Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Romet 50-T1. Instalacja elektryczna
Autor
Wiadomość
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#1 Post autora tematu 29 Lut 2008 08:07   

Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


Witam. Własnie zabieram sie za montowanie kierunkowskazów i akumulatora do Rometa 50-T1. W moje ręce dostał sie regulator napięcia i przerywacz kierunków z Simsona firmy Elba. Moje pytanie, jak mozna to podłączyc wszystko zeby działało w moim Romecie?

Regulamin pkt 11 proszę poprawić. goldwinger
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lut 2008 08:07   





Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#2 29 Lut 2008 10:12   

Re: Romet


Zakładająć że ELBA sprawna (co się rzadko zdarza) i jest na odpowiednie napięcie (bo były dwie wersje) to da się to zaadoptować.
Powrót do góry
   
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#3 Post autora tematu 29 Lut 2008 14:09   

Re: Romet


czy jest sprawna to nie wiem, ale była urzywana przez kolegę, to mam nadzieje ze tak. Ona jest na 6 V, czyli napięcie jest odpowiednie.
Powrót do góry
   
Czubeq15
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Gru 2007
Posty: 160
Miasto: Bielsk Podlaski

Post#4 11 Mar 2008 23:34   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


Romet 50-T1. Instalacja elektryczna
Ja tak zrobiłem i działało.
Powrót do góry
   
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#5 Post autora tematu 12 Mar 2008 13:00   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


własnie po długich przemysleniach tez doszedłem do tego ze tak podłącze jak na tym schemacie.
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#6 12 Mar 2008 17:02   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


Mostek jest zbędny, ELBA robi za prostownik
Powrót do góry
   
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#7 Post autora tematu 12 Mar 2008 20:34   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


nie zawsze. niektore(tak jak moja) nie maja mostka i musiałem sa zrobic.
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#8 12 Mar 2008 20:39   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


ELBA jest to prostownik regulator napięcia i przerywacz kierunków w jednym - nie ma inaczej
Powrót do góry
   
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#9 Post autora tematu 12 Mar 2008 21:51   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


i tu sie mylisz, spójrz na kawałek schematu z simka na 6V. przed elbą jest prostownik.

Czubeq15 - dodaj jeszcze do tego schematu Twojego kondensator 1000 uF.

Załączniki:
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#10 12 Mar 2008 22:27   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


rozbierz ELBĘ zmienisz zdanie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2008 22:27   





Powrót do góry
   
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#11 Post autora tematu 13 Mar 2008 21:14   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


rozebrałem i była tylko jedna dioda prostownicza, a jak podłaczyłem prąd zmienny to wychodził prąd zmienny
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2008 21:14   





Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#12 13 Mar 2008 21:57   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


Nie dioda a tyrystor
Powrót do góry
   
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#13 Post autora tematu 13 Mar 2008 22:25   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


i dioda i tyrystor tez jest. Mistrzu, a po co sie kłucimy jak na schemacie jest układ prostujący i w mojej Elbie 6 V nie ma w srodku?
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#14 13 Mar 2008 22:27   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


ej tam, ja się nie kłócę. Po prostu chodzi mi o to że można zastosować ELBE bez dodatkowego mostka
Powrót do góry
   
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#15 Post autora tematu 13 Mar 2008 22:34   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


u mnie musiałem... wiem ze były inne układy podobne do elby co juz miały układ w srodku. zdaje sie ze wyszły typy elb bez układów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2008 22:34   





Powrót do góry
   
Czubeq15
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Gru 2007
Posty: 160
Miasto: Bielsk Podlaski

Post#16 13 Mar 2008 23:15   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


Gdyby w Elbie był mostek to 31b nie był podłączony do masy tylko do prądnicy. Bez mostka tak jak mówi mody0202 jaki prąd wejdzie taki wyjdzie.Sam miałem Simsona i w oryginalnej instalacji był mostek.
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#17 13 Mar 2008 23:20   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


To weź schemat z SR 6V na przerywaczu i powiedz skąd prąd stały do ładowania

Słyszał o prostowniku jednopołówkowym?
Powrót do góry
   
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#18 Post autora tematu 14 Mar 2008 08:06   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


bo sa egzemplaze simsonów z cewkami o prądzie stałym i zmiennym.
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#19 14 Mar 2008 08:58   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


Chyba nawet nie wiesz jaką głupotę teraz napisałeś

Jak ktoś kumaty to już kilka postów do tyłu zrozumiał o co chodzi jak nie to jeszcze jest szansa bo dam kawałek schematu ELBY, jeżeli dalej będzie problem ze zrozumieniem to przykro mi
Romet 50-T1. Instalacja elektryczna
Powrót do góry
   
mody0202
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 80
Miasto: Gliwice

Post#20 Post autora tematu 14 Mar 2008 09:16   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


to powiedz mi, do cholery czemu jak podałem prąd zmnienny na zacisk 59 to we wszyskich mi wychodziły zmnienne? a nie stałe?
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#21 14 Mar 2008 10:20   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


Badałeś oscyloskopem? Pewnie nie
Odpowiedź: Błędna interpretacja wyniku pomiaru lub uszkodzony (czytaj zwarty) tyrystor w ELBIE
Powrót do góry
   
Cugu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 100
Miasto: Nieboczowy

Post#22 06 Kwi 2008 19:30   

Re: Romet 50-T1. Instalacja elektryczna


Chodzi o to ze jak podlaczysz ten mostek jeszcze przed elbe to bedziesz ladowac akusia pradem w obudwu polowkach okresu natomiast sama elba laduje tylko podczas 1 polowki okresu czyli te ladowanie jest mniej skuteczne niz z prostownikiem przed a 2 rzecz dotyczaca tej cewki to chlopie nieznasz podstaw elektroniki to sie nie wypowiadaj bo nie slyszalem jeszcze o cewce wytwarzajacej napiecie zmienne:/ moze chodzi ci o to ze zarowa swieci tak samo na cewce jak na akumie ale to tylko z tego wzgledu ze jest to obciazenie rezystancyjne i nie robi mu roznicy czy podlaczasz prad zmienny czy staly (ocziwiscie dla niskich czestotliwosci) ona swieci tak samo. pytanie dla goldwinger-a jakie napiecie powinno sie pojawic w punkcie wyjscia na akus czyli 49 jezeli podlacze 6 albo kolo 8 wolt zmiennego z trafa lub z cewki na zaciski wejsciowe chodzi mi o elbe 6V stary typ z bezposrednim uziomem na klemie masy bo mam 2 takie zmienilem juz w nich wszystko oprocz scalaka i caly czas mam stabilne 0,45V stelego czyli skutecznie kolo 1V liczac prostowanie 1 polowkowe. Dodam jeszcze ze mam nowa elbe 12V i jak przy okolo 13V AC sprawdzam te napiecie tylko oczywiscie za dioda przy masie bo tam klema nie jest uziemiona bezposrednio to jest tyle samo:?: napiecie sterujace katem otwarcia tyrystora jest jednakowe jak juz wyprostowane 1 polowkowo napiecie na jego katodzie. Pozdrawiam

Acha dodam jeszcze ze tyrystory w elbie bardzo czesto siadaja(nie polecam firmy TESLA) niby nienajgorsze maja parametry ale...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Romet 50-T1. Instalacja elektryczna
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Romet Ogar 200 instalacja elektryczna i ładowanie akumulatora (7)
Romet Ogar 200 instalacja (9)
Romet Ogar 205 czy będzie pasowała instalacja do rometa Charta? (3)
Kadet 1.3 instalacja elektryczna (2)
instalacja elektryczna golf II (4)
Instalacja elektryczna w VW GolfII (1)
Potzrebna instalacja elektryczna. (5)
Instalacja elektryczna Opla (4)
Instalacja elektryczna w twingo (2)
instalacja elektryczna w traktorze !!!! :) (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony