FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Co oznaczaja koncowe literki przy typie lasera a,b,c?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Co oznaczaja koncowe literki przy typie lasera a,b,c?
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 05 Jan 2004 00:38   

Co oznaczaja koncowe literki przy typie lasera a,b,c?

Co oznaczaja koncowe literki przy typie lasera a,b,c? Cym sie rozni KSS 210 a od KSS 210b albo Kss210c? ktory z nich jest najlepszy? chy mozna stosowac je zamiennie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Jan 2004 00:38   

Back to top

Wiech54
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 05 Jan 2004 00:52   

Zamienników szukam pytając w hurtowni gdzie się zaopatruję.(np w NorthService znają się na rzeczy)
Litera A.....F najczęściej oznacza wykonanie(np inne wtyczki itp) ale nie zawsze.Staram się montować lasery oryginalne(czytaj droższe).Chińskie b.tanie montuję na wyraźną prośbę klienta.Np w North laser KSS240 kosztował ok 180 zł a to samo chińskie ok 80zł.Niby to samo ale myślę że z jakiegoś powodu jest różnica w cenie.Kiedyś gdzieś zamówiłem b tani laser (chiński) bodajże KSS210 i otrzymałem dobrze zapakowaną przesyłkę ale z odklejonym zespołem czytającym czyli lipa.
Back to top

dj-norek
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 05 Jan 2004 14:28   

Ok ale przeciez sa dostepne np orginalne Kss210a i Kss210b - i czym sie takie roznia?
Back to top

SlaweK
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 05 Jan 2004 16:05   

Re: Co oznaczaja koncowe literki przy typie lasera a,b,c?

Niedoczytałeś, niemal napewno mają inne wyjścia (wtyczki, taśmę).
Ale zdarzają się wyjątki w regule. A firmy handlujące wiedzą z doświadczenia klientów co czym można zastąpić. A co oznaczają literki to pewnie nawet chińscy mędrcy nie wiedzą. Napewnio nie jakość ...

SławeK
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Jan 2004 16:05   

Back to top

chomicki
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 05 Jan 2004 16:11   

Wiem czym się różnie KSS213B od KSS213C... Jeden ma zworę zrobioną kroplą cyny, a drugi ma tylko punkty lutownicze (bez kropli cyny). Poza tym identyczne.
Back to top

dj-norek
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 Post from the author of the topic 05 Jan 2004 17:39   

kupilem kedys kss210a i 210b oba mialy kropke cyny zabezpieczajaca przed ladunkami elektrostarycznymi 0 oba rowniez maja identyczne wejscia na kable - wlasciwie wyglad nie wiele sie rozni a jednak jeden mial A a drugi B
Back to top

SlaweK
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 05 Jan 2004 17:54   

Aż tak głęboko o nigdy nie wnikałem. Ale faktem jest też że akurat w tym przypadku KSS210 to większość firm proponują A za B i na odwrót. Znam jeszcze kilka podobnych przypadków.

SławeK
Back to top

gorzyga
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 06 Jan 2004 23:05   

Krople cyny posiadaja wszystkie kss-y serii 2xx (210,212,213... oprocz 240 i mozliwe ze jakis innych),to ze nie ma zworki znaczy,ze laser byl juz przez kogos "dotykany" lub pochodzi ze sprzetu i byl fabrycznie w nim zamontowany,a jak by sprzedany,to mozliwe,ze pochodzi z "tasmy". Nie dokonca wiem,co oznaczaja litery,ale mysle,ze chodzi o sposob wykonania. np.kss-213F,rozni sie od kss-213b tym,ze ma klapke "zntykurzowa". Jezeli chodzi o kss-213 to zamiennie uzywalem roznych literek od B do F :). Podobno litera w kss-210 oznacza w jakim sprzecie ma zastosowanie,maja rozne cewki. Ale taki jest fakt,ze chyba nikt nie wie co na 100% oznaczaja wszystkie te literki ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Jan 2004 23:05   

Back to top

Jaś Kula
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 06 Jan 2004 23:56   

Kss210a stosowany jest w sprzęcie stacjonarnym (wieże) , Kss210b w sprzęcie przenośnym ( radiomagnetofony) a może zamiennie , niestety dokładnie juz nie pamiętam, wyczytałem kiedyś to w Serwisie Elektroniki. Nie wiem do czego mogą odnosić się inne wyznaczniki tzn. "c" , "f" .... . Na pewno mają jakieś przełożenie na parametry mechaniczno-optyczno-elektryczne ( np. obecność tzw. klapki antykurzowej). Natomiast nie spotkałem się z tym aby literki te odnoszone były do stosowanych wtyczek czy też zabezpieczenia przed ładunkami elektrostatycznymi(np. laserySFP101 nie mają wyróżników literowych na końcu a znam trzy rodzaje złącz które są w nich stosowane). Wydaje mi się że bez kart katalogowych producentów tematu tak naprawdę nie zgłębimy do końca. Może ktoś z przeglądających ma takie karty i opublikuje je na forum , gdyż temat był już w taki czy inny sposób wałkowany a jednak wciąż wraca . Aby poznać inne posty na ten temat użyj funkcji "szukaj". Pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Co oznaczaja koncowe literki przy typie lasera a,b,c?
Page 1 of 1
Similar topics
Model Lasera JVC UX-T3 - wymiana lasera (3)
DVD Sony DVP-NS400D - problem przy zmianie lasera (4)
Koncowe wzmacniacze wizji w TV i monitor z gniazdem RGB (2)
TELEFUNKEN TRX3000 tranzystory koncowe (3)
Yamaha ax500 tranzystory koncowe (14)
czy przy wymianie lasera trzeba ... (1)
Jak po typie matrycy znaleść typ monitora? (6)
Midland alan 48plus - co oznaczają literki przy kanałach? (4)
YAHAHA R3 - przy podglasnianiu pali tranzystory koncowe (24)

Page generation time: 0.068 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed