| Author |
piwos Poziom 16

Joined: 12 Dec 2006 Posts: 272 Location: średniej wielkości, większa wiocha
|
05 Mar 2011 12:30 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
A po usb powinna drukować???
Pytam bo podłączyłem po usb, zainstalowałem a tu także kiszka. Drukarka drukuje, a skanera nie widzi. Nie wiem co jest?
Czy są jakieś myki w tych skanerach, które przy instalacji trzeba wykonać?
Może coś w ustawieniach na panelu lub w menu, oknach sterownika twain albo coś innego? Pomóżcie bo mnie powoli coś przy tym maleństwie zalewa :D
oczywiście maszynka: FS-1018
|
|
| Back to top |
|
 |
Overold Poziom 16

|
06 Mar 2011 14:14 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Faktycznie coś koledze oczy zalało :)
| Quote: |
| Muszę kolegę rozczarować FS1018 nie ma możliwości skanowania po sieci a jedynie wysyłamy jako załącznik do e mail |
Szczególnie polecam zwróć uwagę no końcowy tekst "a jedynie wysyłamy jako załącznik do e mail"
|
|
| Back to top |
|
 |
piwos Poziom 16

|
06 Mar 2011 18:24 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
A pisano gdzieś, że po usb przy pomocy jakiegoś programu - paper port można drukować ?
To jak to z nimi jest?
Czy tylko jako e-mail? Czy to jest ostateczność? Jak kolega brał od dystrybutora (2009r) to mówili że po usb skanuje. Jak to jest, czyżby ktoś robi kogoś w... :cry:
Cześć :D
|
|
| Back to top |
|
 |
piwos Poziom 16

|
09 Mar 2011 07:52 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
A czy moglibyście krok po kroku rozwinąć temat jak skanować korzystając z tej ostateczności ?
- skanowanie jako załącznik na maila, jak i co poustawiać żeby zadziałało
|
|
| Back to top |
|
 |
Bitels85 Poziom 6

|
11 Apr 2011 17:42 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Witam mam ten sam problem, chociaż nie do końca. Mam urządzenie olivetti dcopia 18mf i laptopa z win7 64x. Problem polega na tym, że po podłączeniu urządzenia przez usb instaluje się ono jako kyoxera FS 1118. drukowanie idzie bez zarzutu, ale skaner wywala błąd, nie ma on kodu po prostu BŁĄD SKANERA. znalazłem sterowniki typowo pod olivetti do win7 64x ze strony olivettibenelux.com ale nadal jest to samo. we właściwościach jest wykaz urządzeń: uniwersalna drukarka ok, usb ok, olivetti mfx ok, olivetti mfp - problem z urządzeniem, czy twain + paper port tu pomoże?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Apr 2011 17:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Overold Poziom 16

|
11 Apr 2011 20:10 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Witam.Nie wiem ile masz zacięcia ale ja po 3 godz się poddałem jeżeli chodzi o skanowanie po USB do win 7. Proponuje zakup switcha najprostszego i skonfiguruj wysyłanie po sieci śmiga bez zarzutu i problemu.No wiem kable będą ,ale problem zniknie.
Natomiast jest jakiś problem z obsługą USB i Win 7
Pozdrawaim
|
|
| Back to top |
|
 |
Bitels85 Poziom 6

|
11 Apr 2011 23:05 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
no ja sie poddałem po 4 godzinach i typowo nie mogę nic wymyślić już...
|
|
| Back to top |
|
 |
msz3 Poziom 2

|
10 Aug 2011 11:25 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem ze konfiguracją skanera |
|
|
|
| Overold wrote: |
Witam
| Quote: |
host name : 10.1.1.177 - adres tego kompa
path : \\10.1.1.177\dod - wpisanie np c:\dod też nic nie daje
login user name: wpisałem 1
password : 1 ...zostawienie pustych pol nic nie zmienia
polecenie Submit , no i próbuje wysłać , wybieram skanowanie , książka adresowa , jest adres , który przed chwilą wpisałem , klikam ok , pozniej start ...i wyrzuca błąd " Bład wysyłania" 1102 |
i prawie wszystko źle
Ip komp >ok
path: tutaj wpisz nazwę/np.skany/ folderu jaki stworzyłeś i udostępniłeś a nie wpisuj ścieżki
login: nic
Password: nic
wybierasz skanowanie <ksiązka adresowa >adres > ok /powinna pojawić się gwiazdka lub znaczek/ nie pamiętam w który momencie ale tutaj pokazuje się login i password i tutaj wklepujesz 1 i 1 lub nic to w zależności od firmweru jaki posiadasz wychodzisz z tego poprzez wybór zakończony wybierasz opcje do skanowania czyli kolor rozdzielczość itp i wysyłasz skan na komp musi dojść
I jak mówi mój ulubiony trener krok po kroku i ją pokonamy :D
W razie problemów zrób zrzut ekranu z komand center jak dokonałeś konfiguracji i prześlij na pw
Pozdrawiam |
Witam
Przepraszam, że ponownie wznawiam temat ale niestety mimo dokładnego prześledzenia uwag na forum i wielorakich prób konfiguracji skanowania (zgodnych i niezgodnych z zamieszczonymi tu sugestiami) do pliku pojawia mi się błąd 1108. Załączam zrzuty ekrany z konfiguracji w "Kyocera Command Center".
SMB - włączone.
W "Host name" wpisywałem zarówno IP jak i nazwę komputera na którym jest udostępniony folder "Skany" ("Path" wpisane zgodnie z sugestiami z forum) z uprawnieniami "Pełny dostęp" dla wszystkich.
"Login User Name" i "Login Password" - dane konta użytkownika specjalnie założonego w Active Direcory dla tej maszyn do celów skanowania. Ale oczywiście testowałem skanowanie z niewypełnionymi ww. polami, z wpisanymi "1" i czymkolwiek - zgodnie z sugestią z forum itd.
Również wysyłanie na email nie działa mimo pozytywnego wyniku testu SMTP i POP.
"Login User Name" i "Login Password" - dane konta pocztowego założonego na serwerze pocztowym.
Po kilku godz. "mieszania" podałem się.
Bardzo proszę o pomoc i sugestie w czym może tkwić problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Overold Poziom 16

|
10 Aug 2011 21:20 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Witam
To może po kolei tak od góry w komand center
Name: Nazwa która będzie się wyświetlała w książce adresowej w kopiarce.
e mail address: e mail na który będziemy wysyłać wiadomości do osoby /name/
Host Name: Adres IP komputera na który będziemy skanować do folderu
Path: Nazwa folderu udostępnionego na pełnych prawach/Duże i małe litery mają znaczenie/
Log.User.Name: Nazwa logowania do komputera jeżeli są pulpity to nazwa na jaki pulpit,jeżeli komp. pracuje w domenie to poprzedzony nazwą domeny i tak np. domena/Jola
Login Password: Hasło logowania Jeżeli nie ma hasła kasujesz kropki i zostaje puste pole
No i na samym dole masz prześlij lub submit. I oczywiście restart kopiarki
W konfiguracji e mail widzę dwa błędy autentykacja powinna być other.Login user name powinno być chyba do małpy
Seder adress nie może być taki sam jak odbiorczy
Zwiększ limit e mail
W zakładce zaawansowane powinieneś mieć LDAP to jest powiązanie maszyny ze strukturą Active Direcory należy włączyć usługę i skonfigurować
No to chyba wszystko na takich ustawieniach musi działać na PW wysłałem instrukcję gdzie masz kody błędów po kodach będziesz wiedział gdzie musisz szukać przyczyny
Pozdrawiam :D
|
|
| Back to top |
|
 |
msz3 Poziom 2

|
11 Aug 2011 13:14 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Niestety "walka" z urządzeniem przez 3 godz. i nic. Najgorsze jest to, że urządzenie działało nawet z ciut błędną konfiguracją (firma, która to robiła w loginie wpisała domena\\uzytkownik). Mam zapisaną wcześniejszą konfigurację, sprawdziłem ją, zrobiłem restart do ustawień fabrycznych, wpisałem od nowa parametry i nic.
Mam działającą maszynę FS1128 i konfigurację zrobiłem analogiczną i nic, kaplica.
"Login User Name" powinien być chyba z backslash np.: domena\uzytkownik - próbowałem tak i tak. LDAP nie jest konieczny do skanowania na dysk (w FS1128 nie mam go wł. i skonfigurowanego i ... działa). Oczywiście też próbowałem ale nic to nie dało.
Jeżeli chodzi i e-mail. Zastosowałem wszystkie sugestie. Niestety nic (login bez @ wywala błąd "Error (0x1101)", jak mam wył. POP też ten sam błąd). Przy konfiguracji jaką miałem testy połączenie poprzez "KCC" przechodzą ok.
"Sender Address" myślałem, że jest pole w które wpisuje się (tylko informacyjnie tak jak w programach pocztowych) adres z którego urządzenie wysyła skan.
POP jest taki sam, bo chciałem skonfigurować maszynę tak aby można było wysyłać do Kyocery FS1118 pocztę na skrzynkę skonfigurowaną w "Address Book". Usunąłem wszystkie dane i nic. Zresztą protokół POP do wysyłania skanów na e-mail jest niepotrzebny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Aug 2011 13:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Overold Poziom 16

|
11 Aug 2011 21:03 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Witam
Tutaj ściągnij sobie i postępuj zgodnie z instrukcją skorzystaj też z instrukcji obsługi i strony 6-6 tam masz kody błędów. Kod 1101 oznacza złą nazwę serwera smtp dla e mail i nieprawidłową nazwę hosta czyli zły adres IP dla skanowania do SMB.Skorzystaj z poczty WP ustaw sobie jakiś adres do testów ja mam taki adres i korzystam z niego w razie problemów z adresem firmowym. Ustawienie LDAP wspomaga książkę nadawczą która jest pobierana z AD działa jaka książka zewnętrzna. niestety początki są trudne i też poświęciłem dużo czasu a teraz masz wszystkie ustawienia podane i tylko dokładnie powprowadzać i powinno być ok. Spróbuj z laptopem podłączonym do urządzenia na skrosowanym kablu poustawiaj wszystko i walcz :D
Korzystaj z kodów które generuje maszyna i je niweluj a sukces sam przyjdzie :idea:
Jeżeli chodzi o domenę to może masz rację ja nigdy tego nie pamiętam i zawsze próbuję
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
janosh Poziom 11

|
27 Oct 2011 10:56 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Witam!
Już myślałem, że drugi dzień posiedzę przy konfigurowaniu wysyłania na e-mail z błędem 1101.... Powyższa instrukcja na dzień doby pokazała mój błąd: MUSI być podany IP serwera DNS w ustawieniach TCP/IP! Inaczej nie rozpozna nazwy serwera SMTP!!!!
Pozdrawiam!
Ps. Nazwa logowania użytkownika jako pełny adres e-mail (przynajmniej u mnie tylko tak działa).
|
|
| Back to top |
|
 |
astan Poziom 10

|
16 Nov 2011 11:01 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
a zapora win??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Nov 2011 11:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Grrafi Poziom 10

|
02 Jan 2012 19:42 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Dobra, to teraz ja...
Znajoma ma takie urządzonko. Podpięte przez USB do kompa, nie przez sieć. skaner dodany, ale nie wiem, jak skanować. Ktoś pisał, że zamiast paperport mozna irfan view uzywac. U mnie na HP wielofunkcyjnej skanowanie działa prze ten program bez problemu, ale niestety u znajomej Irfan View nie widzi skanera....
Jak to zainstalować, żeby wreszcie działało? Bo mnie już szlag trafia... Czy przy normalnej instalacji (nie sieciowej) tez trzeba się bawić w udostępnianie folderu itp???
|
|
| Back to top |
|
 |
sir-zak Poziom 8

|
03 Jan 2012 10:06 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Jak twain driver jest zainstalowany to Irfan View musi widzieć skaner. Kwestia zmiany źródła. Tak samo jak, np. Office.
Udostępnianie folderu przy podłączeniu przez USB nie ma nic wspólnego, bo obraz trafia do programu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grrafi Poziom 10

|
03 Jan 2012 13:42 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
No i mnie też się wydaje, że jak TWAIN jest zainstalowany, to IV powinna widzieć skaner... Ale nie widzi. W XP sp3. Drukowanie chodzi, kopiowanie to normalne, że chodzi, tylko to skanowanie nie...
A gdzie znaleźć nr IP po którym można wejść do command center? I czy pogrzebanie tam coś da?
|
|
| Back to top |
|
 |
Grrafi Poziom 10

|
04 Jan 2012 20:57 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Podbije temat...
Jak wejśc w panel administracyjny urządzenia Kyocera? Gdzie znależć IP dzięki któremu się do niego dostanę, jeśli drukarę podłączam przez kabel usb?
|
|
| Back to top |
|
 |
krzys_ka Poziom 15

|
04 Jan 2012 23:46 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Command Centre: panel konfiguracyjny jest dostępny po podłączeniu urządzenia przez interfejs sieciowy, NIE USB. możesz sobie skrosować kabelek i podpiąć bezpośrednio do fs'a, poustawiać na sztywno IP'ki w PC i fs - wtedy będzie chodzić skan do SMB.
Jeżeli chodzi o TWAIN'a to rozumiem, że poprawnie zainstalowałeś odpowiedni sterownik dla FS-1118 oraz poprawnie go skonfigurowałeś? Pytam, bo wiele osób wpina kabelek i instaluje sterownik a potem ma pretensje, że nie działa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grrafi Poziom 10

|
05 Jan 2012 11:03 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
Wpiąłem kabelek, zainstalowałem TWAINa, otworzyłem pliczek TWAINA, dodałem skaner .... Coś więcej tam trzeba zrobić??
|
|
| Back to top |
|
 |
krzys_ka Poziom 15

|
05 Jan 2012 21:22 Re: Kyocera FS-1118 MFP - Problem z konfiguracją skanera |
|
|
|
No i nie zainstalowało huba który jest potrzebny do skanera, odinstaluj wszystko i ponownie zainstaluj jak pisze w instrukcji a kabelek wepnij, kiedy cie o to poprosi. Ot taka humorzasta ta kyocera jest..
|
|
| Back to top |
|
 |