Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> CarAudio Ogólne ->przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
dziaracz
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 46
Miasto: Łódź

dziaracz
Poziom 10
Post#1 26 Lut 2008 12:07  Autor tematu   

przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


witam.

na dwóch oddzielnych aukcjach kupiłem sobie przewody zasilające na jednej aukcji komplet 20mm2 i na drugiej aukcji kilka metrów 20mm2 aby wzmacniacz podłączyć pod akumulator jako masę.

obie przesyłki dotarły już do mnie i niby się wszystko zgadza poza jednym drobnym szczegółem chodzi o to że żyły wewnątrz izolacji są różnych średnic i grubość izolacji też jest różna. Natomiast średnice przewodów jako całość są takie same.

i teraz pytanie czy zasilenie takim zestawem będzie miało jakiś wpływ na odbiór muzyki ?? wzmacniacz ma po 70 wat rms na kanał a przy mostku po 200 wat rms. ( 4 kanałowy) dwa bezpieczniki po 30 A a w zestawienie zasilającym jest bezpiecznik 60 A.

Czy będzie to miało jakiś wpływ na akumulator, wzmacniacz i sposób zasilania??

jeśli nie to który kabel dać jako plus a który jako uziemienie. ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mistrzu86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Wrz 2007
Posty: 170
Miasto: Podlasie

mistrzu86
Poziom 14
Post#2 26 Lut 2008 13:02    

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


Hmm a powiedz czy ten kabel z wiekszym przekrojem to 20mm czy ten z cienszym to 20mm. Bo jezeli ten cienszy kabelek to 20mm to mysle ze nie ma problemu. Ale jak ten grubszy to 20mm to troche nie bardzo takie cos stosowac. Ten cienszy wowczas moze miec 16mm. A to troche zmniejsza "wydajnosc" takiego kabla. Powiem ze zarowno przez plusowy jak i minusowy kabel płynie ten sam prąd. A wiadomo do czego to moze prowadzic.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
rutkam
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Lis 2007
Posty: 268
Miasto: Łomża, Zambrów, Włochy

rutkam
Poziom 15
Post#3 26 Lut 2008 13:07    

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


Mógłby zastosować i ten cieńszy, ale wtedy musi poprowadzić nim masę od karoserii, a tego chyba robić nie chce, więc musi zmienić ten kabelek.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mistrzu86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Wrz 2007
Posty: 170
Miasto: Podlasie

mistrzu86
Poziom 14
Post#4 26 Lut 2008 13:17    

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


Powiem tak mozesz zastosowac obydwa kable. Ale wowczas musiałbyc dobrac bezpiecznik na podstawie tego cienszego kabla. Jesli np potwierdziłoby sie ze ten cienszy to 16mm to mysle ze bezpiecznik jest odpowiedni 60A.
Mniej wiecej kabel 16mm2 ma srednice jakies 4,5mm

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dziaracz
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 46
Miasto: Łódź

dziaracz
Poziom 10
Post#5 26 Lut 2008 22:04  Autor tematu   

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


oba były opisane jako 20 mm2 niestety na żadnym z nich nie ma nic opisanego . ani na przewodzie ani na opakowaniu od kompletu.( opis przekroju)

z kompletu jest ten cieńszy i do niego był bezpiecznik 60 A .
Może poprostu zrobić tak że pod ten cieńszy dać zasilanie czyli plus i wpiąć do tego bezpiecznik a ten drugi dać jako masę czyli grubszy bez bezpiecznika.


Sądzę że w ten sposób cienki będzie zabezpieczony poprzez bezpiecznik i nic się nie powinno stać z tym przewodem.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu??

dodam też że na grubszym jest oznaczenie OFC a na drugim OFHC . czy to jest jakaś inna odmiana miedzi czy jak??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Invalid
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 588
Miasto: łódzkie

Invalid
Poziom 18
Post#6 26 Lut 2008 23:07    

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


OFHC jest "czystszy" od OFC i droższy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Kłosiol
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 1493
Miasto: Chorzów

Kłosiol
Poziom 21
Post#7 27 Lut 2008 00:37    

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


Moze koles podał srednice 20 mm2 ale razem z izolacja???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dziaracz
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 46
Miasto: Łódź

dziaracz
Poziom 10
Post#8 27 Lut 2008 10:13  Autor tematu   

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


Kłosiol napisał:
Moze koles podał srednice 20 mm2 ale razem z izolacja???


średnicy nie mierzy się w mm2 tylko przekrój .

Jeśli gość prowadzi sklep ze sprzętem car audio to chyba powinien wiedzieć co sprzedaje.

mistrzu86 napisał że 16mm2 ma średnicę około 4,5 mm i tak też jest w moim przypadku. Cieńszy przewód ma średnicę zbliżoną . Natomiast przewód grubszy jest o jakieś 2 mm grubszy. ( większa średnica)

No ale powiedzcie drodzy forumowicze czy można zrobić tak jak pisałem wcześniej ???

na cieńszy + i bezpiecznik a grubszy bezpośrednio masę z aku do wzmacniacza???

Dodano po 36 [minuty]:

a może zrobić w ten sposób żeby na masę i zasilanie dać po jednym bezpieczniku od aku. i wtedy nie powinno być problemów , przynajmniej tak mi się wydaje. oprawka około 10 zł i bezpiecznik za 2 zeta 60 A.

Co sądzicie o tym?? pomóżcie ludziska bo niedługo zacznę oplatać auto kablami a nie chciałbym się kilka razy zabierać do tego tylko raz i porządnie.

i nawet jeśli zrobię w ten sposób to czy może to wywoływać jakieś spadki napięć , mocy , szumy i inne ustroństwa - czyli podłączenie dwóch kabli o różnych przekrojach.


z góry dziękuję za odpowiedzi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Kłosiol
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 1493
Miasto: Chorzów

Kłosiol
Poziom 21
Post#9 27 Lut 2008 10:17    

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


dziaracz napisał:
Kłosiol napisał:
Moze koles podał srednice 20 mm2 ale razem z izolacja???


średnicy nie mierzy się w mm2 tylko przekrój .



Sorki, pomyliły mi sie słowa Very Happy
ale czasem tak jest, ze pisza przekroj 20mm2 ale z izolacja a przekroj samej miedzi jest np 10mm2

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dziaracz
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 46
Miasto: Łódź

dziaracz
Poziom 10
Post#10 27 Lut 2008 10:31  Autor tematu   

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


Kłosiol napisał:

Sorki, pomyliły mi sie słowa Very Happy


daruję pomyłkę Razz

ale tak na poważnie drugi bezpiecznik na drugim kablu da radę zabezpieczyć tą instalację??

i czy będą jakieś problemy związane z zasialniem?? spadki napięcia , mocy????

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mistrzu86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Wrz 2007
Posty: 170
Miasto: Podlasie

mistrzu86
Poziom 14
Post#11 27 Lut 2008 10:34    

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


To jest ok. Nawet jesli ten cienszy ma 16mm to jest dobrze. Bezpiecznik nie jest za duzy. Mozesz tak zrobic jak napisałes. Max bezpiecznik jaki mozesz załozyc na 16mm to 80A. Dla przykładu powiem tobie ze mam kabel 10mm i tez bezpiechol 60A i jest wporządku.
Tylko wiadomo im grubszy kabel tym mniejsza impedancja. Tak sie zastanawiam czy by nie dac tego na odwrot czyli cienki do masy a gruby od plusa. Oczywiscie zakładając ze minusa nie bedziesz ciągnął od aku tylko wezmiesz z bagaznika. Wtedy cienszy kabelek bedzie krotki co obnizy jego impedancje i bedzie mogł przeniesc wieksze obciazenie. Chyba takie rozwiazanie tez bedzie dobre bo bezpiecznik i tak bedzie siedziec tylko ze na grubszym kablu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dziaracz
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 46
Miasto: Łódź

dziaracz
Poziom 10
Post#12 27 Lut 2008 10:46  Autor tematu   

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


mistrzu86 napisał:

. Tak sie zastanawiam czy by nie dac tego na odwrot czyli cienki do masy a gruby od plusa. Oczywiscie zakładając ze minusa nie bedziesz ciągnął od aku tylko wezmiesz z bagaznika. Wtedy cienszy kabelek bedzie krotki co obnizy jego impedancje i bedzie mogł przeniesc wieksze obciazenie. Chyba takie rozwiazanie tez bedzie dobre bo bezpiecznik i tak bedzie siedziec tylko ze na grubszym kablu.


no tak ale ja chcę podłączyć oba pod wzmak i oba pod akumulator.

nie chcę ciągnąć masy z karoserii.

dlatego kupiłem dodatkowo kilka metrów kabla których w każdym zestawie brakuje bo z tego co widzę każdy zestaw okablowania ma + około 5 metrów i metrowy bądź krótszy - czyli masę .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mistrzu86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Wrz 2007
Posty: 170
Miasto: Podlasie

mistrzu86
Poziom 14
Post#13 27 Lut 2008 10:53    

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


Aha no to cienszy z aku do wzmaka a grubszy ze wzmaka do aku. Chociaz to jest raczej bez roznicy bo i tak na początku bedzie bezpiecznik to czy tak czy tak to on sie przepali a nie instalacja.
Tak jak wczesniej pisałem ja mam 10mm i tez bezpiecznik 60A i jest dobrze.
A spadki napiecia bedą przeciez to normalne ale chyba nie odczujesz tego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dziaracz
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 46
Miasto: Łódź

dziaracz
Poziom 10
Post#14 27 Lut 2008 11:05  Autor tematu   

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


[quote="mistrzu86"]Aha no to cienszy z aku do wzmaka a grubszy ze wzmaka do aku.[quote]

heh no ok. a który z nich to plus a który minus??

też mi się wydaje że nie powinno być źle. przynajmniej mam taką nadzieję .

Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu jak się już zabiorę za robotę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mistrzu86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Wrz 2007
Posty: 170
Miasto: Podlasie

mistrzu86
Poziom 14
Post#15 27 Lut 2008 11:38    

Re: przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył


mysle ze bez roznicy ktory dasz plus a ktory minus.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> CarAudio Ogólne -> przekrój przewodów zasilających- różne średnice żył
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Średnice zewnetrzne przewodów zasialajcych ? (4)
Połączenie grubych przewodów zasilających. (5)
Różne średnice portów BR czy można zastosować w jednej obudowie? (2)
Jaką średnice gwintu ma SELENIUM DH 200 E-E? (1)
Jak mierzy się średnice głośników w kolumnach domowych? (2)
TONSIL - voyager 350, średnice i długości wylotów basowych? (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS