| Author |
żarówka rtęciowa Poziom 23

|
20 Feb 2008 15:54 Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Witam
Przedstawiam tutaj konstrukcję elektroniczną pod nazwą "Zasilacz inpulsowy ze śmieci"
Zasilacz ten zbudowany jest z przetwornicy Stadb-by z uszkodzonego zasilacza komputerowego oraz prostownika sieciowego pozyskanego z wraku telewizora Unimor Siesta. Obudowa tego zasilacza została wykonana poprzez skrócenie obudowy z zasilacza komputerowego. Panel przedni został wykonany ze znalezionego kawałka tworzywa sztucznego. Większość elementów tego zasilacza pochodzi z odzysku, więc koszt wykonania jest niewielki.
Parametry zasilacza:
Napięcie zasilające 230V 50-60Hz
Napięcie wyjściowe 12V
Prąd wyjściowy 1A.
Koszty wykonania:
Kondensator Samsung 22uF 400V 2,50zł
LED 5mm zielona 0,50zł
Rezystor 1W MŁT 0,50zł
Rezystor OWZ 0,5W 0,50zł
Dioda BYV26E zakupiona w TME 0,77zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
20 Feb 2008 17:59 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Nie za wiele tu twojej pracy.
I jedna uwaga jak robisz opisy to po 1 jak flamastrem to juz wszytkie, dodatkowo w jednym jezyku.
|
|
| Back to top |
|
 |
voltbolt Poziom 8

|
20 Feb 2008 18:15 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
moze jakiś schemat tego co zostało zmodyfikowane, lub schemat oryginalny z zaznaczeniem co zostało ? sama płytka nie wystarczy bo plytki sa rozne w zasilaczach.
|
|
| Back to top |
|
 |
kris6661991 Poziom 20

|
20 Feb 2008 18:29 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Hehe... no efekt wizualny nie jest na 6... ale jak to powstało ze "śmieci" to nawet nie źle Ci wyszło :) najważniejsze że działa... i że stosunkowo mało Cie to kosztowało...
pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
raczek3 Poziom 19

|
20 Feb 2008 19:43 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Witam zasilacz za 4.77zł to tanio ale wykonanie pozostawia wiele do życzenia, ale działa i to sie liczy. Gdyby miał trochę więcej Amper to było by ok i te napisy na obudowie popraw. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
mlody91 Poziom 18

|
20 Feb 2008 20:09 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Wyglądem to nie grzeszy to urządzenie, szczerze mówiąc wstydził bym sie wystawić takie coś na forum (to jest tylko moje zdanie), ale grunt że spełnia swoją funkcję i to się głównie liczy. Następnym razem bardziej się postaraj, mimo wszystko, że to jest "ze śmieci" to można bardziej się do tego przyłożyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Feb 2008 20:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
20 Feb 2008 20:22 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Zazilacz calkiem ok ;) mam kilka uszkodzonych zasilaczy ATX i daleś mi swietny pomysł ;) tylko przydal by sie projekt pcb .... ehh ...
|
|
| Back to top |
|
 |
ProeXtreme Poziom 10

|
20 Feb 2008 21:16 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Zmatuj obudowę drobnym papierem ściernym i sprayem pomaluj. Zamontuj jakieś w miarę ładne gniazda bananowe, wydrukuj fronta, zalaminuj i przyklej i będzie pięknie:D
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
20 Feb 2008 22:25 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
sorry ale kolega autor po raz już któryś wystawia na elektrodzie swój projekt tzw "ze śmieci" i jak każdy poprzedni, rzeczywiście przypomina to tylko śmietnik, kupę złomu i aż szkoda patrzeć i cokolwiek oceniać takie jest moje wcale nie obiektywne zdanie. Masakra - dobrze, że przy takim wykonaniu jeszcze nikogo nie zabił ten "śmietnik" bo tak go chyba mogę nazywać - sugeruje to tytuł)
... naprawdę jak się spojrzy na to szybkie odręczne pseudo napisy na pseudo panelu czołowym to pięknie wygląda POWER na tle słowa poniżej "PRĄDU" CZY "STAŁEGO"
wydajność 1A nie dość, że nie powala na nogi to jeszcze przy takim śmietnikowym wykonaniu wywołuje co najwyżej odruchy powodujące mdłości delikatnie mówiąc. Byli tu koledzy, którzy przedstawiali zasilacze o podobnej wydajności może ale wykonanie o 1000razy lepsze, tzn chciało im się choć troszkę postarać ale nawet zrobione przy użyciu wyświetlaczy LED lub LCD z pomiarem napięcia, prądu, regulacją itp - a i tak wielu ich krytykowało za to czy tamto. Było jednak na czym oko zawiesić i brać skądś przykład jeśli chodzi o początkujących.... a tuuu????
i nie próbujcie wmawiać, że zapomniałem jak to było gdy sam byłem początkujący itp - bo kolega autor - można to łatwo sprawdzić od dawna wystawia tu swoje projekty smietnikowe i nie widać za grosz postępu - ma to wszystko gdzieś.... a co najciekawsze ..... przejrzyjcie sobie historię jego postów, z jaką zajadłością kąsa innych za szczegóły podczas gdy ocenia projekty i wykonania po tysiąckroć lepsze od wszystkich swoich razem wziętych.
.... raz chyba nawet ale może się mylę komuś przygadywał, że łatwo zrobić przecież panel czołowy bo wystarczy wydrukować kartkę i przykleić - a sam???? co robi - nieee no szkoda słów nawet na krytykę i szkoda zaśmiecania elektrody takimi pseudo projektami ze śmietnika.
powinny one trafiać może do specjalnego działu, który warto założyć np - projekty ze śmietnika do śmietnika .... albo "projekty nikomu nie porzebne, które strasznie wyglądają" itp
a przecież zrobienie przy tym projekcie chociażby tego co zaproponował mój przedmówca kolega psniezek już spowodowałoby, że przynajmniej widać by to było inaczej a co najważniejsze, że kolega autor choć troszkę bierze sobie do serca porady innych (nie moje) nawet jeśli jest początkujący. Co pokazywałoby , że przynajmniej próbuje rozwijać się w dobrym kierunku a nie, że raczej tak podejrzewam tylko sobie jaja robi tu na elektrodzie
pozdrawiam, i życzę naprawdę choć minimalnie lepszego podejścia do swoich projektów, które tu zamieszczasz
|
|
| Back to top |
|
 |
serum Poziom 14

|
20 Feb 2008 23:32 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Zgadzam się w pełni z przedmówcą, można robić projekty i nie przejmować się niczym byleby to działało, ale jak już chcę się pochwalić takim projektem to niech on jakoś wygląda, ma ręce i nogi i nie grozi porażeniem prądem. Jeśli chodzi o wydajność prądową to trzeba było wygrzebać ze śmieci zwykły zasilacz komputerowy i miałby dużo większą.
|
|
| Back to top |
|
 |
bogunio Poziom 18

|
21 Feb 2008 07:45 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
| psniezek wrote: |
Zmatuj obudowę drobnym papierem ściernym i sprayem pomaluj. Zamontuj jakieś w miarę ładne gniazda bananowe, wydrukuj fronta, zalaminuj i przyklej i będzie pięknie:D
Pozdrawiam |
A Kolegę tak zupełnie nie interesuje, jak on te kabelki w środku połączył?
Rozumiem, Kolega działanie zasilaczy do PC ma w małym palcu...
Pozwoliłem sobie przejrzeć posty żarówki rtęciowej i stwierdzam, że wypowiada się on zawsze MERYTORYCZNIE i NIGDY nie ocenia, zresztą proszę spojrzeć ile razy pomógł - sam sobie tego nie nastawiał.
Widzę, że bardziej potrzebne jest forum: "Wypasione obudowy, a to co w nich jest, nikogo nie obchodzi".
|
|
| Back to top |
|
 |
mdm150 Poziom 19

|
21 Feb 2008 10:32 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
No aleście się uwzięli na koledze. W sumie środek nie wygląda aż tak tragicznie. Co prawda płytki są odizolowane od podłoża,ale mogły by być ładniej przycięte. Druga sprawa to panel przedni: już nie mówiąc ze mogłeś ładniej opisać ale mogłeś dać przynajmniej jakieś konkretniejsze zaciski-choćby bananowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Patol Poziom 18

|
21 Feb 2008 10:42 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Szczerze to są kpiny ze strony kolegi żarówka rtęciowa. Patrząc na iloś postów i ilośc pomógł na jego koncie wydaje się by doświadczonym alektronikiem (bo w koncu to forum elektroniczne i w dziale na wesoło raczej nie nazbierał tego), a tu totalna lipa. Sam już nieraz chciałem wystawić swoje projekty ale zawsze uważałem że nie są dosyć dobre aby ujrzały elektrodę. Ale skończmy z moimi wywodami moim zdaniem z takim doświadczeniem aż wstyd coś takiego zamieszcza.
P.S. Uważaj aby ani Ciebie ani nikogo z Twojego otoczenia nie poraził ten "wynalazek".
Pozrawiam Patol
|
|
| Back to top |
|
 |
Michcio 88 Poziom 14

|
21 Feb 2008 13:46 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Nie wiem jak kolega Patrol zauważył ale ta strona jest nie tylko dla doświadczonych elektroników ale dla ludzi którzy chcą coś zrobić własnymi siłami i z tego co mają pod ręką którzy chcą się wykazać zdolnościami. Ale mniejsza o większość. kolego żarówka rtęciowa jak na tzw "śmietnik" jak inni to tak określają. To całkiem przydatna rzecz i nie ważne ile jest twojej pracy w tym ale jest ważne to że działa i jest tak zmodyfikowane by wystarczyło twoim zapotrzebowaniom. Chciałem się spytać czy masz jakieś schematy co do tej modyfikacji i czy jest możliwość zrobienia z tego 24V i 2A albo przynajmniej 1,5A. Mógł byś zamieścić jakieś schematy i skrócony opis tego jak to robiłeś?
POZDRAWIAM :-)))
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
21 Feb 2008 15:17 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Nie rozumiem w czym ten zasilacz jest zly ? W srodku wyglada ok, na zewnatrz wystarczy zrobic inne napisy, dac gniazda bananowe i bedzie ladnie. Nie kazdy buduje cos, co wyglada lepiej niz ze sklepu, bo po co ? To nie ma prawa nikogo porazic, bo widac ze autor odizolowal pcb od obudowy folia i zastosowal dystans !!
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Feb 2008 15:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Michcio 88 Poziom 14

|
21 Feb 2008 15:46 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
kolega dowódca_armii ma racje to nie ma wyglądać tylko działać. A żarówka rtęciowa zrobił go dobrze pod względem bezpieczeństwa. Ale nie ważne czy kolega dowódca_armii ma jakieś schematy odnośnie oto takiego zasilacza albo żeby przerobić go na 24V i przynajmniej 1,5A???
Pozdro:-)
|
|
| Back to top |
|
 |

|
21 Feb 2008 17:01 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Zasilacz 24V 1,5A wymaga większego rdzenia np. ETD29. Schemat takiego podobnego zasilacza.
http://danyk.wz.cz/impulz3.html
Dzisiaj poprawiłem lekko konstrukcję zasilacza wymieniając diodę 1A BYV26E na diodę 3A BY397. Zastosowany został przełącznik napięcia 12/6,8V, jego koszt wyniósł nieco ponad 2zł. Zasilacz bez problemu wytrzymuje obciążenie 1A. Obudowa została oklejona taśmą izolacyjną. Zasilacz jest uziemiony.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlody91 Poziom 18

|
21 Feb 2008 17:08 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
kolego dowodca_armii i inni twierdzący że wygląd wcale nie jest ważny. Jeśli wystawia się takie coś na forum to trzeba się liczyć z tym, że będzie ostra krytyka. Dobrze że jest to jako tako bezpieczne ale... trochę estetyki by się przydało w tym wypadku. Ja dalej jestem przy swoim zdaniu, wstyd by mi było jak by jakiś kumpel to zobaczył i zapytał się "ej Ty to znalazłeś w śmieciach?".
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
21 Feb 2008 20:10 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
szanowny kolego autorze żarówka rtęciowa, spójrz sobie na wykonanie tego zasilacza, który sam podajesz w linku na tę czeską stronę.
... ale widzę, że pomimo iż nie wspomniałeś nic o udoskonaleniu wyglądu obudowy, tylko o wymianie diody i przełącznika napięcia to jednak, nie jesteś z kamienia i coś niecoś wziąłeś do siebie jeśli chodzi o uwagi dotyczące jakości wykonania bo to w życiu też się liczy i trzeba przyznać, że jak na ciebie zrobiłeś ogromny postęp, bo już na tą fotkę tego zasilacza się inaczej patrzy i zaczyna być widać , że nie robisz wszystkiego na tzw "odpiernicz"
.... na swojej stronce domowej umieściłeś także swoje zdjęcie chyba, byłem ciekaw w jakim wieku jesteś czy jakiś 6-7letni brzdąc , któremu można by wybaczyć takie konstrukcje jakie tu na elektrodzie popełniasz ale okazuje się, że jesteś nieco starszym, młodym i inteligentnie wyglądającym gościem, a przez te twoje tytuły o śmieciach i śmietnikowych projektach zaczynałeś mi się już kojarzyć z tymi co chodzą i po śmietnikach myszkują
.... taka więc mini uwaga - nie powiesz mi chyba że w tych czasach, nawet jeśli sam nie masz jakiejkolwiek drukarki, to nie masz dostępu do takowej u kogoś czy w szkole aby wydrukować sobie opis i płytę czołową - aby nie reprezentować tu śmietnikowego, wysypiskowego podejścia. Zobacz jak mógłby wyglądać twój zasilacz, przy włożeniu takiego minimalnego wysiłku o jakim mówię. Wystarczy , że o minimum zmienisz podejście a i ludzie tutaj zaczną widzieć, że nie olewasz ich i nie tworzysz projektów tylko dla śmietnika
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |

|
21 Feb 2008 21:15 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Nie mogłem wydrukować panelu, ponieważ drukarka się zepsuła.
Zasilacz impulsowy 60W z czeskiej strony zawiera mniej elementów niż zasilacz mojej konstrukcji. Wkrótce umieszczę schemat mojego zasilacza.
|
|
| Back to top |
|
 |
NewElektro Poziom 17

|
21 Feb 2008 22:01 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Popieram w 100% wypowiedz mirekk36 ja jestem początkującym elektronikiem dopiero zaczynam cała przygodę z elektronika ale zaśmiecanie takimi konstrukcjami elektrodę jest troszkę przegięciem dla takiego popularnego forum.Zamieszczę swój projekt zasilacza nadmienie że robiłem go dwa tygodnie i włożyłem w niego bardzo duzo pracy chodź nie jest to żadna rewelacja ale staram sie jak mogłem pamiętajmy uczmy sie od początku estetyki pracy jest to bardzo duży plus nie tylko w elektronice ale w każdym rodzaju zawodu pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Suiezzak Poziom 11

|
21 Feb 2008 22:27 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Widać, że choć kolega NewElektro jest "świeży" w temacie(zresztą jak ja), ale jego projekty są dopracowane. Każdy ma swoje zdanie, ja także. Moim zdaniem liczy się co jest w środku, ale na to raczej ludzie patrzą, więc powinno być schowane w przyjemnej dla oka i solidnie wykonanej obudowie. Jakość twojej pracy świadczy o Tobie!(Szczególnie to zdanie kieruję do osób wykonujących projekty ze śmieci)To, że coś wykonane jest z części z odzysku, nie musi wyglądać jak śmieć. Mimo że moje projekty są na niskim poziomie i jest ich niewiele, staram się aby były dopracowane.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
lucian Poziom 11

|
21 Feb 2008 23:27 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Tę płytkę z elektroniką to Kolega chyba siekierą przycinał. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
21 Feb 2008 23:29 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Dla mnie to jakis obled... Co jakby autor, ktory stara sie zbudowac cos z niczego wydrukowal ten przedni panel, inaczej przymocowal plyte czolowa, oraz zastosowal inne gniazda, czy ladniejsze wlaczniki ? Napisalibyscie, ze co ? Ze ten zasilacz wyglada bardzo dobrze i najwazniejsze jest wykonany z tego, co bylo nie potrzebne ? Czy tak ? Jesli żarówce rtęciowej podoba sie taki przedni panel to niech tak zostawi.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
lucian Poziom 11

|
21 Feb 2008 23:34 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
w zasadzie to racja. ja robię podobnie. :bye:
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
21 Feb 2008 23:58 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
jeśli lucian, dowodca_armii i inni którzy robią podobnie albo podobne śmieci to ..... hmmm wiecie chyba gdzie jest miejsce na wasze projekty? ... niee? to wam podpowiem na śmietnisku a nie na elektrodzie - tam na pewno znajdziecie sobie podobnych, którzy będą się rozkoszować - im gorsze i obrzydliwsze to znaczy lepsze bo w środku wprawdzie siekierą przycięte ale coś tam brzęczy i świeci
... naprawdę dalibyście odpocząć elektrodzie i wszyscy byliby szczęśliwi .... a mogę się założyć, że i tak kiedyś życie was nauczy porządku, i wtedy wrócicie może albo niektórzy z was na łono normalności
pozdrawiam także śmietnikowców w końcu to też ludzie choć nieco inni
|
|
| Back to top |
|
 |
tomus2k Poziom 17

|
22 Feb 2008 00:49 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Widać że zasilacz jest ze zwrotnym sprzężeniem tak więc można mu zrobić regulację napięcia płynną na potencjometrze. Oczywiście zakres nie będzie powalający. Co do tego przełącznika 6,8V /12V to pamiętaj że sprzężenie jest podpięte na 12V i aby poprawnie działał zasilacz musisz obciążyć gałąź 12V np rezystorem.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
JStan Poziom 15

|
22 Feb 2008 01:23 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Być może urządzenie przydatne w warsztacie... Chociaż ja zasilacze dziele na te które mają pracować non stop i zasilać konkretne wymagające stałego zasilania urządzenie, oraz na kombajny z pełną automatyką przydatne w warsztacie do uruchamiania nowych konstrukcji czy do serwisu... To urządzenie trudno mi gdziekolwiek zaklasyfikować... Aczkolwiek jestem pewien że takiego nie postawiłbym na półce z elektroniką u siebie w warsztacie, przykro mi taka jest moja ocena.
Pozdrawiam
Janek
|
|
| Back to top |
|
 |
crazy_phisic Poziom 22

|
22 Feb 2008 08:14 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
Nie przychylę się do raportów i nie zamknę tematu. Proszę o zakończenie wywodów (choć słusznych) na temat estetyki. Kolega żarówka rtęciowa na pewno zrozumiał przedłożone aluzje i wyciągnie z nich wnioski. Kolejne nic nie znaczące wpisy będą kasowane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Feb 2008 08:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Fyszo Poziom 24

|
22 Feb 2008 09:50 Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci |
|
|
|
| JStan wrote: |
Być może urządzenie przydatne w warsztacie... Chociaż ja zasilacze dziele na te które mają pracować non stop i zasilać konkretne wymagające stałego zasilania urządzenie, oraz na kombajny z pełną automatyką przydatne w warsztacie do uruchamiania nowych konstrukcji czy do serwisu... To urządzenie trudno mi gdziekolwiek zaklasyfikować... Aczkolwiek jestem pewien że takiego nie postawiłbym na półce z elektroniką u siebie w warsztacie, przykro mi taka jest moja ocena.
Pozdrawiam
Janek |
Popieram w 100%.
Dodam jeszcze że wolałbym użyć 12V z zasilacza AT/ATX (nawet ze sprawnego PC) niż budować takie cuda które niewiadomo do czego mają służyć. A jeśli już coś przerabiać to właśnie zasilacz AT, najlepiej bez utraty wydajności prądowej - wtedy jakiś sens jest bo 300W. Ale 12W (1A*12V) - nieporozumienie, szczególnie jak zastosowano elementy z zasilacza ATX.
|
|
| Back to top |
|
 |