FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zegar widmowy - Propeller Clock

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zegar widmowy - Propeller Clock
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#181 30 Jan 2011 21:05   

Re: Zegar widmowy - Propeller Clock

Silnik 3 końcówkowy.
Zasilacz 2A.
Mam 2 TDA i na obu jest to samo.
TDA się trochę grzeje ciężko stwierdzić czy za mocno (40-45 stopni "na palec"), bo nie wiem jaką temp powinien mieć.
Kondensatory - OMG! Zamiast w kolejności CD DC ST TI wlutowane w odwrotnej.

Jutro jak kupie nowe i porządną odsysarkę to poinformuje o tym co z tego wyszło.

Dzięki za pomoc. I sorry za nieuwagę przez którą jej potrzebowałem.

----

Jednak przelutowałem je dzisiaj. Oczywiście działa. Jeszcze raz dzięki. :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jan 2011 21:05   

Back to top

mateo238
Poziom 9
Poziom 9

Post#182 21 Mar 2011 19:19   

Zrobiłem sobie prosty wyświetlacz widmowy. Jednak gdy próbuję coś na nim wyświetlać to obraz mi się podwaja (chcę wyświetlić literę F a uzyskuję FF). Z czego może to wynikać? Dołączamy kod (na razie bardzo ubogi). Pomóżcie.

Code C - [expand]
#include <util/delay.h>
#include <avr/io.h>
#include <avr/interrupt.h>

volatile char licznik = 0;
char tablica[6];

ISR( INT0_vect )
{
licznik=0;
}

ISR( TIMER1_OVF_vect )
{
TCNT1=65490;
if(licznik<5)
licznik++;
}

int main()
{
tablica[0]=0;
tablica[1]=255;
tablica[2]=9;
tablica[3]=9;
tablica[4]=9;
tablica[5]=0;

DDRA = 0xFF;
MCUCR |= 1 << ISC00;
GICR |= 1 << INT0;

TCCR1B = 0x04;
TIMSK = 0x04;
TCNT1H = 0x00;
TCNT1L = 0x00;
sei();

while ( 1 )
{
PORTA = tablica[licznik];
}

return 0;
}

Back to top

Moyshaa
Poziom 11
Poziom 11

Post#183 21 Mar 2011 20:07   

Wszystko pięknie ładnie, ale dlaczego nie piszesz komentarzy?

Code:
MCUCR |= 1 << ISC00;

Quote:
Any logical change on INT0 generates an interrupt request.

Czyli 2 razy wywołujesz przerwanie. Sprawdź to. Może pomoże.
Back to top

mateo238
Poziom 9
Poziom 9

Post#184 21 Mar 2011 20:21   

Faktycznie tutaj był problem. Wielkie dzięki!

PS. Komentarzy nie pisałem bo stwierdziłem, że projekt jest na razie tak ubogi, że nie ma co komentować.
Back to top

sliderps
Poziom 11
Poziom 11

Post#185 23 Mar 2011 11:31   

witam,
projekt naprawdę fajny - sam kiedyś tworzyłem pewną konstrukcję DIY ;)

http://www.allinbox.com/Black_giant/Black_giant.htm

Teraz zaczęły nam się zajęcia Mikroprocesory i mikrokontrolery i zgodziliśmy się zrobić na zaliczenie właśnie zegar widmowy. Jako, że jest to naprawdę ciekawy projekt - kompletnie nie wiemy jak się do tego zabrać. Jak narazie prowadzący dał nam spis elementów jakie mamy kupić + stary dysk który mamy wykorzystać. Pytanie, z jakich elementów dokładnie korzystał autor projektu i ile one kosztowały ? czy poza programowaniem tego w C, składanie i lutowanie elementów też jest kłopotliwe?
Back to top

gromleon
Poziom 21
Poziom 21

Post#186 23 Mar 2011 12:50   

sliderps wrote:
witam,
projekt naprawdę fajny - sam kiedyś tworzyłem pewną konstrukcję DIY ;)

http://www.allinbox.com/Black_giant/Black_giant.htm

Teraz zaczęły nam się zajęcia Mikroprocesory i mikrokontrolery i zgodziliśmy się zrobić na zaliczenie właśnie zegar widmowy. Jako, że jest to naprawdę ciekawy projekt - kompletnie nie wiemy jak się do tego zabrać. Jak narazie prowadzący dał nam spis elementów jakie mamy kupić + stary dysk który mamy wykorzystać. Pytanie, z jakich elementów dokładnie korzystał autor projektu i ile one kosztowały ? czy poza programowaniem tego w C, składanie i lutowanie elementów też jest kłopotliwe?

Weź waść przewiń temat o 7 stron wstecz, pobierz dokumentację, następnie spisz elementy na karteczkę i sprawdź ich cenę w pierwszym lepszym sklepie elektronicznym internetowym. Potem przeczytaj te 7 stron a odpowiedzi same się pojawią na kolejne pytania (tzn mam taką nadzieję).
Back to top

krzysiek841
Poziom 8
Poziom 8

Post#187 21 May 2011 10:25   

Witam szanownych kolegów !

Chciałbym złożyć taki zegar w wersji RGB wykonany w technologii smd, na mikrokontrolerze atmega32L-8AU. Posiadam już taki mikrokontroler i 20 diod smd rgb ze wspólną anodą. Prosiłbym kolegów o wszelkie pomysły dotyczące schematu i softu który mógłbym zastosować. Zegar mam zamiar wykonać bardzo profesjonalnie z dbałością o szczegóły. Chciałbym by posiadał płynne przejścia między kolorami, możliwość ustawienia w menu wybranego koloru poprzez zwiększanie lub zmniejszanie wyświetlania każdego koloru. Miałby być oczywiście sterowany pilotem rc5 i posiadałby jako zasilanie transformator bezstykowy. Chciałbym również by była możliwość wgrania i wyświetlania napisów, grafiki, itp. Chciałbym również wziąć pod uwagę że diody najbliżej środka wydawają się świecić jaśniej niż te na końcu ramienia i zredukować ten efekt. Myślałem by zrobić na początek wersję z 16 diodami, później może 24 i 32. Posiadam różnego rodzaju wentylatory, również zastosowanie silnika z dysku twardego wchodziłby w grę (Posiadam jeden taki egzemplarz który po podłączeniu od razu się kręci i nie potrzebuje głowicy do działania :P). Z lutownicą miałem już dużo do czynienia i montaż SMD raczej nie stanowi dla mnie problemów. Projekt byłby dość obszerny dlatego prosiłbym o pomoc. Części mogę kupić w grę wchodzi również inny mikrokontroler (dodatkowa pamięć, itp) płytkę mogę zaprojektować i wykonać, jedynie proszę o pomoc w zrobieniu schematu i softu :)
pozdrawiam
Back to top

sarsik87
Poziom 10
Poziom 10

Post#188 17 Jun 2011 14:06   

Jak sprawdzić jaką uzyskuje częstotliwość obrotów slinika ?? Jaki ilnik mógłbym użyć zamiast z hdd żeby był stosunkowo mały ale miał większą siłe (dawał większe obroty)??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jun 2011 14:06   

Back to top

robotonic3d
Poziom 1
Poziom 1

Post#189 20 Jan 2012 18:32   

proszę muszę listę materiałów i PCB układ może projekt lub schemat lub zdjęcie, które sprawiają, że PCB io porfa wdzięczny jest to najlepszy projekt jaki kiedykolwiek widziałem i mam nadzieję, że dzięki odpowiedź z góry.

please I need the list of materials and PCB circuit can project or the circuit diagram or photo would make the pcb io porfa grateful it is the best project I've ever seen and I hope your answer thanks in advance.
Back to top

Moyshaa
Poziom 11
Poziom 11

Post#190 21 Jan 2012 10:14   

Gdy nie używasz znaków interpunkcyjnych, tłumacz nie potrafi poprawnie przetłumaczyć, a to co piszesz brzmi śmiesznie i jest ciężkie do zrozumienia.
To co potrzebujesz, jest w poście #72.
---
If you do not use punctuation marks, the translator can not translate properly, and what you write sounds ridiculous and it is hard to understand.
What you need is in post #72.
Back to top

RazoR253
Poziom 5
Poziom 5

Post#191 09 Mar 2012 19:18   

Mógłby ktoś utworzyć pliki .pdf z górną i dolną warstwą wirnika?
Za nic nie mogę sobie poradzić z obsługą protela.
Back to top

heop
Poziom 2
Poziom 2

Post#192 19 Apr 2012 19:13   

Posiada ktos projekt plytki w formacie dxf. albo w jakims innym tylko zeby sciezki byly narysowane wektorami ?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zegar widmowy - Propeller Clock
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 7 of 7 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
Atmega + Bascom = Clock, czyli zegar ABC (49)
Ice Tube Clock czyli zegar na lampie VFD (8)
Zegar NIXIE na jednej lampie - SINGLE NIXIE CLOCK (16)
Moj zegar widmowy <AvRom and jajeco> (34)
Zegar widmowy z lampą nixie (5)
Zegar Widmowy (84)

Page generation time: 0.791 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed