FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilacz impulsowy ze śmieci

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Zasilacz impulsowy ze śmieci
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#31 22 Feb 2008 13:25   

Re: Zasilacz impulsowy ze śmieci

Podziękowania dla żarówka_rtęciowa za tą stronkę z czeskim zasilaczem coś w ten deseń szukałem lecz go może trochę zmodyfikuję. No ale czekam na twój schemat oczywiście może coś wykorzystam.

Pozdro:-))))
Back to top

krystian08
Poziom 16
Poziom 16

Post#32 22 Feb 2008 15:37   

Obudowa wykonana tragicznie, mimo że jest to sprzęt ze śmieci to mógłby jakoś wyglądać... Co do przydatności w warsztacie to dużo lepszy jest zasilacz AT lub ATX, większa wydajność prądowa, właściwie bez żadnego kombinowania.
Back to top

Olszak
Poziom 5
Poziom 5

Post#33 22 Feb 2008 23:54   

Witam,miałem zakładać nowy temat ale ten jest idealny. Już pisze o co mi chodzi. żarówka_rtęciowa złożył zasilacz praktycznie z części z zasilacza komputerowego. i tu właśnie moje pytanie, czy jest możliwe złożyć zasilacz 5V 2A z części z zasilacza ATX? Wiedział by ktoś co wyszabrować i jak połączyć? był bym bardzo wdzięczny za pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Feb 2008 23:54   

Back to top

Fyszo
Poziom 24
Poziom 24

Post#34 23 Feb 2008 01:03   

Nic nie musisz przerabiać. To dlatego autor ma negatywne oceny projektu bo 'zrobił z ferrari malucha' zamiast odwrotnie.
Back to top

Olszak
Poziom 5
Poziom 5

Post#35 23 Feb 2008 02:48   

Fyszo, właśnie że trzeba przerobić, bo chce tylko 5V a nie cały zasilacz ATX. Gdy bym chciał i mógł to bym nie pytał w ogóle o zbudowanie 5V2A na bazie elementów z zasilacza ATX. Poczekam na żarówka_rtęciowa, może będzie wiedział jak to zrobić.
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#36 Post from the author of the topic 23 Feb 2008 09:39   

Zasilacz Stand-by z transoptorem z zasilacza ATX posiada napięcie wyjściowe 5V i prąd wyjściowy 2A. Jak chcesz zrobić taki zasilacz od podstaw to szuukaj schematów zasilaczy ATX.
Back to top

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post#37 23 Feb 2008 11:41   

Sam schemat nic nie da, gdyż nie widziałem na nich danych dotyczących transformatora impulsowego. Niemniej jak chcesz zrobić taki zasilacz z elementów dyskretnych, to odsyłam do tego wątka:
-> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic820200.html
Jeśli jednak zdecydujesz się na zasilacz ze scalonym kontrolerem, to najprostsze układowo są rozwiązania z układami Power Integrations:
-> http://www.powerint.com/datasheets.htm
Back to top

ma3-4ysz
Poziom 20
Poziom 20

Post#38 24 Feb 2008 20:19   

Wydaje mi się, że konstrukcje wcale nie jest tak tragiczna pod względem wykonania - bezpieczeństwa jak piszecie.
Ja to potraktuję jako natchnienie do budowy zasilacza 4* separowane 12V 0,1A, o ile uda się trafo przewinąć :). Koszt będzie mniejszy niż transformatorowego i mnie to wystarczy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Feb 2008 20:19   

Back to top

Żychw@
Poziom 15
Poziom 15

Post#39 25 Feb 2008 19:21   

Nieporozumienie ?
Po 1: Estetyka jest naprawdę w opłakanym stanie... Wstydziłbym się to trzymać w domu a co dopiero chwalić się tym czymś w internecie... Naprawdę nie jesteś w stanie poświęcić się te parę minut więcej zeby to jakoś wyglądało? jak już wcześniej napisał Suiezzak to co budujesz świadczy o Tobie
Po 2: Nie chce Cię załamywać, ale straciłeś na tym zasilaczu... Nie dość że się napracowałeś (taka ironia bo widać ile tam zrobiłeś): nakupowałeś się części, polutowałeś, przeglądałeś schematy czy nie, nie wiem, męczyłeś się żeby odizolować, żeby wszystko pasowało, docinałeś obudowę itd... w każdym razie, tyle roboty; 4,77zł wydałeś; rozwaliłeś starą obudowę, a wiesz co? Nowy zasilacz kosztuje 4.80 zł

Naprawdę żałosne, czekamy na następny projekt... Tylko proszę, aby tym razem dało się na niego patrzeć...
Back to top

pgoral
Poziom 20
Poziom 20

Post#40 27 Feb 2008 01:19   

IMO dyskusja się zrobiła religijno-polityczna. Nikt nie mówi na temat konstrukcji od strony elektroniki.

Obudowy widać faktycznie nie są mocną stroną żarówki_rtęciowej - jednak w przyszłości być może nie będzie musiał budować/projektować obudów a bardziej to co jest w środku.

Są tu widzę dwie szkoły - ma być super obudowa i nieważne co w środku oraz przeciwna - może być w tekturowym pudełku byle było sprytne i dobrze działało. Jak by tak te dwie szkoły nie rywalizowały a połączyły się - każdy robiąc to co potrafi najlepiej to by był super efekt! :)
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#41 27 Feb 2008 01:48   

kolego pgoral jesteś młody na forum to widać a może się mylę, jednak nie rozumiesz tak jak wielu innych do czego są tutaj odpowiednie działy. Bo takich wypowiedzi o kłótniach, 2 szkołach itp itd to było już milion i to mało trafionych w tym również ta twoja. Tu jest jedna zasada i szkoła, wystarczy tylko umieć czytać o zasadach na forum, - dział "Konstukcje DYI" jest jak sama nazwa wskazuje działem , w którym umieszczamy gotowe, fajnie zrobione i przemyślane projekty. Jeśli ktoś nie ma zdolności to obudowy lub wykonanie zewnętrzne bywa lepsze lub gorsze, i podlega ocenom, poradom. Ale niektórzy koledzy jak autor wcale nie mają mniej zdolności, oni są totalnymi leniami i niedbaluchami, zresztą zobacz na tytuł - już wspominałem, dla nich przydałby się dział - projekty śmietnikowe. Poczytaj sobie cały ten wątek i zobacz, że także środek jak ty to nazywasz, odstaje tu od tego co się wstawia do działu DYI, bo jest to jak ktoś już użył porównania, jak przeróbka Ferrari na Malucha albo ja dodam - przeróbka dobrej Szynki na zepsuty salceson. Tak więc reasumując, skoro wg ciebie ktoś nie ma zdolności do zrobienia za grosz przyzwoitej obudowy i przedstawienia swojej pracy to ma inny dział o nazwie "Układy elektroniczne DYI, pomysły, problemy". Tam mógł sobie kolega żarówka czy mu podobni ew wrzucić to coś, pokazując może chociaż sam schemat, którego mu też się nie chciało rozrysować, lub same połączone płytki i pochwalić się pomysłem przeróbki czegoś dobrego na coś złego i już - po problemie - zamiast wystawiać koszmara w miejsce gdzie wielu początkujących stara się jak może czasem aby pokazać swoje wysiłki, gdzie widać, że się starają i warto czasem popatrzeć jak inni bardziej doświadczeni coś doradzą , podpowiedzą, widać przyjemne dyskusje

.... ale oczywiście szkoda sił na takie uświadamianie takich osób, bo zapewne ze 2 posty po tym , znowu pojawi się kolejny osobnik, który znowu zacznie to samo ...... "Są 2 szkoły" ..... ble ble ble ble ... "a wy się czepiacie" .... ble ble ble

oczywiście jak coś to niech moderator ciachnie mój post bo mało na temat znowu ale czasem trzeba niektórych do śmierci uświadamiać, że estetyka i porządek musi iść w elektronice w parze z projektowaniem - bo jeśli ktoś tak niedbale i bałaganiarsko podchodzi choćby do obudowy i się nią próbuje chwalić to tak samo podchodził będzie do prac projektowych czegokolwiek - co widać na załączonym obrazku
Back to top

pgoral
Poziom 20
Poziom 20

Post#42 27 Feb 2008 14:39   

Całe szczęście, że jest demokracja i każdy może mieć własne zdanie.

Co do pewnego lenistwa kolei to pewno masz rację. Trudno na podstawie tego opisu coś wnieść nowego w swoją wiedzę, bo autorowie się nie chciało opisać dokładnie co zrobił. Ale co do przeróbki ferrari na malucha... przecież autor pisał, że zrobił to z uszkodzonego zasilacza. Jak mniemam działał sam układ standby.

Praktyczna sensowność wykonania też może nie jest wielka. :) mała moc, wielka obudowa. Cena niska - ale u chińczyków można kupić w podobnej o takich parametrach elektrycznych.

Tak tylko do wyjaśnienia "Układy elektroniczne DYI, pomysły, problemy" jak sama nazwa wskazuje służy do opisywania pomysłów i problemów.
A dla mnie to forum będzie przede wszystkim forum "elektronicznym" gdzie liczy się ten środek.

Nie bronię tu, że jest on rewelacyjny. Bynajmniej - ale to, że prawie nikt nie wniósł tu merytorycznej oceny. Do czego pewno się przyłożył i sam autor - opisując po łebkach (może nie wszyscy wiedzą o co chodzi). Opisał na dobrą sprawę pomysł na wykorzystanie uszkodzonego zasilacza. Pod tym względem forum "pomysły" byłoby odpowiedniejsze.

