Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Urządzenie do cięcia styropianu ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->Urządzenie do cięcia styropianu ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
ŁukaszN
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 279
Miasto: Kielce

ŁukaszN
Poziom 16
Post#1 Post autora tematu 20 Lut 2008 16:09   

Urządzenie do cięcia styropianu ?


Witam

Chciałem zbudować urządzenie do cięcia styropianu jak najprostsze i jak najszybciej. Z tego co wiem to wystarczy transformator oraz drut oporowy ale jak dobrać jedno do drugiego?
Chciałem kupić z allegro transformatorek: Transformator 230V / 24V 2.3A (numer 309929909) i do niego drut oporowy ale czy to zadziała ? czy nie spali się ten transformator ??

Za bardzo się na tym nie znam i proszę o pomoc

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
r2d2004
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 1376
Miasto: Lublin

r2d2004
Poziom 21
Post#2 20 Lut 2008 16:31   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Witam!

Wejdź na "CNC forum" (dział o cięciu styropianu):

http://www.cnc.info.pl/wycinarka-styropianu-vf61.htm?sid=2976bc76eb8ef5a60114cf6497a392d3

... nie ma sensu tego powielać na "elce".

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ŁukaszN
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 279
Miasto: Kielce

ŁukaszN
Poziom 16
Post#3 Post autora tematu 20 Lut 2008 16:36   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


NO dobra ale czy taki transformator się sprawdzi ? To kupiłbym je, a potem bawił z doborem drutu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 648
Miasto: okolice Krakowa

harnasx
Poziom 19
Post#4 20 Lut 2008 16:51   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Ja tnę właśnie w ten sposób - drut oporowy - napinany obciążeniem (grawitacyjnie). Odcinek około 12cm drutu o średnicy 0,8mm zasilam to prostownikiem do ładowania akumulatorów 6/12V 10A. W zależności od grubości styropianu używam 6 lub 12V, ostatni dużo ciąłem styropianu grubości 10cm - 12V przy prądzie około 4A

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
r2d2004
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 1376
Miasto: Lublin

r2d2004
Poziom 21
Post#5 20 Lut 2008 16:56   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


... no to po to dostałeś tego linka, żeby sie z nim zapoznać - tzn. DOKŁADNIE I CIERPLIWIE poczytać wszystko na ten temat (jest tam dokładnie to o co pytasz, ale radzę poczytać trochę więcej - warto), zanim cokolwiek kupisz - to chyba oczywiste.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
ŁukaszN
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 279
Miasto: Kielce

ŁukaszN
Poziom 16
Post#6 Post autora tematu 20 Lut 2008 17:00   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Ale chodzi mi o jedną ważną rzecz a mianowicie kiedy transformator zaczyna działać na zwarciu ? Jaka musi być zasad dobrania drutu do transformatora?

Powiedzmy że mam ten transformator 24V/2.3A i jaką długość drutu albo grubość mogę do niego podpiąć, żebym mógł spokojnie pracować nie bojąc się o transformator ?
I powiedzmy podpinam do tego transformatora drut oporowy o przekroju 0,25mm długości 1m i oporności 27,6 Ohm/m. Co się stanie ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
isper
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Gru 2003
Posty: 24

isper
Poziom 7
Post#7 16 Mar 2008 14:23   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Dawno temu zrobiłem tak: toroida 230/24 podłączyłem do zasilania poprzez regulator napięcia, zaś do wyjścia (wtórne napięcie) podłączyłem drut oporowy pozyskany ze spirali do prodiża (uciąłem trochę wyprostowałem spiralki). W ten sposób mogę płynnie regulować temperaturę w zależności od grubości styropianu, szybkości cięcia itp. Przez te kilka lat ściąłem już parę ładnych płyt a układ działa perfekt. No drut co jakiś czas się rwie ale tak ma być, że się coś zużywa.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
keram
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 15

keram
Poziom 6
Post#8 02 Mar 2014 15:43   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Jeżeli główne kryterium to prostota, to zrób tak jak ja: zwykły prostownik do ładowania akumulatorów samochodowych o wydajności około 6A (transformator i mostek prostowniczy - miałem), drut oporowy 4,77 om na 1 metr, średnica 0.6 mm (taki wpadł mi w ręce). Długość części drutu, która się nagrzewa to około 60 cm, regulacja temperatury za pomocą żabki (zacisku) doprowadzającej prąd do wybranego testowo (cięcie styropianu) miejsca na naprężonym drucie. Drugie miejsce doprowadzenia prądu to oczywiście przeciwległy koniec drutu. Prąd około 4A ustawiłem. Rama z piłki do drzewa (miałem).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24591
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#9 06 Mar 2014 15:18   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Ojej, to chyba do działu "Piaskownica"... Do transformatora 24V 2.3A można podłączyć cokolwiek, co ma opór powyżej 10R - więc w szczególności 27R6 też można. Osobna sprawa, to jaka moc jest potrzebna, żeby drut dobrze ciął, i tego nie wiem, sam próbowałem parędziesiąt lat temu i mało pamiętam. Na naszym forum już wiele osób podchodziło do takiego zagadnienia, proponuję poszukać, może ktoś napisał, co wyszło.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
keram
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 15

keram
Poziom 6
Post#10 07 Mar 2014 10:32   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


I w "Piaskownicy" można coś z "niczego" zrobić fajnego, a do prostownika do ładowania akumulatorów 12[V] ma raczej większość ludzi dojście. Proponuję nawet prostsze rozwiązanie. Zamiast ramki od piłki do drzewa mocna guma od mocowania pakunków w bagażniku, naciągająca jeden koniec druta oporowego (dodać izolację termiczną dowolnie wybraną). Mocowanie: dół - stół, góra - górna szafka(np. w kuchni). Tylko uważać na mamę lub żonę Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24591
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#11 07 Mar 2014 12:58   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Podłączyć prąd nie na końcu drutu, a jakimś "krokodylem" blisko końca, ale w takiej odległości, żeby nie grzać miejsca zamocowania - nie warto przypalać stołu/szafki. Zmierzyć opór (albo obliczyć - np. cały drut ze spirali 2300W/230V musi mieć 23R po nagrzaniu, około 22R zimny, im większa moc, tym mniejszy opór; i np. 1/4 drutu ma 1/4 oporu całego - chyba rachunek będzie prosty?) i przeliczyć, czy prąd nie grozi spaleniem prostownika - jak nie, można zaryzykować podłączenie, tylko najpierw na chwilę i poobserwować, czy nie grzeje się nadmiernie, żeby nie przepalić drutu, bo jak kapnie na stół, to w ceracie na pewno wypali brzydką dziurę, a i w blat też uszkodzi - a żonie na pewno to się nie spodoba.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
trymer01
Moderator Projektowanie
Moderator Projektowanie


Dołączył: 25 Sty 2013
Posty: 4291
Miasto: Wrocław

trymer01
Moderator Projektowanie
Post#12 07 Mar 2014 16:28   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Szukać się nie chce, czytać(podanego linka) się nie chce, myśleć się nie chce... chcę gotowca !!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
keram
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 15

keram
Poziom 6
Post#13 07 Mar 2014 17:14   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Jeśli chodzi o moc, to proponuje rozpocząć testy z dostarczaniem około 40 watów do nagrzewającej się części drutu tnącej styropian i obserwować efekty. Przy 60 watach powinno ładnie jechać. No i bez ceraty rzecz jasna. Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24591
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#14 07 Mar 2014 18:53   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


To jest kwestia długości - przy mocy 50W / metr drut 0.1mm będzie się żarzył. Ale raczej potrzebna jest niższa temperatura i użyty będzie grubszy drut - może 100W / metr długości / mm grubości? Np. dla 80 cm drutu 0.5mm byłoby 40W. Aha, nie wiem, czy autor tematu jeszcze jest zainteresowany dalszymi informacjami - może już zrobił?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
keram
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 15

keram
Poziom 6
Post#15 07 Mar 2014 22:02   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Pewnie zrobił, ale jak przeglądam www to zainteresowanych jest dużo i szukają informacji, a nowego tematu nie ma co zakładać. Dla napięcia 12[V] , drutu 4,77 om/1m i średnicy 0,6 mm (jeden z typowych) odcinek drutu około 60 - 65 cm nie żarzy się jeszcze, prąd jest około 4 [A] i ładnie tnie styropian. Moc jak łatwo policzyć to około 50 wat właśnie. Dla napięcia 14,4[V] moc będzie około 60[W] (bez zbędnych szczegółów, bo i tak dobiera się w zależności od jakości cięcia, które trzeba zaobserwować). Do np. szkolnych zastosowań typu wycinanie liter czy "jajek wielkanocnych" jest dobry. Dla drutu oporowego o innej oporności i średnicy trzeba dobrać (I=U/R i tak dalej). Ja podałem gotowca dla leniwych albo ciekawych i nie znających się wcale na tak "magicznym" temacie jak "Cięcie styropianu". To tyle w temacie z mojej strony.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24591
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#16 08 Mar 2014 00:47   

Re: Urządzenie do cięcia styropianu ?


Średnica 0.6mm, długość 65cm, moc 50W, to około 125 W/m/mm. Moc dla określonej oporności jest proporcjonalne do kwadratu napięcia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Urządzenie do cięcia styropianu ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Urządzenie do cięcia styropianu (18)
Drut Oporowy do Cięcia Styropianu (8)
Urządzenie do cięcia rezystorów na taśmie dozownik elementów (6)
Wycinarka do styropianu (4)
Wyrzynarka do styropianu (18)
Przecinarka do styropianu (3)
Wycinarka do styropianu - budowa (3)
Regulacja temperatury w wycinarce do styropianu (3)
Model poduszkowca na pokładzie ze styropianu (3)
Nóż do styropianu a spawarka inwertorowa (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS