Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



potrzebuję sterownika silników DC


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa ->potrzebuję sterownika silników DC Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
4p.m
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 13
4p.m
Poziom 5
Post#1 02 Mar 2008 16:51  Autor tematu   

potrzebuję sterownika silników DC


Cześć, chciałbym zrobić sterownik dwóch silników DC, który sprawiałby że te silniki będą się obracały raz w prawo raz w lewo, i tak na przemian... tylko szukam czegoś takiego i jedyne co mi się udało znaleźć to mostek H ... . Macie jakieś pomysły? Piszcie jak najszybciej. Pozdrawiam ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Pruszcz Gdanski
Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 5794
Pomógł: 507
Ocena postów: 60
mrrudzin
Poziom 24
Post#2 02 Mar 2008 18:32    

Re: potrzebuję sterownika silników DC


A co jest złego w mostku H?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cesario
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 46
Pomógł: 8
cesario
Poziom 10
Post#3 02 Mar 2008 20:44    

Re: potrzebuję sterownika silników DC


Witam,
A co powiesz na zrobienie takiego sterowanika za pomoca techniki cyfrowej?
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adamtomasz
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: gdynia
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 33
adamtomasz
Poziom 9
Post#4 02 Mar 2008 20:50    

Re: potrzebuję sterownika silników DC


Witam czy te silniki maja sie obracac jednoczesnie w prawo lub lewo?i czy nie lepiej to zrobic na krokowych?Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3912
Pomógł: 521
Ocena postów: 31
bogdan_p
Poziom 23
Post#5 02 Mar 2008 20:59    

Re: potrzebuję sterownika silników DC


tak jak wspomniano wcześniej mostk H , jeżeli nie jest wymagana regulacja prędkości to najprościej układ na 2 przekaźnikach do zmiany polaryzacji np.

potrzebuję sterownika silników DC

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
4p.m
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 13
4p.m
Poziom 5
Post#6 02 Mar 2008 21:55  Autor tematu   

Re: potrzebuję sterownika silników DC


Technika cyfrowa całkiem fajnie brzmi ale wolałbym nie co prostsze rozwiązania, ciekawi mnie ten ostatni schemat, tylko jakie to są przekaźniki ze zmienną polaryzacją , czy one są automatyczne , czy raczej jest mowa o zwykłych przełącznikach? a jeżeli chodzi o mostek H to jak do niego podłączyć napięcie bo zrobiłem mostek ale nijak nie chciał działać . http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fusion_images/schematy/sch411.gif to jest mostek który zbudowałem, aha i te silniki mają się obracać razem raz w prawo, raz w lewo. Pozdrawiam :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Pruszcz Gdanski
Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 5794
Pomógł: 507
Ocena postów: 60
mrrudzin
Poziom 24
Post#7 03 Mar 2008 08:01    

Re: potrzebuję sterownika silników DC


A jak duże masz te silniki, na jakie napięcie, jaki prąd znamionowy, co mają napędzać?
Są specjalizowane układy, które mają w sobie wszystko "co potrzebuje" mostek.

Odnośnie ostatniego schematu - są to zwykłe przekaźniki dwubiegunowe. Przeanalizuj sobie jak popłynie prąd gdy wciśniesz S1, S2, albo nic nie wciśniesz.
Wadą takiego rozwiązania jest (teoretycznie) brak możliwości regulacji prędkości i duży czas przełączeń.
No i (to może być uznane jako wadę lub zaletę) po wyłączeniu przycisku sterującego - silnik zaczyna pracować jak hamulec elektrodynamiczny.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
4p.m
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 13
4p.m
Poziom 5
Post#8 03 Mar 2008 16:28  Autor tematu   

Re: potrzebuję sterownika silników DC


to są dwa małe silniczki modelarskie.... nie wiem jaki pobierają prąd bo nie mam amperomierza... ale nie sądzę że by brały dużo

Dodano po 5 [minuty]:

A mógłbyś mi podać przykład takiego układu "co ma już wszystko w sobie''?

Dodano po 32 [minuty]:

znalazłem taki układ [img]http://obrazki.elektroda.net/ i nie wiem czy mógłby się nadawać... jeżeli tak to co to jest ten CONTROL?

Dodano po 2 [minuty]:

[url=http://obrazki.elektroda.net/22_1204557785.png]potrzebuję sterownika silników DC


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
4p.m
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 13
4p.m
Poziom 5
Post#9 04 Mar 2008 16:16  Autor tematu   

Re: potrzebuję sterownika silników DC


Słuchajcie. Jak to jest z tymi mostkami H? bo przed chwilą przeczytałem o układzie scalonym L293D i L298 i do czego się podłącza GND?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3912
Pomógł: 521
Ocena postów: 31
bogdan_p
Poziom 23
Post#10 04 Mar 2008 20:02    

Re: potrzebuję sterownika silników DC


GND to minus zasilania , oba układy mają dwa zasilania ( plus ) dla stopnia mocy i logiki układu wszystko masz dokładnie w dokumentacji wraz z przykładami połączeń
http://www.iele.polsl.pl/elenota/STMicroelectronics/1328.pdf wersja "D" nie wymaga diod zabezpieczających
http://pdf.elenota.pl/pdf/STMicroelectronics/1773.pdf

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
4p.m
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 16 Lut 2008
Posty: 13
4p.m
Poziom 5
Post#11 05 Mar 2008 07:05  Autor tematu   

Re: potrzebuję sterownika silników DC


czyli generalnie żeby silnik się obracał raz w prawo a raz w lewo to potrzebuję do mostka podłączyć przekaźnik elektroniczny który by zmieniał sam kierunek prądu co nie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adamvideo
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: białystok
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 4
adamvideo
Poziom 2
Post#12 05 Mar 2008 12:59    

Re: potrzebuję sterownika silników DC


Witam.Przeglądam posty i tematy na forum dotyczące sterowania silników dc i niewiele z tego rozumiem bo jestem laikiem.Potrzebuję sterownik dwóch silników dc mogą być dwa oddzielne na każdy silnik osobno.Silnik 12V z tego co podaje producent 2,5A Regulacja ma się odbywać za pomocą potencjometra 100k Pozycja środkowa czyli ok.50k -stop i w zależności wychylenie w prawo lub lewo.Do tego celu chcę wykorzystać joystick od komputera.Jeszcze jedno muszą być wyłączniki krańcowe,mechaniczne,ktoś mi mówił o indukcyjnych, aby było jak najmniej kłopotu z podłączeniem.Proszę o schemat lub ewentualnie gdzie kupić gotowy?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3912
Pomógł: 521
Ocena postów: 31
bogdan_p
Poziom 23
Post#13 05 Mar 2008 17:04    

Re: potrzebuję sterownika silników DC


Cytat:
potrzebuję do mostka podłączyć przekaźnik elektroniczny

żaden przekaźnik elektroniczny tylko na wejścia podać stan logiczny "0" lub "1" w standardzie TTL w obu układach poza 2 wejściami sterującymi mostkiem masz wejście Enable które można modulować sygnałem PWM ( regulacja prędkości ) sygnały możesz podać nawet mikro wyłącznikiem , tabelę stanów masz w dokumentacji
adamvideo w tym temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic719298.html masz projekt o który pytasz , nie wiem czy są gotowe układy sprawdź w firmie Wobit

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adamvideo
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: białystok
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 4
adamvideo
Poziom 2
Post#14 06 Mar 2008 09:26    

Re: potrzebuję sterownika silników DC


Dziękuję za schemat sterowania.Jeszcze jak by ktoś podpowiedział w którym miejscu wstawić wyłączniki krańcowe to serdeczne dzięki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa -> potrzebuję sterownika silników DC
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Szukam sterownika silników krokowych (3)
Prośba o pomoc w budowie sterownika do 4 silników 3-fazowych (17)
TB6560 AHQ test sterownika silników krokowych (2)
PL7PRO w wersji 4.4. Potrzebuję ściągnąć program ze sterownika. (1)
Sterownik programowalny - potrzebuję jakiegoś prostego sterownika do program. (20)
PLC - sterowanie układem silników krokowych i silników liniowych (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS