FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak wzmocnić sygnał karty muzycznej?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Jak wzmocnić sygnał karty muzycznej?
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 13 Feb 2008 18:09   

Jak wzmocnić sygnał karty muzycznej?

Witam

Mam następujacy problem: przełączyłem sobie głośniki od wieży z pro logic bezpośrednio do kompa aby uzyskać pełne 5.1; generalnie wszystko działa ale strasznie cicho :| i w związu z tym pytanie: jak pogłośnić kartę muzyczną??? używam zintegrowanej karty na ga-m59sli-s5
Zanim ktoś mi powie że się nie da bo karta jest za słaba albo coś to powiem że karta na pewno da sobie radę bo jak przypiszę głośniki jako "słuchawki" a nie jako "głosniki przednie" to jest aż za głośno (100% głosników przednich = ok 20% słuchawek albo jeszcze mniej).
Wbudowany menadżer realteka ma co prawda wzmocnienie 0-10db ale jest to i tak zdecydowanie za mało ;/.
Ktoś ma jakiś pomysł? (inny niż zewnetrzny wzmacniacz)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Feb 2008 18:09   

Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 13 Feb 2008 18:18   

Re: jak wzmocnić sygnał karty muzycznej?

Innych pomysłów nie ma. Karta nie wysteruje samych głośników, musi być wzmacniacz mocy. Dlaczego nie podłączysz do wieży ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Feb 2008 18:18   

Back to top

maciekzd
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 13 Feb 2008 18:29   

Ale karta może dawać głośniej tylko nie wiem gdzie to zmienić -może gdzies w rejestrze?

W wieży mam tylko wejście stereo więc nie ma szans na pełne 5.1 np z dvd - dźwiek idzie okrojony + wieża ma już swoje lata i jak jest włączona a nic nie jest odtwarzane to z głosników leci ustawiczny szum - niezbyt głośny ale przeszkadza
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Feb 2008 18:29   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 13 Feb 2008 21:06   

maciekzd wrote:
ale karta moze dawać głosniej tylko nie wiem gdzie to zmienić -może gdzies w rejestrze??

Skąd wiesz takie bzdury ??

Kolego jeżeli chcesz sobie spalić kartę dźwiękowa to podłączaj tak dalej. Głośniki muszą mieć wzmacniacz tak jak napisałtronic. Dawno dawno temu w identyczny sposób spaliłem zintegrowanego Realteka na Gigabyte. Zrób sobie jakiś prosty wzmacniacz 5.1 Na elektrodzie są tony takich schematów.
Back to top

Rudolf_
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 14 Feb 2008 09:09   

A jeśli już chcesz głośniki bezpośrednio do komputera, to i tak i tak musisz coś kupić.
W tym przypadku poszukaj w serwisach aukcyjnych karty ze zintegrowanym wzmacniaczem mocy m.cz.
Przykładowo ja mam (na półce, bo nie używam już) kartę Labway XWave 6000 oparta o układ Yamaha YMF 724. Co prawda nie obsługuje ona prawdziwego 5.1, tylko ma przetwarzanie fazy i rozbicie na 5 kanałów, ale dla wszystkich tych kanałów na pokładzie posiada wzmacniacze TDA20xx i wówczas można zrobić naprawdę głośno podłączając bezpośrednio.

Ja jednak unikałbym takiego rozwiązania ze względu na fakt praktycznego braku kontroli nad ustawieniami balansu i fadera.

Jeśli już chcesz mieć to dobrze zrobione i 5.1, to zapomnij o tej starej wieży, zapomnij o podpinaniu się bezpośrednio w komputer i zbieraj kasę na jakiś nawet prosty amplituner z DD lub DTS. Następnie podłącz go z komputerem za pomocą cyfrową (SPDIF lub TOSlink), do amplitunera podłącz odpowiednie głośniki (to kolejny zakup) i ciesz się prawdziwym dźwiękiem 5.0 lub 5.1.

A nawet karty które nie mają 5.1 (ATrend Harmony A3DS724 na układzie Yamaha YMF724) a posiadają wyjście SPDIF potrafią przez nie przekazać pełną cyfrową informację 5.1.
Back to top

maciekzd
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 Post from the author of the topic 14 Feb 2008 22:01   

No właśnie patrzyłem na amplitunery z 5.1 ale to grubsza kasa (ok 400zł )a przy tańszych pewnie będzie szumieć więc szkoda sie bawić. Zewnętrzna karta raczej mi niepotrzeba; poszukam sobie jakiś schematów i spróbuję coś wymodzić ze wzmacniaczami...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Feb 2008 22:01   

Back to top

Platon
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 14 Feb 2008 23:23   

Re: Jak wzmocnić sygnał karty muzycznej?

Rudolf_ - pełna informacja bedzie tylko w filmach. W gry z 5.1 juz nie pograsz - brak kodera DD.
Back to top

Rudolf_
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 15 Feb 2008 08:19   

Re: Jak wzmocnić sygnał karty muzycznej?

Platon - wiem... już to przechodziłem... Zmieniam wówczas na Dolby Pro Logic II, tryb Movie i jest znośnie, a przewód sygnałowy mam nadal tylko jeden.
A co do kodowania 5.1, to po analogu niektóre gry i karty chodzą bez kodowania, przykładowo Max Payne działa w wielokanałówce na Zoltrix Night-In-Gale (CMI 8738) w wielokanałówce (grałem wówczas z dwoma wzmacniaczami: front i tył) i pełna informacja 4.0 była obsługiwana - a przecież to jest prosty układ dźwiękowy.

Co do amplitunera. Tak jak wspomniałem - to są koszta.
Jednak jeśli już chcesz zaczynać zabawę w jakiekolwiek audio - z tym trzeba się liczyć.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Jak wzmocnić sygnał karty muzycznej?
Page 1 of 1
Similar topics
Jak wzmocnić sygnał w routerze bezprzowodym (9)
Jak wzmocnić sygnał odbiornika WinMAX (5)
Jak wzmocnić sygnał WiFi? (36)
Jak wzmocnić sygnał antenowy? (1)
Jak wzmocnić sygnał WIRELESS? (6)
Jak wzmocnić sygnał karty dźwiękowej i pozbyć się szumów? (8)
WI-FI--Laptop - jak wzmocnić sygnał karty sieciowej (9)
Jak wzmocnić sygnał w PCi GW-DS54GR (7)
(Huawei 156G) Jak wzmocnić sygnał (12)
Jak można wzmocnić sygnał w sieci LAN (2)

Page generation time: 0.1 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed