| Author |
micekx Poziom 2

|
05 Jan 2004 18:30 problem z rosyjskim wzmacniaczem/amplitunerem |
|
|
|
jest to rosyjski wzmacniacz z 90 roku, przedni panel taka jakby szlifowana stal (taka jak na unitrach itp) Jest on firmy (nazwa w obrazku) i obok tej nazwy pisze 25y-202C. Kolumny radiotechnika 50 W sztuka przy 8 omach
Wzmacniacz a raczej amplituner miał takie zabezpieczenie że gdy zabardzo dostawał w dupe to zapały się dwie (na kązdy kanał po jednej) kontrolki sygnalizujące że ma dosć (raczej chodzi o kolumny bo przecież jemu sie nic nie powinno stać) i po jeszcze większym podkręceniu muzyki było pstryk i się on wyłaczał na 2 sekundy po czym grał ponowie, oczywiście trzeba było szybciutko przyciszyć w czasie tych 2 sek. bo by się tak wyłączał do skutku.
Teraz o co mi chodzi, wszystko było ok, ale pewnego dnia kiedy go włączyłem ta blokada właczyła się przy 3 ząbku na potencjometrze, muzyke ledwo co było slychać więc nie wiem dlaczego tak się zachował. Wszystko jest ok jak jest podpięta jedna kolumna, ale jak się podepnie drugą to już się wyłacza po leciutkim podglośnieniu, mam wrażenie że jest jakby przegrzany ale to tylko moje wrażenie ponieważ jestem laikiem jeśli chodzi o elektronikę więc proszę o wyrozumiałość. Mam nadzieje że ktoś z Was będzie wiedział co się stało, zaznacze jeszcze, że przed tym incydentem kolega raptownie go podglośnił parę razy i tak jak zwyklę było pstryk , 2 sek. i się właczał, no ale grał później dobrze, dopiero jak go wyłączył i później włączyłem to tak się stało i dzieje po dzień dzisiejszy
P.s. przepraszam że się tak rozpisałem
Pozdrawiam
Grzesiek
| Filesize: |
11.75 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jan 2004 18:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
05 Jan 2004 18:41 Re: problem z rosyjskim wzmacniaczem/amplitunerem |
|
|
|
sprawdz miernikiem czy na wyjsciu masz 0 czy tez moze napiecie zasilania, powiedz czy jest tam na wyjsciu kondensator (duzy elektrolit) czy go niema, prawdopodobnie sa tam tranzystory i beda miedzy nimi 2 duze rezystory, od srodka tych rezystorow powinno byc wyprowadzone wyjscie, ewentualnie z bezpiecznikiem, cewka i rezystorem do glosnika, czy jest tam elektrolit. sprawdz tez napiecie zasilania.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jan 2004 18:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bart1984 Poziom 15

|
06 Jan 2004 00:23 Re: problem z rosyjskim wzmacniaczem/amplitunerem |
|
|
|
a moze poprostu ci glosniki przywieraja !
BarT
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2004 00:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dymek Poziom 21

|
06 Jan 2004 01:02 Re: problem z rosyjskim wzmacniaczem/amplitunerem |
|
|
|
a powiedz ty nam czlowieku dobry czy jest przydzwiek takie buczenie czy nie.ja bym stawial na jakies wzbudzenie albo zwarcie na wyjsciu.wiem ze jak w technicsie jak wezme za glosno na 4 ohmowych glosnikach to jest pstryk i dowidzenia.
bycmoze padla ci zwrotnica w glosniku
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
06 Jan 2004 15:55 Re: problem z rosyjskim wzmacniaczem/amplitunerem |
|
|
|
zamien glosniki i sprawdz czy dzieje sie tak samo w tym kanale
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2004 15:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
micekx Poziom 2

|
07 Jan 2004 11:41 Re: problem z rosyjskim wzmacniaczem/amplitunerem |
|
|
|
hey, kolumny są wporządku, kanał lewy jak i prawy też jest wporządku, wyjścia (4 sztuki) też wszystkie działają, ale jak się podłączy 2 kolumny to już nie ma mowy o podgłośnieniu bo się wyłącza :(
Narazie go nie rozbieram bo nie mam zabardzo czasu, ale w weekend go rozbiore i napisze Wam co jest w środku
Pozdrawiam
Grzesiek
|
|
| Back to top |
|
 |