| Author |
grzesiekskc Poziom 11

|
20 Feb 2008 21:52 Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
Chciał bym Was prosić o jakieś pomysły odnośnie konstrukcji gitary do tej gry a mianowicie kontrolera itp.
Same informacje o grze jeśli ktoś nie wie o co chodzi macie tutaj:
http://www.idg.pl/news/128226.html
Sama gitara wymaga około 8 klawiszy gdzie klawisze od 1-5 były by rozpoznawalne jako kolory odpowiednie w grze klawisz, 6 jako tzw. Bicie na gitarze. Czyli klawisz który po nacisnieciu odpowiedniego koloru umożliwia zagranie dźwięku (troche jak w normalnej gitarze)
Klawisz 7 to takie jakby wibrowanie na naciśniętej "strunie" co dodaje wiekszą ilość pkt. Natomiast 8 klawisz to użycie bonusa po nabiciu odpowiedniej ilości pkt.
Calość w praktyce mozna zobaczyć wypisujac Guitar Hero III w YouTube.
Ok po opisaniu wstępnym czas na konkretniejsze dane:
Gitara jest podlączana pod USB i wykrywana juz jako Gitara do gry.
W grze nie mozna grac we 2 na jednej klawiaturze lub 2 gitarach (Dlatego tak mi zalezy na gitarze).
Mysleliśmy tez z kolegą zeby przerobic zwyklą klawiaturę pod PS2 na gitare i podlaczyc ale to nie zmienia faktu ze nadal nie mozna grać w dwie osoby.
Czekam na Wasze pomysły co do konstrukcji, programowania, itp. tej gitary.
Kazda informacja jest ważna, a może niedługo komuś uda się taką złożyć i zamieści to w dziale DIY
|
|
| Back to top |
|
 |
Palci Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
grzesiekskc Poziom 11

|
11 May 2008 19:26 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
Niestety nie jest to gitara do Guitar Hero III tylko do Frets of Fire troche podobnej do Guitar Hero tylko bardziej okrojona... i nie ma oczywiscie wszelkich utworow moich ulubionych wykonawcow...
jesli ktos widzial Guitar Hero III to zobaczy ze na tym zdjeciu zaczerpnietym ze strony projektu gitary nie ma nic podobnego do oryginalnej gry
http://www.instructables.com/files/deriv/F5O/1RF3/F7DWO0KL/F5O1RF3F7DWO0KL.MEDIUM.jpg
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 May 2008 19:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
smoker Poziom 17

|
12 May 2008 09:39 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
A ja zrobiłem sobie takowy sprzęcik ze starego pada i mojego starego basu z krzywym gryfem :P Jako element do kostkowania wykorzystałem gałkę, jako przyciski - >elementy pada (od L1/R1 itd) chodzi pięknie, tylko whammy bar nie mam jeszcze ;) Było to robione do pc, przemapowane z pada na klawiaturę programem xpadder i odpowiednio ustawione w opcjach ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Palci Poziom 8

|
12 May 2008 14:47 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
Ale czemu miało by się nie dać grać samym dźojstikiem na gitare przerobionym? co za różnica czy do frets on fire - przecież chyba i tu i tu dżojstik w gre wchodzi:P
|
|
| Back to top |
|
 |
Doominus Poziom 23

|
12 May 2008 17:02 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
Można wykorzystać Mjoy16(USB)lub inny kontroler pod USB albo gameport.
Układ klawiszy można zaprogramować na sv mapper lub innym :D
|
|
| Back to top |
|
 |
WaW Poziom 2

|
12 May 2009 21:14 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
Witam, chciałbym trochę obudzić temat, gdyż mam problem. Gitarę jako taką już zrobiłem (ogólnie niema większych problemów), ale przymierzam się teraz do zrobienia perkusji (w lecie wychodzi GH: World Tour i może sie przydać) i tu powstaje problem, gdyż gitara jest zmapowana jako klawiatura, perkusja w takim układzie też by była a niestety w GH nie można grać we dwóch na jednej klawiaturze... Jakieś pomysły jak zrobić aby można było grać na gitarce i na perkusji równocześnie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 May 2009 21:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
grzesiekskc Poziom 11

|
08 Jun 2009 10:50 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
Dlatego wlasniezalezalo mi na zrobieniu gitary od początku bez żadnej przeróbki klawiatury ponieważ nie można by było wtedy podłączyć nic innego... przydał by sie schemat oryginalnej gitary i to by znacznie uprościło sprawe.
Czy GH World Tour nie jest tylko na PS2/3 ? Wydaje mi sie że na kompa nie będzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Jun 2009 10:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
WaW Poziom 2

|
12 Jun 2009 14:29 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
Jakoś w lipcu ma wyjść na PC, przynajmniej tak czytałem gdzieś w necie, informacja dość wiarygodna.
|
|
| Back to top |
|
 |
drag0n666 Poziom 9

|
01 Jul 2009 10:18 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
Witam
O ile mi wiadomo gitary z Xboxa można podłączyć do pc i są kompatybilne.
Jeśli ktoś ma gitarę to mógłby wszystkie wymiary jej podać?? i odrazy elektronikę płytki drukowanej przynajmniej zdjęcie zrobić.. ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
DevilaN Poziom 1

|
02 Jul 2009 13:47 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
Gitary z X-Boxa można używać pod PC (sam takowej użwam pod linuksem do gry w FoFiX'a :-).
Kontroler perkusji również działa jak złoto, ni mniej jednak możesz zrobić taki kontroler tylko pod PC. Wystarczy zrobić układ zwykłego pada USB i wykorzystać go w zabudowie gitarowej, po czym skonfigurować przyciski w grze.
Z tego co mi wiadomo, to nie ma możliwości zbudowania natywnego kontrolera pod X-Box'a ponieważ kontrolery te pracują w innym trybie pod X'em. Jest tam jakieś szyfrowanie czy kod wysyłany do X'a aby obsłużył urządzenie i Xbox obsługuje tylko autoryzowany w ten sposób sprzęt.
Więc aby pobawić się z Xboksową wersją musiałbyś mieć na start przynajmniej kontroler Xboxa stary aby zabudować go w gitarze i wyprowadzić przyciski na zewnątrz.
Jeśli jesteś leniwy i chcesz to tylko pod PC, to kup najtańszego pada do PC za 15 zł w hipermarkecie i tylko go zabuduj w gitarze oraz podlutuj przyciski do styków pada ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
grzesiekskc Poziom 11

|
23 Aug 2009 16:28 Re: Guitar Hero III Gitara Pomysły |
|
|
|
No może i tak, ale czy sprawdzał ktoś, czy można wykorzystać podłączenie pada w GH ? Bo wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości lub odczytywałoby to tylko jako klawiaturę, a mnie zależy właśnie na tym, żeby grać na klawiaturze i na gitarze jednocześnie.
Co do GH IV hmmm... wolałem III - jedyna różnica w tym, że IV ma tę perkusję, gitarę basową i mikrofon. Tak to piosenki jakoś do mnie nie trafiają.
/poprawiłem błędy ortograficzne i pisownię. Dalsze lekceważenie p.8.2 regulaminu spowoduje, że post umieszczę w koszu. mod. prezeswal/.
|
|
| Back to top |
|
 |