Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Pomiar ciągłości przewodu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Pomiar ciągłości przewodu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
alf33
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Kaźmierz
Dołączył: 21 Paź 2007
Posty: 5
alf33
Poziom 3
Post#1 05 Mar 2008 23:04  Autor tematu   

Pomiar ciągłości przewodu


Mam do sprawdzenia ciągłośc przewodu jedna żyła DY1,5 zakopana w ziemi długość ok 1km. Jak sprawdzić ciągłość tego przewodu?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
harlejowiec
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Łańcut
Dołączył: 06 Maj 2003
Posty: 640
Pomógł: 47
Ocena postów: 4
harlejowiec
Poziom 19
Post#2 05 Mar 2008 23:30    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Możesz wykorzystać ziemię do pomiaru. Z jednej strony przewód połączyć z ziemią a z drugiej zasilić napięciem bezpiecznym np. z transformatora. Przepływ prądu można sprawdzić za pomocą amperomierza lub żarówki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 6467
Pomógł: 351
Ocena postów: 97
Madrik
Moderator Robotyka
Post#3 06 Mar 2008 07:01    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Albo podać fazę na przewód i sprawdzić wskaźnikiem jednobiegunowym (np. neonówką) czy przechodzi.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
alf33
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Kaźmierz
Dołączył: 21 Paź 2007
Posty: 5
alf33
Poziom 3
Post#4 06 Mar 2008 08:09  Autor tematu   

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Czyli jak dobrze kumam to jeden koniec łączę przez sondę z ziemią a w drugim końcu do miernika indukcyjnego (miernik indukcyjny do przewodu i do sondy w ziemi) mam pętlę przewód i ziemia.
Jeżeli jest małą rezystancja to ok jest ciągłość.
A co jeżeli izolacja przewodu jest po drodze uszkodzona.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzychol66
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: -
Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 613
Pomógł: 45
Ocena postów: 5
krzychol66
Poziom 19
Post#5 06 Mar 2008 09:19    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Możesz najpierw sprawdzić izolację, nie łącząc żyły z ziemią, a potem połączyć żyłę z jakimś uziemieniem i zobaczyć, jaka będzie różnica.
Tylko, że ja jakoś nie do końca jestem przekonany do takich pomiarów.
Rezystancja uziemienia jest zazwyczaj znaczna i w związku z tym możesz nie być w stanie wykryć uszkodzeń, w których żyła jest ułamana, ale jej odcinki stykają się ze sobą.
Może masz jakiś kilometr przewodu, który możesz do celów pomiarowych rozwinąć, a po pomiarze zwinąć i zabrać?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
alf33
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Kaźmierz
Dołączył: 21 Paź 2007
Posty: 5
alf33
Poziom 3
Post#6 06 Mar 2008 11:17  Autor tematu   

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Ciągłość przewodu jaki mam sprawdzić to przewód sygnalizacyjny DY 1,5 ułozony w wykopie obok rury gazowej z tworzywa PE, służy on do namierzania gazociągu przez geodetów.
Ja mam sprawdzic po zakopaniu wykopów czy ciągłość tego przewodu jest zachowana długośc ok 1km

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 6467
Pomógł: 351
Ocena postów: 97
Madrik
Moderator Robotyka
Post#7 07 Mar 2008 07:36    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Najprościej i najpewniej - druga żyła łącząca oba końce przewodu. Choć cena 1km drutu, lub linki może przytłaczać, nie mówiąc o trudnościach organizacyjnych.
Są też specjalne generatory podpinane pod przewód w ziemi, a za pomocą indukcyjnej sondy przenośnej sprawdza się odczyt i przebieg trasy kablowej. Impuls dochodzi tylko do ewentualnej przerwy w przewodzie. Jeśli sygnał znika lub nie przechodzi na drugi koniec przewodu, to jest przerwa. Zaletą tego rozwiązania jest to, że przy dużej liczbie przewodów, lokalizacji podlega tylko jeden, do którego podłączony jest generator. Możliwe jest też użycie zwykłego wykrywacza kabli - po podpięciu fazy na przewód, można ustalić przebieg trasy - zanik sygnału oznacza przerwę w przewodzie. Ale istnieje ryzyko, że "złapiemy" inny przewód pod napięciem i wynik będzie fałszywy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jerzpol
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Zduńska Wola
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 156
Pomógł: 21
Ocena postów: 2
jerzpol
Poziom 14
Post#8 07 Mar 2008 07:58    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Do takiego celu lepiej jest użyć generatora o częstotliwości ok. 1,5 kHz, z którego sygnał wzmocniony wzmacniaczem akustycznym dajesz pomiędzy ziemię i badany przewód. Następnie cewkę z ok. 3000 zwojów podłączasz pod wzmacniacz akustyczny małej mocy a jego wyjście łączysz na słuchawki. Idziesz wzdłuż trasy zakopanego kabla i słyszysz sygnał. Jeżeli będzie przerwa, to sygnał zaniknie. Drugi koniec kabla możesz lekko obciążyć (ok. 3 kΩ).
Powodzenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników
Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2638
Pomógł: 231
Ocena postów: 33
bonanza
Spec od Falowników
Post#9 07 Mar 2008 23:45    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Pożycz przyrząd od geodetów i sprawdź ich metodą.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 8135
Pomógł: 323
Ocena postów: 158
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#10 08 Mar 2008 00:52    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Najprostrzy i najtańszy sposób to podać fazę na przewód. Rady Kolegów są dobre, ale nie zawsze, młodzi i świeży elektrycy posiadają takie drogie mierniki i lokalizatory.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1415
Pomógł: 40
Ocena postów: 5
patryk-84a
Poziom 21
Post#11 08 Mar 2008 19:20    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Powiedz jak geodeci mają zamiar "namierzać" ten przewód? Czy chodzi tylko o to żeby był metal obok plastykowej rury i oni lokalizują ten metal i wiedzą gdzie jest rura? Bo jeśli tylko tak to działa to ciągłość nie jest konieczna przecież. Chyba że mają inny sposób na wykrywanie tego przewodu i ciągłość jest potrzebna to wtedy poproś o pomoc takiego geodetę i niech ci sprawdzi.
Czy może ten przewód to kontrolny jakiś? W razie jak by ktoś kopał i przerwał gazociąg razem z przewodem to gdzieś to zasygnalizuje?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
HeSz
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk
Miasto: Mysłowice
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 1107
Pomógł: 91
Ocena postów: 3
HeSz
Specjalista elektryk
Post#12 08 Mar 2008 21:37    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Łukasz O - Poczytaj krzychola66. Jeżeli żyła będzie ułamana i będzie się "stykała" to "faza przejdzie". Ale spróbuj ją obciążyć!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
adamus30
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Iława
Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 19
Ocena postów: 1
adamus30
Poziom 6
Post#13 12 Mar 2008 22:17    

Re: Pomiar ciągłości przewodu


Hmm... Ciekawe zadanie można by się rozpisywać na ten temat , nie wiem jaka jest lokalizacja tego przewodu ,ale jeśli w okolicy są słupy niskiego napięcia i w dodatku w obrębie jednego transformatora to można spróbować wykorzystać uziemienie tych słupów pomiar induktorem 1000V może załatwi sprawę , z drugiej strony 1km 1,5mm2 rezystancja tego kabla - przewodu będzie duża i jaki będzie skutek pomiaru to nie mam pojęcia , życzę powodzenia .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Pomiar ciągłości przewodu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kontrola ciągłości przewodu zawierajacego stycznik NO (12)
pomiar ciągłości instalacji odgromowej na budynku (12)
Pomiar rezystancji izolacji przewodu (7)
Pomiar rezystancji izolacji przewodu (kabla) (28)
Pomiar rezystancji izolacji przewodu LgY 70mm2 (10)
kontrola ciągłości linii (1)
Kontrola ciągłości żyły uziemiającej (9)
Kontrola ciągłości linii sterowniczej (700 m) (3)
Zabezpieczenie przed przerwaniem ciągłości obwodu (32)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS