Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym
Autor
Wiadomość
gurix
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Brzesko

Post#1 Post autora tematu 27 Lut 2008 13:51   

sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Jak mozna zsynchronizować sterowanie kominka z płaszczem wodnym i piecem gazowym dwufunkcyjnym Vaillant. Kominek ogrzewa wodę CO poprzez wymiennnik płytowy jak równiez CWU, piec jest dwufuncyjny.
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#2 27 Lut 2008 18:55   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Nie jest to wielkim problemem.
Napisz jak masz to obecnie rozwiązane ze strony hydraulicznej.
Jakieś pompy, zawory, sterownik do kominka itp.
Właśnie kończymy praktycznie identyczny układ, więc chętnie pomogę.
Powrót do góry
   
gurix
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Brzesko

Post#3 Post autora tematu 28 Lut 2008 10:31   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Przy kominku:
1.Dwie pompy, wymiennik płytowy, oraz naczynie wyrównawcze oraz jeszcze nie podłączony sterownik WOJTUS RT 03
2 W łazience piec Vaillant 2 funkcyjny, dwa zbiorniki na wodę (w przyszłości planuje dołaczyc solary)
3. w przedpokoju regulator temperatury

Moje pytania to:
1/ jak to wszystko powinno byc podłaczone bo instalatorzy mieli z tym ogromne problemy
2/ czy jak bede palił w komimnku to musze za kazdym razem wyłaczac piec gazowy(tak mi powiedział jeden z instalatorów) czy nie da sie tego jakoś zautomatyzować? Wiem ze jakoś podobno mozna na styczniku...
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#4 28 Lut 2008 10:46   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Można zautomatyzować nie ma z tym żadnego problemu.
Czy masz kocioł dwufunkcyjny czy kocioł z zasobnikiem?
Czy sterownik do kominka ma funkcję grzania wody CWU?
Jedna pampa jest przed wymiennikiem to oczywiste a druga obiegowa.
Skąd kominek będzie wiedział czy ma grzać centralne czy wodę CWU?
A może będzie grzał jednocześnie? Jak to zaplanowaliście hudraulicznie?
Odpowiedz na te wszystkie pytania to narysuję dokładny schemat połączeń z pełną automatyką.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lut 2008 10:46   





Powrót do góry
   
gurix
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Brzesko

Post#5 Post autora tematu 28 Lut 2008 12:08   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Kocioł jest dwufunkcyjny.
Informacje o sterowniku:
http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=TRT03B&kat=u&podkat=u2
Co do dalszych odpowiedzi to własnie z tym jest problem. Instalatorzy wymyslili tak. Jak bede palił w kominku to kominek bedzie ogrzewał centralne i zasobnik z wodą uztkową w łazience. Dodatkowo przed zasobnikiem jest reczny zawór który moge zamknąc grzanie WU i wtedy jest tylko grzane CO. Nie bardzo to wszystko rozumiem bo podczas palenia w kominku, mam mieć wyłaczony kocioł gazowy.
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#6 28 Lut 2008 13:17   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


No i bardzo dobry sterownik.
Wszystko jasne, zabieram się za rysowanie, dziś będziesz maił schemat elektryczny i hydrauliczny.
Potrzebna będzie jeszcze jedna pompa, ok?
Wtedy będzie pełna automatyka i nic nie będziesz musiał przełączać ręcznie.
Powrót do góry
   
vivaford
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 29
Miasto: Kamienna Góra

Post#7 28 Lut 2008 18:47   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Poczekam na odpowiedź DonRomano, może tak samo myślimy , jak by co to mogę służyć wieloma schematami różnorakich systemów.
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#8 02 Mar 2008 09:23   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


To jest schemat hydrauliczny i elektryczny.
Na schemacie brak filtrów i zaworów odcinających jednak każdy instalator wie gdzie je należy zamontować.
Z uwagi na to, że posiadasz kocioł 2-funkcyjny nie ma możliwości bezpośredniego ogrzewania zasobnika CWU z kotła gazowego, chociaż da się to wykonać jeśli będzie taka potrzeba.
Jeżeli chcesz możesz wyjście zasobnika podłączyć do zimnej wody w kotle w ten sposób ciepła woda z zasobnika będzie przechodzić przez kocioł i ten w razie potrzeby ją dogrzeje.
W tej instalacji zastosowałem 3 pompy P1, P2, P3.
Pompy P1 i P2 są ze sobą spięte i podłączone do jednego wyjścia sterownika kominka.
Pompa P3 jest podłączona do sterownika osobno i steruje tylko CWU.
W sterowniku jest dodatkowy styk blokujący kocioł gazowy wtedy gdy na kominku osiągnięta jest odpowiednia temperatura, styk ten podłączasz do zacisków 3-4 w gazowym zamiast mostka.
W razie gdybyś miał tam już podłączony jakiś regulator to wepnij styki ze sterownika kominka szeregowo z regulatorem.
W tym układzie brak priorytetu CWU, oznacza to że CO będzie grzało zawsze a CWU tylko wtedy kiedy potrzeba.
Gdybyś bardzo chciał priorytet należy dołożyć dodatkowy sterownik np. EUROSTER 1100Z.
Ja takie właśnie stosuję.
Celowo nie używam w instalacjach zaworów trój-drogowych, mam z nimi złe doświadczenia(psują się).
W razie pytań, pisz.

sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym
Powrót do góry
   
Marek Kier
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 68
Miasto: Warszawa

Post#9 02 Mar 2008 22:15   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Witaj.
Mam coś takiego podłączone już kilka la i pierwsze co trzeba to dobrej klasy zawory zwrotne-koniecznie, nie mogą mieć części z tworzywa sztucznego!!!!.
Podłączenia elektryczne zrobiłem prościej:
Równolegle do pompki CO kominka podłączyłem przekaźnik R-15, i jego styki normalnie rozwarte równolegle do sterownika pokojowego.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#10 02 Mar 2008 23:02   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


A po co przekaźnik skoro w regulatorze kominka jest gotowy styk do tego przystosowany?
I co niby Ci dało podłączenie równoległe do sterownika pokojowego?
Powrót do góry
   
Marek Kier
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 68
Miasto: Warszawa

Post#11 03 Mar 2008 17:47   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Po co tak napastliwie.
1. sterownik włącza i wyłącza piec w zależności czy zadana temp. została osiągnięta.
2. przekaźnik powoduje to samo tylko warunkiem jest załączenie pompy obiegowej, czyli temperatura w płaszczu kominka.
Nie znam sterownika który posiadasz i nie wiem do czego służą poszczególne podłączenia. Ja zrobiłem najprościej jak mogłem. Ty możesz zrobić jak chcesz.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#12 03 Mar 2008 17:54   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


A wystarczyło poczytać:
http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=TRT03B&kat=u&podkat=u2

Ponawiam pytanie, po co wpinać przekaźnik równolegle do stykór 3-4?
Powrót do góry
   
gurix
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Brzesko

Post#13 Post autora tematu 05 Mar 2008 14:52   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Witam,
dziekuje za schemat DonRomano.
Ja mam w łazience dwa zasobniki!? Czy ten drugi jest po to ze jak bede miał SOLARY to on mi jest tylko wtedy potrzebny??? Jak powinien wtedy wyglądać schemat podłaczeń??[/img]
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#14 05 Mar 2008 15:50   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Jakie masz te zasobniki?
Ile litrów ma każdy?
Czy każdy ma swoją wężownicę?
Czy to jest zestaw solarny konkretnej firmy czy "zlepek" kilku firm?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Mar 2008 15:50   





Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#15 06 Mar 2008 00:06   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Nie widzę Twojego schematu, ale z opisu domyślam się, że są to 2 niezależne wymienniki- tak to opisałeś. Jeżeli tak to właśnie jest, to każdy ma swoją wężownicę i dlatego kiedyś można jedną z nich rozłączyć z układu C.O. i włączyć do solara. Proponuję wykorzystać większy zasobnik, żeby to sprawniej działało w układzie solarnym, ale tak ogólnie jest to kiepskie rozwiązanie, bo trzeba zrobić dodatkową automatykę do sterowania poborem ciepłej wody; dodatkowa pompa, zawory jednostronnego działania termostaty, itp. Chyba lepiej i może taniej byłoby wymienić te 2 wymienniki na jeden solarny...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Mar 2008 00:06   





Powrót do góry
   
gmpst2000
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 3
Miasto: Zaborów

Post#16 25 Mar 2008 00:55   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Witam serdecznie,
Poniżej przedstawię problemy osoby ciut tylko znającej się na technice... . Proszę więc o wyrozumiałośc i pomoc oraz sprostowanie w przypadku pisania przeze mnie głupot.


Założenia biznesowe/inwestycyjne:
Zmniejszenie kosztów ogrzewania gazem płynym/ziemnym. Realizacja projektu poprzez kupno kominka z płaszczem wodnym i dołączeniem go do C.O.. Jeżeli można to dołączyć kominek do C.W.U.. W przypadku zbyt niskiej temperatury wody uzyskiwanej z płaszcza wodnego kominka za wymiennikiem, puścić tę wodę na wejście do pieca, by się dogrzała w piecu, co docelowo zmniejszy koszta ogrzewania.

Dane Wejściowe do projektu:
Dom parterowy, niepodpiwniczony, 200m2, dwa obwody grzewcze, szkielet drewniany, izolacja: ściany 12cm wełna, 2,5 cm szczelina powietrzna, 10cm styropian, tynk akrylowy. Poddasze nieużytkowe izolacja do parteru 20 cm wełna. Wszędzie płyty G-K). Piec gazowy jednofunkcyjny VIESSMANN VITOPEND 100 WHEA z zamkniętą komorą spalania (nic więcej) z dołączonym zasobnikiem BIAWAR 150 litrów. Kominek z podłączeniem do C.O i jeżeli można do C.W.U.. Instalacja C.W.U. posiada obieg cyrkulacyjny z pompą włączaną tylko w godzinach poboru ciepłej wody z kranów.

Spis gratów do instalacji:
- Piec gazowy jednofunkcyjny VIESSMANN VITOPEND 100 WHEA z zamkniętą komorą spalania (więcej gadżetów piec nie ma)
- Zasobnik BIAWAR 150 litrów
- Kominek z płaszczem wodnym WIKTOR 30kW (INFO TUTAJ)
- Pompa P1 - ULRICH 25/4 (ponoć do wysokich temperatur w obwodzie)
- Pompa P2 - EV-2-65-2c TERMOCLIM (3. biegowa)
- Wymiennik 30 płytowy

Braki
- Nie zakupiłem jeszcze sterownika z mikroprocesorem do przepustnicy powietrza fi 100 (myślę o takim)
- Nie mam jeszcze docelowego sterownika do pieca. Mam na oku EUROSTER 2000 (choć po lekturze jestem gotowy na dodatkowy EUROSTER 1100Z jeżeli będzie działać razem z EUROSTER 2000 lub innym podobnym w funkcjonalności)

Pytania do ekspertów:
1. Czy można Twój schemat zastosować do pieca JEDNOFUNKCYJNEGO ? Czy też muszę użyć pompy P3 i zastosować takie same obwody?
2. Mam różne pompy P1 i P2. P1 jest stałobiegową/stałoobrotową a P2 ma 3 biegi. Jaki sterownik może obsłużyć przepustnicę powietrza, ww. dwie pompy niezależnie, mieć jeszcze możliwość podłączenia pompy P3 (o ile konieczna) oraz możliwość włączania/wyłączania pieca gazowego?
3. Co jeszcze można zrobić jeżeli temperatura na wyjściu z wymiennika będzie za niska na ogrzanie domu?
4. Czy ww. pompy P1 i P2 mają możliwość podłączenia sterowania bezpośrednio do nich, czy trzeba stosować specjalne sterowniki do pomp?
5. Czy po podłączeniu pomp P1 i P2 do EUROSTER 1100Z będą się one włączać w trybie "lato" czyli raz na jakiś czas przeciwdziałając "zastaniu" pompy?
6. Czy przypadkiem pompa P1 nie powinna mieć 3 biegów a pompa P2 tylko jeden?

Z góry dziękuję i pozdrawiam ... gorąco! :-)
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#17 30 Mar 2008 11:47   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4971913#4971913

Materiał jeszcze w przygotowaniu, ale podstawy są.
Całość powinna być gotowa do wieczora.
Powrót do góry
   
gurix
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Brzesko

Post#18 Post autora tematu 31 Mar 2008 10:12   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Zasobniki mam dwa:
-jeden 150 litrów (dwie wezownice)
- drugi mniejszy 10 litrów
- zestawu solarnego jeszcze nie mam, ale zamierzam kupić tylko nie wiem co wybrać
Powrót do góry
   
dominik1976
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 2
Miasto: szczecin

Post#19 14 Lis 2008 16:58   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Witam serdecznie na forum widzę że załaczyłeś schemat instalacji , mam prosbę czy możesz mi narysować dla mojego przypadku - jest o wiele mniej skomplikowany a niżeli wyżej opisany . pieć dwuobiegowy typ vailand instalacjia CO i grzejniki , zamontowałem sobie piec stałopalny z płaszczem wodnym i teraz chcę się podpiąć do instalacji. Wymyśliłem że wepnę się do instalacji CO za piecen gazowym tak aby pompa pieca tłoczyła wodę przez płaszcz wodny, na piecu nastawiam najniższą temp. więc piec nie grzeje bo woda wchodząca do pieca ma ok 25 st.C i wyszystko chodzi do czasu kiedy włączam ciepłą wodę użytkową wtedy nagle wzrasta ciśnienie i skutkiem czego pękła mi rura CO (z tw. sztucznego) Jeżeli możesz narysuj mi także schemat do mojego prostwgo przypadku
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#20 14 Lis 2008 22:46   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Narysuj ten schemat
Powrót do góry
   
dominik1976
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 2
Miasto: szczecin

Post#21 17 Lis 2008 09:44   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


przesyłam schemacik

Załączniki:
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#22 18 Lis 2008 00:32   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Możesz pobierać jeszcze wyższą prowizję.
Reasumując: chcę żebyś mi pomógł, ale musisz mi za to zapłacić.
Pozdrawiam (za darmo) :-)
Powrót do góry
   
daren1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 2

Post#23 01 Sty 2009 16:13   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Jest to schemat pieca gazowego + kominek + solary myślę, że może się przydać:

url=http://obrazki.elektroda.net/62_1230818877.jpg]sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym[/url]
Powrót do góry
   
petrulio
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 2
Miasto: nowy sącz

Post#24 23 Mar 2009 17:52   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


DonRomano napisał:
To jest schemat hydrauliczny i elektryczny.
Na schemacie brak filtrów i zaworów odcinających jednak każdy instalator wie gdzie je należy zamontować.
Z uwagi na to, że posiadasz kocioł 2-funkcyjny nie ma możliwości bezpośredniego ogrzewania zasobnika CWU z kotła gazowego, chociaż da się to wykonać jeśli będzie taka potrzeba.
Jeżeli chcesz możesz wyjście zasobnika podłączyć do zimnej wody w kotle w ten sposób ciepła woda z zasobnika będzie przechodzić przez kocioł i ten w razie potrzeby ją dogrzeje.
W tej instalacji zastosowałem 3 pompy P1, P2, P3.
Pompy P1 i P2 są ze sobą spięte i podłączone do jednego wyjścia sterownika kominka.
Pompa P3 jest podłączona do sterownika osobno i steruje tylko CWU.
W sterowniku jest dodatkowy styk blokujący kocioł gazowy wtedy gdy na kominku osiągnięta jest odpowiednia temperatura, styk ten podłączasz do zacisków 3-4 w gazowym zamiast mostka.
W razie gdybyś miał tam już podłączony jakiś regulator to wepnij styki ze sterownika kominka szeregowo z regulatorem.
W tym układzie brak priorytetu CWU, oznacza to że CO będzie grzało zawsze a CWU tylko wtedy kiedy potrzeba.
Gdybyś bardzo chciał priorytet należy dołożyć dodatkowy sterownik np. EUROSTER 1100Z.
Ja takie właśnie stosuję.
Celowo nie używam w instalacjach zaworów trój-drogowych, mam z nimi złe doświadczenia(psują się).
W razie pytań, pisz.

sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Czy schemat który zamiescilem jest analogiczny do twojego?

Załączniki:
Powrót do góry
   
darekko1
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 5
Miasto: Sulejowek

Post#25 17 Lip 2009 21:02   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Czy moze wiecie jak zablokowac prace kotla Junkers Cerapur Comfort w trakcie palenia w kominku? Czy Junkers ma tez takie wejscie jak Valliant (3 i 4)?

Pozdrawiam
Darek
Powrót do góry
   
szusta
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Kwi 2007
Posty: 6

Post#26 09 Paź 2009 09:33   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Proszę o poradę. Chcę spiąć kocioł gazowy dwufunkcyjny firmy ACV 25HM (lodówka) z kominkiem z płaszczem wodnym Lechmy. Ogrzewanie realizowane będzie zarówno przez podłogówkę, jak i klasyczne grzejniki. Zainstalowany jest już zestaw mieszający podłogówki oraz zestaw wymiennikowo pompowy kominka. Z kominka poprowadzone są 2 rury do pieca gazowego. Chciałbym aby grzać CO oraz CWU. Zwracam się do specjalistów o poradę co do schematów podłączeniowych.
Powrót do góry
   
sigi5
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 2

Post#27 06 Sty 2011 12:04   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Dzień dobry mam problem zakupiłem sterownik RT-03 B i mam problem pod które styki podłączyć piec gazowy bo w nim są tylko "sieć 'zawór'pompa to jest napięcie 230v ster grill 12v a w piecu gazowym pod stykami 3,4 jest również 12v i co z tym fantem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sty 2011 12:04   





Powrót do góry
   
sul-piotrek
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 1
Miasto: Limanowa

Post#28 10 Lut 2011 21:11   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Mam pytanie dotyczące systemu sterowania instalacją CO i CWU składającego się z kominka z płaszczem wodnym 19kW w połączeniu ze sterownikiem tatarek zt-08 w układzie otwartym połączonym z instalacją w układzie zamkniętym kotła gazowego jednofunkcyjnego Saunier Duval FA S30 poprzez wymiennik płytowy. Kocioł dogrzewa CWU w zasobniku 300l z podwójną wężownicą. do instalacji podłączona jest instalacja z podłogowym ogrzewaniem, sprzęgło zawór trójdrożny do którego jeszcze muszę dokupić siłownik. CWU wyposażona w pompę cyrkulacyjną. Kominek na chwilę obecną ma grzać tylko układ CO.
Powrót do góry
   
Maario
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 30
Miasto: Płońsk

Post#29 25 Lut 2012 20:08   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Witam

Mam pytanie.
Zacznę od początku.
Mam już wykonaną pełną instalację co i cwu.Kotłownia znajduje się w piwnicy dom jest już wykończony.Mam zamiar podłączyć kominek z płaszczem wodnym przez wymiennik z instalacją CO.Ze względu na to że kominek jest dosyć daleko od kotłowni postanowiłem wpiąć się z wymiennikiem do instalacji w skrzynce rozdzielacza. Tam też zainstaluję pompę obiegową.Poradźcie mi czy ta pompa może pracować w obiegu z pracującą pompą z pieca gazowego.Jedna i druga zainstalowane by były na zasilaniu. Pierwsza na wyjściu z pieca,druga na wyjściu z wymiennika.Na rysunku zamieszczonym wcześniej do CWU jest oddzielna pompa, u mnie z racji odległości nie mogę tego tak podłączyć więc pomyślałem że jeśli obydwie pompy będą pracowały to na piecu będzie temp.z wymiennika. Po załączeni pompy CWU podgrzeje mi zasobnik.Nie wiem tylko czy pompa od kominka i pompa od pieca mogą razem pracować?.
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#30 25 Lut 2012 20:46   

Re: sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym


Nie mogą. Nie powinny. Nie ma potrzeby.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> sterowanie kominkiem z plaszczem wodnym i piecem gazowym
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Instalacja z kotłem węglowym i kominkiem z płaszczem wodnym. (21)
Schemat c.o. piec gazowy jednofunkcyjny z kominkiem wodnym (22)
Piec olejowy z kominkiem z płaszczem wodnym (58)
kominek z plaszczem wodnym (1)
jak podlaczyc kominek z plaszczem wodnym w mieszkaniu (32)
kominek z plaszczem wodnym ? (17)
Kominek z Plaszczem wodnym a c.w.u (4)
Sterowanie piecem gazowym dwufunkcyjnym (5)
Instalacja CO z kominkiem i piecem na węgiel (25)
Problem z piecem gazowym - (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.096 seconds

elektroda.pl temat RSS