PS. Na forum jestem prawie od jego początku - choć nie mam zbyt wiele czasu więc nieczęsto się udzielam.

I taka uwaga dla Ciebie - skoro piszesz, że szkoda sił na tłumaczenie i stosujesz argumenty typu "ble ble ble" to może poprostu nie pisz?
Nie stosuj też mentorskiego tonu z ostatniego akapitu. Być może masz rację, być może nie - co konkretnie zarzucasz projektowi od strony elektronicznej?
Napisałeś coś w stylu: jest brzydka obudowa, więc elektronika jest zła co widać po wyglądzie obudowy. ???

A czasy inkwizycji i uświadamiania aż do śmierci na szczęście już minęły.

Z poważaniem, pozdrowieniami i życzeniami mniej emocjonalnego podejścia
Piotr (ten co robi estetyczne obudowy m.in. ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Feb 2008 14:39   

Back to top

Fyszo
Poziom 24
Poziom 24

Post#43 27 Feb 2008 15:43   

Ja zarzucam projektowi ze zrobił z ferrari malucha. Nawet jak ten zasilacz był uszkodzony to można go naprawić i cieszyć się prądami 20x większymi. I zarzuciłbym projektowi od strony ekonomicznej marnowanie części za 100pln aby zrobić zasilacz za 5pln - a nie że zaoszczędził części bo ze szrotu wziął. Od elektronicznej strony - dla 1Ax12W nie warto lutownicy rozgrzewać. Bo tyle gotowego szrotu od laptopów i drukarek - bez żdnych przeróbek.
Back to top

pgoral
Poziom 20
Poziom 20

Post#44 28 Feb 2008 02:45   

I to jest rzeczowa odpowiedź. Może przerysowana :) - dla "wyrazistości" rozumiem. :)
Back to top

Żychw@
Poziom 15
Poziom 15

Post#45 02 Mar 2008 14:23   

I kto tutaj używa mentorskiego tonu... Żałosne...
Back to top

pgoral
Poziom 20
Poziom 20

Post#46 03 Mar 2008 11:15   

Żychw@ wrote:
I kto tutaj używa mentorskiego tonu... Żałosne...

Czyżby to była uwaga na temat zdania o krytyce? Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? IMHO w tym wątku to naprawdę jakaś wojna religijna się zrobiła zamiast rzeczowych argumentów.
Back to top

ziras
Poziom 14
Poziom 14

Post#47 12 Mar 2008 21:20   

Jestem nowy na forum ale postanowiłem się wypowiedzieć w tym temacie.

Mam nadzieję że znakomita wiekszość forumowiczów zdaje sobie sprawę że wyszystkie układy podłączane pod 230V powinny być wykonane starannie bo o skutkach bliższej znajomości z napieciem sieci większosć forumowiczów napewno przekonal się na własnej skórze. gdzieś na forum jest nawet temat o porażeniach prądem

I tu zarówka rtęciowa może nie zachwyca wyląde ale starannie odizolował układ. (za to plus)

O gustach się nie dyskutuje. Wykonanie mechaniczne zasilacza to już zecz gustu wiem ze łądnie wyglądają chromowane obudowy i złocone gałki ale to moje własne przekonanie może ktoś woli przeżartą keasem z akumulatora blachę i ledy we wszystkich możliwych kolorach.

Zasilacz pod względem merytorycznym to jednak mało udany projekt. Z takiego nawet uszkodzonego zasilacza można wyczarować dużo więcej niż 1A ale o tym też już było na forum.

Za projekt 3+/5 głownie za czas jaki zarówka rtęciowa poświęcił czas na wykonanie i za to ze posłuchał krytyki i poprawił troszkę wygląd.

Mam nadzieję że zdobyta w czasie tworzenia tego zasialcza wiedza pomożę mu zbudować coś o lepszych parametrach np takich jak tu http://janek.skawina.com.pl/elektronika/zasilacz/zasilacz_impulsowy__12v.htm
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#48 Post from the author of the topic 22 Apr 2008 09:12   

Dla zainteresowanych dodaję schemat mojego zasilacza impulsowego 12V 1A.

Zasilacz impulsowy ze śmieci
Back to top

Prepond
Poziom 14
Poziom 14

Post#49 03 Feb 2012 17:29   

A co ie stanie jak w tym schemacie wyleja sie elektrolity te 2x470u??
Back to top

paw89
Poziom 4
Poziom 4

Post#50 07 Feb 2012 02:33   

Tętniące napięcie wyjściowe.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Zasilacz impulsowy ze śmieci
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt (795)
Zasilacz impulsowy 2-transistor forward 230W (20)
Zasilacz impulsowy stabilizowany 250W (35)
Zasilacz impulsowy dla każdego (58)
Zasilacz impulsowy 5V - oszczędzaj baterie (8)
Tani zasilacz regulowany ,,ze śmieci' (21)

Page generation time: 0.138 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed