Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Golf 4 - licznik nie działa


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Golf 4 - licznik nie działa
Autor
Wiadomość
TJE
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 153

Post#1 Post autora tematu 26 Lut 2008 23:16   

Golf 4 - licznik nie działa


W golfie 4 TDI z 98r nie liczy kilometrów i nie pokazuje prędkości. Obrotomierz działa. Samochód dopiero kupiony z taka usterką. Czy możliwe jest że ktoś przeprowadził nieumiejętnie korektę licznika? Jeśli nie to jaka może być przyczyna?
Powrót do góry
   
cardiag
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 1463
Miasto: gniezno

Post#2 26 Lut 2008 23:38   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


sprawdź czujnik prędkości pojazdu. Licznik...hm.. tez mozliwe ale raczej nie.
Powrót do góry
   
TJE
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 153

Post#3 Post autora tematu 28 Lut 2008 14:13   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Jak go sprawdzić? W którym miejscu w skrzyni się znajduje?
Jest to silnik TDI.
Powrót do góry
   
8283
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 20
Miasto: lodz

Post#4 02 Mar 2008 18:51   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jest wkręcony od góry bliżej ściany grodziowej
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2008 18:51   





Powrót do góry
   
riko419
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 46

Post#5 02 Mar 2008 21:08   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Czujnik halla - napięcie zasilania ,masa,sygnał wyjściowy (prostokątny)
Powrót do góry
   
tomek230983
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 63
Miasto: bielsko-biała

Post#6 02 Mar 2008 21:55   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jaki jest przebieg tego samochodu i czy ma abs
Powrót do góry
   
ARTURG14
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 270
Miasto: GŁOGÓW

Post#7 02 Mar 2008 23:15   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


patrz pomiędzy przegubami u góry,3-piny po zew,+12 i-12 na środku przemiennie (jak halla),jak brak +12 sprawdz bespiecznik
Powrót do góry
   
TJE
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 153

Post#8 Post autora tematu 12 Mar 2008 13:08   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Brak napięcia 12V, na włączonym i wyłączonym silniku. Gdzie jest bezpiecznik od tego czujnika? Pod klapką przy drzwiach raczej go niema.

Dodano po 2 [minuty]:

tomek230983 napisał:
jaki jest przebieg tego samochodu i czy ma abs


200kkm, jest abs
Powrót do góry
   
szogun0
Spec. od grupy V.A.G.
Spec. od grupy V.A.G.


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 1535
Miasto: okolice Strzyżowa

Post#9 12 Mar 2008 16:25   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


ARTURG14 napisał:
patrz pomiędzy przegubami u góry,3-piny po zew,+12 i-12 na środku przemiennie (jak halla),jak brak +12 sprawdz bespiecznik

Nie jak, tylko dokładnie to jest czujnik Halla.
ABS nie ma nic do licznika w tym samochodzie, chyba, że jest z automatyczną skrzynią biegów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2008 16:25   





Powrót do góry
   
lenorr
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 10
Miasto: rybnik

Post#10 16 Cze 2008 11:52   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jak sprawdzić ten czujnik mam ten sam problem tyle że umnie jest plus po zapłonie pozdrawiam
Powrót do góry
   
adam7009
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 2937

Post#11 16 Cze 2008 14:14   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


pisze wyżej!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Cze 2008 14:14   





Powrót do góry
   
janusz2008
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1905
Miasto: Zach. pomorskie

Post#12 16 Cze 2008 14:54   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jesli jest zasilanie i minus to pod srodkowy przewod czujnika podlacz woltomierz 12v podnias lewe kolo wlacz stacyjke i krec kolem recznie jesli napiecie sie wacha od 0/12v czujnik ;hala jest dobry
Powrót do góry
   
barteq289
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 58

Post#13 25 Mar 2010 11:26   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Koledzy pomóżcie...jak zmieszyć tego halla?? choć nie wiem czy to jest poprawna nazwa..może czegoś nie zrozumiałem...bo wg. mnie to co odpowiada za pokazywanie prędkości to jest impulsator...mierzymy na wtyczce czy na tym czujniku wkręconym do skrzyni z któego wystaje 3 piny?? golf IV
Powrót do góry
   
rico37p
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 1125
Miasto: Strzelin

Post#14 25 Mar 2010 15:46   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Przecież kolega Janusz bardzo dokładnie to opisał piętro wyżej .Przeczytać i pomyśleć i wykonać...
Powrót do góry
   
barteq289
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 58

Post#15 25 Mar 2010 18:20   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Rico-a możesz po prostu odpowiedziec na pytanie??sprawdzałem napięcie na wtyczce..gdy na zewnetrzne piny wtyczki podpinam woltomierz to jest -12 +12 na przemian na wlaczonym zaplonie. Gdy dam jeden kabelik woltomierza na zewnetrzny pin wtyczki a drugi na środkowy to pokazuje się 0V. Kręcenie kołem ręcznie nie daje żadnych efektów...czyli co jest zepsute?? nie rozumiem też czy impulsastor wkręcony w skrzynię to inaczej czujnik halla?? raczej chyba nie..proszę więc o pojaśnienie
Powrót do góry
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6398
Miasto: Lublin

Post#16 25 Mar 2010 19:01   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Nie masz bladego pojęcia o elemencie a filozofujesz, czujnik prędkości w tym aucie jest przetwornikiem wykorzystującym efekt HALLA. Weź prostą kontrolkę diodową i sprawdź, czy na przewodzie sygnałowym pojawiają się impulsy masowe podczas kręcenia kołem
Powrót do góry
   
barteq289
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 58

Post#17 25 Mar 2010 19:13   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


nie filozofuje tylko staram się zrozumieć...powinniście wziąć pod uwagę, ze rozmawiacie z nowicjuszem...i przydałoby się trochu prościej...chyba, że to jest forum tylko dla geniuszy...a to przepraszam
Powrót do góry
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6398
Miasto: Lublin

Post#18 25 Mar 2010 19:21   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Przewód sygnałowy to zielono/fioletowy, czarno/biały-zasilanie z F7, brązowy- masa
Powrót do góry
   
barteq289
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 58

Post#19 25 Mar 2010 21:31   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


u mnie jest tak:
Golf 4 - licznik nie działa

Golf 4 - licznik nie działa

sprawdzam napięcie na wtyczce która jest na zdjeciu drugim czy może na czujniku wkręconym do skrzyni na zdjęciu pierwszym??tylko o taką małą podpowiedź proszę...sprawdziłbym to bez pisania tutaj..ale dostęp jest fatalny...i bedzie konieczne zdjąć obudowę filtra..bo inaczej nie pomierzy...dlatego chce się upewnić.
Powrót do góry
   
rico37p
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 1125
Miasto: Strzelin

Post#20 25 Mar 2010 22:42   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Napięcie możesz zmierzyć na zdjętej wtyczce i włączonym zapłonie(koniecznie), a impulsy na włączonej wtyczce do czujnika (przecież to logiczne).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2010 22:42   





Powrót do góry
   
barteq289
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 58

Post#21 25 Mar 2010 23:05   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Na wtyczce zmierzyłem...podpinając woltomierz do zewnętrznych pinów..wyszło -12 a jak przełożyłem bieguny to wyszło 12. ps. jak włoże wtyczke to do czego mam się podłączyć by zmierzyć impulsy...przecież wtedy nie będą widoczne piny
Powrót do góry
   
ele5
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1141
Miasto: Bydgoszcz

Post#22 25 Mar 2010 23:20   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


ściągnąć delikatnie izolację,lub nakłuć przewód to takie trudne?
Powrót do góry
   
barteq289
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 58

Post#23 26 Mar 2010 08:45   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


no teraz trochu jaśniej mówicie:D przewód można gdziekolwiek odizlować??nie musi być przy wtyczce?? może być w połowie przewodu?? bo tam jest dojśćie fatalne;/
Powrót do góry
   
olel
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 188
Miasto: Jasło

Post#24 26 Mar 2010 18:00   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Boże widzisz a nie grzmisz, nie dziwcie się Panowie że takimi pytaniami kogoś drażnicie, jasne że można w połowie :)
Powrót do góry
   
barteq289
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 58

Post#25 26 Mar 2010 19:48   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


jak podłącze miernik pod Przewód sygnałowy zielono/fioletowy i mase- brązowy i obracam kołem na włączonym zapłonie to cos tam sie miernik wychyla...ale jak podłacze pod Przewód sygnałowy i zasilający czarno biały to już cisza...ktoś to rozumie?? w końcu jest do wymiany ten czujnik prędkości??
Powrót do góry
   
krishna23
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 39
Miasto: ostrowiec

Post#26 21 Lut 2013 23:31   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Witam drogich forumowiczów, mam problem z licznikiem w golf 4 1.9tdi z 2000roku. zawieszaja sie wskazowki od obrotomierza, predkosciomierza i wedlug mnie tez wskaznik poziomu paliwa oszukuje. czyli dodaje gazu np do 2 tys obrotw a wskazowka np na 1 tys obr , albo jak zgasze samochod to zostanie na tym 1tys. albo czasem silnik chodzi na wolnych obrotach a wskazowka na 0. predkoscoimierz to samo., jade ok 80 a pokazuje np 50. co to moze byc , problem z licznikiem czy instalacja?
Powrót do góry
   
krishna23
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 39
Miasto: ostrowiec

Post#27 22 Lut 2013 23:07   

Re: Golf 4 - licznik nie działa


Witam ponownie. problem wydaje sie byc rozwiazany. wystarczylo zrobic adaptacje ( aktywacje)potencjometrow w liczniku i wrocilo wszystko do normy. pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Golf 4 - licznik nie działa
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony