FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

LED Sekwencja "Knight Rider"

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> LED Sekwencja "Knight Rider"
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 01 Jan 2004 23:15   

Działanie układu przypomina efekt występujący w serialu "Nieustraszony". Linijka LED została tam zamontowana na przedzie czarnego samochodu. Zastosowań może być oczywiście o wiele więcej.

Schemat ideowy
Back to top

kubagert
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 02 Jan 2004 20:43   

Re: LED Sekwencja "Knight Rider"

Kiedys jak bylem o wiele mlodszy zmintowalem sobie taki układzik.
Moze nie bylo to najlepsze rozwiazanie, poniewaz zwarte sa wyjścia demultipleksera, ale tez dzialalo. :D

Pozdrawiam
kubagert
Back to top

Michał 88
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 04 Jan 2004 00:09   

Witam, mam tu schemat takiego urządzenia z większą liczbą diod, jestem początkującym elektronikiem i mam problem z zaprojektowaniem płytki, byłbym wdzięczny jeżeli by ktoś mi pomógł, poniżej zamieszczam schemat
Web Page Name

pomóżcie mi
Back to top

skywalker
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 07 Jan 2004 01:01   

Witam
Jak daja to i ja sie podłaczam (jeśli mozna)
a i ciekwaostka niechce robic reklmy ale w A*T był taki kit
przystawka do zegara analogowego wachadlo ....
i to tak właśnie działało....
http://ep.pnet.ws/archiwum/1998/08/49_50.pdf O I i jest pewnie maja jeszcze cos takiego ale nie mam pojecia byly jakies muzycne biegajace swiatelka czy cos ...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Jan 2004 01:01   

Back to top

marqusb2
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 07 Jan 2004 01:10   

to cos na układziku cd 4047
Back to top

mmgryc
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 12 Jan 2004 19:30   

Wiecie patrząc na projekt odSKYWALKERA niewarto oglądać tej płytki którą zaprojektowałem, wejdzcie na linka. U mnie układy są identycznie rozmieszczone tylko kształt i wymiary są nieco mniejsze.
Back to top

JaceK1And
Guest

Post#7 20 Feb 2004 01:45   

Czy możesz mi powiedzieć skąd bierzesz te skany?
Chodzi mi o to ogłoszenie - przyślij nam swój układ i zarób trochę pieniędzy.
Za jakiś adres www będę wdzięczny
Back to top

saint34
Poziom 9
Poziom 9

Post#8 03 Aug 2004 21:06   

Witam, chce cos takiego zrobic na niebieskich diodach, tylko mam kilka pytan:
1. Na ile diod to mi moze max chodzic?
2. Czy to sie pala wszystkie diody tylko jedna zgaszona lata? Czy jest tak ze jedna sie zapala i przeskakuje dalej?
3. Czy jest mozliwosc zrobienia przelacznika, tak ze diody swieca ciaglo jak przelacze przelacznikiem jest efekt "Knight Rider"
Jestem poczatkujacym elektronikiem wiec prosze o wyrozumialosc, pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi....
Back to top

maniaq666
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 12 Nov 2004 20:49   

witam serdecznie... składam sobie właśnie takiego Knight Ridera wg schematu, który daję w załączniku (pochodzi on z tej strony) i nie potrafię znaleźć takich scalaków: 74159 - jest to dekoder/demultiplekser z 4 linii na 16 linii, z otwartymi kolektorami tranzystorów wyjściowych oraz
74169 - to natomiast jest synchroniczny, rewersyjny, 4-bitowy licznik dwójkowy... prosiłbym wszystkich znających się na tym o podanie mi jakichś innych oznaczeń (o ile istnieją) lub zamienników, ponieważ naprawdę nie potrafię tego dostać... czy mogę to w ogóle gdzieś kupić??? bardzo proszę o odpowiedź... pozdrawiam...

knightriderschema.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  53.8 KB

knightriderschema.jpg

Back to top

maniaq666
Poziom 12
Poziom 12

Post#10 23 Nov 2004 22:46   

witam, powyższy schemat wrzuciłem do Eagla (jest w załączniku - narazie tylko jego obraz)... tworząc ten układ zamiast drogiego 74159 użyłem 74154 i wszystko działa prawidłowo, zastosowałem niebieskie diody LED o średnicy 8mm i efekt jest naprawdę bardzo fajny - polecam :) ...gdyby 74154 był za słaby dla czyichś potrzeb można wrzucić np. tranzystorki, a w sumie koszt i tak będzie znacznie niższy niż np. przy zakupie 74159... pozdrawiam...

p.s. gdyby w schemacie znalazł się jakiś błąd to proszę o poprawienie mnie, ponieważ było już dosyć późno jak nad tym siedziałem i mogłem się gdzieś pomylić... nie sądzę jednak by tak było, ponieważ zrobiłem z tego schematu już układ i działa, ale zawsze może się zdarzyć jeszcze jakiś błąd :)

knight rider.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  knight rider.rar
 Contents:  knight rider.bmp
See all...
 Filesize:  6.19 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

oj
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 23 Nov 2004 23:34   

Jeżeli umieszczasz projekt na forum to wykonujemy go na legalnym kluczu do programu Eagle lub w wersji freeware

Twój projekt nikt nie będzie mógł zobaczyć
Back to top

maniaq666
Poziom 12
Poziom 12

Post#12 24 Nov 2004 11:57   

sorki, ale nie wiedziałem :| ... mam takiego Eagla jakiego mam i u mnie wszystko było i jest ok... zmieniłbym to jakoś gdyby można było, ale nie wiem jak :( ... jest jakaś pełna, darmowa wersja Eagla? ...bo jeśli nie to sorki, ale nie mam tyle kasy <biedny student :cunning: >, żeby wydawać jeszcze na program... :( pozdrawiam...
Back to top

shg
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 28 Nov 2004 15:39   

maniaq666 Na strownie http://www.cadsoft.de jest darmowa wersja eagle, jedyne ograniczenia, to "tylko" 2 warstwy miedzi na płytce, zamiast 16, max. rozmiar płytki 10x8cm i jeden arkusz w edytorze schmatu. Komputerów chyba nie projektujesz, no nie? :D

A co do samego układu. Prawdziwy Knight Rider to będzie jak się równolegle do LEDów (albo jeszcze lepiej przez tranzystory) podłączy kondensatory. Kumpel miał takie cudo, przy każdym LEDzie 220µF i trochę inną konstrukcję. Jest lepszy efekt, bo po zapaleniu diody nie gasną nagle, tylko stopniowo przygasają, tak jak żarówki w furze Majkela :D
Back to top

maniaq666
Poziom 12
Poziom 12

Post#14 28 Nov 2004 16:22   

shg wielkie dzięki za info nt. tego Eagla... no rzeczywiście 2 warstwy miedzi mi wystarczą, a komputerów też nie zamierzam projektować :sm15: ... co do wrzucenia tam kondensatorów przez tranzystory (czy np. jakichś ULN'ów) to bardzo łatwe i sam o tym myślałem - prawde mówiąc to jest wtedy taki fajny efekt "przelewania się" tego światła... bez tych kondensatorów (czy tranzystorów z kondensatorami) można uzyskać zbliżony efekt poprzez ustawienie jednym z potencjometrów (rezystorków montażowych) na 555 jak najmniejszego "odstępu" pomiędzy sygnałami na kolejne LEDy - nie jest to oczywiście to co przez kondensatory, ale zawsze coś :) ...

zastanawiałem się ostatnio do czego można by jeszcze wykorzystać taki schemat, tzn. taki algorytm jak w przypadku zastosowania tych podzespołów co w schemacie, czyli chodzi mi o takie dawanie sygnału na kolejno 16 wyjść (a może wejść innych urządzeń czy coś takiego?) oczywiście niekoniecznie musi to być 16 - może być np. 8, 4 lub całkiem inna liczba... ma ktoś jakiś ciekawy pomysł zastosowania takiego rozwiązania??? pozdrawiam...
Back to top

Maślakmj
Poziom 12
Poziom 12

Post#15 15 Jan 2005 17:40   

Witam!

Ja to zastosuje w mojim sterowniku oświetlenia (coś na dyskoteki) będzie miało moduł "Knight Rider" i do tego jeszcze kolorofon(6 kanałowy) i normalne mryganie (strobol).

Normalnie życzcie mi powodzenia ;)
Back to top

JollyRoger
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 15 Jan 2005 18:30   

Zobaczcie co ja znalazłem :)
http://www.charlton.vic.edu.au/mark/electronics/555_projects/k-rider.html
Projekt wydaje się być prostrzy, ale nie gwarantuje że działa.
Back to top

sjzwojtek
Poziom 10
Poziom 10

Post#17 14 Feb 2005 22:08   

Witam ja znalazłem coś takiego działa na 100% oraz link do ciekawej stronki http://www.bit-tech.net/article/82/1

pozdro SJZWOJTEK

sdriver.djvu
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  sdriver.djvu
 Contents:  
 Filesize:  50.73 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Feb 2005 22:08   

Back to top

trafic081
Poziom 3
Poziom 3

Post#18 27 Feb 2005 18:56   

witam panowie
mam taka mala prosbe do was do chce zrobic taka "sekwencje LEd" czy jakos tak sie to nazywa i podpiac to pod diode zasilania komputera tylko nie wiem jak sie zabrac za robote :/ mam 14lat i nie bardzo sie orientuje w tych schematach gdyby ktos mogl mi to wyslac na maila tylko w takiej formie zebym to wszystko zrozumial to bylbym wdzieczny
moj mail trafic081(malpa)o2.pl
z gory dzieki i pozdrawiam
Back to top

JollyRoger
Poziom 18
Poziom 18

Post#19 27 Feb 2005 19:17   

Lepiej tak nie rób :). W komputerze masz 12V z zasilacza więc możesz to wykorzystać. Np przy stacji dyskietek zauważysz 4-ro żyłowy kabel, podłącz się pod czarny (masa) i żółty (+12V). Uważaj żeby zwarcia nie zrobić.
Back to top

trafic081
Poziom 3
Poziom 3

Post#20 27 Feb 2005 21:10   

to wiem poprostu zle sie wyrazilem :D ten KNIGHT RIDER ma byc jako dioda POWER ale nie chce go podlanczac pod te kabelki co sa do diody przymocowane tylko tak jak mosz pod MOLEX'a jeszcze raz sorry ze zle sie wyralem
Back to top

JollyRoger
Poziom 18
Poziom 18

Post#21 27 Feb 2005 23:56   

Hmm niebardzo rozumiem o co ci chodzi wez to napisz jeszcze raz, jak nie chcesz tutaj to na priv.
Back to top

trafic081
Poziom 3
Poziom 3

Post#22 28 Feb 2005 20:45   

dobra widze ze zle sie wyrazilem bo jakos nikt mnie nie zrozumial :D to napisze jeszcze raz mam nadzieje ze teraz bedzie juz jasno i przejrzyscie :D chce zrobic LED sekwencje KNIGHT RIDER tylko ze nie potrafie do konca odczytac schematu i teraz prosze kogos zeby mi wytlumaczyl pokoleji co i jak musze zrobic aby otrzymac wlasnie taka sekwencje jak w temacie, dam jeszcze schemat jaki znalazlem chyba ze ktos ma prostrzy to moze mi posiac budowe tej sekwencji wedlug swojego :D LED Sekwencja "Knight Rider" mam nadzieje ze teraz juz wszyscy beda wiedziec oco mi chodzi (poprostu potrzebuje opisu budowy sekwencji KNIGHT RIDER, tylko takiego zeby go zrozumial nawet zwykly zjadacz chleba :D nie bardzo znam sie na elektryce dlatego prosze was o pomoc)
z gory dzieki i pozdrawiam
Back to top

JollyRoger
Poziom 18
Poziom 18

Post#23 28 Feb 2005 21:14   

Wydaje mi się ze w tym temacie są linki do prostszych schematów. Poprostu lutujesz wszystko tak jak masz podane, przy układach scalonych masz numery pinów, więc nie będzesz miał z tym problemów. Najlepiej to kup sobie płytkę uniwersalna, potrzebne elementy, i poprostu to zlutuj :).
Back to top

trafic081
Poziom 3
Poziom 3

Post#24 02 Mar 2005 13:20   

to znowu ja :D jako ze sie nie znam na elektronice to bede tu raczej czesto pisal :P mam teraz taki problem bo nie wiem jak polaczyc ze soba wszystkie elenty :D nie mam pojecia jak zrobic sciezki i dzirury w plytce krzemowej bo innej mozliwosci polaczenia tego chyba niema ( no mozna na kable ale to chyba nie jest dobry pomysl duuuzo roboty) :D prosze terazz eby mi ktros wytlumaczyl jak zrobic plytke do tej sekwencji

widzialem gdzies takia plytke krzemowa ze miala juz zrobinoe dziurki a sciazki sie robilo laczac kolejne dziurki cyna tylko nie wiem jak sie to nazywa i czy bym mogl to wykorzystac do tego schematu http://www.elektroda.pl/projekt/led%20sequencer.gif

z gory dzieki i pozdrawiam [/url]
Back to top

trafic081
Poziom 3
Poziom 3

Post#25 04 Mar 2005 20:08   

ludzie pomozcie!! :D nie wiem jak mam zrobic plytke do tej led sekwencji schemat dalem wyzej tzn. link do schematu wedlug ktorego chce zrobic taki modul. Nie mam pojecia jak zrobic plytke i jak sciazki wiec prosze o pomoc
Back to top

JollyRoger
Poziom 18
Poziom 18

Post#26 04 Mar 2005 21:16   

Jeżeli nei masz wprawy w projektowaniu płytek to kup uniwersalną (bez żadnych połączeń, puste pola lutownicze). Nastepnie pomyśl nad rozłorzeniem elementów tak, aby były jak najbliżej siebie i żeby nie trzeba bło robić długich połączeń pomiedzy danymi elementami. Zamias ścieżek użyjesz cyny. Np. zlutujesz dwa pola obok siebie (np. kondensator i rezystor) . Jeżeli trzeba zrobić jakąś dłuższą scieżkę to robisz albo cyną albo odizolowanym sztywnym przewodem.
Back to top

trafic081
Poziom 3
Poziom 3

Post#27 05 Mar 2005 08:56   

dobra dzieki za podpowiedzi juz teraz wiem jak mniej wiecej to zrobic :D naopisze co mi z tego wyszlo jeszcza raz dzieki i pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Mar 2005 08:56   

Back to top

sjzwojtek
Poziom 10
Poziom 10

Post#28 10 Mar 2005 08:16   

Gosia2k wrote:
sjzwojtek czym otworzyc plik *.djvu?

witam
Ściągnij i zainstaluj
http://www.elektroda.net/download/file192.html

pozdro SJZWOJTEK
Back to top

Gosia2k
Poziom 10
Poziom 10

Post#29 10 Mar 2005 18:12   

Dzieki sjzwojtek.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#30 08 Apr 2005 08:34   

Razem z kumplem też chcieliśmy zrobić taki efekt na LEDach Ale my myśleliśmy żeby zrobić to na kilku demultiplekserach Na wyjściach dalibysmy diody a na wejście zasilanie Sygnał sterujący poszedłby z przerzutników UCY74175 Mamy taki schemacik w książce do Układów cyfrowych
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> LED Sekwencja "Knight Rider"
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Dami Project "Obrazek z LCD i LED na Atmega8" (16)
Nie dziala linijka Knight Rider do dysku ? (7)
Knight rider schematy budowy skanera (38)
Knight Rider - w wersji cyfrowej. (4)
Efekt Knight Rider. Attiny2313. (43)
Efekt świetlny typu "Knight Rider" (24)
LED Sekwencja "Knight Rider" płytka, schemat (1)
Seria "plexabox"- migacz LED- zapraszam (64)
"Stroboskop" LED byćmoże po raz 1001 (1)
"Wielomodułowy" wąż świetlny PWM LED. (5)

Page generation time: 0.182 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed