| Author |
luk-aszek Poziom 11

|
25 Jan 2012 11:29 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
To dotyczy Radii sprzed 5 lat - o to chodziło SP5ANJ najprawdopodobniej i zapewne chodziło mu też o to że nowe Unideny nie zostały przebadane.
Z tego co wiem obowiązek posiadania dokumentu zakupu jest przez 4 lata, więc teraz w teorii powinien wystarczyć sam dokument homologacji, który też mógł się zniszczyć w tym czasie...
a co do daty jej ważności to szczerze nic takiego nie zauważyłem. Będę mu się musiał przyjrzeć jak już wrócę do domu.
|
|
| Back to top |
|
 |
viper_viper Poziom 2

|
01 Feb 2012 10:31 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
I ja przymierzam się do pierwszego CB.
Głupich pytań nie będę zadawał bo najpierw przewertowałem informacje na forach.
Konkretnie wybór padnie na Lafayette Atena lub Yosan Pro 120. Podobno Yosan ma lepszy głośnik. Radyjka zachęcają dobrymi filtrami, małymi wymiarami do mobila jak znalazł.
:arrow: A teraz pytanie :D
Nie chcę robić na zestawie DXów. Ale chciałbym osiągnąć zasięg do 8-10 km w odbiorze i nadawaniu. Z drugiej strony nie chciałbym wozić na dachu latarni.
Antena ma być na magnesie, postawiona na środku dachu. Celuje w Sirio. Zaraz wytypujecie ml 145. Jak dla mnie nieco za długa. Wskazana długość to 100 - 135 cm. Najlepiej żeby miała 135 cm.
Tylko jaka?
|
|
| Back to top |
|
 |
luk-aszek Poziom 11

|
01 Feb 2012 13:16 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
taki zasięg przy krótkiej antenie będzie trudno osiągnąć, więc zastanów się nad dłuższą. nie raz było już mówione że ważniejsza od radia jest dobra antena
|
|
| Back to top |
|
 |
Andilap Poziom 9

|
01 Feb 2012 15:45 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| viper_viper wrote: |
Ale chciałbym osiągnąć zasięg do 8-10 km w odbiorze i nadawaniu. Z drugiej strony nie chciałbym wozić na dachu latarni.
Antena ma być na magnesie, postawiona na środku dachu. Celuje w Sirio. Zaraz wytypujecie ml 145. Jak dla mnie nieco za długa. Wskazana długość to 100 - 135 cm. Najlepiej żeby miała 135 cm.
Tylko jaka? |
Jeżeli zdecydowałeś się na magnes, to już zmniejszasz zasięg. Gdyż taka sama antena montowana magnetycznie pracuje słabiej niż montowana na stałe, np w dziurze w dachu po oryginalnej radiowej.
Jak widzę chodzi o rozwiązanie niskobudżetowe, to zaproponuje ci takie:
ML-145 sirio - ok 100-120 PLN z dobrym magnesem, który wytrzymuje do ok 200 km/h + za 30 PLN dokup samą antenę krótką na wtyk PL ,70-100 cm bez magnesu i wkręcaj ją na mieście, gdzie długa antena stwarza problemy. Długą stosuj jedynie na trasie. Pamiętaj aby obie anteny dobrze zestroić.
Myślę że takie rozwiązanie powinno rozwiązać twoje problemy z długością i zasięgiem.
Osobiście stosuje to rozwiązanie, tylko przy stałym uchwycie i jestem zadowolony, dodatkowo w ogóle małej antenki nie odkręcam nigdzie, bo jak mi ukradną, to za 30 PLN kupię sobie nową, a na trasę dłuższą zakładam alboSirtel Santiago 600, albo Presidenta ML145 i 4W mam zasięgi od 10 do nawet 30 km i więcej (zależne od propagacji, terenu, zakłóceń i sprzętu rozmówcy)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Feb 2012 15:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dino333 Poziom 3

|
05 Feb 2012 21:22 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Witam mam zamiar kupić coś do 600pln samo radio co kupić?
|
|
| Back to top |
|
 |
porosty Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
Masterszkodnik Poziom 3

|
06 Feb 2012 12:32 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Co do zakupu radyjka. W tej cenie zmieścisz się spokojnie z radiem President Johnny II. Jeżdżę na takim od 5 lat i jest bardzo dobre. Posiada ASC więc żadne szumy Cię nie interesują. Naprawdę polecam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andilap Poziom 9

|
06 Feb 2012 23:10 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| dino333 wrote: |
| Witam mam zamiar kupić coś do 600pln samo radio co kupić? |
W tej cenie to już masz duuuuuuuuuży wybór:
Zaproponowałbym Ci: President: Harry III ASC, Walker ASC ewentualnie Johny III ASC (ale bez FM), bo wstęg chyba nie potrzebujesz. Ciekawa propozycja również to: ALBRECHT AE 6890.
Najlepiej obejrzyj na żywo, po dotykaj i potem zdecyduj.
|
|
| Back to top |
|
 |
dino333 Poziom 3

|
07 Feb 2012 08:33 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Myślałem nad Walkerem lub Harry III chciałem wydać raz i mieć na kilka lat spokój tak jak kolega Masterszkodnik
|
|
| Back to top |
|
 |
Andilap Poziom 9

|
07 Feb 2012 10:03 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| dino333 wrote: |
| Myślałem nad Walkerem lub Harry III chciałem wydać raz i mieć na kilka lat spokój tak jak kolega Masterszkodnik |
Bardzo dobry wybór, będziesz zadowolony z obu radyjek.
- Walker ASC - nowy to ok 670 PLN, chyba najlepszy odbiornik posiada, ale dość duże gabaryty, gwarancja 2 lata. Używkę kupisz za ok 400
- Harry III ASC - nowy to ok 530 PLN, mniejsze gabaryty, nowocześniejszy wygląd, gwarancja 5 lat. Używkę trudno dostać.
Osobiście bym postawił na Harrego, ze względu na gwarancję i mniejsze gabaryty. Ale pomacaj i zobacz jak z montażem, bo w aucie zawsze miejsca brakuje, a lepiej jak radio jest widoczne i obsługuje się go bez gimnastykowania. No i pamiętaj o dobrej antenie, najlepiej mocowanej na "stałe".
W samochodzie posiadam Harrego II ASC, gdyż u mnie idealnie pasuje do schowka, a Harry III czy Walker tym bardziej, by się nie mieścił. Więc u mnie gabaryty zdecydowały. Gdybym jeździł TIR-em to bym Jacksona wpasował.
|
|
| Back to top |
|
 |
dino333 Poziom 3

|
07 Feb 2012 21:59 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Decyzja zapadła Walker ASC. W tym tygodniu go kupie a w przyszłym tygodniu zabiorę się za zakup anteny. Wielkie dzięki za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Arczizioom Poziom 6

|
|
| Back to top |
|
 |
Andilap Poziom 9

|
18 Feb 2012 16:25 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Nie będzie pasowała w ogóle do CB radia. Teleskopowe anteny nie są stosowane do radii CB, które mocą przekraczają 1 w, ze względu na brak możliwości dokładnego zestrojenia i możliwość spalenia radia.
Nie wiem co masz na myśli "standardowa antena" ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Feb 2012 16:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Arczizioom Poziom 6

|
18 Feb 2012 16:40 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| Andilap wrote: |
Nie wiem co masz na myśli "standardowa antena" ?
|
Mam na myśli tą którą dostałem w zestawie. A co mi polecisz? Interesuje mnie oczywiście taka na BNC mobilna.
Co sądzicie o tym:
Helical HYFLEX-27
|
|
| Back to top |
|
 |
luk-aszek Poziom 11

|
18 Feb 2012 22:16 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Standardowa znaczy kupiłeś zestaw na allegro i otrzymałeś jakąś chińską antenę tak?
Zapewne wtedy każda antena będzie od niej lepsza
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Feb 2012 22:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
end81 Poziom 2

|
20 Feb 2012 16:37 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Witam.
Panowie odrazu piszę jestem laikiem w temacie to moje 1-wsze CB (całą wiedze jak mam to z neta) i prosze o rade które z CB-kupic:
Maxon-CM70-czytałem ze ma bardzo dobry układ blokady szumów SQUELCH
Alan-199
Alan-48
TTI-771
YOSAN PRO-110
czy moze cos innego w 200pln polecicie, radio ma współpracowac z antena Sirio AS100(chyba ze polecicie cos lepszego do 100pln-niestety musi to byc magnes)-radio ma słuzyc mi 2godz. co dziennie+ okazjonalne wyjazdy na dłuzsze trasy i najlepiej zeby nie trzeba było przy nim za bardzo grzebac a jak by jeszcze dobrze było w nim słychac to by było rewelacyjnie.
| Moderated by c2h5oh: |
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
Każdy następny post napisany tak niechlujnie trafi do kosza. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Pinio007 Poziom 10

|
20 Feb 2012 19:10 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Z tych co podałeś to najrozsądniejszym wyborem będzie Yosan, albo jak dołożysz parę złotych to możesz wziąć Yosana 120 PRO, ten ma już RF Gain więc do miasta będzie lepszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
end81 Poziom 2

|
20 Feb 2012 22:05 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Praktycznie nie jeżdzę po mieście a i zmiana z anteną postanowiłem kupic Sirio ML145-10pln róznicy w długości 50cm wiec i lepiej będzie zbierac.
Ktoś jeszcz może sie wypowie, może jakieś propozycje oprócz tych "CB" co ja podałem.
| Moderated by c2h5oh: |
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
Upominam po raz ostatni. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Arczizioom Poziom 6

|
20 Feb 2012 22:43 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Sam osobiście użytkuje około 2 lata TTI770 w firmowym aucie i jest nieźle jeśli chodzi jakość do ceny. Z czystym sumieniem mogę polecić to radio. Nie jest rewelacyjne ale radzi sobie nieźle.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andilap Poziom 9

|
20 Feb 2012 23:05 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| Arczizioom wrote: |
Co sądzicie o tym:
Helical HYFLEX-27
|
Nie podpowiem, ze względu że ręczne CB ostatni raz używałem 15 lat temu.
| end81 wrote: |
| zmiana z anteną postanowiłem kupic Sirio ML145-10pln |
zdecydowanie lepszy wybór
Co do radia polecam:
ze średniej półki - Pro 120, Atena (ok 230 -260 PLN)
z wyższej: Harry II ASC= Stabo 3003 (360-390 PLN), Johnny II ASC = Stabo 3001 (320-350 PLN)
|
|
| Back to top |
|
 |
Pinio007 Poziom 10

|
21 Feb 2012 11:06 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Chyba jednak bym sobie odpuścił te Presidenty, jeśli to ja bym kupował, a w zamian wziął coś starszej produkcji President Herbert I lub np Alan 28. Mniej więcej w tej cenie lub nawet można kupić trochę taniej :D
No ale wybór należy do Was :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Werewolf Poziom 20

|
21 Feb 2012 12:05 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| Pinio007 wrote: |
Chyba jednak bym sobie odpuścił te Presidenty, jeśli to ja bym kupował, a w zamian wziął coś starszej produkcji President Herbert I lub np Alan 28. Mniej więcej w tej cenie lub nawet można kupić trochę taniej :D
No ale wybór należy do Was :) |
Też się pod tym podpisuje, nowe presidenty to diodki, i słaba jakość wykonania... .
|
|
| Back to top |
|
 |
Andilap Poziom 9

|
21 Feb 2012 18:12 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| Werewolf wrote: |
No ale wybór należy do Was :) |
Też się pod tym podpisuje, nowe presidenty to diodki, i słaba jakość wykonania... . |
To że radia 15-20 lat temu miały wyższą jakość wykonania to wiemy, teraz zalewa nas Chińska produkcja, bez względu czy markowe czy noname.
Wszyscy producenci oszczędzają na czym mogą. Ale mimo wszystko lepiej kupić markową chińszczyznę niż chińskiego noname, gdyż renomowany producent, narzuca fabryce wyższe standardy wykonania i bardziej rygorystycznie je egzekwuje.
A pisanie o tym, że "nowe Presidenty to diodki, i słaba jakość wykonania...", świadczy o ignorancji w temacie. Polecam koledze zaznajomienie się z Harrym III ASC i obejrzeniu sobie "diódek" :lol: Prosiłbym kolegę o wskazanie innego producenta co daje 5 lat gwarancji. :?:
Marka Stabo jest marką Presidenta na rynek niemiecki, na którym to nawet Chińczycy, starają się dużo bardziej, bo tak już zostali nauczeni.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pinio007 Poziom 10

