Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Urządzenie do cięcia styropianu ?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> Urządzenie do cięcia styropianu ?
Author
Message
ŁukaszN
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 14 Sep 2005
Posts: 279
Location: Kielce

Post#1 Post from the author of the topic 20 Feb 2008 16:09   

Urządzenie do cięcia styropianu ?


Witam

Chciałem zbudować urządzenie do cięcia styropianu jak najprostsze i jak najszybciej. Z tego co wiem to wystarczy transformator oraz drut oporowy ale jak dobrać jedno do drugiego?
Chciałem kupić z allegro transformatorek: Transformator 230V / 24V 2.3A (numer 309929909) i do niego drut oporowy ale czy to zadziała ? czy nie spali się ten transformator ??

Za bardzo się na tym nie znam i proszę o pomoc

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Feb 2008 16:09   





Back to top
   
r2d2004
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 1376
Location: Lublin

Post#2 20 Feb 2008 16:31   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Witam!

Wejdź na "CNC forum" (dział o cięciu styropianu):

http://www.cnc.info.pl/wycinarka-styropianu-vf61.htm?sid=2976bc76eb8ef5a60114cf6497a392d3

... nie ma sensu tego powielać na "elce".

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
ŁukaszN
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 14 Sep 2005
Posts: 279
Location: Kielce

Post#3 Post from the author of the topic 20 Feb 2008 16:36   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


NO dobra ale czy taki transformator się sprawdzi ? To kupiłbym je, a potem bawił z doborem drutu.

Helpful message? + -

Back to top
   
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 28 Sep 2006
Posts: 648
Location: okolice Krakowa

Post#4 20 Feb 2008 16:51   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Ja tnę właśnie w ten sposób - drut oporowy - napinany obciążeniem (grawitacyjnie). Odcinek około 12cm drutu o średnicy 0,8mm zasilam to prostownikiem do ładowania akumulatorów 6/12V 10A. W zależności od grubości styropianu używam 6 lub 12V, ostatni dużo ciąłem styropianu grubości 10cm - 12V przy prądzie około 4A

Helpful message? + -

Back to top
   
r2d2004
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 01 Jan 2004
Posts: 1376
Location: Lublin

Post#5 20 Feb 2008 16:56   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


... no to po to dostałeś tego linka, żeby sie z nim zapoznać - tzn. DOKŁADNIE I CIERPLIWIE poczytać wszystko na ten temat (jest tam dokładnie to o co pytasz, ale radzę poczytać trochę więcej - warto), zanim cokolwiek kupisz - to chyba oczywiste.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
ŁukaszN
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 14 Sep 2005
Posts: 279
Location: Kielce

Post#6 Post from the author of the topic 20 Feb 2008 17:00   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Ale chodzi mi o jedną ważną rzecz a mianowicie kiedy transformator zaczyna działać na zwarciu ? Jaka musi być zasad dobrania drutu do transformatora?

Powiedzmy że mam ten transformator 24V/2.3A i jaką długość drutu albo grubość mogę do niego podpiąć, żebym mógł spokojnie pracować nie bojąc się o transformator ?
I powiedzmy podpinam do tego transformatora drut oporowy o przekroju 0,25mm długości 1m i oporności 27,6 Ohm/m. Co się stanie ?

Helpful message? + -

Back to top
   
isper
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 27 Dec 2003
Posts: 24

Post#7 16 Mar 2008 14:23   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Dawno temu zrobiłem tak: toroida 230/24 podłączyłem do zasilania poprzez regulator napięcia, zaś do wyjścia (wtórne napięcie) podłączyłem drut oporowy pozyskany ze spirali do prodiża (uciąłem trochę wyprostowałem spiralki). W ten sposób mogę płynnie regulować temperaturę w zależności od grubości styropianu, szybkości cięcia itp. Przez te kilka lat ściąłem już parę ładnych płyt a układ działa perfekt. No drut co jakiś czas się rwie ale tak ma być, że się coś zużywa.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2008 14:23   





Back to top
   
keram
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 11 Oct 2005
Posts: 15

Post#8 02 Mar 2014 15:43   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Jeżeli główne kryterium to prostota, to zrób tak jak ja: zwykły prostownik do ładowania akumulatorów samochodowych o wydajności około 6A (transformator i mostek prostowniczy - miałem), drut oporowy 4,77 om na 1 metr, średnica 0.6 mm (taki wpadł mi w ręce). Długość części drutu, która się nagrzewa to około 60 cm, regulacja temperatury za pomocą żabki (zacisku) doprowadzającej prąd do wybranego testowo (cięcie styropianu) miejsca na naprężonym drucie. Drugie miejsce doprowadzenia prądu to oczywiście przeciwległy koniec drutu. Prąd około 4A ustawiłem. Rama z piłki do drzewa (miałem).

Helpful message? + -

Back to top
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 24134
Location: Warszawa

Post#9 06 Mar 2014 15:18   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Ojej, to chyba do działu "Piaskownica"... Do transformatora 24V 2.3A można podłączyć cokolwiek, co ma opór powyżej 10R - więc w szczególności 27R6 też można. Osobna sprawa, to jaka moc jest potrzebna, żeby drut dobrze ciął, i tego nie wiem, sam próbowałem parędziesiąt lat temu i mało pamiętam. Na naszym forum już wiele osób podchodziło do takiego zagadnienia, proponuję poszukać, może ktoś napisał, co wyszło.

Helpful message? + -

Back to top
   
keram
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 11 Oct 2005
Posts: 15

Post#10 07 Mar 2014 10:32   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


I w "Piaskownicy" można coś z "niczego" zrobić fajnego, a do prostownika do ładowania akumulatorów 12[V] ma raczej większość ludzi dojście. Proponuję nawet prostsze rozwiązanie. Zamiast ramki od piłki do drzewa mocna guma od mocowania pakunków w bagażniku, naciągająca jeden koniec druta oporowego (dodać izolację termiczną dowolnie wybraną). Mocowanie: dół - stół, góra - górna szafka(np. w kuchni). Tylko uważać na mamę lub żonę Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 24134
Location: Warszawa

Post#11 07 Mar 2014 12:58   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Podłączyć prąd nie na końcu drutu, a jakimś "krokodylem" blisko końca, ale w takiej odległości, żeby nie grzać miejsca zamocowania - nie warto przypalać stołu/szafki. Zmierzyć opór (albo obliczyć - np. cały drut ze spirali 2300W/230V musi mieć 23R po nagrzaniu, około 22R zimny, im większa moc, tym mniejszy opór; i np. 1/4 drutu ma 1/4 oporu całego - chyba rachunek będzie prosty?) i przeliczyć, czy prąd nie grozi spaleniem prostownika - jak nie, można zaryzykować podłączenie, tylko najpierw na chwilę i poobserwować, czy nie grzeje się nadmiernie, żeby nie przepalić drutu, bo jak kapnie na stół, to w ceracie na pewno wypali brzydką dziurę, a i w blat też uszkodzi - a żonie na pewno to się nie spodoba.

Helpful message? + -

Back to top
   
trymer01
Moderator Projektowanie
Moderator Projektowanie


Joined: 25 Jan 2013
Posts: 3976
Location: Wrocław

Post#12 07 Mar 2014 16:28   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Szukać się nie chce, czytać(podanego linka) się nie chce, myśleć się nie chce... chcę gotowca !!!

Helpful message? + -

Back to top
   
keram
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 11 Oct 2005
Posts: 15

Post#13 07 Mar 2014 17:14   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Jeśli chodzi o moc, to proponuje rozpocząć testy z dostarczaniem około 40 watów do nagrzewającej się części drutu tnącej styropian i obserwować efekty. Przy 60 watach powinno ładnie jechać. No i bez ceraty rzecz jasna. Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 24134
Location: Warszawa

Post#14 07 Mar 2014 18:53   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


To jest kwestia długości - przy mocy 50W / metr drut 0.1mm będzie się żarzył. Ale raczej potrzebna jest niższa temperatura i użyty będzie grubszy drut - może 100W / metr długości / mm grubości? Np. dla 80 cm drutu 0.5mm byłoby 40W. Aha, nie wiem, czy autor tematu jeszcze jest zainteresowany dalszymi informacjami - może już zrobił?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2014 18:53   





Back to top
   
keram
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 11 Oct 2005
Posts: 15

Post#15 07 Mar 2014 22:02   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Pewnie zrobił, ale jak przeglądam www to zainteresowanych jest dużo i szukają informacji, a nowego tematu nie ma co zakładać. Dla napięcia 12[V] , drutu 4,77 om/1m i średnicy 0,6 mm (jeden z typowych) odcinek drutu około 60 - 65 cm nie żarzy się jeszcze, prąd jest około 4 [A] i ładnie tnie styropian. Moc jak łatwo policzyć to około 50 wat właśnie. Dla napięcia 14,4[V] moc będzie około 60[W] (bez zbędnych szczegółów, bo i tak dobiera się w zależności od jakości cięcia, które trzeba zaobserwować). Do np. szkolnych zastosowań typu wycinanie liter czy "jajek wielkanocnych" jest dobry. Dla drutu oporowego o innej oporności i średnicy trzeba dobrać (I=U/R i tak dalej). Ja podałem gotowca dla leniwych albo ciekawych i nie znających się wcale na tak "magicznym" temacie jak "Cięcie styropianu". To tyle w temacie z mojej strony.

Helpful message? + -

Back to top
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 24134
Location: Warszawa

Post#16 08 Mar 2014 00:47   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Średnica 0.6mm, długość 65cm, moc 50W, to około 125 W/m/mm. Moc dla określonej oporności jest proporcjonalne do kwadratu napięcia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Design -> Urządzenie do cięcia styropianu ?
Page 1 of 1
Similar topics
Urządzenie do cięcia styropianu (18)
Drut Oporowy do Cięcia Styropianu (8)
Urządzenie do cięcia rezystorów na taśmie dozownik elementów (6)
Wycinarka do styropianu (4)
Wyrzynarka do styropianu (18)
Przecinarka do styropianu (3)
Wycinarka do styropianu - budowa (3)
Regulacja temperatury w wycinarce do styropianu (3)
Model poduszkowca na pokładzie ze styropianu (3)
Nóż do styropianu a spawarka inwertorowa (10)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl topic RSS feed