FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

OMVL robić autokalibrację? Jak to wygląda?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> OMVL robić autokalibrację? Jak to wygląda?
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 06 Mar 2008 19:01   

OMVL robić autokalibrację? Jak to wygląda?

Witam

Mam BMW 735iA z sekwencją OMVL Dream XXI N zamontowaną przez poprzedniego właściciela... on nie wiedział nawet dokładnie jaki gaz ma więc wątpię że robił jakieś kalibrację czy ustawienia. Ja zrobiłem już tym autem trochę ponad 20 000 km choć na gazie były małe problemy. Od niedawna mam kabelek i oprogramowanie.
Pokusiłem się o zakup kabelka bo zauważyłem że auto ma zbyt bogatą mieszankę na LPG. Konkretnie to sprawdziłem to doświadczalnie przełączając podczas jazdy z różnymi obciążeniami benzyna/gaz i obserwując komputer pokładowy. Spalanie rosło po przełączeniu na benzynę o równo około 20% dla bardzo małych obciążeń i biegu jałowego do aż blisko 30% dla obrotów około 3000 rpm i prędkości około 135 km/h.
Dziś podpiąłem kabelek i dwa razy obniżyłem mapę wtrysku całą o 10% (w sumie 22%). Auto niestety nie ma kopa w okolicach 2000 rpm choć wiele nie przyśpieszałem bo warunki parkingowe... być może także ECU benzynowy jest ogłupiony przez źle uregulowany gaz (przed regulacją).
Po mojej interwencji naprawdę nie czuje kiedy się auto przełącza na gaz a przed było i to mocno, obroty bardzo skakały.

Czy robilibyście auto-kalibracje czy poczekać (pojeździć)?

Jak wygląda autokalibracja w OMVL?

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Mar 2008 19:01   

Back to top

@rtureg
Poziom 1
Poziom 1

Post#2 08 Jun 2008 16:22   

Re: OMVL robić autokalibrację? Jak to wygląda?

Samą auto kalibrację robi się stosunkowo łatwo . W programie wybierasz zakładkę auto kalibracja i trzymasz obroty w przedziale 2600/3100 RPM ( do tego najlepiej jest zastosować wcześniej przygotowaną "tyczkę" na wymiar , pedał gazu>kierownica ) i czekasz aż się skalibruje instalacja , ale to nie rozwiązuje wszystkich problemów , przeważnie trzeba robić poprawki .
Ja musiałem wzbogacić mieszankę , ktoś inny zubożał .
Powodzenia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Jun 2008 16:22   

Back to top

Malin144
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 09 Jun 2008 21:57   

Re: OMVL robić autokalibrację? Jak to wygląda?

Wiec po kalibracj takiej jak kolega wyzej napisal(przesada z tym tyczkiem czy patyczkiem:)) patrz na czas wtrysku benzyny. Na wolnych obrotach i na 3000 zapamietujesz czas wtrysku benzyny potem przelaczasz na gaz i ustawiasz czas wrtysku gazu tak zeby czas benzyny byl taki sam na gazie. Nie patrz na czasy gazu. Pierwszy pionowy slupek to wolne, zaznaczaj caly i dodawaj albo odejmuj procentowo az uzyskasz takie same czasy wtrysku benzyny. Na 3000 zaznaczasz reszte mapy i tak samo procentowo + albo - az czsy benzyny beda takie same. Uwaga porownujesz czasy benzynowe a nie benzynowy do gazowego!!!

Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]:

A listwa nie klepie?? Reduktor trzyma cisnienie?? Jak swiece?? ponad 20 000km hmm... a kolega pamietal o dwoch filterkach gazowych?? Acha masz program nie pelny albo bez klucza za wiele nie zwalczysz. Zostaw Dream'a komus kto sie zna na tym nie jest to latwy temat jak na pierwsza regulacje w zyciu.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> OMVL robić autokalibrację? Jak to wygląda?
Page 1 of 1
Similar topics
Astra I => jak wygląda połączenie... (5)
Jak ustawic instalacje 2giej generacji OMVL Millenium (9)
LAGUNA 2 Jak wygląda jak naprawić gdzie znajde (potencjometr deski rozdzielczej) (2)
Regulacja OMVL, dream xxi n, jak to ustawić? (7)
OMVL podciśnienie to MAP? Jak się to nazywa? (3)
Problem z OMVL - jaka instalacje zainstalowac zamiast omvl-a (4)
DTGas jak prawidlowo wykonac autokalibrację (8)
Jak wygląda sygnał z sondy lambda (7)
Vectra B - jak wygląda z awaryjnością/eksploatacją (39)
Oryginalna Lampa przednia do MF 70 - Jak wygląda? (1)

Page generation time: 0.083 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony