| Author |
Bogus105 Poziom 15

|
06 Mar 2008 07:45 domowy sterownik oświetlenia |
|
|
|
witam,
pracuję nad sterownikiem oświetlenia do pokoju.
schemat który powstał przy pomocy forum elektroda:)
proszę zerknąć na schemat i wypowiedzieć się...
zanim będę płytkę projektował warto wyeliminować błędy stąd prośba do forumowiczów o ich wytknięcie:D
ogólnie rzecz biorąc jest to część wykonawcza sterownika, informacje który element i jak ma świecić będą przychodziły z urządzenia nadrzędnego poprzez magistralę i2c. Urządzenie nadrzędne będzie interface'm użytkownika (LCD+touchscreen+IR)
dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
06 Mar 2008 11:26 Re: domowy sterownik oświetlenia |
|
|
|
Witam
Każdy mosfet ma diodę między drenem a źródłem, żarówki będą świeciły na połowie mocy, bez żadnego wysterowania. Błędów jest więcej, chyba że trafo TR1 daje stałe napięcie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2008 11:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogus105 Poziom 15

|
06 Mar 2008 13:07 Re: domowy sterownik oświetlenia |
|
|
|
hmm, zastanawia mnie w takim razie dlaczego koledze markosik20 to działa(patrz->schemat z wątku poniżej)?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic932265-0.html
Tr1 nie daje stałego napięcia podobnie jak reszta znanych mi transformatorów...
jak patrzę teraz na schemat to faktycznie może być problem ale w wysterowaniu tranzystorów które sterują mosfetami... bazy tranzystorów BC848 połączone są z dzielnikiem napięcia podłączonym do tętniącego napięcia z transformatora Tr1, więc może zamiast tych BC848 podłącze bezpośrednio tranzystor z optoizolatora CNY17?
będzie ok?
jeżeli zaś chodzi o te diody BAV103 przy mosfetach to jak już wspomniałem koledze markosik20 to działa i nie narzekał że żarówki mu świecą na 50% przy braku sterowania mosfetami...
więc jak?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2008 13:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
06 Mar 2008 13:15 Re: domowy sterownik oświetlenia |
|
|
|
Koledze markosik20 działa bo jest zasilane ze stałego napięcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogus105 Poziom 15

|
06 Mar 2008 13:18 Re: domowy sterownik oświetlenia |
|
|
|
!!!!!!!!ale bubel!!!!!!!! zapomniałem na śmierć wstawić 50A mostek za Tr1...
szok, dzięki za naprowadzenie:)
jakie jeszcze inne błędy widzisz?
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogus105 Poziom 15

|
07 Mar 2008 05:42 Re: domowy sterownik oświetlenia |
|
|
|
oto poprawiona wersja.
zmiany:
- wysterowanie optotranzystorów CNY17 sterujących tranzystorami BUZ11 tak aby po włączeniu procka (stany logiczne 1 na pinach) BUZ11 nie przewodził
- układ detekcji zera "odwrócony" tak aby zerowe napięcie za mostkiem dawało 0 logiczne na wejście INT0 procka
- wstawiony mostek 50A za Tr1 co było błędem oczywistym numer 1...
Proszę sprawdzić schemat pod względem poprawności, szczególnie wartości elementów dysktretnych (jeżeli któryś jest nie opisany proszę zaproponować wartość).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Mar 2008 05:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
markosik20 Poziom 22

|
08 Mar 2008 08:35 Re: domowy sterownik oświetlenia |
|
|
|
| Bogus105 wrote: |
- wysterowanie optotranzystorów CNY17 sterujących tranzystorami BUZ11 tak aby po włączeniu procka (stany logiczne 1 na pinach) BUZ11 nie przewodził
|
Hmm, proponuje poprostu podciągnąć porty sterujące PWM do plusa przez 4k7, bo przy załączeniu będziesz miał dalej "mrugnięcie".
Co do transpotorów do sterowania BUZ11 to osobiście ich był nie dawał :wink: ale jak to mówią "od przybytku głowa nie boli" i zawsze dodatkowe zabazpieczenie jest w pełni poprawne. Te bezpieczniki na każdy kanał też dobry pomysł....tylko trzeba będzie sprawdzić czy czas ich działania jest wystarczająco długi. Detekcję zera zrobiłbym raczej "na żywej sieci" z wykorzystaniem transoptora gdyż istniejący układ będzie miał spore przesunięcie.
I włączenie trafa zasilania 12V jest zupełnie niepotrzebne :wink:. od tego będzie PWM. Oczywiście bez dobrego radiatora na mostek 50A się nie obejdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogus105 Poziom 15

|
08 Mar 2008 14:50 Re: domowy sterownik oświetlenia |
|
|
|
dzięki markosik20!
przeprojektuję detekcję zera w wolnej chwili, a co do sterowania BUZami hmm... mam wrażenie że bezwładność żarówki jest i tak dużo większa niż czas w jakim mikrokontroler po włączeniu zasilania ustali napięcia na wyjściach a i tak myślałem żeby po inicjalizacji mikrokontrolera program sam włączał trafo toroidalne Tr1 przez przekaźnik (czyli część "silnoprądową"). Część sterująca i tak zasilana będzie z małego trafka. Narazię jeszcze muszę podzielić schemat na moduły łączone przewodami bo za chiny wszystko nie wejdzie na płytkę EAGLE w wersji Light... poza tym raczej dla bezpieczeństwa to zrobię żeby 230VAC było na innej płytce.
jeszcze raz dzięki za sugestie!!
|
|
| Back to top |
|
 |