|
21 Feb 2012 21:12 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Ale mowa była o Harrym II nie o Harrym III. Co do Harrego III to za 600 wolałbym już kupić Jackosona I zamiast mającego 5 lat gwarancji Harrego III jednak.
Co do Johnnego to spuściłbym go od razu w czeluści zapomnienia.
Użytkowałem to radio pół roku i wolałem kupić wchodzącego na rynek wtedy nikomu nie znanego Yosana Turbo, niż używać tego szumofona, ale to taka moja mała dygresja do tematu.
Używałem parę radii nowych ze średniej półki i powiem tak wole 15 letnie radio starej konstrukcji niż nowe wynalazki z 5 letnią nikomu nie potrzebną gwarancją.
Ale co tam ja dopiero użytkuje CB radio tylko 20 lat :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Andilap Poziom 9

|
22 Feb 2012 00:38 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Ale mowa była o Harrym II nie o Harrym III. Co do Harrego III to za 600 wolałbym już kupić Jackosona I zamiast mającego 5 lat gwarancji Harrego III jednak.
Co do Johnnego to spuściłbym go od razu w czeluści zapomnienia. |
Jeżeli mówimy o nowym radiu CB, nie możemy mówić o Presidencie Harrym II ASC, gdyż jest nie produkowany od dawna a jedynie o Harrym II classic (bez ASC), lub o Stabo 3003, a jeżeli mówimy o dzisiejszym Presidencie to możemy jedynie o Harrym III ASC i możemy go jeszcze kupić za ok 500-520 PLN, ale niedługo, bo President właśnie podniósł ceny i to znacznie.
Natomiast pisząc o Jacksonie, to on kosztuje trochę ponad 1000 PLN, oczywiście mówimy o nowym. Bo cała dyskusja dotyczy nowych. Oczywiście starego Jacksona, kupisz za 400 pln. Tylko po co komu tak duże radio i do tego wstęgowe, do samochodu i gdzie go umieścić w osobówce, bo do tira to rewelacja. A co do Johnnego II, to się grubo mylisz, jest na tej samej płycie co harry II, jedynie brak mu modułu FM i ma lepszy odbiornik niż Yosan Turbo. Co do gwarancji, jak dla mnie jest przydatna, ale jak wolisz płacić za naprawę, to ja Ci powiem: Kto bogatemu zabroni?
Angielskie przysłowie mówi" nie jestem na tyle bogaty by kupować tanie rzeczy"
Ale co tam moja przygoda z CB radiem zaczęła się 1987 roku, jak CB w Polsce było kilkaset sztuk i każdy musiał mieć pozwolenie z PAR.
|
|
| Back to top |
|
 |
maylo Poziom 19

|
22 Feb 2012 09:21 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
Ale co tam moja przygoda z CB radiem zaczęła się 1987 roku, jak CB w Polsce było kilkaset sztuk i każdy musiał mieć pozwolenie z PAR. |
Może i tak... i może harry II i johnny II nie jest już produkowany ale bez problemu można jeszcze kupić nowe egzemplarze a już na pewno stabo...nie możesz znaleźć wystarczy kupić Legenda II . Pięcioletnia gwarancja na 3-cią generację to po części fikcja...President już dawno podniósł ceny (na początku roku i w grudniu) i na razie podnosić nie będzie więc nie wiem o czym piszesz...
|
|
| Back to top |
|
 |
Pinio007 Poziom 10

|
22 Feb 2012 09:46 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| maylo wrote: |
| A co do Johnnego II, to się grubo mylisz, jest na tej samej płycie co harry II, jedynie brak mu modułu FM i ma lepszy odbiornik niż Yosan Turbo |
Może i ma odbiornik lepszy niż Yosan Turbo, ale filtrów to nie ma prawie w ogóle i to żadnych.
Co do gwarancji, jak dla mnie jest przydatna, ale jak wolisz płacić za naprawę, to ja Ci powiem: Kto bogatemu zabroni?
|
Tyle tylko mi powiedz co może się zepsuć jeśli radio jest produkowane w technologii SMD ??
No chyba że ktoś je po prostu spali, ale tego to już gwarancja nie obejmuję.
| Ale co tam moja przygoda z CB radiem zaczęła się 1987 roku, jak CB w Polsce było kilkaset sztuk i każdy musiał mieć pozwolenie z PAR. |
No widzisz kolego ja mniej więcej zacząłem przygodę z CB troszkę później bo w 1990 roku, i była całkiem inna kultura na paśmie CB, ale nie o licytację tutaj chodzi.
Zgodzę się są produkowane dobre nowe radia, ale niestety są to moim skromnym zdaniem radia z wyższej półki niestety. I nie w kwocie do 300 złotych.
To tyle ode mnie PEACE&LOVE :D
A dla użytkowników CB 73 a jak są Panie to nawet 88 :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Andilap Poziom 9

|
22 Feb 2012 13:44 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| Może i tak... i może harry II i johnny II nie jest już produkowany ale bez problemu można jeszcze kupić nowe egzemplarze a już na pewno stabo...nie możesz znaleźć wystarczy kupić Legenda II . Pięcioletnia gwarancja na 3-cią generację to po części fikcja...President już dawno podniósł ceny (na początku roku i w grudniu) i na razie podnosić nie będzie więc nie wiem o czym piszesz... |
President podniósł ceny, ale na półkach sklepowych jeszcze leżą radia z dostaw przed podwyżką, wiadomo do czasu.
Nowe egzemplarze Harrego II asc, w sklepie nie kupisz, a kupowanie z Alllegro od Kowalskiego bez rachunku i gwarancji za 400 pln i więcej, to mija się ze zdrowym rozsądkiem. Owszem w kilku sklepach w Polsce kupisz Harrego II Classica, ale brak ASC, jest dość dużym minusem, szczególnie na trasie. W tej chwili możesz jeszcze kupić stabo 3003 za ok 370 pln, ale niedługo. Dla oszczędnych legend II za 200 pln, jest najlepszą opcją w cenie do 300 pln, gdyż jest to produkcja "nocna" :) Presidenta Harrego Classica. A co do gwarancji, lepiej mieć niż nie mieć, a im dłuższa tym lepiej.
| Może i ma odbiornik lepszy niż Yosan Turbo, ale filtrów to nie ma prawie w ogóle i to żadnych. |
Nie sztuka montować filtry które tną wszystko a nie tylko szumy.
Tyle tylko mi powiedz co może się zepsuć jeśli radio jest produkowane w technologii SMD ??
No chyba że ktoś je po prostu spali, ale tego to już gwarancja nie obejmuję. |
Rozumiem, że wyświetlacze, potencjometry, końcówki mocy czy kondensatory, są nieśmiertelne, a zimne luty też nie istnieją.
No widzisz kolego ja mniej więcej zacząłem przygodę z CB troszkę później bo w 1990 roku, i była całkiem inna kultura na paśmie CB, ale nie o licytację tutaj chodzi.
Zgodzę się są produkowane dobre nowe radia, ale niestety są to moim skromnym zdaniem radia z wyższej półki niestety. I nie w kwocie do 300 złotych. |
Nie chodzi o licytację kto wcześniej zaczął nośną stawiać, ale sam zacząłeś :)
To czy kiedyś była inna kultura, to się nie zgodzę, podpici nie od dziś siadali do radia i uprzykrzali życie innym, kultura osobista też nie była zawsze wysokich lotów, a jedynie użytkowników było kilkadziesiąt razy mniej i proporcjonalnie debili też, więc było to mniej upierdliwe.
Z radiami CB jak ze wszystkim, chcesz kupić coś tanio, to nie kupisz najwyższej jakości, a wręcz przeciwnie. Osobiście uważam, że lepiej kupować mniej, rzadziej, ale kupować jakościowo lepsze produkty, w szczególności jak chcemy je długo eksploatować.
| A dla użytkowników CB 73 a jak są Panie to nawet 88 :) |
Jak dawno tego nie słyszałem w eterze :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Feb 2012 13:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
end81 Poziom 2

|
23 Feb 2012 18:39 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
A co sądzicie o MAXON CM70 -jakoś każdy omija temat tego radia-aż taki zły stosunek jakości do ceny???
|
|
| Back to top |
|
 |
bc211 Poziom 20

|
23 Feb 2012 19:01 Re: Jakie CB radio i antenę do niego kupić? |
|
|
|
| Owszem w kilku sklepach w Polsce kupisz Harrego II Classica, ale brak ASC, jest dość dużym minusem, szczególnie na trasie. |
Szczególnie na trasie CB radia używają ludzie, którzy transportem zarabiają na chleb prawie każdy z nich twierdzi, że to znacznie utrudnia życie.
| A co do gwarancji, lepiej mieć niż nie mieć, a im dłuższa tym lepiej. |
Są radia, w których gwarancja jest nic nie warta. W drodze z fabryki do rąk klienta radio potrafi się rozsypać a nawet śmiem twierdzić, że co poniektóre fabrycznie nowe, czy też na gwarancji nie spełniają norm dostrojenia i przez to powstają fałszywe opinie o radiach.
|
|
| Back to top |
|
 |