Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Golf 4 - licznik nie działa


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący ->Golf 4 - licznik nie działa Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
TJE
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 153
Pomógł: 1
TJE
Poziom 14
Post#1 26 Lut 2008 22:16  Autor tematu   

Golf 4 - licznik nie działa


W golfie 4 TDI z 98r nie liczy kilometrów i nie pokazuje prędkości. Obrotomierz działa. Samochód dopiero kupiony z taka usterką. Czy możliwe jest że ktoś przeprowadził nieumiejętnie korektę licznika? Jeśli nie to jaka może być przyczyna?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cardiag
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: gniezno
Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 1452
Pomógł: 104
Ocena postów: 35
cardiag
Poziom 21
Post#2 26 Lut 2008 22:38    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


sprawdź czujnik prędkości pojazdu. Licznik...hm.. tez mozliwe ale raczej nie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
TJE
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 153
Pomógł: 1
TJE
Poziom 14
Post#3 28 Lut 2008 13:13  Autor tematu   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Jak go sprawdzić? W którym miejscu w skrzyni się znajduje?
Jest to silnik TDI.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
8283
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: lodz
Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 20
Pomógł: 1
Ocena postów: 3
8283
Poziom 7
Post#4 02 Mar 2008 17:51    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jest wkręcony od góry bliżej ściany grodziowej

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
riko419
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 46
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
riko419
Poziom 10
Post#5 02 Mar 2008 20:08    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Czujnik halla - napięcie zasilania ,masa,sygnał wyjściowy (prostokątny)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomek230983
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: bielsko-biała
Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 56
Ocena postów: 1
tomek230983
Poziom 10
Post#6 02 Mar 2008 20:55    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jaki jest przebieg tego samochodu i czy ma abs

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ARTURG14
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: GŁOGÓW
Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 270
Pomógł: 21
Ocena postów: 3
ARTURG14
Poziom 16
Post#7 02 Mar 2008 22:15    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


patrz pomiędzy przegubami u góry,3-piny po zew,+12 i-12 na środku przemiennie (jak halla),jak brak +12 sprawdz bespiecznik

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
TJE
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 153
Pomógł: 1
TJE
Poziom 14
Post#8 12 Mar 2008 12:08  Autor tematu   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Brak napięcia 12V, na włączonym i wyłączonym silniku. Gdzie jest bezpiecznik od tego czujnika? Pod klapką przy drzwiach raczej go niema.

Dodano po 2 [minuty]:

tomek230983 napisał:
jaki jest przebieg tego samochodu i czy ma abs


200kkm, jest abs

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
szogun0
Specjalista grupy V.A.G.
Specjalista grupy V.A.G.
Miasto: okolice Strzyżowa
Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 1540
Pomógł: 129
Ocena postów: 18
szogun0
Specjalista grupy V.A.G.
Post#9 12 Mar 2008 15:25    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


ARTURG14 napisał:
patrz pomiędzy przegubami u góry,3-piny po zew,+12 i-12 na środku przemiennie (jak halla),jak brak +12 sprawdz bespiecznik

Nie jak, tylko dokładnie to jest czujnik Halla.
ABS nie ma nic do licznika w tym samochodzie, chyba, że jest z automatyczną skrzynią biegów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lenorr
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: rybnik
Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 10
lenorr
Poziom 4
Post#10 16 Cze 2008 11:52    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jak sprawdzić ten czujnik mam ten sam problem tyle że umnie jest plus po zapłonie pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adam7009
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 2925
Pomógł: 343
Ocena postów: 28
adam7009
Poziom 23
Post#11 16 Cze 2008 14:14    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


pisze wyżej!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
janusz2008
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Zach. pomorskie
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1924
Pomógł: 149
janusz2008
Poziom 22
Post#12 16 Cze 2008 14:54    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jesli jest zasilanie i minus to pod srodkowy przewod czujnika podlacz woltomierz 12v podnias lewe kolo wlacz stacyjke i krec kolem recznie jesli napiecie sie wacha od 0/12v czujnik ;hala jest dobry

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
barteq289
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 68
Ocena postów: 1
barteq289
Poziom 11
Post#13 25 Mar 2010 10:26    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Koledzy pomóżcie...jak zmieszyć tego halla?? choć nie wiem czy to jest poprawna nazwa..może czegoś nie zrozumiałem...bo wg. mnie to co odpowiada za pokazywanie prędkości to jest impulsator...mierzymy na wtyczce czy na tym czujniku wkręconym do skrzyni z któego wystaje 3 piny?? golf IV

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
rico37p
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Strzelin
Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 1102
Pomógł: 90
Ocena postów: 13
rico37p
Poziom 21
Post#14 25 Mar 2010 14:46    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Przecież kolega Janusz bardzo dokładnie to opisał piętro wyżej .Przeczytać i pomyśleć i wykonać...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
barteq289
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 68
Ocena postów: 1
barteq289
Poziom 11
Post#15 25 Mar 2010 17:20    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Rico-a możesz po prostu odpowiedziec na pytanie??sprawdzałem napięcie na wtyczce..gdy na zewnetrzne piny wtyczki podpinam woltomierz to jest -12 +12 na przemian na wlaczonym zaplonie. Gdy dam jeden kabelik woltomierza na zewnetrzny pin wtyczki a drugi na środkowy to pokazuje się 0V. Kręcenie kołem ręcznie nie daje żadnych efektów...czyli co jest zepsute?? nie rozumiem też czy impulsastor wkręcony w skrzynię to inaczej czujnik halla?? raczej chyba nie..proszę więc o pojaśnienie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
milejow
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Lublin
Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6397
Pomógł: 662
Ocena postów: 119
milejow
Poziom 25
Post#16 25 Mar 2010 18:01    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Nie masz bladego pojęcia o elemencie a filozofujesz, czujnik prędkości w tym aucie jest przetwornikiem wykorzystującym efekt HALLA. Weź prostą kontrolkę diodową i sprawdź, czy na przewodzie sygnałowym pojawiają się impulsy masowe podczas kręcenia kołem

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
barteq289
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 68
Ocena postów: 1
barteq289
Poziom 11
Post#17 25 Mar 2010 18:13    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


nie filozofuje tylko staram się zrozumieć...powinniście wziąć pod uwagę, ze rozmawiacie z nowicjuszem...i przydałoby się trochu prościej...chyba, że to jest forum tylko dla geniuszy...a to przepraszam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
milejow
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Lublin
Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6397
Pomógł: 662
Ocena postów: 119
milejow
Poziom 25
Post#18 25 Mar 2010 18:21    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Przewód sygnałowy to zielono/fioletowy, czarno/biały-zasilanie z F7, brązowy- masa

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
barteq289
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 68
Ocena postów: 1
barteq289
Poziom 11
Post#19 25 Mar 2010 20:31    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


u mnie jest tak:
Golf 4 - licznik nie działa

Golf 4 - licznik nie działa

sprawdzam napięcie na wtyczce która jest na zdjeciu drugim czy może na czujniku wkręconym do skrzyni na zdjęciu pierwszym??tylko o taką małą podpowiedź proszę...sprawdziłbym to bez pisania tutaj..ale dostęp jest fatalny...i bedzie konieczne zdjąć obudowę filtra..bo inaczej nie pomierzy...dlatego chce się upewnić.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
rico37p
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Strzelin
Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 1102
Pomógł: 90
Ocena postów: 13
rico37p
Poziom 21
Post#20 25 Mar 2010 21:42    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Napięcie możesz zmierzyć na zdjętej wtyczce i włączonym zapłonie(koniecznie), a impulsy na włączonej wtyczce do czujnika (przecież to logiczne).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
barteq289
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 68
Ocena postów: 1
barteq289
Poziom 11
Post#21 25 Mar 2010 22:05    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Na wtyczce zmierzyłem...podpinając woltomierz do zewnętrznych pinów..wyszło -12 a jak przełożyłem bieguny to wyszło 12. ps. jak włoże wtyczke to do czego mam się podłączyć by zmierzyć impulsy...przecież wtedy nie będą widoczne piny

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ele5
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1120
Pomógł: 60
Ocena postów: 7
ele5
Poziom 21
Post#22 25 Mar 2010 22:20    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


ściągnąć delikatnie izolację,lub nakłuć przewód to takie trudne?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
barteq289
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 68
Ocena postów: 1
barteq289
Poziom 11
Post#23 26 Mar 2010 07:45    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


no teraz trochu jaśniej mówicie:D przewód można gdziekolwiek odizlować??nie musi być przy wtyczce?? może być w połowie przewodu?? bo tam jest dojśćie fatalne;/

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
olel
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Jasło
Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 204
Pomógł: 21
Ocena postów: 2
olel
Poziom 15
Post#24 26 Mar 2010 17:00    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Boże widzisz a nie grzmisz, nie dziwcie się Panowie że takimi pytaniami kogoś drażnicie, jasne że można w połowie :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
barteq289
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 68
Ocena postów: 1
barteq289
Poziom 11
Post#25 26 Mar 2010 18:48    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jak podłącze miernik pod Przewód sygnałowy zielono/fioletowy i mase- brązowy i obracam kołem na włączonym zapłonie to cos tam sie miernik wychyla...ale jak podłacze pod Przewód sygnałowy i zasilający czarno biały to już cisza...ktoś to rozumie?? w końcu jest do wymiany ten czujnik prędkości??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krishna23
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: ostrowiec
Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 41
Ocena postów: 2
krishna23
Poziom 9
Post#26 21 Lut 2013 22:31    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Witam drogich forumowiczów, mam problem z licznikiem w golf 4 1.9tdi z 2000roku. zawieszaja sie wskazowki od obrotomierza, predkosciomierza i wedlug mnie tez wskaznik poziomu paliwa oszukuje. czyli dodaje gazu np do 2 tys obrotw a wskazowka np na 1 tys obr , albo jak zgasze samochod to zostanie na tym 1tys. albo czasem silnik chodzi na wolnych obrotach a wskazowka na 0. predkoscoimierz to samo., jade ok 80 a pokazuje np 50. co to moze byc , problem z licznikiem czy instalacja?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krishna23
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: ostrowiec
Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 41
Ocena postów: 2
krishna23
Poziom 9
Post#27 22 Lut 2013 22:07    

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Witam ponownie. problem wydaje sie byc rozwiazany. wystarczylo zrobic adaptacje ( aktywacje)potencjometrow w liczniku i wrocilo wszystko do normy. pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Golf 4 - licznik nie działa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
vw golf 3 nie działa licznik (5)
Golf III - nie działa licznik. (6)
VW Golf 3, 1,9 TDI - licznik nie działa. (4)
Golf III - nie działa licznik kilometrów - (5)
Golf 3 1,6 b+G - Licznik nie działa po podłączeniu radia (1)
Golf III tdi kombi \'96 - nie działa licznik (18)
Golf IV licznik nie dziala (2)
Audi 80: nie odpala, nie działa ABS, nie działa licznik (9)
VW Passat B4 - Nie działa licznik ele, gdy ma napięcie 12V, na około 7-8V działa (2)
Vw Golf 3 1,6 - licznik nie pokazuje kilometrów, jak i nie wyświetla godziny (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.089 seconds

elektroda.pl temat RSS