Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wymiennik do kominka- jak zamontować


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Wymiennik do kominka- jak zamontować
Autor
Wiadomość
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#1 Post autora tematu 07 Mar 2008 17:28   

Wymiennik do kominka.


Mam kolegę, który uparł się aby mu coś takiego zamontować.
Pkt. 4-wymiennik ciepłowodny.
Nie mam z tym żadnego doświadczenia.
Oczywiście kotłownia już zrobiona, wymiennik płytowy, dodatkowe pompy, sterowanie, wszystko jak w książce pisze.
Moje pytanie, czy ktoś coś takiego montował?
Jak sprawuje się taki wymiennik?
Wymiennik do kominka- jak zamontować
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2008 17:28   





Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7003
Miasto: MOJE Miasto

Post#2 08 Mar 2008 22:33   

Re: Wymiennik do kominka.


Zachowaj się jak przy zwykłym wymienniku płytowym, układ otwarty, itp.
Prosta sprawa, a sztukę instalatorską przecież znasz.
SPOKO, przecież to tylko wymiennik ciepła, a że sprawność lipawa, to ...
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#3 Post autora tematu 09 Mar 2008 09:29   

Re: Wymiennik do kominka.


mirrzo napisał:
Zachowaj się jak przy zwykłym wymienniku płytowym, układ otwarty, itp.
Prosta sprawa, a sztukę instalatorską przecież znasz.
SPOKO, przecież to tylko wymiennik ciepła, a że sprawność lipawa, to ...


Tak właśnie robię.
Chodzi mi o opinie kogoś kto tego cuda używa bądź używał.
Chodzi właśnie o tą lipną sprawność, kolega się uparł i ni jak nie idzie mu przetłumaczyć.
Chce tym grzać 80metrów podłogówki, zasobnik 120 litrów i 12 grzejników!
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7003
Miasto: MOJE Miasto

Post#4 09 Mar 2008 21:56   

Re: Wymiennik do kominka.


Nie znam parametrów tego czegoś, ale widziałem to w "akcji" Nie montowałem tego, ale możesz mu powiedzieć, że z komina lało się jak z wiadra, bo wychłodzenie spalin było potężne.
A jak się uparł, to weź papier, że"się uparł" i zamontuj. Papier, tak na przyszłość... oby nie był potrzebny.
Powrót do góry
   
kubagrz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 9
Miasto: Niedrzwica

Post#5 09 Mar 2008 22:04   

Re: Wymiennik do kominka.


Mam coś takiego,sam sobie zrobiłem.Mój wymiennik jest nawet większy
od oferowanych na rynku ma 160cm wysokości-powierzchnia wymiany
to 0.6 m2.Aby uzyskać 60 stopni w układzie trzeba utrzymywać spory
ogień,przy normalnej pracy temperatura waha się około 45 stopni,
rewelacji więc nie ma,na szczęście dochodzi do tego promieniowanie
cieplne od kominka i jest w sumie bardzo ciepło.Ogrzewam tym jakieś
70 metrów +ok.50 na górze-razem 10 grzejników.80metrów podłogówki, zasobnik 120 litrów i 12 grzejników-to raczej nie zda egzaminu,jeżeli
to standardowy 1metrowy wymiennik jego powierzchnia to będzie
ok. 0.4m2 czyli koło 4kW...to raczej marna moc.
A tak wygląda moja torpeda
Wymiennik do kominka- jak zamontować
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7003
Miasto: MOJE Miasto

Post#6 09 Mar 2008 22:15pomocny post - solucja   

Re: Wymiennik do kominka.


.......hmm, udane to coś,ale gdyby sufit był wyżej, to i to też pewnie byłoby wyższe??? Dla mnie - porażka. No ale tu nie miejsce na krytykę. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#7 Post autora tematu 09 Mar 2008 22:16   

Re: Wymiennik do kominka.


mirrzo napisał:
Nie znam parametrów tego czegoś, ale widziałem to w "akcji" Nie montowałem tego, ale możesz mu powiedzieć, że z komina lało się jak z wiadra, bo wychłodzenie spalin było potężne.
A jak się uparł, to weź papier, że"się uparł" i zamontuj. Papier, tak na przyszłość... oby nie był potrzebny.


:D Nie no, spoko, jest uświadomiony i kasę sam wykłada z góry.
Tu akurat wiem co robię. :D
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7003
Miasto: MOJE Miasto

Post#8 09 Mar 2008 22:18   

Re: Wymiennik do kominka.


... a tak poza tym, proponowałbym ocieplić "torpedę", to więcej ciepła zostałoby wysłane do grzejników
Powrót do góry
   
kubagrz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 9
Miasto: Niedrzwica

Post#9 09 Mar 2008 22:33pomocny post - solucja   

Re: Wymiennik do kominka.


mirrzo napisał:
.......hmm, udane to coś,ale gdyby sufit był wyżej, to i to też pewnie byłoby wyższe??? Dla mnie - porażka. No ale tu nie miejsce na krytykę. Pozdrawiam

Skoro już sam sobie to robiłem to jest na wymiar i mimo słabej
sprawności ogólnie nie narzekam:spoko:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2008 22:33pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7003
Miasto: MOJE Miasto

Post#10 10 Mar 2008 00:01   

Re: Wymiennik do kominka.


Do kubagrz
Mam jednak nadzieję, że to pracuje w układzie otwartym, prawda ???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Mar 2008 00:01   





Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#11 Post autora tematu 15 Mar 2008 15:42   

Re: Wymiennik do kominka.


Układ uruchomiony.
W tej chwili puszczona tylko podłogówka, ok. 85m².
Po dwóch dniach konkretnego palenia (temperatura na wymienniku nie przekroczyła 59st.) w kominie nic się nie wykropliło, może dlatego że komin jest docieplony wełną.
Cieknie natomiast z połączeń pomiędzy wymiennikiem a kominkiem, wiadomo mocno kondensuje.
Temperatura wody w obiegu podłogowym przy uruchamianiu wynosiła 8 stopni, teraz ma 27 stopni.
To nie jest źle.
We wtorek montujemy grzejniki, zobaczymy co się będzie działo.
Fotki wymiennika i kotłowni zamieszczę wieczorem.

Pozdrawiam.

Wymiennik do kominka- jak zamontować

Wymiennik do kominka- jak zamontować

Wymiennik do kominka- jak zamontować
Powrót do góry
   
misiekmisiek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 281
Miasto: katowice

Post#12 25 Mar 2008 12:56   

Re: Wymiennik do kominka.


Korzystam z podobnego rozwiązania już trzeci rok.
Jestem bardzo zadowolony, ok 60 m podłogówki i trzy grzejniki w pokojach (sumarycznie dom 120m i garaż z mieszanym ogrzewaniem), wymiennik z blachy żaroodpornej 2mm w pozycji pół leżącej kat nachylenia ok 15st do poziomu. na początku kapało ale po kilku tygodniach sie uszczelniło od dymu.
Jedyne pytanie jakie mi sie nasuwa, to czy nie warto zrobić wymiennika z chromoniklu np 0.8mm, może przejmie jeszcze więcej ciepła niż "żarówa", bo cieńszy pomimo gorszej przewodności.
Jeśli chodzi o opinie to POLECAM. Na pewno warto.
Powrót do góry
   
pekala68
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 45

Post#13 02 Wrz 2008 11:05   

Re: Wymiennik do kominka.


Ja korzystam 1 rok z takiego rozwiązania i jestem również zadowolony
Dom 150 m2 kominek z rozprowadzeniem gorącego powietrza + wymiennik 1 m zasila grzejniki oraz ogrzewanie podłogowe w kuchni i łazience ubiegła zima była co prawda lekka ale temperatura w domu nie spadała poniżej 22stopni

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
gizbernn
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 06 Lut 2009
Posty: 1

Post#14 06 Lut 2009 22:46   

Re: Wymiennik do kominka.


witam wszystkich
przyznam że zainteresowało mnie to urządzenie z myślą o podgrzewaniu wody użytkowej w zasobniku ok 150l . Pytanie do tych co mają połączone z systemem DGP , jak to się sprawdza z ekonomicznego punktu widzenia. Chodzi mi o to że normalnie w kominku wystarczy mały płomyczek lub żar żeby temperaturę w domu podtrzymać a czy po dołożeniu tego ciekawego urządzenia żeby to miało sens trzeba by mocniej hulać w kominku?
Powrót do góry
   
bachus1
Specjalista - kolektory słoneczne
Specjalista - kolektory słoneczne


Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 857
Miasto: gdańsk

Post#15 12 Mar 2009 00:59   

Re: Wymiennik do kominka.


Witam.
Przerobiłem nie kominek a kozę. Koza to model " Cezar ", dodając płaszcz wodny. Płaszcz wpakowałem właśnie w samo palenisko. O przetopienie rur się nie boję, dla tego, że w nich jest zawsze zima woda. Zimna woda - mam na myśli nie przekraczająca 80 stopni. Koza ta funkcjonuje od początku sezonu grzewczego. Nie wiem jakbym nie rozgrzał palenisko to nie zachodzi problem zagotowania wody, ale to jest wynikiem odpowiednio dobranego przepływu wody przez kozę. Instalacja jest w układzie zamkniętym z zabezpieczeniem pompy UPSem oraz zaworem bezpieczeństwa 1,5 atm. Takim układem ogrzewam 140m2 ale to jest jednak trochę mało. Jutro kończę jeszcze wymiennik w samym kominie dymnym. Wymiennik ważne jest aby był zwinięty z jednego kawałka rury, wtedy raz do roku trzeba go wypalić z osadzającej się smoły, kozę również. Podczas wypalania rury mocno się rozgrzewają i proces ten trzeba w miarę kontrolować dla tego spawy na rurach miedzianych muszą być dobrze wykonane. Proces wypalania sprawdziłem, po wypaleniu można odkurzaczem zebrać węgiel.
Przepraszam za jakość ale foty robione telefonem.
Takie układy nie mogą być grawitacyjne, dodatkowa rurka na górze to odpowietrznik, zaletą jest mały zład wody a więc szybko rozgrzewany jest układ. Ważne to jest w lecie kiedy trzeba nagrzać tylko wodę użytkową.
Wymiennik do kominka- jak zamontować
Wymiennik do kominka- jak zamontować
Właśnie odpaliłem powtórnie moją kozę z nowym wkladem kominkowym.
Moc maksymalna kozy to 12kW jak widać na liczniku ciepla można osiągnąć trochę więcej i to w postaci ciepłej wody, nie licząc promieniowania ciepła w powietrze, działa rewelka. Nie żałuję poniesionych kosztów na nową rurkę z nierdzewki oraz 25 m rurki miedzianej. Co prawda wody w zbiornikach jeszcze nie mam, jutro podłączają, ale pewnie 600l zagrzeję błyskawicznie.
Wymiennik do kominka- jak zamontować
Wymiennik do kominka- jak zamontować
Wymiennik do kominka- jak zamontować
Wystartowałem na razie tylko z podłogówką, ostudzoną do temp 9 stopni ok.80m2 na zasilaniu osągałem 40 - 50 stopni bez wysiłku, przez ok. sześć godzin grzania podłoga osiągnęła temp 26 stopni. wymiennik ma średnicę 260mm i długość całkowitą 1m. Przez cały czas grzania obudowa wymiennika była zimna jak ryba, nawet szmata nie schła a króćce do i odprowadzające byly gorące, skroplin uzyskałem 2,5 litra, spaliłem dwie skrzynki drewna.
pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

Witam.
Zapomniałem dodać widoku licznika.
Wymiennik do kominka- jak zamontować

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Witam.
Cytat:
Cieknie natomiast z połączeń pomiędzy wymiennikiem a kominkiem, wiadomo mocno kondensuje.

DonRomano przerób szybko wymiennik nad kominkiem. Nie będziesz w stanie uszczelnić cieknących skropin niczym, problem próbowałem opanować przez pól roku. Konstrukcja wymiennika musi mieć coś w rodzaju szczelnej rynienki z rurką odprowadzającą skropliny do kanalizy.
Inaczej tego nie rozwiążesz i w chalupie będziesz miał wędzarnie.
pozdrawiam.
Powrót do góry
   
tomcio_pel
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 1
Miasto: pelplin

Post#16 03 Kwi 2009 00:06   

Re: Wymiennik do kominka.


Witam ! właśnie chcę wymienić w moim domu piec kaflowy na kominek.Moje mieszkanie ma 50 m2 i bym musiałbym podłączyć kilka grzejników czy ok.1 metrowy wymiennik by dał rade ?
Powrót do góry
   
pekala68
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 45

Post#17 03 Kwi 2009 14:29   

Re: Wymiennik do kominka.


bez problemów 1 m wymiennika daje radę z około 4 kW na grzejnikach + ok 50 mb węża w podłogówce żadnych skroplin nie mam oczywiście sterowanie pompą cykliczne
kominek 14 kV

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
andrzej lukaszewicz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 2390
Miasto: Mszczonów

Post#18 04 Kwi 2009 14:47   

Re: Wymiennik do kominka.


Do kol. bachus:
Ten wymiennik z rur miedzianych to chyba długo nie popracuje w bezpośrednim kontakcie ze spalinami, a warstwa sadzy będzie skutecznie zmniejszać jego sprawnośc....
Powrót do góry
   
krzysztofmatusik
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Lut 2006
Posty: 448
Miasto: bydgoszcz

Post#19 04 Kwi 2009 16:49   

Re: Wymiennik do kominka.


Wykleił bym to zaprawą szamotową w celu możliwości lepszego czyszczenia z sadzy i zapobieganiu niszczenia przez spaliny i kondensat z siarą.Tak myślę.A czy to zda egzamin? I jeszcze jakąś klapę rewizyjną bym dał do czyszczenia.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7003
Miasto: MOJE Miasto

Post#20 04 Kwi 2009 22:07   

Re: Wymiennik do kominka.


Kondensat przejdzie przez szamot; przechodzi przecież przez ścianę komina.
Ogólnie porażka. Jak szybko zrobione, tak szybko padnie.
Zgodnie z logiką i prawem, należy jak najwięcej ciepła odzyskać w kotle czy piecu, a nie w rurze kominowej. Temperatura spalin wychodzących z kotłów atmosferycznych i pieców jest ściśle określona i nie należy jej zmniejszać. Powód ? - skropliny, które degradują kominy i w efekcie również ograniczają ciąg, co może być przyczyną ulatniania się czadu do pomieszczenia kotłowni (salonu).
Powrót do góry
   
krzysztofmatusik
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Lut 2006
Posty: 448
Miasto: bydgoszcz

Post#21 04 Kwi 2009 22:17   

Re: Wymiennik do kominka.


Tak wiem,ale tu chyba mowa o stałopalnym.Kondesat wytworzy się w najzimniejszym odcinku.Zresztą niech autor wypróbuje i powie nam gdzie przeżarło.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7003
Miasto: MOJE Miasto

Post#22 04 Kwi 2009 22:30   

Re: Wymiennik do kominka.


Oczywiście, że o stałopalnym, ale z WĘŻOWNICĄ, która "oszczędza" energię.
Najpierw kondensat wyleje się na górze komina - na tynk lub klinkier, a potem zeżre "toto" w salonie i zaleje parkiety i inne cuda :piloty, skóry z safari itp
Chciałbym widzieć gościa, co czyści "toto" po jakimś (niedługim) czasie cieszenia się z tego, że naoszczędzał się drewna do palenia.
POMYŁKA
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7003
Miasto: MOJE Miasto

Post#23 30 Sie 2009 20:57   

Re: Wymiennik do kominka.


Pomyślałeś jak to wyczyścisz ?
Powrót do góry
   
IMEX
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 497
Miasto: Ostróda

Post#24 24 Paź 2009 10:51   

Re: Wymiennik do kominka- jak zamontować


DonRomano Pytanko - jaki powód zamontowania wymiennika poziomo - jakies konkretne powody

Ja właśnie wczoraj odpaliłem układ i utkwiłem na wymienniku

podłączyłem zasilanie od strony kominka - do wymienj=nika w dolna część - i woda jak gdyby tamuje całą sprawę - woda schłodzona w wymienniku i nie idzie dalej -

Robiłem instalacje sam - bedąc zielonym - ale jestem kumaty - wytam kilka razy zanim zrobie

wiec dzis z rana przedzwoniłem do kolegi - robi instalacje - sprawdził cała i przyczepił sie tylko do tego wymiennika a raczej że jest odwrotnie RACZEJ podłączone zasilanie

na rysuknu odręcznym tak to wygląda
po prawej stronie czy nie powinno byc odwrotnie podłączone ?????
Wymiennik do kominka- jak zamontować
Powrót do góry
   
wojto737
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Mar 2006
Posty: 44
Miasto: WAWA

Post#25 16 Mar 2010 17:41   

Re: Wymiennik do kominka- jak zamontować


Jest odwrotnie założony.Powinien być założony aby woda leciała przez niego przeciwbieżnie,no i pompę po stronie pieca założyc za wymiennikiem bo tak jak jest na rysunku to narazasz ja na wysokie temperatury.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Gadimex
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 22
Miasto: Otwock

Post#26 03 Wrz 2010 07:33   

Re: Wymiennik do kominka- jak zamontować


bachus1 Nie uważasz , że lepszy byłby ten wymiennik gdyby woda zamiast w wężownicy z rurek miedzianych płynęła bezpośrednio w nim, niejako w płaszczu ? Zrobiłeś takie cacko z kwasówki, to przecież już tylko krok zrobić rurę dwu-płaszczową. Znacznie większa powierzchnia wymiany... Mówię naturalnie o tym wymiennika na rurze dymnej. Są takie na znanym portalu aukcyjnym z rury bertrams i drugiej rury o większej średnicy, wszystko zespawane, do zewnętrznej rury wspawane dwie mufy i jest elegancko. Kosztuje to nie mało ...ale przecież można zrobić samemu. Piękny płaszcz wodny.

Mam jeszcze pytanie co do tej wężownicy wewnątrz kozy - czy gdybyś miał do tego warunki - wolne miejsce - to mógłbyś to zrobić z jednego kawałka rury z "miękkiej miedzi" bez lutowania kolanek ?

Ja miałem kupić wymiennik gotowy z aledrogo, ale ze względu na cenę, czas, konieczność dokupowania kolan - wyjście z kozy mam poziomo, no i wygląd chcę postawić na własny design i wykonanie, tzn:

1. wewnątrz kozy, nad paleniskiem umieścić niewielką wężownicę z miękkiej rurki miedzianej,
2. wyjście i wejście chcę zrobić przez wyczystkę rury żaroodpornej łączącej kozę z kominem (to jest fajna żeliwna koza i żal mi wiercić w niej dziury)
3. po wyjściu na zewnątrz czopucha tę samą rurkę miedzianą nawinę kilka razy na krótkim odcinku tegoż czopucha, zaizoluję, zawinę folią alu.
4. Zwykły sterownik do pompy CO z czujnikiem na czopuchu kozy,
5. prymitywne naczynie otwarte z jedną rurą dochodzącą do niego
6. najpierw z ciepłą wodą na bojler 140l, później na kaloryfer, później na podłogówkę, pompa CO i wejście do kozy

Jak zrobię , to wrzucę zdjęcia.
Powrót do góry
   
Olafus
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Lip 2009
Posty: 2

Post#27 21 Paź 2010 20:22   

Re: Wymiennik do kominka- jak zamontować


Czy możecie podpowiedzieć jakiego producenta wymiennik najlepiej zamontować?
Widzialem na kratki.pl taki wymiennik WZW/200 ale jak skontaktowałem się z producentem to plecali TURBODYM. Czy ktoś montował tego prooducenta wymiennik?

Chciałby zamontować taki wymiennik do swojego kominka Spartherm
varia AH (11KW- według niemieckiej normy). Powierzchnia mieszkania w którym jest kominek - 90m2.
Na 60m2 mam podłogówkę, a w dwóch pokojach po jednym grzejniku. Obecnie grzeje cały dom o łącznej powierzchni 290m2 piecem na gaz o mocy 28 KW.


Tak sobie pomyslałem że warto by było trochę więcej z tego kominka ogrzewać niż tylko salon w mieszkaniu.
Zaznaczam że podstawowym źródłem ciepła pozostaje piec gazowy. Wymiennikiem chciałbym sobie troszkę tylko pomóc.

Proszę o poradę
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Paź 2010 20:22   





Powrót do góry
   
bermuddo
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 14 Wrz 2011
Posty: 1
Miasto: Mrozy

Post#28 14 Wrz 2011 22:32   

Re: Wymiennik do kominka- jak zamontować


Witam wszystkich,to mój pierwszy post na tym forum.
Odświeżę nieco temat. Niebawem będę montował u znajomych ogrzewanie z DGP.
No i pojawił się problem z cwu... Oglądam właśnie wszystkie patenty kominkowych wymienników i nie wahał bym się gdyby nie to,że w domu w którym będę to montował nie ma prądu. Nie ma i nie będzie przez kilka lat. Jest z baterii słonecznych ale zimą do pompki tego prądu nie starczy.
Zwracam się zatem z prośbą/pytaniem do użytkowników takich patentów czy może ktoś sprawdzał działanie tego w układzie grawitacyjnym?
Kiedyś kuchnie węglowe radziły sobie z grawitacją,ale to były układy o bardzo dużej pojemności wodnej.
Druga sprawa to skropliny,których chciałbym uniknąć. Więc taki typowy wymiennik z allegro chyba mnie nie przekonuje. Pomyślałem o tym by zrobić miedzianą wężownicę na przyłączu kominowym a nie w kominie,tak aby nie miała styczności z ogniem i spalinami. Zastanawiam się również czy mogłaby ona działać przepływowo, jeżeli by ją trochę oddalić od komina i odpowiednio wydłużyć.
Będę wdzięczny za rady.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
szeryfq
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 23
Miasto: sosnowiec

Post#29 29 Sty 2012 17:52   

Re: Wymiennik do kominka- jak zamontować


czy do tego systemu wymagany jest Naczynie wzbiorcze , zbiornik wyrównawczy ?
Powrót do góry
   
mazurwoj
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1
Miasto: Brzozów

Post#30 28 Sty 2013 09:42   

Re: Wymiennik do kominka- jak zamontować


Założyłem na kominek wymiennik - konstrukcja jest następująca.
Ma on długośc 1m i jest kwadratowy, dym przepływa przez 9 płomieniówek z profila 60x60mm. Powierzchnia grzewcza wynosi 1,5m2. Działa rewelacyjnie - wiaderko odpadu drewnianego spalam i mam ciepłą wodę w wymienniku 140l.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Wymiennik do kominka- jak zamontować
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Wymiennik , płaszcz wodny do kominka (3)
wymiennik ciepła do kominka - sposób wykonania instalacji w układzie otwartym (1)
Jak ustawic pompy kominka. (4)
jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka (36)
Wymiennik płytowy - Wymiennik płytowy jako płaszcz wodny (28)
Czy/Jak można podłączyć CWU do płaszcza kominka z instalacją CO? (16)
Jak zaizolowac wymiennik plytowy (2)
Jak zdemontować wymiennik w Berretcie 13/20 ? (7)
Wymiennik bitermiczny, jak jest zbudowany (8)
Bojler elektryczny a wymiennik płytowy, jak podłączyć? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.135 seconds

elektroda.pl temat RSS