FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Magnetowid + antena = zakłócenia

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Magnetowid + antena = zakłócenia
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 05 Jan 2004 10:40   

Magnetowid + antena = zakłócenia

Witam.

Otóż mam taki problem. Mam w domu magnetowid lg. Jeśli włączę sam magnetowid (bez włączonej anteny telewizyjnej) wówczas na telewizorze obraz jest normalny. Natomiast po włączeniu owej anteny na ekranie widać "falujący" obraz w poziomie (poziome linie). Generalnie obraz jest "czysty" jednak owe fale są bardzo denerwujące.

Ponadto jeśli oglądam tv. poprzez magnetowid a magnetowid jest na czuwaniu jest ok, jednak gdy rozpocznę jakiekolwiek działania na magnetowidzie obraz na tv momentalnie się pogarsza.

A więc przypuszczam iż są zakłócenie z anteny tv (nie mam kablówki, ani satelity) na magetowidzie. Magnetowid był sprawdzany również na innym sprzęcie (tam była kablówka) i działał bez zarzutu. U mnei sprawdziłem jeszcze na drugim telewizorze i sytuacja jest dokładnie ta sama co na pierwszym czyli obraz faluje.

Co w takim razie powinienem zrobić?

Jeśli podobny temat jużsię pojawił to serdecznie przepraszam, ale nie mam dostępu do netu w domu stąd nie byłem w stanie przeszukać archiwum. Proszę zatem modów o wyrozumiałość.
Back to top

remot
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 05 Jan 2004 11:44   

Trzeba wziąć instrukcje obsługi magnetowidu do ręki i zmienic częstotliwość modulatora.Nie wiemy jaki to sprzęt - niektóre starsze miały regulację za pomocą trymera (śrubka na płaski śrubokręt w okolicach gniazd antenowego i wyjsciowego) a w nowszych realizowane jest to za pomocą menu uzytkownika.Jeżeli uzywasz tylko wyjścia RF trzeba oczywiście dostroić ponownie telewizor
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Jan 2004 11:44   

Back to top

kazkla
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 05 Jan 2004 23:40   

Re: Magnetowid + antena = zakłócenia

Sprawdz kabel wcz. laczacy tv z magnetowidem sa one czesto bardzo zlej jakosci (brak ekranu).
Back to top

zenek1
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 06 Jan 2004 00:31   

Jeżeli jest tak jak opisuje kolega to nie wina kabla ale tego, że magnetowid daje sygnał w paśmie w pobliżu programu z anteny i tak jak pisał Remote trzeba przestawić modulator (śrubka z tyłu ukryta gdzieś w dziurce obudowy często z opisem numerów kanałów min. <--> max.)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Jan 2004 00:31   

Back to top

tomasir
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 Post from the author of the topic 06 Jan 2004 08:26   

remot wrote:
Trzeba wziąć instrukcje obsługi magnetowidu do ręki i zmienic częstotliwość modulatora.Nie wiemy jaki to sprzęt - niektóre starsze miały regulację za pomocą trymera (śrubka na płaski śrubokręt w okolicach gniazd antenowego i wyjsciowego) a w nowszych realizowane jest to za pomocą menu uzytkownika.

A więc spokojnie przejrzałem calutkie menu w magnetowidzie i nic takiego nie znalazłem.

Magnetowid to LG EM999NY (prezent gwiazdkowy :D ).

Poszukam zatem jeszcze owej śrubki.
A jeszcze chcę się upewnić czy jeśli zdejmę obudowę magnetowid to gwarancja "przepada"?
Back to top

hefid
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 06 Jan 2004 09:11   

Jeżeli nie ma śrubki z tyłu to najprawdopodobniej jest dostrajany elektronicznie za pomocą pilota. Wszystko powinno być opisane w instrukcji obsługi.
Back to top

remot
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 06 Jan 2004 10:05   

Ale ten Mikołaj był zlośliwy.Nie zapakował instrukcji do prezentu.Do d... z takim Mikołajem.
Gdyby była to zapakowana to tomasir na pewno znalazłby na stronie 9 w poz.6 to co go interesuje a tak sprzęt trzeba będzie oddać.
Back to top

tomasir
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 Post from the author of the topic 06 Jan 2004 10:30   

A może to Tomasir jest ślepy i nie pomyślał iż o coś takiego właśnie chodzi :wink: :x :x

Bardzo dziękuję za poradę i sprawdzę jeszcze dziś to w domu (piszę z pracy).

ps. Instrukcję to mam nawet przy sobie (specjalnie wziąłem). :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Jan 2004 10:30   

Back to top

tomasir
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 Post from the author of the topic 08 Jan 2004 12:06   

A więc wypróbowałem wszystkie ustawienia i pomimo iż obraz jest znacznie lepszy wciąż nie mogę być do końca zadowolony. Zakłócenia są ale znacznie mniejsze.

Zatem mam kolejne pytanie. Słyszałem iż można poprawić jakość odtwarzania poprzez zastosowanie na antenie czegoś takiego jak separator (nie wiem czy nazwa jest prawidłowa)?

Co o tym sądzicie? A może jest jeszcze jakiś inny sposób by coś "podziałać"?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Magnetowid + antena = zakłócenia
Page 1 of 1
Similar topics
BD149BR, Antena ze wzmocnieniem - dalej są zakłócenia! (3)
Antena siatkowa-zakłócenia CB (3)
Potencjały pc-wzmacniacz-magnetowid-antena (5)
Magnetowid Panasonic NV-FJ632 - zakłócenia obrazu - trzaski (odczyt) (6)
Magnetowid Sony SLV-E400EE - zakłócenia obrazu (13)
Magnetowid, DVD - zakłócenia (1)
Zakłócenia: magnetowid - kablówka (21)
Jedna antena a dwa telewizory - zakłócenia (5)
Jaka antena 87...108MHz (polaryzacja V, zakłócenia od PC) (16)
Antena Midland ML145 - zakłócenia w radiu CB (2)

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed