Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Telefony Stacjonarne Serwis ->Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
andri1
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 213
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
andri1
Poziom 15
Post#1 26 Lut 2008 20:43  Autor tematu   

Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Ok. Przeprowadzam się na wieś. Buduję nowy domek ale niestety telekomunikacja nie chce dociągnąć mi sygnału. Powiedzieli że za duże koszta. Domek buduje 300m od najbliższej zabudowy .
Mają w niej telefon itp. I jest tam sieć TP .
Teraz moje pytanie . Jaki jest koszt poprowadzenia takiego kabla ( o ile się orientuję światłowodu ) . I czy da się to zrobić ?
Ewentualnie od sąsiada sygnał pobierać , on by miał np neosia a sygnał puścić do mnie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Warszawa
Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 2262
Pomógł: 142
Ocena postów: 28
R-MIK
Poziom 22
Post#2 26 Lut 2008 21:16    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Trzeba by zerknąć na mapy, ale może to być i kilkanaście a nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych (najdroższe są zezwolenia).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
andri1
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 213
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
andri1
Poziom 15
Post#3 26 Lut 2008 21:40  Autor tematu   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Głównie chodzi nam o internet. Bo jest on niezbędny a musi być niezawodny i dość szybki ... Dlatego tak bardzo walczymy i szukamy sposobu na pociągnięcie lini TP.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7542
Pomógł: 943
Ocena postów: 150
irekr
Moderator
Post#4 26 Lut 2008 21:51    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Zezwolenia rzeczywiście są najbardziej kosztowne.
Ale na to jest metoda.
1. Ustalasz jaka firma robi obsługę sieci TP. telekomunikacja zleca takie prace wykonawcom zewnętrznym by wykazywać korzystniejszy współczynnik obrotu do zatrudnienia, co nie ma żadnego przełożenia na zysk. Ale co tam, to właśnie France Telecom wymyśliło "kreatywna księgowość"....
2. Najczęściej są to byli pracownicy TPSA. Oni maja kontakty kto na danym terenie wykonuje projekty sieci telekomunikacyjnych a ci ludzie maja swoje kontakty w zakresie pozyskiwania podkładów (najczęściej je mają) i maja uprawnienia projektowe.
3. Telekomunikacja Polska nie może odmówić świadczenia usług jeżeli dysponuje infrastrukturą i są warunki techniczne. Dotyczy to także przyłączenia do sieci infrastruktury abonenta lub innego operatora.
4. Gość wykonuje projekt w czterech egzemplarzach o dokonuje uzgodnień z Gminą/Miastem. Warunek jest jeden: jest zgoda właściciela/właścicieli gruntu na trasie kabla/linii.
5. Jak masz uzgodnienia to występujesz o zgodę na budowę. Fizycznie oczywiście nie Ty tylko koledzy od kładzenia kabla.
6 Wykonawca kładzie - wiesza to co trzeba.
7. Inwestycja jest TWOJA
Ile to kosztuje: kabel od około 400 do 1600 zl w zależności od wielkości do tego około 1000 zł na osprzęt, zaciski , materiały pomocnicze, uszczelnienia itp. Położenie jest droższe.
Licz się z sumami rzędu około 3000 zł.
Takie są realia.
A najszybciej postawić jakąś radiówkę na 5GHz (nie na 2,4 GHz by móc używać kuchenki mikrofalowej bez obawy o zlinczowanie amatora ciepłych potraw).
Telefon też można przepuścić przez takie łącze.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Tracer2
Moderator - Telefony Stacjonarne
Moderator - Telefony Stacjonarne
Miasto: W-wa
Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 1832
Pomógł: 149
Ocena postów: 18
Tracer2
Moderator - Telefony Stacjonarne
Post#5 27 Lut 2008 08:04    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


A GSM i HDSPA tam nie ma. Bardzo ta technologia tanieje.
Rozdzielenie takiego modemu na kilka kompów może kosztować z 1kPLN ale to i tak taniej.
A na jeden są za 1 PLN ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7542
Pomógł: 943
Ocena postów: 150
irekr
Moderator
Post#6 27 Lut 2008 12:29    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


I dlatego tez porozglądałbym sie za tego typu rozwiązaniami. Zawsze to łatwiej bedzie te zabawaki zabrać ze sobą....

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
andri1
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 213
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
andri1
Poziom 15
Post#7 27 Lut 2008 17:35  Autor tematu   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


To musi być STABILNY i SZYBKI internet. Ma on byc na 4PC . Do pobierania i wysyłania danych , grania online , odwiedziania stron www i wielu innych czesto w tej samej chwili. Z tego co wiem ludzie wypowiadaja sie o internecie radiowym kiepsko. Dlatego staramy sie o linie TP.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
R-MIK
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Warszawa
Dołączył: 09 Kwi 2003
Posty: 2262
Pomógł: 142
Ocena postów: 28
R-MIK
Poziom 22
Post#8 28 Lut 2008 08:41    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


andri1 napisał:
Z tego co wiem ludzie wypowiadaja sie o internecie radiowym kiepsko.

Potwierdzam, miałem i już nie mam. Faktem jest, że problem leżn nie w samej radiówce, tylko u operatorów, którym nie chce sie dbać o jakość łącza.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
andri1
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 213
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
andri1
Poziom 15
Post#9 29 Lut 2008 22:58  Autor tematu   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Dlatego tak bardzo zalezy nam na lini TP

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7542
Pomógł: 943
Ocena postów: 150
irekr
Moderator
Post#10 01 Mar 2008 16:28    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Nie zostaje nic innego jak procedura którą opisałem. TPSA niechętnie obecnie rozbudowuje sieć kablową czy napowietrzna w miejscach gdzie może nastąpić migracja do pijawkowych operatorów. Pijawkowicze nie płaca za inwestycje kablowe.
Ale na wszelki wypadek zapytaj się czy inni operatorzy nie są w stanie świadczyć podobnych usług. Netia posiada (szczątkową) siec telekomunikacyjną, być może istnieje taka możliwość. Prawdziwym operatorem jest tylko ten co ma własną sieć kablowa lub własną infrastrukturę dla swoich abonentów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
SzpachlaInC
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: kraków
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 2
SzpachlaInC
Poziom 2
Post#11 10 Mar 2008 00:43    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


a czy orientuje sie ktos jakie sa maksymalne koszty za zezwolenie pociagniecia światłowdu przez duza firme w prywatnej działce??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7542
Pomógł: 943
Ocena postów: 150
irekr
Moderator
Post#12 10 Mar 2008 07:36    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Nie ma takiej stawki. To jest wyłacznie do uzgodnienia miedzy zainteresowanymi. W najgorszym wypadku nalezy dokonac wykupu gruntu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
SzpachlaInC
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: kraków
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 2
SzpachlaInC
Poziom 2
Post#13 10 Mar 2008 21:09    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


pytam bo własnie jestem w takiej sytuacji ze "Era" przyszła do mnie z zapytaniem czy wyrazam zgode na przeprowadzenie przez moja działke światłowodu w celu rozbudowy sieci, i jest tez mowa o koszcie odszkodowania za pozwolenie, i nie mam pojecia jakie to sa koszty, ile moge im powiedziec, jaki to jest przedział mniej wiecej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7542
Pomógł: 943
Ocena postów: 150
irekr
Moderator
Post#14 11 Mar 2008 07:58    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


To jest jakiś konkret. Wszystko zależy na ile przeprowadzenie kanalizacji kablowej - światłowód wkłada się najpierw w specjalna nadciśnieniową rurę która umieszcza sie w normalnej rurze PCW i zakupuje na głębokosci około 80 cm.
Z reguły przyjmuje sie ze ułożenie kabla powoduje zmniejszenie wartości działki z uwagi na ograniczenia w jej wykorzystywaniu. Istotne jest na ile ten kabel uniemożliwi np rozbudowę budynków, wewnętrznych dróg czy infrastruktury. Obowiązuje zasada że w określonej odległości nie można stawiać żadnych budynków, nie wolno sadzić drzew ani głęboko ukorzenionych krzaków. Nalezy sie także liczyc z możliwoscia rozbudowy tej kanlizacji czyli dobudowanie kolejnych elmentów kanalizacyjnych.
Swego czasu jedno z duzych miast chciało wprowadzić opłaty za dzierżawe gruntu dla instalacji podziemnych. padały wówczas stawki na poziomie około 2 zł/m.kw powierzchni kanalizacji miesięcznie. Taka stawka spowodowałaby bankructwo TPSA. W końcu odstąpiono od tego ale uważam że jest to metoda.
Proponuje tekie rozwiązanie: ustal jakie sa stawki na dzierżawę gruntu w Twojej okolicy i sam się zastanów na ile ułożenie tej linii kablowej utrudni Tobie uzykowanie. Najrozsadniejszym rozwiązaniem będzie zawarcie umowy dzierżawnej pasa gruntu z prawem wykorzytywania przez Ciebie powierchni na głebokośc do 40 cm. nastepnie przeliczamy stawke dzierżawna pasa ziemi na szerokości 2 metrów (to jest rzeczywista szerokośc na której należy przestrzegać ograniczenia wykorzystywania) i mnożymy o wiekośc utrydnienia w wykorzystywaniu . Jeżeli pas ziemi bedzie w Twoim przekonaniu odcinal od wykorzystania części działki i czynil ja bezuzteczna to umowa dzierzawna musi to uwzgledniac.
kokosów z tego sie nie wyciagnie, ale dzierzawa jest najrozsądniejszym układem. Jednorazowa opłata jest formąsprzedaży która zamyka droge roszczeniową na przyszłość. Dla pewnosci porozmawiaj z rzeczoznawcą nieruchomości, warto to zrobic przed podpisaniem czegokolwiek.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomek.fr
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Warszawa
Dołączył: 09 Mar 2006
Posty: 45
Pomógł: 4
tomek.fr
Poziom 10
Post#15 26 Kwi 2008 16:54    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Światłowód możesz układać na słupach.Koszt takiego kabla to ok 20PLN za metr,Złącza i pospawanie(ok 40 PLN za spaw).Tobie wystarczą dwa włókna.Jeśli masz dobre układy z sąsiadem to on miech założy neo a ty ciągnij od niego,wtedy wystarczy światłowód wielomodowy(ok ok10pln)mediakonwerterty to koszt ok 50PLN za sztuke.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bipuk
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 12
bipuk
Poziom 5
Post#16 27 Kwi 2008 17:31    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


najprościej kupic albo pożyczyć zestaw na 5Ghz, poszukac sieci jakie odbierasz i tam szukać oferty.Nie wierzę że jestes na taki odludziu ze nie widzisz u siebie conajmniej paru sieci na tym pasmie. Albo dogadac sie z sąsiadem, wziaśc najszybsze neo, czy te dsl, podzielic koszty i łącze jakims słusznym routerkiem, dwie antenki i po kłopocie.

pomysl i koszty załatwiania pozwoleń, kopania kabla, sprzetu itp. by zrobic insfrasktrukute dla tp jest chory :?:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
andri1
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 213
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
andri1
Poziom 15
Post#17 20 Sty 2009 22:45  Autor tematu   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Witam ponownie. Odkopałem temat i ponownie myślimy o kablu tp.

Podsumowanie.

Aktualnie posiasamy 2 internety z ery.
300zł miesiecznie płacimy gdzie są limity itp.

Czy jakieś szacowane informacje kosztorysowe ktoś posiada?
Projekt mam już ewentualnie dogadany . Koszt 3000zł .

Teraz koszt kabla jest dla nas ważny .
Bo na chwile obecna 300zl co miesiac i limity ktore nie starczają .
Dlatego nawet gdyby to było kilka tysięcy zł może to się okazać bardzo opłacalne.

Kiedyś o czym nie powinno się chyba mówić ściągałem z internetu sporo.
Teraz to wszystko kupujemy więc koszt aktualny to około 500zł miesięczne przy tym internecie co mam. A więc moim zdaniem można myśleć o tym kopaniu kabla :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
andri1
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Koszalin
Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 213
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
andri1
Poziom 15
Post#18 28 Sty 2009 00:42  Autor tematu   

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


UP

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomek.fr
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Warszawa
Dołączył: 09 Mar 2006
Posty: 45
Pomógł: 4
tomek.fr
Poziom 10
Post#19 28 Sty 2009 17:44    

Re: Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.


Wystarczy taki kabelek
http://allegro.pl/item539226387_kabel_swiatlowodowy_4g_mm_zewnetrzny.html
Złączki mechaniczne choć niedoskonałe ale dla takiego włókna wystarczające po ok 6 pln

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Telefony Stacjonarne Serwis -> Sygnał TP , światłowody , Telefon , Internet itp.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Telefon PANASONIC KX-TC1000- brak sygnału itp (9)
Jak przygodować przyłącza w nowym domu ? (TV, telefon itp) (5)
Telefon Uniden XC714 cichy sygnał (5)
Telefon Panasonic po minucie traci sygnał. (5)
Telefon Siemens Gigaset S440 - jak wgrać melodie obrazki itp (1)
Sygnał potem szum. Telefon bezprzewodowy Panasonic. (11)
Telefon swissvoice Avena 135 -Sygnał Zajętosci (4)
Internet z UPC + sygnał ze zbiorczej satelity (6)
Telefon STC 209 pojawiający się ciągły sygnał (2)
Telefon bezprzewodowy KX-TG6411PD - jak podać sygnał faksu? (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS