FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterowanie lampami NIXIE

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Sterowanie lampami NIXIE
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 02 Jan 2004 23:03   

Sterowanie lampami NIXIE

NIe wiem czy dobrze umieszcze tego posta no ale zobaczymy:

Czy ktoś wie jak sterować lampami nixie po przez 89c2051 (ewentualnie coś innelgo, ale z bascoma)?

Chodzi mi o program, bo sprzętowo to wiem co użyć. Mam w planach zrobić zegar na 4 lampach i nie wiem jak je wysterować. Ci co sie orientują to wiedzą że bedzie potrzeba doprowadzić 10 przewodów do wszystkich lamp (powiedzmy że bede je nazywał sygnałowymi) połączonych równolegle, aby wyświetlić konkretne cyfry (0 - 9) i 4 przewody (po 1 do anody lampy). O ile dobrze rozumiem to aby np. wyświetlić cyfre 8 na której kolwiek lampie trzeba "uaktywnić" anode tej lampy i wyprowadzenie odpowiadające cyfrze 8. I teraz mój problem: jak to zrobić aby na 4 lampach wyświetlały sie inne cyfry? Przecież trzeba jednoczenśnie podać kabalmi sygnałowymi cztery różne cyfry. Miałem kilka pomysłów jak to zrobić ale nie jestem do nich przekanany. Prosiłbym jakiś w miare dobrych programistów o skromną pomoc.

PS. Tak na marginesie to myślałem żeby w programi pokolei obsługiwać wszystkie lampy (czyli najpierw podac cyfre na lampe 1 itd.) i liczyłem na to że program zrobi to na tyle szybko że jak dojde do ostatniej to ta 1 jeszcze nie zgaśnie. Czy to zda egzamin?? Może ktoś ma inne pomysły i wie jak to należy rozwiązać.

PS2. Jeśli to kogoś interesuje to do sterowania lamp z procak użyje
konwertera cd4028. Podaje scheamty na których sie opierałem:
http://homepage.ntlworld.com/steven.rougier/small_pixie_schem.JPG
http://www.republika.pl/kombo/dane/schemat_nixie.pdf
Jak widać to jest na prockach tylko że programy są w assemblerze :(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Jan 2004 23:03   

Back to top

AlekZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 02 Jan 2004 23:22   

Re: Sterowanie lampami NIXIE

Oczywiście, że w grę wchodzi tylko sterowanie multipleksowane. A więc jak mówiłeś- wyświetla na jednej lampie, potem na drugiej, trzeciej i czwartej i od nowa na pierwszej. Na taki "obieg" masz około 1/30 sekundy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jan 2004 23:22   

Back to top

MichałKob
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 31 Mar 2004 14:05   

Re: Sterowanie lampami NIXIE

Możesz przy sterowaniu multipleksowanym dać prad anodowy lampy nixie n razy wiekszy, gdzie n = 1/sredni czas swiecenia jednej lampy. Jesli zapewnisz odpowiednio szybkie multipleksowane to jasnosc bedzie odpowiednia, taka sama jak przy pradzie stalym.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Sterowanie lampami NIXIE
Page 1 of 1
Similar topics
Nixie i sterowanie multipleksowe (7)
Sterowanie lampami nixie. Nie mam układu 74141. (3)
Sterowanie statyczne czy multipleksowe dla NIXIE ? (5)

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed