrote:
Czyli jednym słowem Fortronów nie polecacie??
Nie polecają Ci co niewiele o nich wiedzą. Mam w firmie kilka i jak najbardziej polecam. Oczywiście są różne modele i w mogą być w różnym stanie, ale jak się kupi odpowiedni typ i u pewnego dostawcy, to są to bardzo dobre zasilacze, zwłaszcza jak się ma ograniczenia budżetowe. Polecam poczytać tu -> http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=2516.0 . Kupiła dziewczyna Fortrona i jest cała szczęśliwa !
Pozdrawiam :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Feb 2008 13:41   

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#9 14 Feb 2008 15:52   

ModeComy MC to właśnie Fortrony (tylko często z mocą zawyżoną o 50W w stosunku do tego co podaje Fortron). Modecomy FEEL to już mają bliżej do Megabajta czy Tracera, tylko są 3x droższe od nich.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Feb 2008 15:52   

Back to top

Xylometazolin!
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 14 Feb 2008 16:00   

Z czystym sumieniem mogę polecić fortrona.
Od paru lat uzywam wersji 300W i ciągnie zestaw z Athlonem X2...

S.
Back to top

/|\Atari
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 14 Feb 2008 19:00helpful post - solution   

I-BOX to pomyłka. ModeCom LC to również zły wybór (L&C i tyle...). FSP to może nie idealne zasilacze ale bardzo dobre. Lubie bardzo serie MDN i BT. Ten drugi, wersja 400W zaskoczyła mnie totalnie. Jakością wykonania rozpierdziela Chiefteca GPS.

Wogóle to polecam jeszcze trzy marki. Delta (robi dla chiefteca wersje GPS tylko że pod własną marką jest 2.5x tańsza). HEC (Herolchi) - do kupienia w Vobisie. Solidna aplikacja drivera KA7500B z kontrolą napięć na komparatorze TL393 z dużymi elektrolitami na wyjściu (zasilacz cichy, ciężki). Seasonic - dobry zasilacz, po wymianie zaledwie elek w stand-by wersje SS300 śmigają u znajomych do dziś, lata na wyspecjalizowanym TDA.

Z tym zgromieniem FSP to kolega rzeczywiście gafe strzelił. Kolega Mazzji chyba nie miał "gołych" chiefteców i fortronów w rękach. Jedynie wersja HPC Chiefteca to jeszcze coś. Seria GPS za takie pieniądze to śmiech na sali. Traktuje te zasilacze na równi z mocniejszymi Feelami. Chiefteców też troche miałem. Generalnie bardziej szanowana seria HPC wykonana jest podobnie do FSP (ba... nawet na wyjściu dobre elektrolity TEAPO są wsadzone) jednak GPS to taka sobie Delta.

Więc moje zdanie jest takie:

- Chieftec to szajs za te pieniądze
- jak kolega ma kase i chce pofolgować, to polecam Fortrona Sage albo jakiegoś Amacroxa który jest rozwiniętym FSP.
- jak ekonomicznie to Fortron 350, ew. Delta 350 (patrzyć na prądy, żeby wziąść coś z mocną +12V! bo z tymi 400-450W fortronami to jest tak, że mają potężną linie ale +5V która zabardzo się nie przydaje dziś)
Back to top

BROWAReq
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 Post from the author of the topic 15 Feb 2008 12:32   

Bardzo przydatne odpowiedzi, dzięki. Napiszcie jeszcze tylko jaką wydajność powinien mieć zasilacz na szynie 12V, bo te fortrony 400 i 450W mają tam 15A, fortron 350W ma 25A, czyli mimo tych 50W czy 100W mniej jest lepszy tak? Corsair ma aż 41A ale to już po za zasięgiem ;]
pozrowionka.
Back to top

/|\Atari
Poziom 21
Poziom 21

Post#13 15 Feb 2008 16:57helpful post - solution   

U kolegi damniana który ma FSP350-60THA-P, to ten zasilacz ciągnie athlona FX 4000 1xHDD 1xDVD Gf7300 Gt, tuner tv, sb audigy i dwie kości pamięci. Wcześniej jeszcze miał 2x Dvd i 2x Hdd w raidzie. Też używam tego zasilacza u brata i jeszcze nie ukląkł. Za 50zł to strzał w 10. Jednak na allegro trafić trzeba, jak już. Bo jes taki jeden który potrafi sprzedać używane więc trzeba patrzyć w opis aukcji czy zaznaczone jest że jest nowy.

Co do mocy linii 12V to trzeba patrzyć jaka jest maksymalna obciążalność dla tej linii. Są fakt faktem podane dwa prądy, ale to jest max jaki oddaje KAŻDA POJEDYŃCZO, NIE OBIE NARAZ. Z reguły na stickerze powinna być jeszcze podana obciążalność w watach. Chieftec tak ma podane naprzykład.
Back to top

BROWAReq
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 Post from the author of the topic 15 Feb 2008 19:56   

Ten model, który podałeś ma 15 A na linii 12V, a ja znalazłem model FSP400-60PFN, który też ma 15A na tej linii, więc powinien wystarczyć bo podobne parametry, a na dodatek 45 zeta i odbiór niedaleko mnie ;]
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Back to top

tojaa
Poziom 11
Poziom 11

Post#15 15 Feb 2008 21:20   

Zastanawiam sie czy to konkurs kto znajdzie drozszy zasilacz?
Do tego komputera wystarczy 350W, jezeli chcesz miec spokoj to kupujesz lepszy model i ModeCom wcale nie jest zly. Awaryjnosc wcale nie jest duza (jak walnie piorun to nie ma silnego) i podstawowy plus jest taki ze leci sam zasilacz a nie caly komputer. Polecam wersje MC 350. Nie mowie tego na podstawie jednego czy dwoch zestawow, bo takich zasilaczy sprzedalem w zestawach setki.
Co do nowych chieftecow to mam ograniczone zaufanie, cos za lekkie sie zrobily.

Oczywiscie iboxy, codegeny, deery, itp. to nizsza polka i taki bym sie odwazyl kupic tylko w zestawie z gwarancja na calosc.
Back to top

Damnian
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 15 Feb 2008 21:34   

tojaa nie mieszaj już chłopakowi w głowie tymi modecom'mami. Wcale nie jest to dobry zasilacz i weź pod uwage, że planuje rozbudowe Pc. Więc ta 350-tka niskiej półki to kiepski wybór. Sugerujesz się opiniami innych użytkowników którzy zazwyczaj twierdzą, że chodzi to musi być dobry.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Feb 2008 21:34   

Back to top

tojaa
Poziom 11
Poziom 11

Post#17 15 Feb 2008 22:01   

Tak jak napisalem czego ty nie przeczytales: takich zasilaczy sprzedalem setki o ile nie tysiace. jako ze to nie byla sprzedaz typowo sklepowa to przez 3 lata mam obraz jak wygladaja reklamacje. na pewno nie ma sie co zastanawiac nad zakupem takiego jak w planach ma sie wymiane na quada q6600 do tego gf8800, dyski w raidzie itd... przy takim komputerze to polecam 500w albo i wiecej w zaleznosci od reszty.
jezeli czlowiek chce wydac na modernizacje kompa zalozmy 1k zl to zasilacz super hiper extra z podswietlaniem po prostu jest mu zbedny.
jedyna funkcja zasilacza jest zasilic wszystkie komponenty i w razie awarii (przepiecia) ma sie tylko on psuc.
Back to top

Damnian
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 15 Feb 2008 22:43   

Równie dobrze każdy jeden sklep komputerowy może się szczycić tym, że wcisnął klientom tysiące zasilaczy Codegen i że w ten niby sposób ma podgląd na statystyki sprawności tych urządzeń bo wiadomo jak to sprzedawca zawsze powie, że jest świetne bezawaryjne i słynne ''bierz pan będzie pan zadowolony 500W to megahiper moc'', wg mnie jest to bzdura polecając coś o czym się nie ma pojęcia przede wszystkim po względem budowy, zabezpieczeń i użytych elementów. Potwierdzając tą teze od Ciebie to jedyna funkcja zasilacza nie kończy się na dostarczeniu jakiegoś tam napięcia.
Back to top

