| Author |
Chawek Poziom 15

|
02 Jan 2004 16:20 Amplituner "bzyczy" |
|
|
|
Witam!
Mam maly problem z amplitunerem, mam podlaczony komputer pod niego i jaknie gra muzyka tylko jest cisza to slychac bzyczenie w głośnikach, jak zrobie glosniej to bzyczenie jest wyrazne, głośne. Doszedlem juz do tego ze zakłócenia powoduje monitor, kiedy wylacze go wyłącznikiem to bzyczenie znika calkowicie. Caly sprzet (komp i amplituner) sa podlaczone pod jedno gniazdko zasilajace. Jak mozna sie pozbyc tego problemu bo nie ukrywam ze mnie to irytuje :roll:
|
|
| Back to top |
|
 |
alek25 Poziom 19

|
02 Jan 2004 16:42 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Spróbuj rozdzielić napięcia dwoma acarami z uziemieniem
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
02 Jan 2004 17:00 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Nie mam uziemienia w gniazdkach w pokoju, mieszkam w bloku i uziemienie jest tylko w łazience i w kuchni :/
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
02 Jan 2004 17:16 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Przez uziemienie rozumiesz bolec w gniazdku?
Tuner ma wtyczke płaską dwubolcową, czy pełną z trzecim stykiem?
Może spróbuj odwrócić wtyczke tunera jeśli to taka płaska.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
02 Jan 2004 17:29 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Tak, przez uziemienie rozumiem bolec w gniazdku, mam gniazdka bez bolców ale nie ma nawet trzeciego przewodu doprowadzonego do gniazdka...
Odwrócenie wtyczki nic nie dało :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2004 17:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
02 Jan 2004 18:15 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Że nie ma trzech przewodów, to wiekszość mieszkańców lokali wybudowanych przed '95 ma ten problem, ale może Twój polega na tym, że właśnie ten trzeci wisi w powietrzu, a nie jest zwarty do N(eutralnego - ogólnie nazywane zerem). Zasilacze impulsowe mają filtry pojemnościowe między L i PE, N i PE więc może przy Twoim monitorze kawałek żyły PE między gniazdem monitora, a gniazdem sieciowym robi za antene.. Sprzawdz też kable audio czy w którymś nie oberwała się masa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
03 Jan 2004 03:24 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Masa w kablu audio jest OK. Jak połącze kompa z amplitunerem przez wyjscie cyfrowe swiatłowodem to zakłócenia znikają. Jest to jednak żadne rozwiązanie bo drogi cyfrowej używam tylko do oglądania filmów a pozostały dzwiek idzie po analogu (karta dźwiękowa mnie do tego zmusiła :) ).
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemyslaw Poziom 21

|
03 Jan 2004 04:09 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Moze to glupie, ale czy probowales przestawic wzmacniacz w inne miejsce? Jesli po wylaczeniu monitora przydzwiek ustaje, tzn. Zaklocenia musza isc po masie tego monitora. Chyba ze to jakies zaklocenia elektromagnetyczne - to powinno pomoc przestawienie wzmaka. Ale wtedy problem bylby i po swiatlowodzie.
Zalatw sobie gniazdko z bolcem i je sobie wyzeruj, laczac bolec do zera. Nie jest to moze dobre rozwiazanie ale sie sprawdza. Sieger napisal o tej antenie - przychylalbym sie do tego. Wtedy tez przestawienie wzmaka powinno pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
03 Jan 2004 04:25 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Próbowalem przestawiać amplituner bo tez myslalem ze to zaklocenia elektromagnetyczne (monitor stoi obok amplitunera, miedzy nimi jest jakies 15cm odstępu) ale to nic nie pomogło. Pozniej doszedlem do tego ze po swiatlowodzie nie ma zaklocen wiec wynikalo by z tego ze zaklocenia nie sa spowodowane polem elektromagnetycznym monitora tylko problem stoi od strony elektrycznej...
W scianie mam 2 przewody - niebieski i czarny, neutrlany to pewnie niebieski, nic sie nie stanie jak polacze z nim bolec uziemienia? Co bedzie jak pomyle sie i podlacze bolec pod faze? Nie chcialbym uszkodzic monitora bo sporo mnie kosztował :?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jan 2004 04:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
03 Jan 2004 07:44 |
|
|
|
Jest taki prosty przyrzad - zwany neonwka - za jego pomoca mozesz sprawdzic ktory przewod jest przewodem fazowym.
Dziwie sie ze zasilales/zasilasz komputer i monitor z gniazdek bez ochrony przeciwporazeniowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbynia Poziom 22

|
04 Jan 2004 13:22 |
|
|
|
ck nie masz się co dziwić - przecież nie będzie sobie ciągnął przedłużacza z kuchni............tak to jest w tych blokach - i robi się dla świętego spokoju najgłupsze rozwiązanie z mozliwych - kaloryfer lub rura......
swoją droga jeśli masz możliwość podłączenia przez światłowód to nie rozumiem czemu tylko to wykorzystujesz do filmów?????
żadnych zakłóceń,idealny sygnał,przewód nie sypie się z biegiem czasu - tylko korzystać - podłącz optykiem i się ciesz pięknym dźwiękiem o niebo wyzszej jakości.........( w czym problem??)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jan 2004 13:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
04 Jan 2004 14:23 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Problem w tym ze ma karta dzwiekowa ma takie dziwne rozwiazanie, jak chce puszczac dzwiek z filmow to musze ustawic w konfiguracji karty wyjscie optyczne na "power DVD software player" a jak chce puscic wszystkie pozostale dzwieki to musi byc na "main output" przy kazdorazowej zmianie trzeba restartowac kompa. Jest to bardzo uciazliwe dlatego tez mam ustawione na stale na filmy a pozostaly dzwiek puszczam po analogowym wyjsciu, jak hce ogladac filmy przelaczam tylko zrodlo dzwieku na amplitunerze...
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
05 Jan 2004 01:45 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Napisz jaka to karta, bo takie rozwiązanie z jakim się musisz męczyć jest wyjątkowo badziewne. Słyszałem, że np do SBLive istnieją jakieś zamienne sterowniki z funkcjonalnością rozpubowaną 10x i jakością dźwięku wzgledem oryginalnych firmowych. Może to jest po prostu błąd w starej wersji sterowników? Próbowałeś z netu najnowsze wziąść?
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
05 Jan 2004 02:24 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Karta to Hercules Fortissimo III, sterowniki mam najnowsze ze stronki Herculesa. Juz pytalem na innym forum o to, niestety to jest jedyne rozwiazanie jesli chce sobie zaoszczedzic tego przelaczania opcji i restartow kompa :(
Co do SB Live! to zgadza sie, sa takie stery, nazywaja sie "Kx project" i faktycznie sa rozbudowane znacznie bardziej niz zwykle Creative'a :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
17 Jan 2004 17:41 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Dzisiaj wreszcie znalazlem czas, kupilem gniazdko z bolcem, podlaczylem bolec do neutralnego przewodu wychodzacego ze sciany, podlaczylem kabel 3 zylowy, polaczylem bolce. Po podlaczeniu calego sprzetu i uruchomieniu kompa jest gorzej niz bylo, amplituner teraz buczy, zupelnie tak jakby kabel audio laczacy ampli z kompem mial kłopoty z masą :( Nie mam żadnej listwy zasilającej, mam po prostu przedłużacz, który ma na końcu 4 gniazdka. Jestem strasznie zawiedzony bo stracilem troche czasu a efekt jest gorszy niz byl :(
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
17 Jan 2004 18:51 Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Spróbuj odłączyć kabel antenowy od amplitunera, powinno pomóc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
17 Jan 2004 21:42 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Dzieki Lechoo, pomoglo jak w pysk strzelił, nie ma zadnego buczenia, bzyczenia itp, jest idealnie. Teraz tylko jedna kwestia pozostaje, czy za kazdym razem bede musiał odłączać antene? Moze jest jakis sposób zeby to rozwiazac bez ciaglego jej odłączania i podłączania? Jeszcze raz dziekoolski 8)
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
17 Jan 2004 23:34 Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Kup albo zrób sobie jakiś separatorek składowej stałej na kabel antenowy, w najprostszym wykonaniu będą to dwa kondensatorki ceramiczne 1nF włączone w szereg w ekran i w żyłę środkową kabla. Mam tak zrobione u siebie i działa dobrze.
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
18 Jan 2004 22:01 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Napisz jeszcze, czy to była kablówka. Na tym semestrze mam zajęcia z bezpieczeństwa i zacząłem się zastanawiać czy taki przypadek, że po kablu sieci telewizyjnej wchodzi do domu wysoki potencjał nie podpada pod jakieś zaniedbanie przepisów, jeśli tak, to to zgłosze gdzie trzeba bo UPC u nas ciągle mi podpada w paru kwestiach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
18 Jan 2004 22:22 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Tak to była kablowka, chcesz wiedziec cos jeszcze?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jan 2004 22:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
19 Jan 2004 23:55 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Pierw skonsultuje się z prowadzącym od bezpieczeństwa el. w tym temacie, a jak będe coś wiedział, to napisze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chawek Poziom 15

|
24 Jan 2004 19:41 Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
Dzięki Lechoo, zrobiłem jak napisałeś, zakłócenia zniknęły, jesteście najlepsi, dzieki wielkie !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Piciu.18 Poziom 11

|
29 Jan 2004 21:53 Re: Amplituner "bzyczy"... |
|
|
|
:arrow: Sieger
Popieram twoją chęć interwencji. Też mam UPC i kopie śmiem sądzić bardziej niż 220.
|
|
| Back to top |
|
 |