Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.
Author
Message
andri1
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 May 2006
Posts: 213
Location: Koszalin

Post#1 Post from the author of the topic 26 Feb 2008 20:43   

Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Ok. Przeprowadzam się na wieś. Buduję nowy domek ale niestety telekomunikacja nie chce dociągnąć mi sygnału. Powiedzieli że za duże koszta. Domek buduje 300m od najbliższej zabudowy .
Mają w niej telefon itp. I jest tam sieć TP .
Teraz moje pytanie . Jaki jest koszt poprowadzenia takiego kabla ( o ile się orientuję światłowodu ) . I czy da się to zrobić ?
Ewentualnie od sąsiada sygnał pobierać , on by miał np neosia a sygnał puścić do mnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Feb 2008 20:43   





Back to top
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2178
Location: Warszawa

Post#2 26 Feb 2008 21:16   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Trzeba by zerknąć na mapy, ale może to być i kilkanaście a nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych (najdroższe są zezwolenia).

Helpful message? + -

Back to top
   
andri1
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 May 2006
Posts: 213
Location: Koszalin

Post#3 Post from the author of the topic 26 Feb 2008 21:40   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Głównie chodzi nam o internet. Bo jest on niezbędny a musi być niezawodny i dość szybki ... Dlatego tak bardzo walczymy i szukamy sposobu na pociągnięcie lini TP.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7172
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#4 26 Feb 2008 21:51   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Zezwolenia rzeczywiście są najbardziej kosztowne.
Ale na to jest metoda.
1. Ustalasz jaka firma robi obsługę sieci TP. telekomunikacja zleca takie prace wykonawcom zewnętrznym by wykazywać korzystniejszy współczynnik obrotu do zatrudnienia, co nie ma żadnego przełożenia na zysk. Ale co tam, to właśnie France Telecom wymyśliło "kreatywna księgowość"....
2. Najczęściej są to byli pracownicy TPSA. Oni maja kontakty kto na danym terenie wykonuje projekty sieci telekomunikacyjnych a ci ludzie maja swoje kontakty w zakresie pozyskiwania podkładów (najczęściej je mają) i maja uprawnienia projektowe.
3. Telekomunikacja Polska nie może odmówić świadczenia usług jeżeli dysponuje infrastrukturą i są warunki techniczne. Dotyczy to także przyłączenia do sieci infrastruktury abonenta lub innego operatora.
4. Gość wykonuje projekt w czterech egzemplarzach o dokonuje uzgodnień z Gminą/Miastem. Warunek jest jeden: jest zgoda właściciela/właścicieli gruntu na trasie kabla/linii.
5. Jak masz uzgodnienia to występujesz o zgodę na budowę. Fizycznie oczywiście nie Ty tylko koledzy od kładzenia kabla.
6 Wykonawca kładzie - wiesza to co trzeba.
7. Inwestycja jest TWOJA
Ile to kosztuje: kabel od około 400 do 1600 zl w zależności od wielkości do tego około 1000 zł na osprzęt, zaciski , materiały pomocnicze, uszczelnienia itp. Położenie jest droższe.
Licz się z sumami rzędu około 3000 zł.
Takie są realia.
A najszybciej postawić jakąś radiówkę na 5GHz (nie na 2,4 GHz by móc używać kuchenki mikrofalowej bez obawy o zlinczowanie amatora ciepłych potraw).
Telefon też można przepuścić przez takie łącze.

Helpful message? + -

Back to top
   
Tracer2
Moderator - Telefony Stacjonarne
Moderator - Telefony Stacjonarne


Joined: 02 May 2006
Posts: 1778
Location: W-wa

Post#5 27 Feb 2008 08:04   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


A GSM i HDSPA tam nie ma. Bardzo ta technologia tanieje.
Rozdzielenie takiego modemu na kilka kompów może kosztować z 1kPLN ale to i tak taniej.
A na jeden są za 1 PLN Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7172
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#6 27 Feb 2008 12:29   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


I dlatego tez porozglądałbym sie za tego typu rozwiązaniami. Zawsze to łatwiej bedzie te zabawaki zabrać ze sobą....

Helpful message? + -

Back to top
   
andri1
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 May 2006
Posts: 213
Location: Koszalin

Post#7 Post from the author of the topic 27 Feb 2008 17:35   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


To musi być STABILNY i SZYBKI internet. Ma on byc na 4PC . Do pobierania i wysyłania danych , grania online , odwiedziania stron www i wielu innych czesto w tej samej chwili. Z tego co wiem ludzie wypowiadaja sie o internecie radiowym kiepsko. Dlatego staramy sie o linie TP.

Helpful message? + -

Back to top
   
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 2178
Location: Warszawa

Post#8 28 Feb 2008 08:41   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


andri1 wrote:
Z tego co wiem ludzie wypowiadaja sie o internecie radiowym kiepsko.

Potwierdzam, miałem i już nie mam. Faktem jest, że problem leżn nie w samej radiówce, tylko u operatorów, którym nie chce sie dbać o jakość łącza.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Feb 2008 08:41   





Back to top
   
andri1
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 May 2006
Posts: 213
Location: Koszalin

Post#9 Post from the author of the topic 29 Feb 2008 22:58   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Dlatego tak bardzo zalezy nam na lini TP

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Feb 2008 22:58   





Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7172
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#10 01 Mar 2008 16:28   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Nie zostaje nic innego jak procedura którą opisałem. TPSA niechętnie obecnie rozbudowuje sieć kablową czy napowietrzna w miejscach gdzie może nastąpić migracja do pijawkowych operatorów. Pijawkowicze nie płaca za inwestycje kablowe.
Ale na wszelki wypadek zapytaj się czy inni operatorzy nie są w stanie świadczyć podobnych usług. Netia posiada (szczątkową) siec telekomunikacyjną, być może istnieje taka możliwość. Prawdziwym operatorem jest tylko ten co ma własną sieć kablowa lub własną infrastrukturę dla swoich abonentów.

Helpful message? + -

Back to top
   
SzpachlaInC
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 10 Mar 2008
Posts: 2
Location: kraków

Post#11 10 Mar 2008 00:43   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


a czy orientuje sie ktos jakie sa maksymalne koszty za zezwolenie pociagniecia światłowdu przez duza firme w prywatnej działce??

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7172
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#12 10 Mar 2008 07:36   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Nie ma takiej stawki. To jest wyłacznie do uzgodnienia miedzy zainteresowanymi. W najgorszym wypadku nalezy dokonac wykupu gruntu.

Helpful message? + -

Back to top
   
SzpachlaInC
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 10 Mar 2008
Posts: 2
Location: kraków

Post#13 10 Mar 2008 21:09   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


pytam bo własnie jestem w takiej sytuacji ze "Era" przyszła do mnie z zapytaniem czy wyrazam zgode na przeprowadzenie przez moja działke światłowodu w celu rozbudowy sieci, i jest tez mowa o koszcie odszkodowania za pozwolenie, i nie mam pojecia jakie to sa koszty, ile moge im powiedziec, jaki to jest przedział mniej wiecej.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7172
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#14 11 Mar 2008 07:58   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


To jest jakiś konkret. Wszystko zależy na ile przeprowadzenie kanalizacji kablowej - światłowód wkłada się najpierw w specjalna nadciśnieniową rurę która umieszcza sie w normalnej rurze PCW i zakupuje na głębokosci około 80 cm.
Z reguły przyjmuje sie ze ułożenie kabla powoduje zmniejszenie wartości działki z uwagi na ograniczenia w jej wykorzystywaniu. Istotne jest na ile ten kabel uniemożliwi np rozbudowę budynków, wewnętrznych dróg czy infrastruktury. Obowiązuje zasada że w określonej odległości nie można stawiać żadnych budynków, nie wolno sadzić drzew ani głęboko ukorzenionych krzaków. Nalezy sie także liczyc z możliwoscia rozbudowy tej kanlizacji czyli dobudowanie kolejnych elmentów kanalizacyjnych.
Swego czasu jedno z duzych miast chciało wprowadzić opłaty za dzierżawe gruntu dla instalacji podziemnych. padały wówczas stawki na poziomie około 2 zł/m.kw powierzchni kanalizacji miesięcznie. Taka stawka spowodowałaby bankructwo TPSA. W końcu odstąpiono od tego ale uważam że jest to metoda.
Proponuje tekie rozwiązanie: ustal jakie sa stawki na dzierżawę gruntu w Twojej okolicy i sam się zastanów na ile ułożenie tej linii kablowej utrudni Tobie uzykowanie. Najrozsadniejszym rozwiązaniem będzie zawarcie umowy dzierżawnej pasa gruntu z prawem wykorzytywania przez Ciebie powierchni na głebokośc do 40 cm. nastepnie przeliczamy stawke dzierżawna pasa ziemi na szerokości 2 metrów (to jest rzeczywista szerokośc na której należy przestrzegać ograniczenia wykorzystywania) i mnożymy o wiekośc utrydnienia w wykorzystywaniu . Jeżeli pas ziemi bedzie w Twoim przekonaniu odcinal od wykorzystania części działki i czynil ja bezuzteczna to umowa dzierzawna musi to uwzgledniac.
kokosów z tego sie nie wyciagnie, ale dzierzawa jest najrozsądniejszym układem. Jednorazowa opłata jest formąsprzedaży która zamyka droge roszczeniową na przyszłość. Dla pewnosci porozmawiaj z rzeczoznawcą nieruchomości, warto to zrobic przed podpisaniem czegokolwiek.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Mar 2008 07:58   





Back to top
   
tomek.fr
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 09 Mar 2006
Posts: 45
Location: Warszawa

Post#15 26 Apr 2008 16:54   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Światłowód możesz układać na słupach.Koszt takiego kabla to ok 20PLN za metr,Złącza i pospawanie(ok 40 PLN za spaw).Tobie wystarczą dwa włókna.Jeśli masz dobre układy z sąsiadem to on miech założy neo a ty ciągnij od niego,wtedy wystarczy światłowód wielomodowy(ok ok10pln)mediakonwerterty to koszt ok 50PLN za sztuke.

Helpful message? + -

Back to top
   
bipuk
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 20 Mar 2008
Posts: 12

Post#16 27 Apr 2008 17:31   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


najprościej kupic albo pożyczyć zestaw na 5Ghz, poszukac sieci jakie odbierasz i tam szukać oferty.Nie wierzę że jestes na taki odludziu ze nie widzisz u siebie conajmniej paru sieci na tym pasmie. Albo dogadac sie z sąsiadem, wziaśc najszybsze neo, czy te dsl, podzielic koszty i łącze jakims słusznym routerkiem, dwie antenki i po kłopocie.

pomysl i koszty załatwiania pozwoleń, kopania kabla, sprzetu itp. by zrobic insfrasktrukute dla tp jest chory Question

Helpful message? + -

Back to top
   
andri1
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 May 2006
Posts: 213
Location: Koszalin

Post#17 Post from the author of the topic 20 Jan 2009 22:45   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Witam ponownie. Odkopałem temat i ponownie myślimy o kablu tp.

Podsumowanie.

Aktualnie posiasamy 2 internety z ery.
300zł miesiecznie płacimy gdzie są limity itp.

Czy jakieś szacowane informacje kosztorysowe ktoś posiada?
Projekt mam już ewentualnie dogadany . Koszt 3000zł .

Teraz koszt kabla jest dla nas ważny .
Bo na chwile obecna 300zl co miesiac i limity ktore nie starczają .
Dlatego nawet gdyby to było kilka tysięcy zł może to się okazać bardzo opłacalne.

Kiedyś o czym nie powinno się chyba mówić ściągałem z internetu sporo.
Teraz to wszystko kupujemy więc koszt aktualny to około 500zł miesięczne przy tym internecie co mam. A więc moim zdaniem można myśleć o tym kopaniu kabla Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
andri1
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 May 2006
Posts: 213
Location: Koszalin

Post#18 Post from the author of the topic 28 Jan 2009 00:42   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


UP

Helpful message? + -

Back to top
   
tomek.fr
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 09 Mar 2006
Posts: 45
Location: Warszawa

Post#19 28 Jan 2009 17:44   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Wystarczy taki kabelek
http://allegro.pl/item539226387_kabel_swiatlowodowy_4g_mm_zewnetrzny.html
Złączki mechaniczne choć niedoskonałe ale dla takiego włókna wystarczające po ok 6 pln

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.
Page 1 of 1
Similar topics
Telefon PANASONIC KX-TC1000- brak sygnału itp (9)
Jak przygodować przyłącza w nowym domu ? (TV, telefon itp) (5)
Telefon Uniden XC714 cichy sygnał (5)
Telefon Panasonic po minucie traci sygnał. (5)
Telefon Siemens Gigaset S440 - jak wgrać melodie obrazki itp (1)
Sygnał potem szum. Telefon bezprzewodowy Panasonic. (11)
Telefon swissvoice Avena 135 -Sygnał Zajętosci (4)
Internet z UPC + sygnał ze zbiorczej satelity (6)
Telefon STC 209 pojawiający się ciągły sygnał (2)
Telefon bezprzewodowy KX-TG6411PD - jak podać sygnał faksu? (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl topic RSS feed