deviator
Poziom 14
Poziom 14

Post#19 15 Feb 2008 23:29   

Witam. Też się pod tym podpiszę. Diagnozę każdego kompa którego spotykam z problemami w wieku około 2 - 2,5 roku z zasiłką modecom feel zaczynam od rozebrania zasilacza. Zawsze widok jest ten sam spuchnięte lub wylane kondony. Allegro ugina się od kompów w obudowie take me z zasilaczem 350W. Przeciąg w tym 30 dkg zasilaczu jak w codegenie 300. A sprzedaż mają w tysiącach, większość pewnie dociągnie do 2 lat a jak się gwarancja skończy to padną i dla jaj zabiorą ze sobą np mobo albo dysk:)
Back to top

tojaa
Poziom 11
Poziom 11

Post#20 17 Feb 2008 02:44   

Koncze dyskusje w tym temacie bo widze ze lubicie pisac cos co nie do konca ma ekonomiczne uzasadnienie. Mozesz mi na priva napisac jakie sa jeszcze funkcje zasilacza to z mila checia to przeczytam. Sa funkcje w zasilaczach bardzo wazne i przydatne, ktore podnosza komfort uzytkowania (regulowana predkosc wentylatora, czy wrecz wersja bez wentylatora), sa tez zabezpieczenia ktore eliminuja zaklocenia, zabezpieczaja sam zasilacz przed uszkodzeniem, ale nie po to zostal zaprojektowany zeby cicho chodzil.
Nie wiem skad nagle sie pojawil Feel w dyskusji ale tego tez nie polecam, natomiast Fortron jest bardzo dobra propozycja do przecietnego komputera.
Niestety Cheftec tez umie liczyc pieniazki i mocno odchudzil swoje zasilacze co nie wplynelo pozytywnie na ich jakosc.
Specyfika mojej sprzedazy jest taka ze kazda awaria uderzy mnie po kieszeni a nie klienta wiec wiem co mowie...chieftec po pojawieniu sie w zasilaniu 2-3 krotnie wiekszego napiecia nie ochronil niczego.
Back to top

BROWAReq
Poziom 14
Poziom 14

Post#21 Post from the author of the topic 17 Feb 2008 14:28   

Widzę ładna dyskusja rozgorzała ;]
zakupiłem Fortrona FSP400-60PFN i muszę tylko wymienić wentylator bo troszkę za głośny wieczorem jest ;] ale przynajmniej liczę na to, że w razie awarii pójdzie tylko zasilacz a nie reszta kompa i to jest dla najważniejsze jak na razie. Moc te 400 W ale na szynie 12V jest 15 A - czy wystarczy to dla
semprona 2800+
2 hdd jeden 80GB drugi 120 GB,
nagrywarka dvd
nagrywarka cd
2 x 256 Ram ddr
GF 5500 ??
pozdrawiam
Back to top

tezarrus
Poziom 8
Poziom 8

Post#22 17 Feb 2008 14:53   

ja mam do podobnej konfiguracji Fortron 350 W HLN i śmiga bez problemu.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Kolejne pytanie odnośnie wymiany zasilacza ATX
Page 1 of 1
Similar topics
HP Pavilion dv6420EW - pytanie odnośnie wymiany pamięci RAM (5)
Acer Aspire One - pytanie odnośnie wymiany dysku (4)
Acer TravelMate 2490 - pytanie odnośnie wymiany procesora (10)
Seagate ST3200826 200GB pytanie odnośnie wymiany elektroniki (7)
Dell D600 - pytanie odnośnie wymiany procesora (4)
Kilka pytan odnośnie zasilacza ATX. (1)
Pytanie odnośnie wymiany pamięci RAM (5)
PYTANIE odnośnie zasilacza ATX (3)
Acer Aspire 1600 - pytanie odnośnie wymiany napędu DVD (5)
Teoretyczne pytanie odnośnie standardu ATX (6)

Page generation time: 0.179 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed