Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 06 Mar 2008 14:45
    pdmit
    Poziom 11  

    Witam
    Posiadam płytę główną ASUS P4B533 i Celeronka 2,4 - komp nie startuje (wiatrak na procku startuje), ale żadnych piknięć od głośniczka systemowego, czarny ekran. Podejrzewam, że bios padł i trzeba sflashować, ale
    i tu się zaczynaja schody: pożyczyłem od kumpla innego Celeronka gdzies z półki i sam nie wie czy działa. Po poprawnym zainstalowaniu tego procka słychac z głośniczka systemowego nieprzerwaną "syrenę" (ton wysoki+niski).
    Bios to Phoenix. Oczywiście baterię wyciagałem, by wyczyscić CMOS.
    Mam pytanie: który procek w tym wypadku jest dobry?

  • #2 06 Mar 2008 14:51
    author0928
    Poziom 14  

    Spróbuj włożyć z powrotem swój stary procek, wyciągnij pamięci i uruchom kompa... Napisz czy spiker coś zapiszczał.

  • #3 06 Mar 2008 14:52
    jerzpol
    Poziom 17  

    Niekoniecznie będzie to sprawa Biosu. Może być uszkodzenie kości pamięci. Jeżeli masz ich kilka, to spróbuj wstawiać je pojedynczo.
    Powodzenia.

  • #4 06 Mar 2008 14:55
    pdmit
    Poziom 11  

    kolejne testy:
    -sam procek stary - żadnych piknięć
    -sam procek kumpla - syrena
    oba przypadki bez pamięci

  • #5 06 Mar 2008 14:57
    author0928
    Poziom 14  

    A powypinaj jeszcze wszystkie taśmy, śledzie, front panel, pamięci itp... Wszystko co zbędne... Zostaw tylko płyte, procek, zasilacz i ewentualnie grafike jeśli nie jest zintegrowana i napisz jaka reakcja.

  • #6 06 Mar 2008 14:59
    pdmit
    Poziom 11  

    właśnie wszystko powypinane.
    Jest tylko:
    -sprawny zasilacz
    -płyta
    -procek (mój lub kumpla) + cooler

  • #7 06 Mar 2008 15:07
    kingu01
    Poziom 10  

    w pobliżu baterii jest zworka clear-cmos, łączy normalnie piny 1-2, trzeba przestawić na 2-3 na kilka, kilkanaście sekund i z powrotem na 1-2 może o to chodzi.

  • #8 06 Mar 2008 15:13
    pdmit
    Poziom 11  

    kingu01 w tej płycie nie ma tego typu pinów. Jest schemat 1-2, które (by wyczyścić CMOS) trzeba zewrzeć na min 5sec. Ale dzięki za info.

  • #9 06 Mar 2008 15:14
    author0928
    Poziom 14  

    Niby rzeczywiście wygląda to na bios, ale dziwne jest, że wyje przy tym drugim procku... A spróbuj jeszcze wyciągnąć procka i odpalić samą płytę.

  • #11 06 Mar 2008 15:20
    author0928
    Poziom 14  

    To włóż jeszcze ten procek, na którym piszczy, pamięć i grafike i odpal kompa.

  • #12 06 Mar 2008 15:24
    pdmit
    Poziom 11  

    Ten sam efekt - syrena, nawet jeśli zmienię pamieci (jedna 128MB, druga 256MB - obie sprawne)

  • #13 06 Mar 2008 15:27
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    pdmit napisał:
    słychac z głośniczka systemowego nieprzerwaną "syrenę" (ton wysoki+niski).

    To jest sygnalizacja przegrzewania się procesora. Czy dziala Ci wentylator na procesorze i czy nie masz przypadkiem niskoobrotowego wentylatora, który jest źle obsługiwany przez Twoją płytę główną?

  • #14 06 Mar 2008 15:30
    pdmit
    Poziom 11  

    Standardowy wentylatorek od intela, przystosowany do tej płyty. Podkreślam, ze komp wcześniej działał.

    A dlaczego na jednym procku piszczy, a na drugim nie?
    Który jest dobry?

  • #15 06 Mar 2008 15:39
    author0928
    Poziom 14  

    Skoro piszczy to bios powinien być ok... Rozumie, że wcześniej nie próbowałeś go zflaschować, nie brakło Ci prądu, ani nie miałeś żadnego przepięcia? A spróbuj przeczyścić sloty pamięci i grafiki z kurzu jeśli takowy istnieje.

  • #16 06 Mar 2008 15:43
    pdmit
    Poziom 11  

    A teraz ciekawostka - człowiek rózne rzeczy robi... Heh...
    Wyciągnąłem BIOSa i zastartowałem kompa... Ku mojemu zdziwieniu - syrena! (z prockiem kumpla)

  • #17 06 Mar 2008 16:57
    jerzpol
    Poziom 17  

    Jeżeli BIOS jest spawny a procek uszkodzony, to efektem moży również być długi sygnał dźwiękowy.
    Napisz ile masz kości pamięci. Sprawdź też napięcia zasilacza - na kostce od zasilania (wolnej od napędu CD) powinno być: czarny - żółty 12V, czarny - czerwony 5V.

  • #18 06 Mar 2008 17:25
    pdmit
    Poziom 11  

    Zasilacz sprawny, sprawdzony pod inną płytą. A co do kosci, pisalem - 128MB, 256MB również sprawdzone.

  • #19 01 Wrz 2008 18:02
    robert_m
    Poziom 9  

    Witam. Mam pytanko w związku z tematem. Moja płyta po wyjęciu procesora czy pamięci nie wydaje żadnych dźwięków. Wentylatory normalnie startują. Przed tą awarią płyta się uruchamiała ale po wejściu do Biosu zacinała się. Dziękuję za pomoc.

  • #20 01 Wrz 2008 23:40
    Mstasik
    Poziom 17  

    Płyta Asus P4B533 z tego co pamiętam ma dualne źródło zasilania procesora - CORE, na zwykłą wtyczkę, w górnej części - zaraz pod zasilaczem. jest tam zworka z którego źródła się korzysta.
    Syrena - jak to opisujesz jest informacją o uszkodzeniu procerora lub zatrzymaniu wentylatora CPU - ale wyedy tak nie wyje. Sprawdz wszystkie złącza procesorów i samego slotu, gdyż zdaża się, że zegnie się jedna z nóżek procesora (któraś masa) i komp nie wstaje, lub błędnie rozpoznaje procesor.

    Ostatnio robiłem taki komp (na AMD - ale to nie ma znaczenia) z identycznymi objawami. Tam problem tkwił w utlenionych lub zaśniedziałych stykach grafiki AGP. Po porządnym odkurzaniu z czyszczeniem styków kompsik wstał i śmiga aż miło (o ile przy AMD to możliwe :P)

  • #21 02 Wrz 2008 09:28
    robert_m
    Poziom 9  

    Dzięki za pomoc:) Pomogło wyjęcie BIOSu. Płyta działa;) Widocznie gdzieś nie stykało. Wyjąłem kość i wsadziłem z powrotem. Pomogło;)

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty